Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cazurile de TOXIINFECŢIE alimentară după nunţile de la Bistra: DSP Alba confirmă prezenţa bacteriei Salmonella. Măsurile dispuse

Publicat

sectia infectioase alba Analizele de laborator în cazul focarului de toxiinfecţie alimentară de la Bistra, realizate de Direcţia de Sănătate Publică Alba au confirmat prezenţa bacteriei Salmonella. Reamintim că peste 100 de persoane care au participat la două nunţi, în weekend, la un restaurant din localitate, au ajuns la spitale din Alba, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, dar şi alte judeţe, cu simptome de toxiinfecţie alimentară.

În urma participării la două nunţi ce au avut loc în weekend în localitatea Bistra din Munţii Apuseni, la sala de nunţi SC La Brezea SRL, aproximativ 157 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 96 dintre aceştia necesitând internare în spitalele din Cîmpeni (49 de cazuri), Abrud (15 cazuri), Alba Iulia (17 cazuri), Cluj-Napoca (8 cazuri), Arad (2 cazuri) şi Cugir (un caz), prezentând următoarea simptomatologie: febră, scaune diareice, dureri abdominale, cefalee, greţuri şi vărsături.

Echipa Direcţiei de Sănătate Publică Alba formată din: inspectori din cadrul Compartimentului ed Control în Sănătate Publică, medic epidemiolog din cadrul Compartimentului de Supraveghere a Bolilor Transmisibile şi personal din cadrul Compartimentului de Evaluare al Factorilor de Risc din Mediul de Viaţă şi de Muncă s-a deplasat la faţa locului în data de 6.09.2015 demarând prima anchetă epidemiologică. Ulterior, în data de 7.09.2015 s-a demarat cea de-a doua anchetă epidemiologică. În cadrul acestora, s-a procedat la recoltarea următoarelor probe:

34 probe aliment finit din meniul servit, examinate de laboratorul D.S.P. Alba, la 7 dintre acestea (ardei cu caş, ruladă pui, chifteluţe, pulpe de pui la tavă, cârnaţi prăjiţi, muşchi file afumat) rezultatele investigaţiei de laborator confirmând prezenţa bacteriei Salmonella grup 09 Enteriditis

34 probe de mediu examinate la laboratorul D.S.P. Alba: 19 teste de sanitaţie de pe suprafeţe, din care pentru 12 dintre acestea, Laboratorul D.S.P. Alba a indicat prezenţa bacteriilor coliforme, 13 teste tegumente personal angajat, din care pentru 2 s-a semnalat prezenţa enterobacteriaceelor, 2 probe aeromicrofloră cu rezultate necorespunzătoare.

– 28 produse biologice :14 exudate faringiene personal angajat cu rezultate negative, 14 coproculturi de la personalul angajat din care pentru 4 dintre acestea s-a semnalat prezenţa bacteriei Salmonella grup 09 Enteriditis.

Bacteria Salmonella grup 09 Enteriditis a fost prezentă şi în cele 11 coproculturi efectuate de către laboratorul D.S.P. Alba pentru pacienţii internaţi în Spitalul Orăşenesc Cîmpeni.

Inspectorii de specialitate din cadrul Compartimentului de Control în Sănătate Publică prezenţi la fața locului au procedat la verificarea unității în cauză, fiind constatate următoarele deficiențe:

Neconsemnarea zilnică în registrul special a stării de igienă şi a stării de sănătate a personalului, de către conducătorul blocului alimentar

Control medical periodic efectuat în luna aprilie 2015 la 8 dintre cei 14 angajaţi, fără examen coprobacteriologic

Lipsa personal pentru curăţenie (personalul folosit la servirea mesei îndeplinea şi serviciile de curăţenie în local)

Stare de igienă necorespunzătoare a camerei frigorifice din blocul alimentar

Personalul angajat nu avea efectuate cursuri de igienă

Prezenţa de plăgi la nivelul degetelor la doi angajaţi: bucătar şi ospătar.

Ca urmare a deficiențelor constatate, DSP Alba a dispus următoarele măsuri:

Internarea, izolarea şi tratarea cazurilor

Suspendarea activităţii la localul sus menţionat până la remedierea deficienţelor constatate

Aplicarea amenzii contravenţionale conform H.G. 857/2011”, se arată în comunicatul DSP Alba.

Salmonella este un gen de bacterie patogenă intenstinală care cauzează unele boli infecțioase. Este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată. Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infecţiile la om, poate fi contractat din surse precum carne de pasăre de curte, carne de porc, carne de vită, când sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella după preparare; ouă infectate, produse din ouă, lapte, produse din lapte, atunci când nu sunt pregătite, manipulate sau păstrate în mod corespunzător.

Reamintim că, în cadrul anchetei epidemiologice, inspectorii DSVSA Alba au constatat la restaurantul din Bistra condiții deficitare de igienă în spațiul de depozitare (camera frigorifică) și o parte din personalul care a servit la nuntă nu aveau examene medicale complete ori cursuri de calificare în domeniul alimentar. Măsurile dispuse de DSVSA Alba au fost interzicerea activității în blocul alimentar, până la finalizarea anchetei și confiscarea a 21 kg alimente, igienizarea și dezinfecția blocului alimentar, precum și a veselei și a paharelor folosite, deratizare și dezinsecție atât a localului, cât și a spaţiului din împrejurimi cu o firmă specializată și interzicerea folosirii personalului angajat fără a dispune de analize medicale.

Citește și NEREGULI depistate de DSVSA la restaurantul din Bistra care a găzduit nunţile după care 100 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie

În acest caz, autorităţile sanitar-veterinare derulează o anchetă epidemiologică, iar poliţiştii au deschis dosar penal, sub coordonarea Parchetului, pentru investigarea condiţiilor în care s-a produs incidentul.

Citeşte şi 100 de persoane internate în spitale, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au participat la nunta din Bistra. Poliţiştii au deschis dosar penal

Citeşte şi UPDATE: TOXIINFECŢIE alimentară, după o NUNTĂ la Bistra, în Munţii Apuseni. Mai multe persoane au fost internate la spital, în Alba și Cluj

Acelaşi local care a organizat nunţile din weekend a fost subiectul unei anchete epidemiologice şi acum doi ani, după ce peste 100 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară. Atunci, cauzele intoxicației au fost lipsa de igienă și condițiile improprii de preparare, depozitare și transport a mâncării, ce a fost pregătită integral în casa mirelui, în mare parte din produse din propria gospodărie. Nuntaşii de acum doi ani au fost infestaţi cu salmonella.

Citeşte ce s-a întâmplat în 2013: CONCLUZIILE ANCHETEI în cazul nunții de la BISTRA: 115 invitați contaminați cu salmonela și amendă de 7.000 lei pentru organizatori

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate