Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Andrei Marga: „Dacă se va încerca prelungirea acestei puteri, situaţia românilor se va înrăutăţi”

Publicat

Rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Andrei Marga a fost prezent, luni, la Alba Iulia, pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918”. În acordurile imnului studenţesc, Gaudeamus, acesta a fost întâmpinat în Aula Magna de către rectorul Universităţii albaiuliene, Achim Moise şi de predecesorul său în funcţie, Iacob Mârza. „Acceptul Domniei Sale de a deveni membru de onoare al comunităţii academice a Universităţii <1 Decembrie 1918> din Alba Iulia ne onorează întrutotul, îi suntem recunoscători pentru sprijinul şi toate contribuţiile trecute, prezente şi viitoare la dezvoltarea învăţământului universitar albaiulian şi îl încredinţăm pe distinsul oaspete de întregul nostru respect şi admiraţie deplină”, a spus rectorul Achim Moise.

La rândul său, Andrei Marga a mulţumit conducerii Universităţii pentru distincţia primită, a expus în faţa audienţei punctele de vedere referitoare la domeniile „în care se simte stăpân” şi a încercat chiar şi o predicţie referitoare la şansele României de depăşi criza economică: „În cuvântul meu inaugural, ca membru al acestei prestigioase Universităţi, aş pleca dintr-un loc. Un cunoscut director de ziar şi televiziune m-a întrebat, zilele trecute: Ce va fi în următorii trei ani? Nu sunt, desigur, profet, dar avem nevoie de răspunsuri la astfel de întrebări, iar un universitar care îşi ia în serios îndatoririle este obligat să le dea. Ce va fi în România, în următorii trei ani, depinde de ceea ce face ea acum. Nu se poate răspunde concret la întrebarea Ce este de făcut?, fără a lămuri în prealabil Cine poate face? Cu datele pe care le are la activ (alegeri fracturate, incapacitate administrativă, îmbrăţişarea modelului african, selectarea mediocrilor în roluri publice etc.), actuala putere – preşedinte, guvern, aparat – nu va scoate România din cea mai gravă criză a istoriei ei moderne. Dacă se va încerca prelungirea acestei puteri – ceea ce este de aşteptat să se forţeze – situaţia românilor se va înrăutăţi, fie şi în termeni doar relativi”, a explicat Andrei Marga.

Profesorul universitar doctor Andrei Marga se bucură de o recunoaştere unanimă, fiind distins cu numeroase ordine şi medalii naţionale şi internaţionale, dintre care amintim: Ordinele de Stat ale Germaniei, Portugaliei, Franţei, Italiei şi României, dar şi titlurile de Doctor Honoris Causa şi medalii de aur din partea Universităţilor din Budapesta, Tubingen, Montpellier, Plymouth, Maribor, Debrecen, Chişinău.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax