Actualitate
Ciorbă de salată verde cu omletă și afumătură – O rețetă tradițională de primăvară cu gust autentic

Ciorba de salată verde cu omletă și afumătură este o rețetă tradițională românească, apreciată pentru echilibrul perfect dintre prospețimea legumelor și savoarea intensă a afumăturii. Este un preparat reconfortant, potrivit pentru orice sezon, dar mai ales primăvara, când verdețurile sunt fragede și aromate. Pentru cei care țin post am pregătit și o variantă de post a corbei de salată verde.
Ciorba de salată verde cu omletă și afumătură: Ingrediente
- 4 bucați de salată verde
- 1 legătură ceapă verde
- 1 legătură leurdă
- 5 ouă ( 3 ouă +2 albușuri pentru omletă și două gălbenușuri pentru ultima operațiune înainte de masă)
- 3 linguri smântână
- 3 linguri oțet
- 3 litri apă
- 100-150 g afumătură ( 5 bucați de jumări, slanină, bacon sau kaizer)
- 2 linguri ulei
- 3-4 căței de usturoi
- Sare și piper, după gust
Ciorba de salată verde cu omletă și afumătură: Mod de preparare
1. Pregătirea ingredientelor
- Salata verde se spală bine în mai multe ape, apoi se taie fâșii mai mari.
- Ceapa verde și leurda se spală și se toacă mărunt.
- Usturoiul se curăță și se toacă foarte fin.
2.Prepararea afumăturii
- Afumătura se taie fâșii subțiri și mici.
- Se prăjește într-o oală mare cu o lingură de ulei până devine crocantă.
- Se scurge surplusul de grăsime și se păstrează în tigaia unde se va prepara omleta.
3. Prepararea omletei
- Se bat bine 3 ouă și 2 albușuri cu sare, piper și 2 lingurițe de smântână.
- Se prăjește omleta în tigaia cu grăsimea de la afumătură, apoi se taie bucăți mici.
4. Gătirea ciorbei
- Peste afumătura din oală, se adaugă ceapa verde și leurda, urmate de salata verde. Se amestecă ușor.
- Se toarnă 3 litri de apă, se acoperă oala și se fierbe la foc mare timp de 15 minute.
- Când ciorba fierbe, se adaugă omleta tăiată și se mai lasă la fiert 5 minute.
- Se adaugă usturoiul tocat și se continuă fierberea încă 10 minute.
5. Finalizarea ciorbei
- Gălbenușurile se amestecă cu restul de smântână și oțetul.
- Se adaugă treptat lichid fierbinte din ciorbă, pentru a aduce compoziția la temperatura supei și a evita coagularea.
- Se toarnă amestecul în ciorbă, se omogenizează bine și se mai lasă pe foc 2-3 minute.
Ciorba de salată verde cu omletă și afumătură se servește fierbinte, acompaniată de ardei iute și pâine proaspătă. Poftă bună! Pentru cei care țin cu orice preț post în această perioadă am pregătit și o rețetă de post a ciorbei de salată:
Rețetă de post: ciorbă de salată verde
Ciorbă de Salată Verde – Variantă de Post
Ciorba de salată verde este o rețetă tradițională românească, apreciată pentru prospețimea legumelor și gustul său ușor acrișor. În această variantă de post, omleta și afumătura sunt înlocuite cu ingrediente vegetale care oferă un gust bogat și reconfortant. Iată cum poți pregăti această delicioasă ciorbă de post.
Ingrediente:
- 1 salată verde mare
- 1 legătură ceapă verde
- 1 legătură leurdă
- 3 linguri smântână vegetală (opțional)
- 3 linguri oțet
- 3 litri apă
- 200 g ciuperci (pentru un plus de savoare)
- 2 linguri ulei
- 3-4 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 cartof mic (pentru consistență)
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare:
- Pregătirea ingredientelor
- Salata verde se spală bine în mai multe ape, apoi se taie fâșii mai mari.
- Ceapa verde și leurda se spală și se toacă mărunt.
- Morcovul și cartoful se curăță și se dau pe răzătoare.
- Ciupercile se spală și se taie felii.
- Usturoiul se curăță și se toacă foarte fin.
- Prepararea bazei pentru ciorbă
- Se încinge uleiul într-o oală mare și se călesc ceapa verde, leurda, morcovul și ciupercile timp de 3-4 minute.
- Se adaugă cartoful ras pentru a oferi consistență ciorbei.
- Se toarnă 3 litri de apă, se acoperă oala și se fierbe la foc mediu timp de 15 minute.
- Adăugarea salatei și asezonarea
- După ce legumele sunt fierte, se adaugă salata verde tocată și se amestecă ușor.
- Se mai fierbe încă 10 minute.
- Se adaugă usturoiul tocat și se mai lasă 5 minute la foc mic.
- Finalizarea ciorbei
- Smântâna vegetală (dacă se folosește) se amestecă cu oțetul și puțin lichid fierbinte din ciorbă.
- Se toarnă compoziția în ciorbă, se omogenizează bine și se mai lasă pe foc 2-3 minute.
Ciorba de salată verde de post se servește fierbinte, acompaniată de ardei iute și pâine proaspătă. Poftă bună!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News