Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Căutăm angajați de oriunde. Cât de mare e criza de muncitori din Alba și ce sunt dispuse să ofere companiile


Publicat

vietnamezi

Pe un frig pătrunzător de decembrie, câțiva muncitori vietnamezi trudesc pe lângă Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, în parcul din fața Catedralei. Firma care lucrează pentru primărie, ”Elis Pavaje”, a găsit o soluție exotică la criza de angajați în construcții și a apelat la muncitori extracomunitari, considerați harnici și disciplinați.

O măsură totuși extremă, având în vedere diferențele culturale mari, care țin de obiceiuri, de alimentația diferită, de condițiile de locuit și de multe altele, ceea ce face imposibilă angajarea lor pe termen lung.

O măsură care arată însă cu ce probleme, legate de găsirea unor angajați, se confruntă majoritatea firmelor din județul Alba, mai ales în zona Alba Iulia, Sebeș și Blaj, unde investițiile străine au crescut foarte mult în ultimii ani.

Nu departe de Alba Iulia, o comună și-a transformat pășunea în parc industrial, iar primarul a trebuit să îi convingă pe procurorii DNA ca a făcut bine. Acum sute de oameni muncesc acolo. La Sebeș și la Blaj au dispărut șomerii, iar Cugirul ar fi putut fi în aceeași situație dacă proiectantul autostrăzii Sibiu Deva nu ar fi uitat că există și i-ar fi făcut o ieșire. Tabloul unui județ cu firme în căutare de angajați.

Sebeș, orașul fără șomeri

”Este greu să găsim angajați. Caut oameni pe tot parcursul anului, dar găsesc destul de greu. Este un deficit foarte mare de forță de muncă în sectorul tehnic”, spune Romano Molent, proprietarul celui mai mare producător de hale industriale și construcții metalice din județul Alba. Compania Molent are sediul la Sebeș și a fost una dintre primele firme care s-a stabilit acolo.

De altfel, Sebeșul și-a atras renumele de ”oraș cu șomaj zero”. Datorită apropierii de autostradă dar și de Sibiu și Alba Iulia, a fost preferat de un mare număr de investitori. Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, Star Transmission & Star Assembly, Savini Due, Molent, Elis Pavaje, Alpin 57 Lux, sunt doar câteva exemple. În paralel, au prosperat și afaceri mai mici, în transporturi, industrie ușoară (atelierele din zona orașului lucrează în lohn pentru unele dintre cele mai cunoscute branduri europene), și alimentară.

asembly

De altfel, la Sebeș este și cea mai acerbă concurență între angajatori, pe piața forței de muncă. Deși nu doresc să vorbească despre acest lucru, modul în care încearcă să își recruteze angajați este destul de vizibil.

Anunțuri de genul celor de mai jos sunt postat constant pe diferite siteuri specializate, în ziare și în spațiile proprii.

”Știai că 97% dintre angajații noștri ar recomanda Star Assembly ca angajator? Ce au avut aceștia de spus despre activitatea lor:

–Deoarece este un mediu profesional orice persoană se poate adapta foarte rapid și poate acumula experiență profesională într-un timp foarte scurt.
-Este ușor să te integrezi în echipă datorită colegilor.
-Deja am 2 prieteni care s-au angajat aici pentru că le-am povestit despre companie și sper că vor urma și alții.
-Te așteptăm să îți formezi propria părere despre Star Assembly!”

Acesta este doar un exemplu. Situația este similară la Blaj, unde Bosch Rexroth este cel mai mare angajator și atrage forță de muncă din tot județul.

Cugir, fără acces la autostradă

La Cugir, locurile de muncă disponibile în orice lună a anului sunt în industria de automotive (care lucrează pentru Mercedes), alimentară, în industria ușoară sau la fostele fabrici desprinse din vechiul UM Cugir.

De asemenea, mai sunt câteva firme care lucrează pe platforma Parcului Industrial Cugir (inițiat de Consiliul Județean Alba). Cu un mare potențial, Cugirul este lăsat oarecum pe dinafară de inexistența unei ieșiri directe de pe autostrada Sibiu – Deva, care trece la doar câțiva kilometri.

Ciugud, fosta pășune comunală, mic parc industrial

În apropiere de Alba Iulia se află un mic parc industrial, dezvoltat o parte pe teritoriul administrativ al municipiului Alba Iulia, dar cea mai mare parte pe cel al comunei Ciugud, de fapt pe fosta pășune comunală. Acolo lucrează acum aproximativ 700-800 de persoane (jumătate sunt din satele comunei).

Primarul Gheorghe Damian a decis să schimbe destinația pășunii pentru care cheltuia 50.000 de lei pe an pentru întreținere, în parc industrial și a trebuit să explice acest lucru nu doar sătenilor, ci și procurorilor DNA. ” A fost o persoană care a sesizat atunci de la preşedinte şi premier până la DNA sau Poliţie.

În final, cazul a ajuns la DNA. Le-am demonstrat acelor oameni ce vrem să facem, cu cifre, şi am explicat că nu vrem să favorizăm pe nimeni, ci vrem o dezvoltare sănătoasă. Şi în final nu a fost nimic, au înţeles că totul era legal“ a spus acesta la momentul respectiv.

Între timp, fosta pășune produce pentru administrația locală peste un milion de euro anual, bani pentru cofinanțarea unor proiecte europene. Între criteriile pe care le-a stabilit administrația locală pentru concesionarea terenurilor, sunt și unele restrictive: să nu polueze. Astfel se face că multe dintre cererile pe care le primește din partea investitorilor, sunt respinse.

O mare parte dintre locuitorii comunei lucrează acolo, însă și câteva sute de locuitori ai municipiului Alba Iulia.

Alba Iulia, angajați puțini

Pe lângă micul parc industrial dintre Alba Iulia și Ciugud, în oraș s-a diversificat industria porțelanului bazată pe tradiția vechii fabrici comuniste, astăzi ea însăși un business de succes. Sunt atât fabrici care produc pentru clienți mari, precum IKEA, cât și ateliere mai mici. De asemenea, industria alimentară este foarte bine reprezentată prin companii precum Transavia, Albalact, Supremia (devenită Solina) și multe altele.

De asemenea, în zona orașului mai sunt fabrici de încălțăminte (cu producție în lohn) și de automotive (cablaje). Toate au însă aceeași problemă: lipsa angajaților.

Anunțurile de pe siteurile specializate, dar și din ziarele locale, arată pe deplin acest lucru. Companiile se întrec în a scrie mesaje prietenoase, personalizate, în care descriu beneficiile muncii în echipele lor. Sunt foarte căutați inginerii, dar și muncitorii care au cunoștințe tehnice.

Și joburile pentru constructori sunt foarte multe. ”Am ajuns să angajăm prin recomandări, prin cunoștințe, pentru că dăm anunțuri și nu vine nimeni. Este greu să facem față. Noi fiscalizăm totul și atunci nu putem să ne comparăm cu firmele din domeniul nostru care oferă o parte din bani la negru” spune Nicolae M., inginer la o firmă de construcții din Alba Iulia.

Câte locuri de muncă sunt vacante în județ

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță periodic situația locurilor de muncă vacante la nivel local. Spre exemplu, în data de 4 decembrie 2018, erau libere 328 de locuri de muncă, majoritatea la fabrici din tot județul. STAR TRANSMISION & STAR ASSEMBLY SRL, VCST și SEWS sunt doar câteva dintre firmele care se află în permanentă căutare de angajați și au departamente specializate de resurse umane.

Cu o lună în urmă, erau disponibile 500 de locuri de muncă, în toate domeniile. La acestea se mai adaugă cele postate direct pe siteurile de profil dar și locurile libere în administrația publică, însă acelea sunt o altă poveste: sunt anunțate pentru că este necesar din punct de vedere legal, dar există percepția la nivel local că sunt în general ”cu dedicație”.

Acest lucru se poate observa în modul în care sunt scrise anunțurile: de exemplu, pentru ca cineva să participe la un concurs de fochist la un spital, are nevoie de o experiență de minim 9 ani. O altă categorie de joburi foarte bine plătite nici măcar nu apar public ci sunt ascunse în siteurile instituțiilor.

Salariile mici, posibilă explicație

Cu toate acestă concurență, salariile sunt destul de mici, cu câteva excepții. La nivelul de jos, cel al muncitorilor pe schimburi, veniturile sunt cele minime, uneori ”îmbunătățite” cu bonuri de masă. În plus, concurența cu sectorul public, unde veniturile au crescut enorm față de situația de acum doi ani, este dezechilibrată. Mulți ingineri sau muncitori cu pregătire preferă să se angajeze în posturi tehnice la primării sau instituții județene, unde banii sunt mult mai mulți.

Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul net în iunie 2018 a fost, la Alba, de aproximativ 2.400 de lei salariu mediu, ceea ce plasează județul pe locul 17 la nivel național.

Din cauza salariilor mici și a prețurilor mari la imobiliare, nici migrația din alte zone nu este o soluție, iar presiunea asupra angajatorilor rămâne constantă. La sfârșitul lunii octombrie a acestui an, puțin peste 5600 de locuitori ai județului nu avea un loc de muncă. Aproximativ jumătate erau femei.

Așa se face că șomajul în județ este cam același în ultimii ani, în jurul a 3,5%, însă aici trebuie luați în calcul și cei care au ieșit din evidențele AJOFM și care nu mai primesc ajutor de șomaj.

Media este mai mică în zona urbană, dar mult mai mare în zona rurală și în orașele din Munții Apuseni, monoindustriale, axate în general pe mineri, în prezent dispărut ca ocupație. Acolo șomajul este atenuat de câteva fabrici de mobilă și foarte puține afaceri locale.

Articol de Ovidiu Hațegan, apărut în g4media.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pamfil

    miercuri, 26.12.2018 at 17:41

    pe salarii de mizerie nu mai vine nimeni sa lucreze… Oamenii sunt satui de praf in ochi! Sunt satui sa nu le ajunga banii de la o luna la alta. Daca au o rata ajung sa se imprumute pentru a trai de la o luna la alta. Multi lucreaza la negru sau la… gri. Multi lucreaza in afara tarii si multi emigreaza. Cativa se stabilesc dincolo. Atata timp cat hotia si batjocura sunt tolerate inseamna ca nu se va schimba mare lucru. Va fi mai nasol pentru cine nu pleaca atunci cand hotii vor inchide granitele ca nu vor mai avea ce „mulge”

  2. Magda

    miercuri, 26.12.2018 at 18:12

    Daca salariile nu ar fi de mizerie, nu ar exista aceasta criza de personal.Degeaba sunt firme mari, unele si cu capital strain, daca muncitorii de rand sunt tratati ca niste nimicuri, proprietate personala fara prea mare valoare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

Ovidiu Kiss, albaiulianul care transformă piesele auto vechi în adevărate opere de artă, pe scena de la Românii au talent

Publicat

Albaiulianul Ovidiu Kiss cunoscut, atât în oraș, cât și în țară, după ce a început să realizeze ”sculpturi” din piese auto vechi, a fost prezent, vineri seara, la concursul ”Românii au talent”, de la PRO TV.

Creațiile pe care le-a adus cu el pe scenă, între care o motocicletă și un autocamion la construcția căruia a mărturisit că a lucrat aproape trei luni au fost admirate de cei patru jurați, însă la final aceștia au hotărât că albaiulianul nu va trece în următoarea etapă a concursului.

”Aș vrea să mă fac bine înțeles, apreciez ce faci. Bravo ție! Reciclezi, transformi lucruri moarte în artă, însă așteptam un număr de spectacol. Din partea mea este nu, astăzi”, a spus Mihai Petre.

Din același motiv, albaiulianul a primit un ”nu” și de la Andra, iar Andi Moisescu a fost singurul care a spus ”da”.

Ovidiu Kiss are 38 de ani și este pasionat de maşini şi motociclete. Și-a descoperit talentul în urmă cu mai mulţi ani, în Spania, unde lucra ca mecanic auto și i-a venit ideea să realizeze o motocicletă în mărime naturală, din piesele stricate rămase de la mașini.

El a revenit apoi în țară, iar de câțiva ani și-a deschis un atelier unde realizează tot felul de obiecte unicat din resturi metalice.

Operele sale au putut fi admirate la mai multe expoziții, între care „Despina Camino Art“ de la Palatul Noblesse din Bucureşti şi ”Transilvania Tattoo Expo”, de la Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Părinții copiilor cu vârste până la 12 ani vor avea zile libere și în timpul vacanțelor școlare, în perioada stării de urgență

Publicat

Părinții care își supraveghează acasă copiii cu vârste de până la 12 ani, după instituirea stării de urgență, vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern.

”Măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit acestora, în cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, inclus în sistemul național de diagnosticare COVID-19

Publicat

s

Începând de luni, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia va fi inclus în sistemul național de diagnostic pentru COVID-19, a anunțat vineri deputatul PNL Florin Roman. 

El a explicat că a început, în calitate de parlamentar, demersurile de includere a unității medicale din Alba Iulia în rețeaua națională, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și a managerului Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, Diana Mârza.

”Astăzi (n.r. vineri), ministrul Sănătății, dr. Nelu Tatar și secretarul de stat Andrei Baciu mi-au confirmat că de luni, după publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial, spitalul județean devine parte a sistemului național, ceea ce înseamnă o creștere a capacității de testare la nivelul județului Alba.

Totodată, includerea în rețeaua națională, asigură fluxul necesar de kituri de testare din partea companiei Unifarm, dar și decontarea sumei de 200 lei/test, de către stat, prin Ministerul Sănătății.

În calitate de parlamentar mulțumesc conducerii Ministerului Sănătății pentru celeritatea cu care a răspuns solicitărilor noastre, dar și firmei Transavia, care a donat unul din cele mai performante PCR-uri de testare din România, peste 3.500 de kituri și contravaloarea extractoarelor automatizate.

Așadar, cu DSP Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, ca centre autorizate de testare la nivel național, Alba devine practic unul dintre cele mai importante centre de la nivel național, cu o putere de testare ca marile orașe și rezultate în doar câteva ore.

Asta înseamnă că putem apăra medicii, pacienții și bolnavii, că putem depista virusul în timp util și lua măsurile care se impun. Pe scurt: salvarea de vieți omenești! Doamne ajuta!”, a declarat deputatul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE/ România, mereu surprinzătoare: Ni se îmbolnăvesc medicii în spitale și noi combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare

Publicat

Sunt unul dintre oamenii care iubește din tot sufletul România. Sunt mândru când văd tricolorul fluturând și mă emoționează mereu imnul național. Și nu arunc aceste vorbe în vânt… Nu pot însă să accept ipocrizia și modul în care guvernanții noștri au încercat în aceste zile să ne manipuleze emoțional folosind valorile naționale în care credem.

Guvernanții par în aceste vremuri niște copii prinși că nu și-au învățat bine lecția și vor să fenteze audiența cântând cu patos patriotic imnul de stat. Și toate acestea într-o încercare disperată de a scăpa de corigența care le amenință procentele de încredere și voturile de la următoarele alegeri. Așa am ajuns ca să ni se îmbolnăvească medicii în spitale și noi să combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare.

Mai băieți, voi, ăștia care va jucați în aceste zile cu România, nu vă mai comportați ca niște comuniști notorii. Sunteți liberali, ce naiba! Dar nu ați învățat nimic despre democrație și despre faptul că orice stare de panică se tratează, nu cu un fals patriotism, ci cu informare corectă și continuă. Așa că în difuzoarele alea mai bine ați transmite numărul de testări făcute în fiecare comunitate, numărul de măști și combinezoane pe care le-ați cumpărat pentru medici, numărul de aparate de ventilație și așa mai departe. Așa poate v-am crede și noi ca munciți, dar mai ales că ne respectați cu adevărat și că iubiți țara asta, al cărei imn îl folosiți în aceste zile într-o campanie de manipulare.

Ce naiba vă deosebește de comuniștii de la Beijing, care mint și manipulează populația și opinia internațională? Ascundeți în aceste zile sub preș informațiile în speranța că noi, proștii ăștia care vă votăm, vom vedea în roz situația dezastruoasă din sănătatea românească.

Băieți, suntem o țară bolnavă, pe care ați infestat-o cu toții. Voi, liberali, pesediști, pediști, feseniști, comuniști sau cum naiba vă mai spuneți. Noi știm asta…

Nu credeți? Deschideți larg ochii și priviți situația reală din spitalele din România, spitalele în care și voi riscați să ajungeți, acum când nu mai puteți fugi în clinicile de fițe din Viena sau Turcia. În primul rând spitalele astea colcăie de învârteli și interese economice cu firme de casă, transpartinice. Apoi, în vremuri de criză, stăm bine la planuri și strategii, în timp ce în realitate totul se desfășoară haotic din cauza celor pe care voi i-ați plantat politic în punctele cheie. Vreți să știți de ce sunt speriați medicii și asistentele din spitalele astea? Pentru că sunt trimiși să lupte cu moartea doar cu mâinile goale. O mască, o pereche de mănuși și un halat de vizitator pe zi, dezinfectant cu rația și sub cheie, dar mai ales direcții și ordine incoerente. Acestea sunt realitățile cărora le fac față ei, cei din linia întâi. Cu toate acestea, sunt oameni care nu fug, care luptă chiar și cu mâinile goale cu virusul și moartea. Le e frică însă de incompetența voastră și a celor pe care vă încăpăținați să îi susțineți în posturile cheie, la conducerea spitalelor sau a direcțiilor de sănătate.

Și revenind la imn. Dați tare în difuzoare, nu imnul național, ci informații și comunicări. Spuneți-le oamenilor realitatea cu care ne confruntăm, chiar dacă e dură și greu de digerat. Fiți transparenți, fiți coerenți în informații, fiți calmi și lucizi! Renunțați la politicianismele ieftine și la gargara dâmbovițeană și treceți de la vorbe la fapte! Doar așa aveți șansa să ne liniștiți și să trecem împreună cu bine peste această situație grea.

Nu uitați că orice virus poate fi tratat, mai devreme sau mai târziu, dar teama, neîncrederea, panica, generate de lipsa de informare, vor lăsa răni necicatrizabile în fiecare român.

Dan Lungu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate