Connect with us
Publicitate

POLITICA

ALEGERI LOCALE: Proiectele culturale pentru Sebeș ale candidatului PDL la Primăria Sebeş, Dorin Nistor. Răspunsuri la solicitarea Advocacy Grup Sebeș


Publicat

Dorin Nistor, candidatul PDL la Primăria Municipiului Sebeş a răspuns întrebărilor adresate de Advocacy Grup Sebeș privind planurile şi proiectele sale culturale destinate promovării Sebeşului:

„1. Cum vedeți promovarea Sebeșului pe plan național și internațional?

Constituirea unei noi concepţii despre valorile culturale, economice şi turistice ale Sebeşului este posibilă doar prin crearea unui element vehicul al transmiterii mesajelor tradiţionale ale spaţiului istoric. Sebeşul poate să satisfacă această necesitate direcţionând turismul cultural, spre exemplu, către nucleul istoric. În acest sens, am putea pune bazele unui protocol de colaborare încheiat între cele şapte primării din Ardeal, fostele burguri săseşti. Acest protocol va avea menirea de a promova fostul „Siebenbürgen”. Ar urma să facă parte, alături de Sebeş, şi  primăriile din Bistriţa, Braşov, Cluj-Napoca, Mediaş, Sibiu şi Sighişoara. Practic, acest protocol ar pune bazele unei politici comune, de punere în valoare a monumentelor istorice, conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural. Prin promovarea turistică unitară, ar fi posibilă atât accesarea unor fonduri europene destinate conservării patrimoniului cultural şi istoric, cât şi realizarea unui circuit turistic cultural Siebenbürgen. Sebeşul este bogat în istorie şi tradiţii (româneşti, săseşti şi chiar rrome); readucerea acestora în atenţia cetăţenilor care populează nu doar orasul, ci şi împrejurimile, fără a neglija şi atragerea turiştilor străini trebuie să devină una dintre principalele preocupări ale autorităţilor locale. Nu trebuie să uităm de încurajarea păstrării tradiţiilor şi a meşteşugurilor specifice Sebeşului. De asemenea, până acum nu s-a făcut nimic pentru a promova turismul rural şi ecologic. Să nu uităm că perspectivele sunt diferite acum, odată cu apariţia şoselei „Transalpina”.

Nu ar trebui neglijată promovarea „Râpei Roşii”, monument natural unic în Europa. Acesta poate fi pus în valoare mai întâi prin iniţierea unui proiect de investiţii într-un sistem de iluminare pe timpul nopţii, iar, mai apoi, prin organizarea unor evenimente (locale sau chiar la nivel naţional) cu caracter sportiv sau cultural, ce vor avea loc chiar în imediata apropiere a acesteia.

Se pune un accent deosebit în promovarea turismului transilvănean pe exploatarea mitului,,Dracula”. De ce nu am exploata şi noi pe plan local evenimentele istorice atestate în documentele păstrate de Muzeul Ioan Raica şi care au în esenţa lor acel factor de extraordinar în jurul căruia se poate crea un eveniment inedit? Mă refer la arderea pe rug a vrăjitoarelor din Sebeşul secolului XVIII. Este genul de eveniment care atrage atenţia mass-media şi, implicit, a turiştilor.

2.  Aveți în vedere crearea unui brand Sebeș – Mühlbach?

Bineînţeles că crearea unui brand al Cetăţii Mühlbach este în atenţia noastră. Pentru asta însă, trebuie să identificăm în primul rând specificul predominant al oraşului nostru. În ce ne regăsim şi ce ne recomandă ca şi comunitate, din toate punctele de vedere. Din nefericire, Cetatea Mühlbach a fost neglijată de-a lungul timpului, nu a fost reconstituită, nu a fost pusă în valoare şi nu este la fel de complexă precum cetăţile altor oraşe din Siebenburgen. Cu sprijinul unor specialişti, va trebui să dăm contur unui brand prin care să ne simţim cu toţii reprezentaţi.

3. Care sunt evenimentele prin care vreți să valorificați potențialul cultural-artistic al Sebeșului și împrejurimi?

În primul rând, trebuie să învăţăm să apreciem valorile şi talentele autohtone. Avem tineri artişti deosebit de talentaţi, pentru promovarea cărora este necesară organizarea unor evenimente specifice. Să nu uităm faptul că, până în urmă cu 20 de ani, tradiţiile comunităţii noastre erau destul de puternic marcate de cele ale comunităţii de saşi. Acest potential nu este suficient exploatat. A rămas undeva la nivel de participare la unul-două evenimente anuale. Aceste manifestări se regăsesc acum cu precădere în programul activităţilor desfăşurate de ,,Zilele Cetăţii Sebeş”.

Tradiţiile saşilor şi, de ce nu, şi cele ale etnicilor rromi trebuie puse în valoare prin crearea unui festival (pentru copii, în prima fază) care să aibă amploare naţională. Prin colaborarea cu primăriile celorlalte şase cetăţi, acest lucru este cât se poate de realizabil şi ştiu că în Sibiu, spre exemplu, dar şi în celelalte localităţi, manifestările de acest gen sunt frecvente. Toate acestea ar veni să completeze frumuseţea tradiţiilor specifice zonei noastre (nu trebuie desigur uitate localităţile aparţinătoare şi cele aflate în imediata apropiere).

Avem tineri pictori, foarte talentaţi, cu sprijinul cărora am putea organiza expoziţii în zona centrală, în unităţile de învăţământ. Pe lângă Centrul Cultural funcţionează acum două asociaţii culturale, care sunt insuficient promovate. Creaţiile acestora trebuie să treacă de pereţii unei săli de cenaclu literar. Tinerii trebuie atraşi spre aceste forme de manifestare culturală. Trebuie să le oferim noi premisele, pentru a ne putea bucura mai apoi de roadele talentului lor.

Nu trebuie uitat Festivalul International „Lucian Blaga”, care în ultimii ani a luat amploare, ca formă de desfăşurare. Cu toate acestea, se constată în continuare că numărul de participanţi tineri din Sebeş este redus. Trebuie ca, în viitor, să regândim programul acestor manifestări, să-l facem mai atractiv pentru generaţia tânără, să le dăm posibilitatea de exprimare. Să-l aducem pe Blaga mai aproape de ei, scos din manualele şcolare şi, de ce nu, pus în scenă într-o competiţie interşcolară; transformând poeziile în scenarii şi dând şansa copiilor să-şi transpună imaginaţia în conturarea şi interpretarea unor personaje.

4. Ce proiecte aveți pentru conservarea valorilor și tradițiilor românești, săsești și rome?

După cum spuneam, întâi trebuie să delimităm strict tradiţiile adevărate, pe care le-am moştenit din generaţie în generaţie şi pe care suntem datori să le transmitem celor care vin, de genul de manifestări populare care, din nefericire, nu au uneori nimic în comun cu tradiţiile adevărate. Trebuie identificate cele specifice zonei noastre, fie că vorbim de cele româneşti, săseşti sau rrome. Trebuie încurajaţi tinerii artişti să promoveze acest gen de artă populară. Nu pe cea pe care, din nefericire, o vedem răspândită la festivalurile de folclor. Care în loc de punerea în valoare a moştenirii folclorice, nu fac altceva decât să promoveze un folclor de o calitate îndoielnică. La nivelul instituţiilor de învăţământ din Sebeş şi din celelalte localităţi pot  fi organizate concursuri interşcolare în care să fie prezentate programe artistice inspirate din tradiţiile româneşti sau ale minorităţilor. Pe lângă Centrul Cultural „Lucian Blaga” ar putea funcţiona un astfel de ansamblu artistic care ar putea reprezenta Sebeşul la manifestări cultural-artistice cu rol de promovare a tradiţiilor atât la nivel naţional, cât şi internaţional (la evenimentele de gen organizate în oraşele înfrăţite spre exemplu). Am propus, încă de la începutul acestei campanii, introducerea în aria curriculară a elevilor din municipiul Sebeş a unor ore de studiu al istoriei locale. Desigur, aceasta va fi făcută cu acordul şi sprijinul IŞJ Alba şi cred că elevii vor dori să afle mai multe despre trecutul nostru istoric. Am putea mai apoi să organizăm o sesiune de comunicări ştiinţifice pe această temă. Să acordăm premii celor mai bune lucrări, pe care apoi să le şi publicăm în revista „Unterwald” spre exemplu.

5. Care este strategia pe termen lung pentru valorificarea potențialului cultural al zonei Sebeș?

Evident că toate evenimentele culturale organizate în ultimii ani vor fi continuate şi pe viitor. Sunt convins că, pentru a valorifica potenţialul cultural local, este necesar să construim o punte de comunicare între generaţii şi instituţii. Tinerii sunt cei care ar trebui atraşi în actul cultural, indiferent de forma de manifestare a acestuia. Apoi, trebuie trecut la un alt nivel: identificarea unor posibilităţi de promovare atât a artiştilor, cât şi a potenţialului cultural local la nivel naţional. Este necesar în acest sens să încheiem probabil mai multe protocoale de colaborare atât cu oraşele înfrăţite, cât şi cu centrele culturale din celelalte şase cetăţi săseşti. Împreună putem organiza diferite spectacole care să pună în evidenţă atât talentul artiştilor autohtoni, cât şi să atragă turişti. Când spun turişti, mă gândesc pe de o parte şi la saşii plecaţi din ţară cu decenii în urmă şi care acum revin mai mult pentru a se întâlni cu rudele sau prietenii rămaşi în ţară. Mergând mai departe, putem organiza un festival prin care să promovăm tradiţiile săseşti şi la care să participe ca ansambluri similare din oraşele înfrăţite din Germania, dar şi din Sibiu, Mediaş şi celelalte cetăţi.

La fel, pot fi organizate festivaluri de creaţie şi interpretare pentru muzică şi poezie. Aceste evenimente pot fi desfăşurate şi în locuri mai puţin convenţionale, nu neapărat în sala Centrului Cultural, atunci când vremea o permite. Spre exemplu, în parc, în curtea bisericii evanghelice, pe stadionul Arini, atunci când acesta va fi reabilitat sau în curtea muzeului.

Dorin Nistor

Candidat PDL la Primăria Municipiului Sebeş”

N.R. Responsabilitatea pentru conţinutul articolelor publicate în secţiunea „Alegeri Locale” aparţine exclusiv candidaţilor, susţinătorilor ori partidelor politice.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. mitica

    miercuri, 30.05.2012 at 18:50

    asta pune taxa de intrare in Sebes pentru localitatiile apartinatoare numai sa dea satisfactie lui elis,niky, etc, asta subtilizeaza ouale de subt closca….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO – Un altfel de târg de vechituri: ”Oserul” din Baia de Arieș. Micii și berea, înlocuiți cu gustări rustice și apă de izvor

Publicat

Un târg de vechituri atipic, fără tarabe pline de vechituri aduse din Germania în care stau ascunse ”comori” și fără strigăte de ”totul la 5 lei”, este organizat în mijlocul naturii, la Brăzești, în Apuseni, pe Valea Arieșului. 

Geta, o clujeancă pasionată de târguri și mutată de curând în satul din Apuseni, îi așteaptă pe căutătorii de comori duminică, 16 august, la un altfel de oser. 

De la ora 12.oo, în micuțul sat Brăzești din Baia de Arieș, în curtea școlii din localitate, oamenii din zonă își vor scoate la vânzare tot ce au prin șure, poduri și beciuri.

Căni, oale, perne, obiecte din lemn, lucruri de-ale casei, veselă, icoane, rame și tot ce se mai găsește de pe la bunici, uitate prin colțurile casei – acestea o să fie la vânzare pentru cei care vor ajunge la târgul din Brăzești.

Mai mult, la târg se vor găsi și produse naturale, făcute de localnici, chiar din roadele grădinilor și legume proaspăt culese.

Clasicul duo bere+mici va fi înlocuit cu câteva gustări tradiționale și apă rece de izvor, iar muzica care bubuie în boxele mașinilor parcate pentru a fi scoase la vânzare va fi înlocuită de muzică tradițională.

Geta Sârbu, organizatoarea târgului şi pasionată de tot ceea ce ţine de vechi şi de tradiţie, spune că toţi ar trebui să-şi lase acasă laptop-urile şi celelalte conexiuni cu modernitatea şi să facă o călătorie în trecut.

Totul va fi organizat cu respectarea normelor de igienă, în plină pandemie de coronavirus. De asemenea, Geta a mai declarat că un mare ajutor a primit din partea Primăriei Baia de Arieș și a primarului Traian Pandor.

“M-am mutat din Cluj tocma’ în Valea Arieşului, într-un sat bucolic, numit BRĂZEŞTI. Mă fac moaţă! Şi aici am hotărât să organizez un târg, ca cel de la Cluj, un mic Oser cu <vechiturile> brăzăştenilor, dar şi cu <noiturile> lor, adică cu ce au ei prin grădini, prin pivniţi, prin şuri, prin dulapuri pierdute etc.

Şi ne vom îmbrăca tradiţional şi vom povesti legendele locului şi vom cânta din Ţara Moţilor şi ne vom simţi în armonie cu natura încă atât de autentică! Vom avea şi surprize, vorba clujenilor: <kicsi, kicsi, da’ hî>! Nu vom mânca mici, nu vom bea bere, dar vom găsi ceva să ne stâmpăram setea şi foamea şi dorul de bun, de gustos, de drag!”, a declarat Geta Sârbu, pentru jurnaliștii de la cluj24.ro.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Starea de alertă este prelungită, din 16 august, pentru încă 30 de zile. Măsurile ce vor intra în vigoare

Publicat

Starea de alertă este prelungită, din 16 august, până în 15 septembrie, pentru a treia oară, cu alte 30 de zile, la propunerea CNSU care a emis, vineri, Hotărârea numărul 40 din 13.08.2020 prin care sunt stabilite și propuse măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul prevede și unele modificări ale unor articole prevăzute în Hotărâri CNSU emise anterior, respectiv:

”Art.3 Art. 1 din Hotărârea CNSU nr. 38 din 01.08.2020 se modifică și se completează după cum urmează:

„(1) Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și Municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu poate depăși orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00.

(2) În intervalul menționat la alin. (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.”

Art.4 Se modifică și se completează art. 3, lit. r) din Hotărârea CNSU nr. 36 din 21.07.2020, după cum urmează:

„r) membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, în condițiile legii, oficialii forurilor sportive internaționale care organizează aceste competiții, precum și arbitrii delegați;”.

Art.5 După art. 3, lit. r) din Hotărârea CNSU nr. 36 din 21.07.2020, se introduce o nouă literă, după cum urmează:

„r^1) sportivii români, care își desfășoară activitatea în alte state și care sunt convocați la loturile naționale pentru a reprezenta România la competiții sportive organizate în condițiile legii, membrii delegațiilor sportive românești care se întorc în România de la competiții sportive internaționale, precum și oficialii și arbitrii români care au fost delegați la competițiile internaționale”.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că și-a dat acordul pentru prelungirea programului la terase până la ora 24.00. Până acum era până la ora 23.00.

Reamintim că România s-a aflat în stare de urgență în perioada 16 martie – 14 mai. Apoi a intrat în stare de alertă, din 15 mai.

Până în 15 august, când expiră a doua prelungire a stării de alertă, printre măsurile luate au fost păstrarea restaurantelor închise pentru servire în interior, dar și a cinematografelor şi teatrelor.

Masca de protecție, obligatorie în:

– spaţiile publice închise

– spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă

– spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă. Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, luând în considerare probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii.

Administratorii/proprietarii spaţiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţiei în spaţiile respective, la solicitarea comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Condițiile de mai sus sunt pentru persoane care au împlinit vârsta de 5 ani. Purtarea măștii se protecție se face astfel încât să fie acoperite gura și nasul.

Alte reguli:

– evenimentele private pot fi organizate cu cel mult 50 de persoane în aer liber şi 20 în spații închise

– spectacolele, concertele, festivalurile publice şi private sau alte evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie

– activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber se pot desfășura cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv: ciclism, drumeții, alergare, canotaj, alpinism, pescuit etc

– sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă pot derula activităţi de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană

– activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective se desfășoară în interiorul/ sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară

– în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor astfel de grupuri

– pot fi organizate cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii

– este interzis consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor; sunt permise prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare
şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective

– prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară

– rămân închise piscinele interioare, locuri de joacă şi săli de jocuri – în spații închise

– triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori, la intrarea în instituţii şi autorităţi publice, sedii operatori economici

– accesul pe plaja neamenajată se face în mod liber, cu respectarea regulilor de distanţare fizică; utilizarea plajei se va face cu menţinerea unei distanţe de cel puţin 2 m între persoane în orice moment, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii

Amenzi:

Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor se sancționează conform art 66 din Legea 55/2020 (privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulteroare), cu amendă contravențională cuprinsă între 500 și 2500 lei.

La linia telefonică TELVERDE – 0800800165, cetățenii pot sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România, pe primul loc în UE la evoluția epidemiei de COVID-19: de 4 ori mai multe cazuri noi, la 100.000 de locuitori

Publicat

România este pe primul loc în Uniunea Europeană într-un clasament privind răspândirea epidemiei de COVID-19, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care analizează situația din UE și Marea Britanie.

Țara noastră are cea mai mare rată de pozitivare, un raport de 19 decese la un milion de locuitori în 14 zile, în condițiile în care media europeană este de 4, iar rata cazurilor noi depistate la 100.000 de locuitori este de aproape 4 ori cât media europeană.

Potrivit raportului publicat de ECDC, cele mai multe noi cazuri în 14 zile la nivelul UE și UK au fost raportate în Spania (28.267), România (15.420) și Franța (13.245), în condițiile în care țara noastra este menționată între statele cu niveluri scăzute ale testării.

Creșterea gradului de ocupare a locurilor în spitale și secțiile de terapie intensivă se observă doar în Bulgaria, Croația, Cehia, Luxemburg, România și Slovenia, menționează documentul.

Din 2 august, doar șase state (Belgia, Cehia, Luxemburg, Malta, România și Spania) au raportat o creștere a cazurilor cu peste 30%.

Doar în trei țări (Luxemburg, România și Spania) rata este mai mare de 60 de noi cazuri la 100.000 de locuitori.

Luxemburg are cea mai mare rată – 209,5, însă la o populație foarte mică și la o rată de testare extrem de mare, fiind urmată de România – 79,4 și Spania – 60,2. Media europeană este de 21,5.

Raportul menționează că rata de pozitivare diferă între regiunile fiecare țări, fiind cazuri în care în Luxemburg și unele regiuni din Bulgaria, Croația, Spania și România au raportat și rate de 120 de infectări la 100.000 de locuitori.

România este pe primul loc la rata deceselor la un milion de locuitori, cu 19,1 în 14 zile, fiind urmată de Marea Britanie – 13,8 și Bulgaria – 12,3, în condițiile în care media la nivelul UE și UK este de 4,1.

Rata de pozitivare este de 6,2% în România, 5,1% în Croația și de 4,5% în Spania, media europeană fiind de 1,4%.

Conform raportului, epidemia are un trend crescător în regiuni din majoritatea statelor europene. ECDC consideră că țările care înregistrează o creștere a numărului de cazuri, după relaxarea restricțiilor ar trebui să aibă în vedere reintroducerea unor măsuri.

Agenția europeană subliniază importanța evaluării riscului la nivel local. Potrivit ECDC, statele care realizează testare masivă sunt capabile să detecteze mai bine și mai rapid o creștere a numărului de cazuri și să identifice grupele la risc crescut de îmbolnăvire.

Sursa: g4media.ro; ECDC

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Sindicatele din Educație: Există riscul ca şcoala să nu înceapă, dacă nu vor fi majorate salariile profesorilor

Publicat

Este foarte posibil ca școala să nu înceapă dacă Guvernul nu va majora salariile în învăţământ de la 1 septembrie, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Potrivit FSLI, anunţul autorităţilor este surprinzător, având în vedere că înalţi demnitari din Guvernul României au afirmat că în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 sunt cuprinse sumele necesare pentru această majorare.

„Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice.

Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei.

Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare”, se precizează în comunicat.

FSLI îşi exprimă indignarea faţă de decizia Guvernului de a amâna această creştere salarială, în condiţiile în care nu s-a vorbit nicio clipă despre imposibilitatea de a fi acordată. Ba mai mult de atât, înalţi oficiali au anunţat că această creştere este prevăzută în legea bugetului de stat.

„Considerăm că este o mare greşeală şi o dovadă de lipsă de respect faţă de colegii noştri, mai ales în condiţiile în care cu toţii au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale, provocate de noul Coronavirus.

Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor.

De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii”, mai spun sindicatele.

Potrivit acestora, nemulţumirea angajaţilor din educaţie este foarte mare, având în vedere şi faptul că au fost găsite fonduri pentru majorările salariale acordate altor categorii de salariaţi.

„Prin urmare, cerem Guvernului să renunţe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noştri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creşterile salariale anunţate”, spun reprezentanţii sindicatelor.

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, precizează că guvernanţii uită că atunci când au făcut apel la angajaţii din sistemul de educaţie să se implice în noul context generat de COVID-19, toţi angajaţii au fost solidari şi s-au implicat astfel încât elevii să nu aibă de suferit, să fie încheiată situaţia şcolară a fiecărui elev şi să fie susţinute examenele naţionale.

„Chiar dacă ne-am temut pentru noi şi pentru familiile noastre, pentru elevi şi pentru familiile lor, nu am lăsat garda jos şi ne-am implicat în toate activităţile solicitate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Acum, când e rândul cadrelor didactice să îşi primească drepturile, sunt pur şi simplu lăsate în aşteptare, pentru că înaintea lor sunt alţii care contează sau pentru că altele sunt priorităţile bugetare”, a susţinut el.

Nu e doar o încălcare a legii, ci o lipsă de asumare şi o lipsă de respect şi apreciere faţă de o categorie întreagă de oameni care sunt devotaţi faţă de profesia pe care o au, a adăugat liderul sindical.

„Cadrele didactice aşteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declaraţia premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul.

Cred cu tărie că aceasta situaţie este încă o dovadă a desconsiderării unui sector de activitate întreg. Guvernul Orban trebuie să găsească soluţii să acorde majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!”, a mai arătat Hăncescu.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, se va aplica de la 1 septembrie 2021.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate