Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vânt puternic în Alba și alte județe până la ora 23.00. Nor de praf saharian, până vineri


Publicat

Astăzi, până la ora 23.00, vor fi intensificări ale vântului și manifestări de instabilitate atmosferică, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

În sudul Banatului, nordul Crișanei, în Maramureș și Transilvania, precum și în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, local și temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăși în general 55-65 km/h.

Judeţele avertizate cu Cod galben sunt: Alba, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Covasna, Vrancea, Bacău, Harghita, Neamţ, Suceava.

La munte vor fi rafale de 60-80 km/h, iar în zona înaltă, vântul va sufla tare, cu peste 90-100 km.

Praf saharian, joi și vineri

ANM mai atenționează că “în perioada 14 – 15 mai, circulaţia aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către Europa central – estică şi de sud-est, inclusiv deasupra României. Concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra acestor regiuni va fi în general redusă. Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, cel mai probabil, în jumătatea de nord a teritoriului”.

sursă: meteoromania.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Toți pacienții cu Covid-19, internați la Spitalul din Blaj, vor fi mutați în clădirea Spitalului Vechi

Publicat

Luni, 1 iunie 2020, toți pacienții infectați cu Covid-19, internați la Spitalul Municipal Blaj, vor fi mutați în clădirea Spitalului Vechi, situată pe strada Republicii, Nr. 2.

În ultima săptămână au fost finalizate lucrările în incinta Spitalului Vechi, pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19, fiind amenajate saloanele, băile și circuitele necesare pentru acest tip de servicii medicale.

Lucrările de amenajare au fost efectuate de angajații Spitalului și de cei ai Serviciului Public din cadrul Primăriei Blaj.

La Spitalul Nou, după ce va fi efectuată dezinfecția întregii clădiri, care va dura între 4 și 7 zile, vor fi reluate serviciile medicale pentru pacienții din zonă, altele decât cele de tratare a cazurilor de coronavirus. Până la sfârșitul săptămânii viitoare va fi redeschisă Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), urmând ca până miercuri, 3 iunie, să anunțăm data de la care se vor deschide celelalte secții ale Spitalului Municipal Blaj, au transmis reprezentanții primăriei.

Decizia de funcționare a Spitalului Municipal Blaj pe noua structură (Covid-19 și non Covid-19) se face în baza aprobării primite de la Direcția de Sănătate Publică Alba și beneficiază de acordul ministrului sănătății, Nelu Tătaru. Misiunea de a organiza două tipuri de spitale într-unul singur a fost foarte dificilă, succesul acestui demers fiind datorat muncii depuse de personalul medical și administrativ al spitalului și de autoritățile locale, Spitalul Municipal Blaj fiind primul spital suport pentru tratarea cazurilor grave de coronavirus din țară care reușește acest lucru.

În acest moment, la nivelul municipiului Blaj nu există cazuri confirmate de coronavirus, nici în rândul populației și nici în cel al cadrelor medicale.

Vineri, 29 mai, în Spitalul Municipal Blaj erau internați 9 pacienți, cu vârste cuprinse între 19 și 90 de ani. Aceștia provin din următoarele localități: Alba Iulia, Cugir, Ocna Mureș, Ighiu-Țelna, Ciumbrud, Gârbova și Daia Română.

Cei 9 pacienți sunt internați în următoarele secții:

– ATI: 1 pacient (staționar);

– Pneumologie: 3 pacienți (1 favorabil, 1 staționar, 1 agravat);

– Boli Infecțioase: 1 pacient (favorabil)

– Neurologie: 3 pacienți (3 staționari)

– Obstetrică-ginecologie: 1 pacient (favorabil).

Numărul total de bolnavi infectați cu noul coronavirus tratați la Spitalul Municipal Blaj, de la începutul activității ca spital suport pentru cazurile grave și critice de Covid-19 sau cu comorbidități și alte afecțiuni din județ, în perioada 2 aprilie – 29 mai 2020, este de 100.

Până acum, 71 de pacienți s-au vindecat și au fost externați și 4 pacienți, cu stare ameliorată, au fost transferați la SJU Alba Iulia. 16 pacienți infectați cu noul coronavirus au decedat. Rata de vindecare a ajuns în Spitalul Municipal Blaj la 71%.

În ultima săptămână, s-au vindecat și au fost externați 9 pacienți. Cel mai tânăr dintre aceștia are 46 ani, iar cel mai în vârstă are 89 de ani. Numărul total al pacienților vindecați și externați în luna mai este de 45.

Pacienții decedați sunt din următoarele localități: Ocna Mureș (3), Abrud (2), Cugir (2), Aiud, Șard, Zlatna, Săliștea Deal,  Lunca Mureșului, Trâmpoiele (Zlatna), Blandiana, Pianu de Jos și Sebeș.

Vă reamintim, la Spitalul Blaj sunt tratate cazurile grave și critice de Covid-19 sau cu comorbidități și alte afecțiuni din județ, celelalte spitale din județ asigurând doar tratarea pacienților cu forme ușoare sau asimptomatice de infecții cu COVID-19.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Situația infectărilor cu COVID-19, la Cugir. Orașul mai are un singur caz activ

Publicat

La nivelul orașului Cugir au fost înregistrate până acum 40 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 37 s-au vindecat, iar două persoane au decedat.

În prezent, în oraș mai este un singur caz activ: o persoană internată la Spitalul din Blaj. La Cugir s-a realizat până acum un total de 1.573 de teste, au transmis pe Facebook, reprezentanții primăriei.

81 de persoane care fac parte din 36 familii se află în izolare la domiciliu. Dintre acestea, 79 persoane  sunt izolate ca urmare a întoarcerii din străinătate, iar două persoane sunt contacti direcți ai celor depistați pozitiv.

Împotriva unei persoane s-a dispus măsura carantinării institutionalizate ca urmare a faptului ca nu a respectat izolarea la domiciliu după intoarcerea dintr-o tară aflată in zona galbenă.

În ceea ce privește activitatea Spitalului Orășenesc Cugir, la nivelul ambulatoriului funcționează toate secțiile de specialitate, în condițiile programării la fișierul policlinicii (telefonic) și a unui triaj prealabil.

Pentru siguranța pacienților și personalului unității medicale, se consultă câte un pacient la 30 de minute, pentru a permite igienizarea cabinetului după fiecare consultație.

Activitățile de tip ambulatoriu pentru chirurgie și urologie se desfășoară în containerul gri, iar din data de 1 iunie, tot în interiorul containerului  se vor relua activitatile de recoltare pentru examenele de laborator.

Utilizarea în continuare a containerelor are scopul de a reduce cât mai mult contactul pacienților cu mediul spitalicesc, mai ales acolo unde respectarea circuitelor este dificilă. În continuare se recomandă sistemul de telemedicină (fără contact direct cu pacientul) pentru ambulatoriile de psihiatrie și boli de nutriție.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Cugir a luat decizia continuării acțiunilor de dezinfectare la  nivelul zonelor aglomerate sau a celor cu risc de utransmitere ridicat, cum ar fi curtea spitalului, a unităților de învățământ, a bisericilor, a parcurilor și locurilor de joacă, etc.

Cetățenii sunt atenționați să respecte cu multă responsabilitate măsurile de protecție și distanțare socială, CLSU Cugir atragand atentia ca relaxarea măsurilor nu înseamnă și depășirea pericolului epidemiologic.

(Sorin Giurcă)

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

FOTO/VIDEO ȘTIREA TA: Grindina a lovit în mai multe zone din zone din Munții Apuseni. Imagini surprinse de un cititor Alba24

Publicat

A plouat cu gheață vineri după amiază, în mai multe zone din Munții Apuseni, au transmis cititorii Alba24. 

Bucăți consistente de grindină au căzut în zona Bistra, dar și la Câmpeni și mai sus, în zonele montane mai înalte.

Un cititor Alba24 a trimis câteva imagini surprinse în jurul orei 14, în apropierea localității Bistra.

Deocamdată nu se știe ce pagube a provocat. Fenomenul a fost dublat și de o ploaie torențială, a mai transmis cititorul.

FOTO/VIDEO: Gheorghiță H., cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ADMITERE la Colegiul Militar din Alba Iulia 2020: Departajarea candidaților și termenul limită pentru depunerea dosarului

Publicat

A fost aprobată noua metodologie de admitere în colegiile naționale militare, în anul școlar 2020 – 2021, inclusiv pentru Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. 

Admiterea se desfășoară într-o singură etapă, prin repartizare computerizată în aplicația Ministerului Educației și Cercetării (ADLIC), în ordinea strict descrescătoare a mediilor de admitere și în funcție de opțiunile exprimate în fișa de înscriere, în limita numărului de locuri aprobate pentru aceste unități de învățământ;

Media de admitere este cea prevăzută în Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în ănvățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020 – 2021, cu modificările și completările ulterioare;

Documentul complet poate fi descărcat de AICI

La medii de admitere egale, departajarea candidaților pentru admiterea în colegiile naționale militare se face folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală obținută la evaluarea națională;
b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
c) media generală pentru clasele V – VIII.

Dosarele candidaţilor declaraţi „Admis” la selecţie şi „Apt” la examinarea medicală se primesc la birourile informare-recrutare până la data de 19 iunie 2020;

Repartizarera computerizată în învățământul liceal militar și comunicarea rezultatelor se va face în data de 1.07.2020.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate