Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce pregăteşte Guvernul: CASS pe chirii şi eliminarea diferenţelor de contribuţii la fondul de pensii între salariaţi, PFA şi cei plătiţi din drepturi de autor

Publicat

Guvernul va introduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obţinute din chirii de către persoanele fizice, potrivit unei scrisori de intenţie convenită cu FMI. Măsura va fi un prim pas pentru o “abordare fiscală unitară” în cazul persoanelor care obţin venituri din altă sursă decât salariul.

Citește și CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna MARTIE 2014. Declarații de mențiuni, situații, formulare și plăți

În scrisoarea de intenţie se mai precizează că va fi aprobată legislaţia de restructurare a sistemului de asigurări sociale prin care se lărgeşte baza prin reducerea diferenţelor ce există în baza de pensii pentru diferitele activităţi derulate (activitate de natură salarială, activităţi de tipul PFA, drepturi de autor, etc).

„Referitor la introducerea CASS (contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, precizăm ca această măsură are în vedere lărgirea bazei de contribuţie, reprezentând un prim pas în vederea implementarii unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

MFP precizează în comunicat că de la 1 ianuarie 2014 va intra în vigoare impozitarea diferenţiată a proprietăţilor în funcţie de utilizarea acestora. „Măsura a fost introdusă la cererea mediului de afaceri care a semnalat existenţa unor practici ce generau concurenţă neloială în piaţă. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietăţile în vederea desfăşurării unor activităţi economice plăteau un impozit mult mai mic decât persoanele juridice care desfăşurau acelaşi tip de activităţi”, se arată în document.

În scrisoarea de intenţie a Guvernului se mai prevede ca, în următoarea perioadă, să fie aplicate:

– taxarea obligatorie prin contribuţii la fondul de sănătate a veniturilor obţinute de persoanele fizice din chirii (din 2014)

– impozite mai mari pentru imobilele închiriate, prin revizuirea bazei de impunere pentru taxele pe proprietate.

– un nou regim de taxare şi de redevenţe pentru petrol şi gaze (din 2015 până în 2024)

– soluţionarea proceselor privind clauzele abuzive doar într-o instanţă superioară sau instanţă unică specializată

– scumpirea biletelor de tren, din septembrie 2013

-. implementarea Legii Salarizării Unitare, eliminarea stimulentelor la ANAF

Autorităţile române au convenit la finele lunii iulie cu FMI şi Comisia Europeană (CE) un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.

Surse: mediafax, hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: UPDATE: Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate pentru chirii, în şedinţa Guvernului. A fost aprobată scrisoarea de intenţie pentru acordul preventiv cu FMI | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax