Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau sistarea activității, pentru firmele care nu-și protejează angajații în caz de ger

Publicat

frig Companiile care nu respectă prevederile legale cu privire la protecția persoanelor în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 lei sau chiar sistarea activității până la remedierea deficiențelor constatate.

Citește și Măsurile pe care trebuie să le asigure angajatorii iarna pentru salariații care muncesc în condiții meteo extreme

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu a transmis angajatorilor că au obligația legală să distribuie ceai fierbinte angajaților care lucrează expuși la temperaturi extreme, când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodată angajatorii trebuie să acorde pauze pentru refacerea capacității de termoreglare în spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și să le asigure echipament individual de protecție.

Potrivit inspectorului, în situația în care angajatorii nu pot asigura condițiile prevăzute de lege, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, vor dispune reducerea duratei de lucru în mod corespunzător sau întreruperea acestuia cu asigurarea continuității la locurile de muncă.

„Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Ulterior, vor fi stabilite modalitățile de recuperare a timpului nelucrat”, a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Bratu a mai menționat că aceste măsuri de protecție a sănătății salariaților trebuie luate dacă temperaturile extreme se mențin cel puțin două zile consecutiv.

În caz de nerespectare a prevederilor legale prevăzute de Ordonanța de Urgență 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, sancțiunile pot consta în amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activității companiei până la remedierea deficiențelor constatate.

Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de ger, valabilă până luni în cea mai mare parte a țării.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax