Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CE FACI și ce să nu faci dacă te ÎNTÂLNEȘTI cu URSUL. 20 de reguli și sfaturi care trebuie respectate pentru a evita atacul

Publicat

Întâlnirile dintre oameni și urși în pădure sau chiar pe pajiști pe care până acum nu au mai fost văzuți sunt tot mai dese.

În ultima perioadă, urșii au ajuns să atace la stâne și chiar să intre, în căutarea hranei, în gospodăriile oamenilor.

O serie de atacuri ale urșilor în România în ultima perioadă a provocat temeri cu privire la faptul că populația de urși ar fi scăpat de sub control în țară, scriu jurnaliștii de la BBC.

Citește și FOTO: Un nou ATAC al unui URS pe o pășune de lângă Aiud. Cetățean: „În aceste zone numărul de urși trebuie să fie zero

Lipsa locurilor special amenajate pentru urși, lipsa depozitării corecte a resturilor menajere, înmulțirea necontrolată și construcția de așezări omenești în locurile în care aceștia umblă, înmulțesc contactele nedorite dintre noi și animale și schimbă comportamentul acestora.

Aproximativ 6.000 de urși trăiesc în România, iar incidentele care implică aceste animale au crescut puternic în ultima perioadă. Doar în ultima lună doi bărbați din județul Mureș și un altul din județul Bacău au murit în urma unor atacuri ale urșilor.

Vezi și FOTO: Urme de urs descoperite în comuna Rădești. Animalele tot mai prezente în județul Alba

Mulți români consideră că motivul pentru creșterea numărului de urși este o lege din 2016 care interzice vânătoarea sportivă în cazul acestor animale. Experții susțin că datele oficiale referitoare la numărul de urși din România ar putea fi departe de realitate.

Pe de altă parte activiștii de mediu spun că din momentul în care această lege a intrat în vigoare, vânătorii au făcut tot posibilul pentru a raporta cât mai multe atacuri și pierderi provocate de urși

Ursul este un animal inteligent.

Uneori este chiar mai inteligent decât omul, iar asta îl face ca de cele mai multe ori să ocolească cu înțelepciune omul, dacă îi simte prezența scrie montaniarzi.ro

Urșii gunoieri pot să fie un pericol, dar discuția este complexă pentru că situația acestor urși este consecința lipsei de inteligență a omului.

În zonele aglomerate de corturi, grătare, trasee populare, ursul poate fi o prezență frecventă dar riscurile ca el să atace sunt mici pentru că este obișnuit cu omul și aglomerația îl face defensiv. În aceste locuri ursul vine să cerșească, iar omul – nu foarte inteligent – să guste un spectacol de circ gratuit.

Citește și FOTO: Un URS a ATACAT pe o pășune de lângă Aiud. A omorât o vacă, îngrijitorul a scăpat după ce s-a refugiat într-un adăpost

În ultima perioadă, au fost frecvente situațiile în care oamenii fie au fost surprinși hrănind urși, fie au fost răniți sau chiar sfâșiați în urma întâlnirii cu ursul. Imprevizibilitatea și viteza de reacție a urșilor ne împiedică să găsim o soluție exactă unui astfel de întâlniri, însă există câteva sfaturi despre ce e bine să ai la îndemână atunci când pornești la drum în pădure și cum trebuie să reacționezi.

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul pe munte

Muntele este casă ursului, omul este cel care calcă teritoriul ursului, niciodată învers. În aceste condiții, ursul se dovedește, din nou mai inteligent decât omul.

Un comportament cu puțin zgomot preventiv făcul de oameni este suficient că el să se îndepărteze înaintea contactului vizual.

Atenție! După contactul vizual între om și urs, zgomotul nu mai este o armă ci o povocare adresată de om, ursului.

Vezi și VIDEO ATENȚIE: Patru urși, văzuți lângă Alba Iulia. O ursoaică cu doi pui și un mascul mare, filmați pe raza comunei Ciugud

Cea mai bună variantă în caz de întâlnire pe poteca este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcție opusă deplasării ursului. De cele mai multe ori totul se termină aici. După ce ursul nu se mai vede, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție

Nu se pleacă niciodată la drum prin munți fără a cere amănunte de la persoanele avizate despre numărul urșilor și șansele unei întâlniri cu acesta.

Este bine de știut că ursul este atras în locurile unde există stâne ce stau pe munte de primăvară și toamnă. Acestea sunt zone cu risc, mai ales dacă sunt locuri împădurite.

Soluția este grupul compact, zgomotul preventiv și folosirea de petarde sau fumigene roșii în caz de contact vizual sau semne de agresivitate ale ursului.

Nu trebuie niciodată să provoci ursul

Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el poate fi suficientă pentru ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol și să te lase în pace.

Nu trebuie să-l încolțești. Nu trebuie să fugi! Ursul oricum aleargă mai repede că tine, fie că aleargă la deal sau la vale (mitul cu alergatul la vale nu-i bun!).

Vezi și Trei ciobani din Mureș, atacați de urs pe o pășune din Harghita. Un tânăr, găsit mort. Un alt bărbat, în stare gravă la spital

Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vine după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcă după tine e foarte furios.

Îndepărtează-te de el cu fața spre el, niciodată cu spatele. Dacă este un grup, toți vor face aceleași mișcări, pentru a păsra un singur corp. Mișcarile haotice și țipetele îl pot face să atace.

Înainte de atac, ursul are un coportament tipic.

Se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare, țipă agresiv.

Aceste semne preced cu 3-4 minute, atacul. Nu va ataca înainte de a face aceste scheme, timp în care îți poți pregăti petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intes, sprayuri cu piper sau alte arme pe care montaniarzii adevărati le au cu ei, ca măsură preventivă la întâlnirea cu ursul.

20 sfaturi utile de pus în practică atunci când te întâlnești cu ursul

  1. Nu pleca la drum singur, asigură-te că mergi cu cel puțin încă două persoane. Discuţiile dintre voi şi zgomotul pe care îl faceţi, cu siguranţă este auzit de animale şi ele vă vor evita. Cântaţi  sau vorbiţi cu voce tare.  Pe lânga creşterea moralului, cântecele transmit mesajul că sunteţi acolo.
  2. Dacă observi prezența unui urs la mare îndepărtare, e bine să ai niște petarde sau să faci zgomot prin lovirea cănilor sau vaselor de metal pe care le ai la tine. Nu miza că e destulă distanță între voi și urs, dacă a simțit mirosul de mâncare se va ține după voi până când campați.
  3. În situatia în care va întâlniti cu un urs care nu v-a văzut încă, întorceți-vă fără a atrage atenția asupra voastră.
  4. Dacă ursul va vede, fiți calmi și nu aruncati cu pietre sau cu alte obiecte.
  5. Nu priviți ursul în ochi, pentru că aceasta apare ca un semn de agresivitate și nu îi întoarceti spatele.
  6. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, în special din cauza copacilor, s-ar putea să te trezeşti cu ursul faţă în faţă. Nu te panica. Dacă fugi te vei transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu poţi să fugi mai repede decât el. 
  7. Atenție mare la arborii doborâti în pădure, mai ales la cei care au și rădăcinile scoase din pământ. Este locul pe care masculii de urs îl aleg pentru a-și face bârlog. Femelele care au pui îsi fac adăposturi mult mai elaborate si mai ferite, în pesteri de regula.
  8. Poartă de gât un fluier. Ursul este foarte sensibil la zgomot. Fluieră cât poţi de tare şi adoptă o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, ai grijă că el are pe unde scăpa. Dacă este încolţit, va adopta poziţia de apărare şi nu e spre binele tău.
  9.  Dacă în situaţia de mai sus, nu ai fluier, fă zgomot cu ce poţi, ţipă, bate din palme. Retrage-te încet, cu ochii la el. Dă drumul rucsacului dacă totuşi vine spre tine, aruncă-l în opusul direcţiei pe care tu o vei lua pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine.
  10. Urșii nu se joaca! Atunci când vedeți un urs care aleargă și face „tumbe” prin pădure, fiti convisi ca este în atac, iar intențiile lui nu sunt deloc prietenești.
  11. Împachetează-ţi cât mai bine mâncarea în rucsac astfel încât să nu miroasă prea tare. Nu mânca în locurile împădurite şi care ştii că sunt frecventate de urşi, s-ar putea să ai musafiri nepoftiţi la masă.
  12. Evitați să fotografiati urșii. Dacă totusi vreti să aveti o amintire, fotografiati animalul fără a folosi blițul.
  13. Nu oferiți mâncare, nu va îndreptați spre ei.
  14. Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de întâlniri. Animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestari meteo şi ies în căutarea hranei.
  15.  Ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.
  16.  Fuga nu este o soluţie, cu toate că pare greu de crezut şi de făcut, înfruntarea s-ar putea să fie singura ta scăpare în anumite situaţii. Fuga este chiar cea mai proastă decizie, inclusiv mitul cu „alergatul la vale”.
  17.  Dacă ursul este deja foarte aproape de voi și nu vă mai puteți retrage, asezati-vă pe burtă și acoperiti-vă capul cu mâinile. Stati nemiscați!
  18. Evitați întâlnirile cu puii, pentru că cele mai multe atacuri sunt ale ursoaicelor care îsi apără puii. Nu va poziționați între puiul de urs și mama acestuia
  19. Când campezi  nu ţine mâncarea în cort. Agaț-o într-un copac la 50-100 de m de locul unde ți-ai instalat cortul.
  20. Un spray cu piper este o soluţie bună. Dacă nu ai, achiziţionează unul. Urșii au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil. Există spray-uri anti urs, dar acestea trebuie să fie de capacitate mare pentu a fi eficiente.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Dany

    vineri, 30.07.2021 at 07:18

    De unde mah petarde ca sunt interzise? De unde sa cumperi asa ceva? Interzis prin lege data tot de niște nenorociți ca și ăștia din ziua de azi care pun pe primul plan ursul nu viata oamenilor.

  2. Claudiu

    vineri, 30.07.2021 at 11:41

    Eu mi am luat un cuțit de vinatoare cu lama de 22cm în cazul extrem în care ma intilnesc cu el și ataca am mai multe șanse decit cu miinile goale poate îl lovesc o data bine, în general zgomotul e bun pina în momentul cind dai nas în nas cu el atunci o sa fie care pe care

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax