Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

AUTOSTRADA Sebeș – Turda: Noi exproprieri pe lotul I la Alba Iulia și Sântimbru. 1,8 milioane de lei pentru 60 de imobile

Publicat

alba iulia nord nod autostrada Noi exproprieri în valoare de peste 1,8 milioane de lei vor fi declanșate pentru construirea secțiunii B din lotul I al Autostrăzii Sebeș – Turda, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat în consultare publică de Ministerul Transporturilor. Pe listă sunt cuprinse 60 de imobile proprietate privată, însumând o suprafață totală de 48.000 mp, situate pe amplasamentul suplimentar, pe raza localităților Alba Iulia și Sântimbru.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş – Turda” – Lot 1 Secţiunea B, km 14+000 – km 17+000, a fost pus în consultare publică, joi, 15 iunie, pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Proiectul Autostrada Sebeş – Turda se întinde pe teritoriul judeţelor Alba şi Cluj având o lungimea totală de 70 km, pe teritoriul judeţului Alba lungimea fiind de 62,1 km, iar pe teritoriul judeţului Cluj lungimea fiind de 7,9 km.

Scopul realizării acestui proiect este dezvoltarea unui sistem de transport durabil şi integrarea acestuia cu reţelele de transport ale Uniunii Europene, reducerea semnificativă a timpilor de parcurs cu îmbunătăţirea siguranţei şi a calităţii serviciilor spre destinaţiile principale la nivel naţional şi european.

Pentru lucrarea de utilitate publică Autostrada Sebeş – Turda”, km 0+000 – km 70+000Lot 1, Lot 2, Lot 3 şi Lot 4, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 399/2014, care a declanşat procedurile de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 762/2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748/07.10.2015, a fost aprobată declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş – Turda” – Lot 4.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 248/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280/13.04.2016, a fost aprobată declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş – Turda” – Lot 3.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 947/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1027/21.10.2016, a fost aprobată declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş – Turda” – Lot 1 sectiunea A, km 0+300 – km 14+000.

Potrivit Ministerului Transporturilor, pentru Lotul 1 Secţiunea B, km 14+000 – km 17+000 al obiectivului, este necesar a se declanşa procedura de expropriere aferentă imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică, asigurând astfel până în prezent, terenurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii aferent Lotului 1 Secţiunea B.

Anumite lucrări cum ar fi amplasarea bretelelor 3 şi 4 ale Nodului Rutier Alba Iulia Nord plus relocare utilităţi, reconfigurare sens giratoriu existent, acces şi amplasament bretele 1 şi 2, acces proprietăţi şi amplasare zid de sprijin, relocare DN 1 partea de vest a Autostrăzii, relocare conducte magistrale de gaz, rezultate ca urmare a soluţiilor tehnice proiectate, nu pot fi realizate în întregime în limita coridorului aferent Hotărârii Guvernului nr. 399/2014 astfel încât este necesar acest amplasament suplimentar.

Suma necesară aferentă despăgubirilor pentru exproprierea imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică este de 1.823.083,56 lei, aferentă unui număr de 60 imobile, în suprafaţă totală de 48.630 mp.

„Menţionăm faptul ca în prezent, pentru Secţiunea C aferentă Lotului 1, nu este aprobat Proiectul Tehnic astfel încât să se poată stabili care sunt imobilele suplimentare care vor constitui amplasamentul suplimentar. Este oportună demararea prezentului proiect de hotărâre a Guvernului având în vedere necesitatea urgentării demarării lucrărilor de construcţie.

Procedurile de expropriere aplicabile sunt cele prevăzute de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare, de Hotărârea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia, pentru acele imobile proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aferent proiectului.

Referitor la indicatorii tehnico – economici ai obiectivului, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.191/12.03.2008 Hotărârea Guvernului nr. 234/2008, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 812/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.650/22.10. Până în prezent, nu a fost semnalată necesitatea modificării Indicatorilor Tehnico Economici”, se precizează în motivarea proiectului.

sursa: mt.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax