Connect with us
Publicitate

POLITICA

ALEGERI LOCALE: Proiectele culturale pentru Sebeș ale candidatului PDL la Primăria Sebeş, Dorin Nistor. Răspunsuri la solicitarea Advocacy Grup Sebeș


Publicat

Dorin Nistor, candidatul PDL la Primăria Municipiului Sebeş a răspuns întrebărilor adresate de Advocacy Grup Sebeș privind planurile şi proiectele sale culturale destinate promovării Sebeşului:

„1. Cum vedeți promovarea Sebeșului pe plan național și internațional?

Constituirea unei noi concepţii despre valorile culturale, economice şi turistice ale Sebeşului este posibilă doar prin crearea unui element vehicul al transmiterii mesajelor tradiţionale ale spaţiului istoric. Sebeşul poate să satisfacă această necesitate direcţionând turismul cultural, spre exemplu, către nucleul istoric. În acest sens, am putea pune bazele unui protocol de colaborare încheiat între cele şapte primării din Ardeal, fostele burguri săseşti. Acest protocol va avea menirea de a promova fostul „Siebenbürgen”. Ar urma să facă parte, alături de Sebeş, şi  primăriile din Bistriţa, Braşov, Cluj-Napoca, Mediaş, Sibiu şi Sighişoara. Practic, acest protocol ar pune bazele unei politici comune, de punere în valoare a monumentelor istorice, conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural. Prin promovarea turistică unitară, ar fi posibilă atât accesarea unor fonduri europene destinate conservării patrimoniului cultural şi istoric, cât şi realizarea unui circuit turistic cultural Siebenbürgen. Sebeşul este bogat în istorie şi tradiţii (româneşti, săseşti şi chiar rrome); readucerea acestora în atenţia cetăţenilor care populează nu doar orasul, ci şi împrejurimile, fără a neglija şi atragerea turiştilor străini trebuie să devină una dintre principalele preocupări ale autorităţilor locale. Nu trebuie să uităm de încurajarea păstrării tradiţiilor şi a meşteşugurilor specifice Sebeşului. De asemenea, până acum nu s-a făcut nimic pentru a promova turismul rural şi ecologic. Să nu uităm că perspectivele sunt diferite acum, odată cu apariţia şoselei „Transalpina”.

Nu ar trebui neglijată promovarea „Râpei Roşii”, monument natural unic în Europa. Acesta poate fi pus în valoare mai întâi prin iniţierea unui proiect de investiţii într-un sistem de iluminare pe timpul nopţii, iar, mai apoi, prin organizarea unor evenimente (locale sau chiar la nivel naţional) cu caracter sportiv sau cultural, ce vor avea loc chiar în imediata apropiere a acesteia.

Se pune un accent deosebit în promovarea turismului transilvănean pe exploatarea mitului,,Dracula”. De ce nu am exploata şi noi pe plan local evenimentele istorice atestate în documentele păstrate de Muzeul Ioan Raica şi care au în esenţa lor acel factor de extraordinar în jurul căruia se poate crea un eveniment inedit? Mă refer la arderea pe rug a vrăjitoarelor din Sebeşul secolului XVIII. Este genul de eveniment care atrage atenţia mass-media şi, implicit, a turiştilor.

2.  Aveți în vedere crearea unui brand Sebeș – Mühlbach?

Bineînţeles că crearea unui brand al Cetăţii Mühlbach este în atenţia noastră. Pentru asta însă, trebuie să identificăm în primul rând specificul predominant al oraşului nostru. În ce ne regăsim şi ce ne recomandă ca şi comunitate, din toate punctele de vedere. Din nefericire, Cetatea Mühlbach a fost neglijată de-a lungul timpului, nu a fost reconstituită, nu a fost pusă în valoare şi nu este la fel de complexă precum cetăţile altor oraşe din Siebenburgen. Cu sprijinul unor specialişti, va trebui să dăm contur unui brand prin care să ne simţim cu toţii reprezentaţi.

3. Care sunt evenimentele prin care vreți să valorificați potențialul cultural-artistic al Sebeșului și împrejurimi?

În primul rând, trebuie să învăţăm să apreciem valorile şi talentele autohtone. Avem tineri artişti deosebit de talentaţi, pentru promovarea cărora este necesară organizarea unor evenimente specifice. Să nu uităm faptul că, până în urmă cu 20 de ani, tradiţiile comunităţii noastre erau destul de puternic marcate de cele ale comunităţii de saşi. Acest potential nu este suficient exploatat. A rămas undeva la nivel de participare la unul-două evenimente anuale. Aceste manifestări se regăsesc acum cu precădere în programul activităţilor desfăşurate de ,,Zilele Cetăţii Sebeş”.

Tradiţiile saşilor şi, de ce nu, şi cele ale etnicilor rromi trebuie puse în valoare prin crearea unui festival (pentru copii, în prima fază) care să aibă amploare naţională. Prin colaborarea cu primăriile celorlalte şase cetăţi, acest lucru este cât se poate de realizabil şi ştiu că în Sibiu, spre exemplu, dar şi în celelalte localităţi, manifestările de acest gen sunt frecvente. Toate acestea ar veni să completeze frumuseţea tradiţiilor specifice zonei noastre (nu trebuie desigur uitate localităţile aparţinătoare şi cele aflate în imediata apropiere).

Avem tineri pictori, foarte talentaţi, cu sprijinul cărora am putea organiza expoziţii în zona centrală, în unităţile de învăţământ. Pe lângă Centrul Cultural funcţionează acum două asociaţii culturale, care sunt insuficient promovate. Creaţiile acestora trebuie să treacă de pereţii unei săli de cenaclu literar. Tinerii trebuie atraşi spre aceste forme de manifestare culturală. Trebuie să le oferim noi premisele, pentru a ne putea bucura mai apoi de roadele talentului lor.

Nu trebuie uitat Festivalul International „Lucian Blaga”, care în ultimii ani a luat amploare, ca formă de desfăşurare. Cu toate acestea, se constată în continuare că numărul de participanţi tineri din Sebeş este redus. Trebuie ca, în viitor, să regândim programul acestor manifestări, să-l facem mai atractiv pentru generaţia tânără, să le dăm posibilitatea de exprimare. Să-l aducem pe Blaga mai aproape de ei, scos din manualele şcolare şi, de ce nu, pus în scenă într-o competiţie interşcolară; transformând poeziile în scenarii şi dând şansa copiilor să-şi transpună imaginaţia în conturarea şi interpretarea unor personaje.

4. Ce proiecte aveți pentru conservarea valorilor și tradițiilor românești, săsești și rome?

După cum spuneam, întâi trebuie să delimităm strict tradiţiile adevărate, pe care le-am moştenit din generaţie în generaţie şi pe care suntem datori să le transmitem celor care vin, de genul de manifestări populare care, din nefericire, nu au uneori nimic în comun cu tradiţiile adevărate. Trebuie identificate cele specifice zonei noastre, fie că vorbim de cele româneşti, săseşti sau rrome. Trebuie încurajaţi tinerii artişti să promoveze acest gen de artă populară. Nu pe cea pe care, din nefericire, o vedem răspândită la festivalurile de folclor. Care în loc de punerea în valoare a moştenirii folclorice, nu fac altceva decât să promoveze un folclor de o calitate îndoielnică. La nivelul instituţiilor de învăţământ din Sebeş şi din celelalte localităţi pot  fi organizate concursuri interşcolare în care să fie prezentate programe artistice inspirate din tradiţiile româneşti sau ale minorităţilor. Pe lângă Centrul Cultural „Lucian Blaga” ar putea funcţiona un astfel de ansamblu artistic care ar putea reprezenta Sebeşul la manifestări cultural-artistice cu rol de promovare a tradiţiilor atât la nivel naţional, cât şi internaţional (la evenimentele de gen organizate în oraşele înfrăţite spre exemplu). Am propus, încă de la începutul acestei campanii, introducerea în aria curriculară a elevilor din municipiul Sebeş a unor ore de studiu al istoriei locale. Desigur, aceasta va fi făcută cu acordul şi sprijinul IŞJ Alba şi cred că elevii vor dori să afle mai multe despre trecutul nostru istoric. Am putea mai apoi să organizăm o sesiune de comunicări ştiinţifice pe această temă. Să acordăm premii celor mai bune lucrări, pe care apoi să le şi publicăm în revista „Unterwald” spre exemplu.

5. Care este strategia pe termen lung pentru valorificarea potențialului cultural al zonei Sebeș?

Evident că toate evenimentele culturale organizate în ultimii ani vor fi continuate şi pe viitor. Sunt convins că, pentru a valorifica potenţialul cultural local, este necesar să construim o punte de comunicare între generaţii şi instituţii. Tinerii sunt cei care ar trebui atraşi în actul cultural, indiferent de forma de manifestare a acestuia. Apoi, trebuie trecut la un alt nivel: identificarea unor posibilităţi de promovare atât a artiştilor, cât şi a potenţialului cultural local la nivel naţional. Este necesar în acest sens să încheiem probabil mai multe protocoale de colaborare atât cu oraşele înfrăţite, cât şi cu centrele culturale din celelalte şase cetăţi săseşti. Împreună putem organiza diferite spectacole care să pună în evidenţă atât talentul artiştilor autohtoni, cât şi să atragă turişti. Când spun turişti, mă gândesc pe de o parte şi la saşii plecaţi din ţară cu decenii în urmă şi care acum revin mai mult pentru a se întâlni cu rudele sau prietenii rămaşi în ţară. Mergând mai departe, putem organiza un festival prin care să promovăm tradiţiile săseşti şi la care să participe ca ansambluri similare din oraşele înfrăţite din Germania, dar şi din Sibiu, Mediaş şi celelalte cetăţi.

La fel, pot fi organizate festivaluri de creaţie şi interpretare pentru muzică şi poezie. Aceste evenimente pot fi desfăşurate şi în locuri mai puţin convenţionale, nu neapărat în sala Centrului Cultural, atunci când vremea o permite. Spre exemplu, în parc, în curtea bisericii evanghelice, pe stadionul Arini, atunci când acesta va fi reabilitat sau în curtea muzeului.

Dorin Nistor

Candidat PDL la Primăria Municipiului Sebeş”

N.R. Responsabilitatea pentru conţinutul articolelor publicate în secţiunea „Alegeri Locale” aparţine exclusiv candidaţilor, susţinătorilor ori partidelor politice.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. mitica

  miercuri, 30.05.2012 at 18:50

  asta pune taxa de intrare in Sebes pentru localitatiile apartinatoare numai sa dea satisfactie lui elis,niky, etc, asta subtilizeaza ouale de subt closca….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Șofer la un pas să provoace un accident grav între Aiud și Teiuș, după o depășire „sinucigașă” pe DN 1

Publicat

Șoferul unei mașini înmatriculată în județul Alba a fost la un pas să provoace un accident grav sâmbătă, pe DN 1, după o depășire riscantă efectuată între Aiud și Teiuș. 

Incidentul s-a produs sâmbătă după-amiaza, fiind surprins pe o cameră de bord de un șofer care circula pe direcția Aiud – Teiuș.

Pe filmare se poate observa cum șoferul unui autoturism marca Peugeot, care circula dinspre Teiuș spre Aiud, intră în depășire fără să țină cont că de pe sensul opus se apropia o altă mașină.

Șoferul acesteia din urmă reușește să-l evite la limită, virând spre marginea carosabilului, unde se afla și un capăt de pod.

Norocul său a fost că a avut prezenţă de spirit şi a acţionat la timp pentru a se feri din fața șoferului „sinucigaș”.

sursa video, foto: Constantin Popa

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe pârtia de la Vârtop – Arieșeni: Un băiat de 16 ani, suspect de fractură cervicală, preluat de elicopterul SMURD

Publicat

Un adolescent în vârstă de 16 ani a ajuns sâmbătă seară la Spitalul Judeţean din Oradea, victimă a unui accident grav petrecut la Vârtop – Arieșeni.

Un elicopter SMURD a fost solicitat de urgență, sâmbătă seară, pentru salvarea unui tânărului de 16 ani accidentat pe pârtia Vârtop de un prieten care se dădea cu placa.

„În urmă cu puțin timp, echipajul elicopterului SMURD nr. 342, aflat în serviciu la Jibou, a executat o misiune primară, pentru salvarea unui bărbat accidentat pe pârtia Vârtop, județul Bihor, care a suferit un politraumatism.

„Victima este suspectă de fractură cervicală. Îşi mişca membrele, dar avea dureri foarte mari”, a declarat Pinter, sâmbătă seară, pentru ebihoreanul.ro

Salvamontiştii l-au preluat pe băiat de pe pârtie şi l-au dus la baza lor din apropiere, de unde apoi adolescentul a fost urcat într-un elicopter SMURD, anume chemat de la Jibou pentru această misiune de salvare.

Un echipaj Salvamont Salvaspeo Bihor a fost primul intervenient la locul incidentului, acordându-i bărbatului primul ajutor necesar, până la sosirea echipei medicale a elicopterului.

Bărbatul a fost stabilizat, preluat de elicopter și transportat de urgență la o unitate spitalicească din municipiul Oradea”, a transmis Inspectoratul General pentru Aviație al Ministerului de Interne.

„Aeronavele Inspectoratului General de Aviație al M.A.I au participat, până la această ora, la salvarea a nouă persoane aflate în dificultate, victime ale accidentelor grave sau pacienți care au necesitat transferul în alt spital, precum și la misiuni în sprijinul structurilor de ordine și siguranță publică”, mai transmite IGAV.

sursa foto: Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministrul Muncii: Ministerele au termen 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public

Publicat

Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe de Guvern, iar ministerele au la dispoziţie 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat memo-ul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Citește și MODIFICĂRI majore la salarizarea bugetarilor: Plafonarea sporurilor, grilă pentru administrația locală, spor de performanță

Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează, astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice.

Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Şi aceasta este o intoxicare şi, de obicei, prinde pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au.

Dar în acelaşi timp să ştiţi că sunt foarte mulţi oameni convinşi că în această perioadă sunt şi oameni politici şi alţi amatori care din asta trăiesc, din intoxicare”, a spus Raluca Turcan, scrie Agerpres.

De asemenea, ea a menţionat că, în calitate de ministrul al Muncii şi membru al Guvernului, are datoria să lămurească orice „intoxicare apare în spaţiul public” şi va răspunde de fiecare dată cu condiţia să i se solicite un punct de vedere, „ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment”.

„Ca atare, în această conferinţă de presă vreau să afirm apăsat, aşa cum a făcut şi primul ministru, că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi (joi, n.r.) nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă.

Prin acest memoradum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut. Şi, de asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi de asemenea în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice.

 Ministrul Muncii: e de datoria noastră să aducem echitate în societatea românească

Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice, ceea ce înseamnă de fapt ca statul să fie pe de o parte capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitate sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii”, a afirmat Raluca Turcan.

Ea a precizat că a văzut că există foarte multă patimă în spaţiul public atunci când se vorbeşte de pensii sau de salarizare sau chiar de beneficii sociale.

„Convingerea mea este că dincolo de orice interpretare în mandatul meu de ministru şi mandatul guvernului din care fac parte un lucru este simplu: este o datorie a noastră să aducem echitate şi în societatea românească, iar oamenii să ştie că legea şi instituţiile le protejează drepturile şi nu îi nedreptăţesc.

Ne propunem aşadar să facem statul să funcţioneze corect şi nu haotic pentru că toate aceste inechităţi pe care şi dumneavoastră le-aţi semnalat, pe care mulţi dintre dumneavoastră le resimţiţi pe propria piele, au fost create într-un sistem care trebuie să reprezinte legea şi trebuie să asigure corectitudine pentru cetăţenii acestei ţări.

Am fi de condamnat dacă nu am face nimic şi întotdeauna există şi varianta să nu faci nimic, dar ne-am propus să arătăm că se poate ca într-adevăr statul să funcţioneze şi eficient, să aibă şi servicii publice de calitate şi să-şi ajute oamenii şi să-i încurajeze să creadă că legea poate fi şi bună şi în avantajul lor”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat că prin acest memorandum în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.

Ministrul Muncii: unele sporuri vor intra în salariile de bază

Raluca Turcan a explicat, în context, că sunt reanalizaţi coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională, iar unele sporuri vor intra în salariile de bază.

„Principiile pe care le-am stabilit sunt simple şi nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă.

Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea.

Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibilă în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi. Şi dau exemplu administraţiei publice locale.

Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum şi practic întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă prin asumarea completă a tuturor ministerelor a reuşitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcţionarii sau angajaţii plătiţi din fonduri publice”, a mai declarat Raluca Turcan.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Servicii medicale gratuite, timp de doi ani, pentru 165 de vârstnici din Blaj. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

165 de persoane vârstnice din Blaj aflate în risc de excluziune socială și grade diverse de dependență vor beneficia de servicii medicale gratuite, pe o perioadă de doi ani.

Prin proiectul „O viață mai bună pentru seniorii din Mica Romă”, vârstnicii vor beneficia de servicii de telemedicină, consultații de specialitate și analize medicale. 

Primăria Blaj a lansat miercuri, 14 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), a doua licitație pentru achiziția unui pachet servicii medicale pentru 165 persoane vârstnice, în cadrul Proiectului „O viață mai bună pentru seniorii din Mica Romă”.

Prima licitație a fost lansată în luna februarie, procedura fiind anulată după ce au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme.

Valoarea totală estimată este de 152.519,4 lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, proiectul „O viață mai bună pentru seniorii din Mica Romă – municipiul Blaj, județul Alba” reprezintă un demers ambițios al administrației locale de a crea și consolida, într-o manieră integrată, inovatoare și calitativă, o capacitate administrativă de abordare pe termen mediu și lung a principalelor probleme de vulnerabilitate cu care se confruntă persoanele vârstnice din Blaj, care au împlinit vârsta de minim 65 de ani.

Este initiativa consistenta, gandita pe termen mediu si lung, de structurare a unei capacitati institutionale care sa raspunda provocarilor sociale, economice si psiho-socio-demografice cu care se confrunta persoanele varstnice din Municipiul Blaj.

Proiectul este implementat de UAT Blaj, furnizor acreditat de servicii sociale (anexat acreditarea) prin SAS subordonat, în spații aflate în proprietatea domeniului public municipal, în clădiri aflate în proprietatea UAT (a se vedea anexat) sau al altor institutii publice, respectiv la domiciliul seniorilor din GT.

Serviciile medicale/de sănătate solicitate vor fi prestate sub forma unui pachet de servicii medicale/persoană/an timp de 24 de luni.

Pachetul de servicii medicale pentru vârstnici constă în următoarele servicii:

 • Servicii de telemedicină – permanent pentru fiecare persoană
 • Consultație de specialitate: generală, nutriție – dietetică medicală, reumatologie, recuperare fizică – 1 consult/persoană/an
 • Consultație optometrie-optică medicală – 1 consult/persoană/an
 • Servicii de evaluare neurocognitivă – 1 consult/persoană/an
 • Analize medicale uzuale: Hemoleucogramă, glicemie, colesterol, trigliceride, uree, creatinină, TGO TGP – 1 set/persoană/an

Serviciile de telemedicină vor fi prestate printr-o Platforma Clinică Virtuală, ce poate coordona, monitoriza și interveni în timp real. În cadrul acestui serviciu se vor presta următoarele activități:

 • telemonitorizarea parametrilor biologici: temperatură, saturație oxigen, ritm respirator
 • posibilitatea de intervenție mai rapidă în cazul unei situații critice comparativ cu situația existentă
 • șansa de a identifica preventiv și interveni eficient în cazul unor situații de risc, chiar dacă persoana locuiește singură
 • posibilitatea de a identifica nevoile persoanei asistate și de a personaliza serviciile oferite în funcție de nevoile reale ale acesteia.

Consultație de specialitate: generală, nutriție – dietetică medicală, reumatologie, recuperare fizică. Se vor efectua anual, în scopul monitorizării, consilierii, îmbunătățirii stării de sănătate și a calității vieții persoanelor vârsnice.

Consultație optometrie-optică medicală: se va efectua o evaluare fiecărei persoane asistate, pentru determinarea dioptriilor și tipului corecției necesare (ochelari, lentile de contact) pentru rezolvarea problemelor de acuitate vizuală, care apar datorită tulburărilor de refracție, și educației pacientului prin recomandări privind sănătatea oculară și vederea, cu scopul de a încuraja obiceiurile sănătoase în viața de zi cu zi.

Servicii de evaluare neurocognitivă: se va efectua fiecărei persoane asistate o mini-evaluare a stării mentale, testul orologiului, scorul activităților cotidiene, scala Depresiei Geriatrice Yesavage (GDS) forma prescurtată pentru detectarea simptomelor depresive; evaluarea echilibrului static și dinamic (Tinetti): pentru diagnosticarea bolilor neuro-degenerative; evaluarea stadiului clinic al tulburărilor de memorie și a fragilității cognitive.

Fragilitatea este o condiţie clinică, asociată cu procesul de îmbătrânire patologică, şi reprezintă un risc major în apariţia afecţiunilor cronice netransmisibile. În cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, funcţia cognitivă este influenţată de numeroşi factori biologici, psihologici şi sociali care contribuie la dezvoltarea afecţiunilor neurodegenerative. Declinul cognitiv joacă un rol fundamental în sindromul de fragilitate la vârstnici, ceea ce a determinat apariţia unui nou concept – fragilitatea cognitivă. Cu ajutorul unor intervenţii specifice în procesul de apariţie şi a factorilor infuenţabili, fragilitatea, spre deosebire de majoritatea bolilor neurodegenerative, poate fi parţial reversibilă.

Un set de analize medicale uzuale: Hemoleucogramă, glicemie, colesterol, trigliceride, uree, creatinină, TGO TGP. Recoltarea probelor se va realiza de către personal medical autorizat/calificat.

Transportul probelor către laborator se va realiza cu vehicule autorizate conform legislației în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate