Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Autostrada Sebeș-Turda a primit finanțare europeană de 272 de milioane euro. Stadiul lucrărilor

Publicat

Comisia Europeană (CE) a aprobat pentru România suma de 272 de milioane euro pentru construcţia autostrăzii Sebeş-Turda. Stadiul de finalizare a lucrărilor depășește 90% pe două din cele patru loturi ale autostrăzii (3 și 4), în timp ce pe celelalte două loturi acesta este cuprins între 39% și 44%.

Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, faza a doua, a fost aprobată de Comisia Europeană. Proiectul are o valoare de peste 272 milioane euro asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

„Peste 272 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) vor fi investite în construcţia secţiunii de autostradă dintre localităţile Sebeş şi Turda, în apropierea municipiului Cluj-Napoca, în Transilvania, de-a lungul uneia din axele principale ale reţelelor trans-europene de transport (TEN)”, se arată în comunicat, potrivit news.ro.

„Locuitorii din această regiune se vor bucura, astfel, de condiții de călătorie mai sigure și comfortabile. Autostrada va aduce beneficii, de asemenea, dezvoltării economiei regionale, cu un impact pozitiv asupra relațiilor comerciale și turismului”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Crețu.

Proiectul cu finanțare europeană va face legătura între două autostrăzi deja existente: A1 Orăștie – Sibiu (extremitatea sudică) și A3 Gilău – Câmpia Turzii (extremitatea nordică). Acesta va duce la creșterea vitezei de deplasare și a siguranței rutiere.

Autostrada Sebeş – Turda are în total 70 de kilometri şi ar fi trebuit finalizată în urmă cu doi ani. Lucrarea este împărţită pe patru loturi, dintre care 3 şi 4 sunt cele mai avansate, iar pe 1 şi 2 se înregistrează cele mai mari întârzieri. Stadiul autostrăzii depășește 93% pe două din cele patru loturi ale autostrăzii (3 și 4), în timp ce pe celelalte două loturi acesta este cuprinse între 39% și 44%.

Comisarul european pentru Politica Regională, Corina Creţu, a avertizat, în ianuarie, că România riscă să piardă fonduri europene importante, în contextul în care există în continuare întârzieri, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea regională, transporturi şi construcţia celor trei spitale regionale.

Proiectul contribuie la reducerea timpului mediu de călătorie pe reţeaua rutieră TEN-T prin construcţia a 70 de km de autostradă cu două benzi pe sens între Sebeş şi Turda.

Vor fi construite, de asemenea, patru viaducte, 23 de poduri şi 39 de pasaje. Sunt prevăzute, totodată, şapte intersecţii, patru zone de odihnă şi patru de servicii, un centru de monitorizare a traficului şi unul de întreţinere a autostrazii.

Odată finalizată, autostrada va face legătura între alte două deja existente: A1 Orăştie – Sibiu (extremitatea sudică) şi A3 Gilău – Câmpia Turzii (extremitatea nordică).

Lucrările la această autostradă au fost demarate în anul 2014, iniţial cu finanţare din Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 (pentru faza I).

Faza a doua a proiectului, la care ne referim acum, primeşte sprijin prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM). Lucrările pe loturile 3 şi 4 ale acestei investiţii (în total de 28,75 km, care asigură legatura între Aiud şi Turda) se apropie de finalizare şi ar putea fi recepţionate în aproximativ două luni. Loturile 1 si 2 (ce asigură legătura între Sebeş şi Aiud, cu o lungime de 41,25 km) se află în diferite stadii de lucru, cu termen estimat de finalizare la sfârşitul anului viitor.

Proiectul “Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda – faza II”, al cărui beneficiar este Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a fost transmis Comisiei Europene spre aprobare, la sfârşitul anului trecut. Este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) şi are o valoare totală de aproximativ 437 milioane euro.

Valoarea eligibilă (care se poate deconta în cadrul proiectului) este aprox. 363 de milioane, din care cofinanţarea din FEDR este circa 272,5 milioane euro, diferenţa, plus cheltuielile neeligibile, fiind asigurate de la bugetul de stat.

sursa: digi24.ro, news.ro, adevărul.ro, ec.europa.eu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax