Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Beniamin Todosiu: Dezvoltarea economică a județului și crearea de noi locuri de muncă, priorități pentru echipa USR-PLUS Alba


Publicat

Dezvoltarea economică a județului Alba și crearea unor noi locuri de muncă sunt priorități pentru echipa propusă de Alianța USR- PLUS pentru Consiliul Județean Alba.

USR – PLUS propune un program amplu structurat pe mai mulți ani prin care să se dezvolte unitar întreg județul, să se creeze zone industriale atractive pentru investitori și să se elimine posibilitatea formării unor pungi de sărăcie. Ținta finală a acestui program este reducerea șomajului real din județul Alba, care în unele zone depășește 10%, prin atragerea unor investitori care să creeze locuri de muncă stabile și bine plătite.

„Alba, un județ deschis pentru investitori” – program de creare a unor zone strategice de dezvoltare economică pentru atragerea investitorilor

Programul „Alba, un județ deschis pentru investitori” presupune alocarea anuală de către Consiliul Județean Alba a unui buget de minim 5 milioane de euro pentru a sprijini crearea și dezvoltarea unor zone strategice de dezvoltare economică.

Astfel, în parteneriat cu administrațiile locale, Consiliul Județean va crea zone industriale unde vor fi puse la dispoziție investitorilor terenuri cu infrastructură și utilități, care în primă fază vor fi concesionate și apoi vor putea fi cumpărate, conform legislației în vigoare.

Noile zone industriale nu vor avea personalitate juridică astfel încât să se elimine crearea unor societăți bugetofage cu locuri călduțe pentru bugetarii de lux.

Să nu uităm cazul Parcului Industrial Cugir, care potrivit unui raport contabil din acest an, la 1.000 de lei câștigați consumă în medie peste 932 de lei, și toate acestea în condițiile în care doar închiriază spații pentru activitatea de producție sau sediile unor societăți. Acești poli de dezvoltare economică pot fi formați în zone precum: Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Cugir și Munții Apuseni, zone care au forță de muncă și potențial de a susține crearea unor astfel de poli de dezvoltare economică.

Crearea unor astfel de zone industriale, care nu au personalitate juridică și angajați, este cea mai viabilă soluție în strategia gândită de echipa USR – PLUS pentru dezvoltarea economică a județului.

Infrastructură și conectare – crearea unor proiecte care să permită conectarea județului la rutele importante de transport

Infrastructura și conectarea județului Alba cu rutele importante de transport rutier și feroviar sunt esențiale pentru atragerea unor investitori importanți care să își dezvolte afaceri în zonă.

În acest context, echipa USR – PLUS pentru Consiliul Județean propune crearea unor parteneriate cu administrațiile locale pentru crearea unor noduri intermodale pentru transportul rutier și feroviar, dar și a unor zone destinate construirii de parcuri logistice. În cazul nodurilor intermodale ar putea fi gândite zone în care deja există infrastructura feroviară necesară cum sunt Teiuș sau Vințu de Jos, localități care pe vremuri erau importante noduri pentru transportul de mărfuri pe calea ferată.

Proiectul este cu atât mai important cu cât pentru astfel de investiții există disponibile finanțări europene pe noul Regio (Programul Operațional Regional) sau pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare).

Produs în Alba – proiect de susținere a producătorilor locali din județul Alba

Consiliul Județean Alba trebuie să aibă ca prioritate și susținerea producătorilor locali prin măsuri concrete care să îi ajute să se dezvolte și să își găsească piețe pentru produsele pe care le produc.

„Produs în Alba” este un program prin care echipa USR – PLUS propune o serie de măsuri de sprijin pentru producătorii locali precum: cursuri și consultanță gratuită pentru micii producători pentru a-i învăța să atragă fonduri europene (finanțarea acestor cursuri poate fi realizată chiar în cadrul unui proiect european, fiind fonduri disponibile pentru astfel de inițiative), susținerea dezvoltării unui brand al județului Alba – „Produs în Alba”, care să devină garantul calității produselor comercializate de producătorii locali (finanțarea este posibilă tot prin fonduri europene), susținerea asociațiilor profesionale ale micilor producători și sprijinirea acestora pentru a-și găsi colaboratori/ parteneri în țară și în străinătate.

De asemenea, cu fonduri europene, pot fi create în mai multe zone din județ centre de colectare pentru fructele de pădure, legume și fructe, lapte, dar și mici unități care să proceseze aceste produse. Spre exemplu, o astfel de unitate de procesare va fi construită de o asociație a producătorilor de legume la Rădești, finanțarea fiind asigurată printr-un proiect european.

Oprirea fenomenului „pungilor de sărăcie”

Consiliul Județean Alba trebuie să se implice rapid și cu măsuri concrete în oprirea fenomenului prin care se creează în anumite zone ale județului așa-numitele „pungi de sărăcie”. Lipsa locurilor de muncă, dar mai ales lipsa unei viziuni reale pentru acele zone duc la acutizarea problemelor sociale și apoi la crearea pungilor de sărăcie sau la depopulare.

Chiar dacă nu sunt recunoscute de cei care conduc în prezent județul, efectele acestui fenomen îngrijorător se văd deja în Cugir (orașul a pierdut în ultimii 20 de ani aproape o treime din populație), Aiud, Ocna Mureș sau în Munții Apuseni. Comunitățile acestea au nevoie de un program coerent și serios cu măsuri menite să stopeze problemele sociale și economice, dar mai ales declinul demografic. Dacă nu vom interveni rapid cu măsuri menite să stimuleze dezvoltarea economică a acestei zone, problemele sociale se vor acutiza.

Pe lângă măsurile expuse anterior, care abordează direct și problemele acestor zone, o soluție sunt și proiectele de reconversie profesională prin care să pregătim muncitori ceruți de piața muncii, nu frizeri și manichiuriste. De asemenea, învățământul profesional dual trebuie să se regăsească în oferta tuturor liceelor din aceste zone, astfel încât tinerii să fie pregătiți pentru a se integra pe piața muncii.

Acestea sunt doar câteva dintre proiectele cuprinse în programul strategic „Alba, un județ deschis pentru investitori” pe care echipa USR – PLUS îl va promova în Consiliul Județean Alba. Noi venim cu proiecte și măsuri concrete, bine ancorate în realitate, care demonstrează locuitorilor județului că suntem alternativa reală care poate schimba Alba în bine.

Oameni ca TINE, schimbă Alba în BINE!

Beniamin Todosiu

Președinte al USR Alba

Candidat pe prima poziție pentru Consiliul Județean

Echipa USR-PLUS invită toți locuitorii din Alba, care vor să sesizeze probleme sau vor să propună proiecte, să scrie la adresa: alba@usr.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Premierul Cîțu așteptat ca un star rock la Alba Iulia. A fost ”asaltat” de doamne și domnișoare pentru poze

Publicat

Stilul nonconformist pe care premierul României, Florin Cîțu îl adoptă pare că are succes, în special în rândul tinerilor.

De asemenea și faptul că este un fan declarat al celor de la Metalica și Foo Fighters aduce un mare plus de imagine în rândul adolescenților și nu numai, iar asta s-a văzut și la vizita pe care a avut-o joi, 17 iunie la Alba Iulia. 

În jurul orei 15.30, pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, lângă punctul de vaccinare anti COVID era zarvă mare. Forțele de ordine mișunau peste tot, din loc în loc câte un cetățean cu o cască în ureche stătea cu o cafea în mână, iar politicieni din alianța de guvernare începeau să apară în zonă.

Camerele de filmat și apartele foto erau pregătite pentru momentul când premierul Cîțu va ajunge în punctul de vaccinare, după ce în timpul conferinței de presă nu a știut care sunt investițiile prin PNRR pentru județul Alba.

Vezi și VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Toată lumea căuta un petic de umbră, dar premierul se lăsa așteptat. În toată zarva respectivă se distingeau două tinere, care sub un chioșc de ziare, păreau că așteaptă pe cineva.

După încă 20 de minute de așteptare a apărut și ministrul Cîțu, îmbrăcat casual, în teneși, blugi, o cămașă neagră și un sacou, însoțit de restul politicienilor, aranjați la patru ace.

Nici nu a ajuns bine că a și fost oprit de două femei pe care le-a salutat și a stat câteva momente de vorbă, la fel și cu o altă femeie care se întorcea cu un copil de la grădiniță.

Între timp cele două adolescente îl filmau pe premier cu telefoanele mobile.

După alte câteva minute bune de plimbat printre oficialități e anunțat că două fete vor să facă o poză cu el. Timide, cele două fete îi dau aparatul lor roz Polaroid unui bărbat și se așează la stânga și dreapta primului ministru.

După câteva poze trase, Cîțu discută timp de câteva momente cu cele două fete iar apoi pleacă spre mașini. Între timp cele două tinere, pleacă fericite cu pozele în mână.

Înainte să intre înapoi în mașină, premierul a mai fost oprit de o femeie care timp de aproape un minut a avut o discuție cu acesta, iar chiar înainte să intre în mașină a fost oprit de o altă femeie pentru un selfie.

De asemenea, fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a făcut o serie de declarații pentru reporterul alba24.ro, declarații în care a criticat în termeni duri actuala administrație și pe actualul primar.

Declarațiile europarlamentarului Mircea Hava pot fi vizualizate aici: VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Președintele PNL Alba, Mircea Hava revine asupra susținerii lui Ludovic Orban la șefia partidului: „Mi s-au luat vorbele”

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava, președintele organizației PNL Alba revine asupra declarațiilor făcute în urmă cu mai bine de o lună în care anunța că îl va susține pe Ludovic Orban pentru șefia partidului.

Acesta a explicat, în cadrul unui interviu acordat pentru Alba24, că o decizie o va lua doar după ce se va întâlni cu primarii. Mircea Hava l-a însoțit joi pe premierul Florin Cîțu, în cadrul vizitei efectuate în județul Alba. 

Reporter Alba24: Am văzut că acum îl susțineți pe domnul Cîțu în lupta pentru PNL …

Mircea Hava: Nu este nici o luptă. Eu nu mă duc la bătălii. Am o singură luptă. Vreau un partid care să rămână și să mai guverneze România încă cel puțin patru ani de zile. Mă gândesc la opt ani de zile. Sunt aproape 80 de miliarde de euro care intră în România. Nu vă gândiți numai la PNRR-ul acesta care deja la mulți le-a aburit mințile și nu mai văd cele 47 de miliarde care vin pe cadrul financiar multianual, care trebuie să apară, pentru asta trebuie scrise programele. Asta mă pasionează și asta mă face să vin și acasă foarte des. Domnul Cîțu se ocupă de lucrurile acestea și face lucrurile acestea. Eu încă nu m-am declarat. Eu nu sunt dintre cei care sar primii, poate îmi găsesc un loc în față.

Reporter Alba24: Prima dată l-ați susținut pe domnul Orban. De ce acum schimbarea?

Mircea Hava: Nu. Au fost niște chestiuni care au fost făcute și care mi s-au luat vorbele, pentru că se poate face lucrul acesta. În momentul în care eu mă întâlnesc cu tine și spun susțin pe cutare, da. Dar asta, după ce mă voi întâlni cu primarii, cum ne-am întâlnit astăzi și cu oamenii cu care am construit. 30 de ani să știți că nu am fost de capul meu, am fost de capul lor. Să nu credeți în toate poveștile acestea că suntem dezbinați. Este o mare prostie. Suntem împreună și vom construi împreună. Și ceea ce trebuie.

În urmă cu mai bine de o lună, Mircea Hava a precizat, în cadrul unui interviu acordat redacției PSnews.ro, că îl va susține pe Ludovic Orban la șefia partidului dacă acesta va candida.

„Cei care mă cunosc știu că sunt un om care nu prea schimbă caii în timpul mersului. Niciodată nu aș fi putut să facem ceea ce s-a făcut la Alba dacă nu eram o echipă în care aveam lider, aveam oameni, fiecare știa culoarul pe care se duce. Eu am făcut campanie la primele alegeri ale lui Ludovic. Vă dați seama că nu pot să fac lucrul acesta acum, să mă întorc, pentru ce? Că îmi spune cineva ceva? O să văd cine va candida. Poate Ludovic spune că nu vrea. Dacă el dorește, mergem în continuare. Echipa se clădește, echipa se întărește”, a spus atunci președintele PNL Alba.

În finalul interviului, Mircea Hava a precizat că îl va susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Publicat

Premierul Florin Cîțu, aflat joi la Alba Iulia, nu a putut numi în mod concret nici o investiție finanțată în județul Alba prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Întrebat de reporterul Alba24, în timpul conferinței de presă desfășurate la un hotel din Cetatea Alba Carolina, acesta s-a încurcat în explicații. 

„Județul Alba … și aici, iarăși, ne concentrăm doar pe un … o componentă a proiectelor. Prin județul Alba trec mai multe. Pe partea de infrastructură feroviară vom avea în județul Alba.

Dar trebuie să ne gândim că și spitale, și sunt mai multe lucruri care vor fi la nivel național și toate județele vor avea acest lucru” a spus Cîțu.

”Toate UAT-urile din județul Alba vor avea acces la Fondul de Dezvoltare, care a fi în PNRR și are 2 miliarde de euro. Toate UAT-urile din județ au acces. Eu zic să ne uităm la investiții, nu doar la PNRR. România se dezvoltă prin PNRR, prin fonduri europene și bani de la buget. Toate acestea sunt legate.

Unele investiții intră în PNRR pentru că sunt mature și au o componentă verde și digitală și se pliază pe aceste caracteristici. Altele pot merge prin fonduri europene, infrastructură mare, de exemplu, va merge în PNRR și ce nu se poate în PNRR va merge în fonduri europene.

Iar pentru comune, care nu merg nici pe PNRR și nici pe fonduri europene, de la buget” a spus Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Publicat

Fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a criticat în termeni extrem de duri actuala conducere a orașului, inclusiv pe actualul primar Gabriel Pleșa. ”Lipsă crasă de competență” a fost una dintre expresiile folosite de Mircea Hava pentru descrie actuala administrație. 

Mai mult de atât, actualul europarlamentar a invocat și habarnismul în ceea ce înseamnă actuala conducere. De asemenea nu a uitat nici de plecarea din PNL a lui Gabriel Pleșa și că acesta a fost viceprimar în ultimul său mandat de primar, și a precizat că îl deranjează pentru că nu și-a dat seama ce a ”crescut în primărie timp de șase ani”.

Declarațiile fostului primar Hava au fost făcute la întrebările reporterului alba24.ro, în timpul vizitei premierului Cîțu de joi, 17 iunie, la Alba Iulia.

Problema gunoaielor – ”Lipsă crasă de competență”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum vede actuala conducere și organizare a municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a adus o serie de critici dure. De asemenea nu a trecut cu vederea nici problema gunoaielor care a afectat municipiul în ultima lună și care încă își face simțită prezența.

„Dacă nu mi-ar păsa nu aș mai veni acasă, dar îmi pasă foarte mult și mă gândesc ce să fac. Mă deranjează extraordinar de mult.

Mă deranjează pentru că nu mi-am dat seama ce am crescut acolo în primărie 6 ani.

Nu poți să vii să te lauzi cu ce ți-au lăsat alții, să faci poze și să dai filmulețe când astăzi, trebuia să se lucreze pe străzi. (n.r. se referă la video-urile postate de reprezentații primăriei, clipuri care prezintă cum vor arăta principalele străzi din Alba Iulia după ce vor fi modernizate, dar momentan proiectul stagnează).

Vezi și VIDEO: Plimbare virtuală pe șapte străzi din Alba Iulia. Cum va fi reorganizat traficul în centrul municipiului

La problema gunoaielor nu trebuie să găsim vinovați. Problema gunoaielor este datorită unei lipse crase de competență și datorită faptului că nu știi ce să faci”, a precizat Mircea Hava.

”Existau soluții”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum ar fi manageriat problema gunoaielor, acesta a declarat scurt că: ”existau soluții”.

”Așa cum le-am manageriat și pe celelalte, pentru că totul este o legătură între oameni, nu relații, o legătură corectă între oameni.

Gunoaiele se puteau depozita undeva, se puteau face lucrurile… Nu aș fi stopat investiția cu acele gropi, pentru că nu erau gropile ascunse…acolo se depozita selectiv.

Lucrurile trebuie să te gândești din timp să le faci, nu să tot vorbești”.

Mai mult de atât, întrebat de reporterul alba24.ro, dacă crede că în Alba Iulia va funcționa colectarea selectivă, fostul primar Mircea Hava a mai declarat: ”Țin minte când am început, acum 20, 30 de ani, când toată lumea spunea că nu o să fie nimic, că toată lumea arunca peste tot.

Uite că oamenii s-au obișnuit foarte repede să fie curat și bine, așa va fi și aici. Nu va merge sută la sută, nicăieri în lume, dar va merge bine, depinde de noi ca și cu vaccinarea”, a mai precizat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate