Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANAF trimite la CNAS persoanele care au fost în șomaj și apar neasigurate: „Încetarea calității de asigurat nu trebuia să apară”

Publicat

​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că persoanele care au fost în șomaj tehnic și apar neasigurate la sistemul de sănătate trebuie să se adreseze Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În urmă cu o săptămânp, Casa Națională de Sănătate dădea de înțeles, într-un punct de vedere, ba că ar fi vina angajatorilor, că ar fi completat greșit Declarația 112, ba că își iau datele din ANAF.

Citește și Angajaţi în şomaj tehnic, neasiguraţi la Sănătate pentru că angajatorii au completat greşit D 112. Precizări de la CNAS

Recent, pe site-ul ANAF a apărut un anunț în acest sens:

„În situația în care ați beneficiat de șomaj tehnic ca măsură de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 și ați constatat că nu mai figurați ca asigurat în sistemul național de sănătate, vă rugăm să vă adresați Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, autoritatea competentă în ceea ce privește aplicarea legislației din domeniul sănătății.

În ceea ce privește calitatea de asigurat în sistemul național de sănătate, aceasta este reglementată prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.

Mecanismul de declarare a obligațiilor fiscale aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic, introdus prin Ordinul nr.1942/979/819/2020 din 12 mai 2020, a fost elaborat și aprobat în comun de către Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Din punctul de vedere al legislației fiscale și al modului de completare a declarației 112, încetarea calității de asigurat nu trebuia să apară, având în vedere că pentru indemnizația de șomaj acordată potrivit OUG nr.30/2020 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizației rămân în continuare asigurate”. 

Deci, pare că vina a fost de fapt a CNAS, care deși a încasat banii pentru acele persoane, totuși ele nu au fost asigurate.

sursa: anaf.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax