Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comisarul Berbeceanu: Povestea polițistului incomod care a pus pe jar grupările infracționale din Alba, Hunedoara și Sibiu


Publicat

Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia s-a poziționat, în 2012, pe primul loc în țară, în toate clasamentele realizate privind lupta împotriva infracționalității organizate. Aceasta operează pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu, fiind condusă din anul 2005 de comisarul şef Traian Berbeceanu. Acesta a reuşit destructurarea celor mai temute grupări infracţionale care activau pe raza judeţului Alba. Acum, acesta este cercetat penal pentru sprijinirea unui grup infracţional.

În cifre, activitatea BCCO Alba Iulia este reflectată la nivelul anului trecut după cum urmează: 1134 de infracțiuni soluționate, 644 de inculpați, 221 de persoane arestate și mai multe grupări infracționale destructurate.

Comisarul şef BCCO Alba Iulia a coordonat acţiuni ce au vizat grupări de trafic de droguri, etnobotanice, reţete false. În dosarul „Spumă şi Bibanu”, printre inculpaţi se află şi un fost şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, acuzat de favorizarea infractorului şi sprijinirea unui grup infracţional. Un alt dosar este cel al reţelei de cămătărie din Sibiu, cu 14 persoane inculpate, printre care notarul Răzvan Mărginean. Tot în Sibiu, sunt dosarele clanurilor ”Clămparu” şi ”Tâmplaru”, specializate în şantaje şi infracţiuni cu mare violenţă.

Cunoscut ca un om care nu se ferea să-şi exprime opiniile în spaţiul public, în special pe reţelele de socializare, comisarul şef Traian Berbeceanu a intrat într-un „con de umbră” în ultimele luni, cam în aceeaşi perioadă în care procurorii au început cercetările în dosarul cămătarilor din Hunedoara, gruparea „Litera-Simota”.

Citeşte şi Grupul de 14 inculpaţi din Dosarul grupării “Litera-Simota” au fost trimişi în judecată de DIICOT Alba Iulia. Sunt acuzaţi de şantaj, trafic de persoane şi cămătărie

Munca în această structură de poliţie i-a adus comisarului şef Traian Berbeceanu şi plângeri penale. La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost depuse anul trecut trei plângeri pe numele lui Berbeceanu, formulate de către o parte dintre inculpaţii din Dosarul utilajelor agricole furate din ţări ale UE.

Două dintre plângeri au fost formulate de subcomisarul BCCO, Liviu Schiau şi fostul şef al SRI Alba, Ioan Tarnu, ambii cercetați în “Dosarul utilajelor furate din UE”. Cei doi  îl acuzau pe Berbeceanu de fals intelectual, arestare ilegală şi represiune nedreaptă în dosarul în care aceştia aveau calitatea de  inculpaţi.

Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu şi ofiţerul BCCO Liviu Schiau, veriga slabă dintre lege şi traficanţii de utilaje agricole furate

“E greu să îmi amintesc, dar în decursul timpului am avut zeci, poate sute de plângeri penale făcute pe numele meu de persoane pe care le-am cercetat. Chiar şi la momentul ăsta am două sau trei plângeri făcute pentru tot felul de prezumptive infracţiuni făcute de către mine cu ocazia activităţilor desfăşurate în dosare. Eu ştiu, de abuz în serviciu, de presiune nedreaptă. Este de înţeles că persoanele pe care noi le cercetăm care la un moment dat pierd tot din cauza infracţiunilor pe care noi le destructurăm, pierd sume de bani foarte mari, pierd influenţă, pierd libertatea, unii îşi pierd familia. Nu o să ne mulţumească şi nu o să ne facă nouă vreun titlu de glorie din asta şi este firesc să încerce să reacţioneze în orice fel. Este dreptul fiecărui om să facă astfel de plângeri. Din câte ştiu, eu am trei plângeri penale în Dosarul utilajelor agricole furate şi probabil mai am şi alte plângeri în alte dosare pe care le instrumentăm. Noi ne continuăm activitatea”, a declarat pentru Alba24, anul trecut, Traian Berbeceanu.

Acesta a subliniat şi că “niciun ofiţer de poliţie de la brigada pe care o conduc nu face niciun fel de înţelegere cu niciun infractor sau cu vreo persoană cercetată, pentru că fiecare beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Însă există prevederi legale care spun că o persoană care este cercetată într-un dosar pentru săvârşirea unor infracţiuni poate beneficia de reducerea pedepsei la jumătate, în ipoteza în care ajută la identificarea altor persoane şi la dovedirea altor fapte de natură penală”.

Citește și

Șeful BCCO Alba Iulia a fost cel care, în 2011, a făcut public un mesaj pe reţeaua de socializare despre “crima organizată de lângă noi”.  “În ultimul timp însă simţim, tot mai pregnant, prezenţa Crimei Organizate în imediata noastră apropiere, nu mai exista <bariere>, indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului, au dobândit poziţii cheie, prin acţiunile lor fiind cu mult mai periculoşi decât infractorii consacraţi cu care eram atât de obişnuiţi…”, dezvăluia Berbeceanu.

Citeşte şi Berbeceanu: “Demersul meu ar putea fi interpretat ca o luptă între instituţii, între structuri. Este o interpretare eronată”

“Au încercat să ne facă inoperanţi prin limitarea resurselor de care aveam nevoie pentru a funcţiona. Însă noi am dovedit că putem, prin resurse puţine, să obţinem performanţe de răsunet”, mai declarat Traian Berbeceanu.

În anul 2007, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Traian Berbeceanu au primit, la o gală organizată de Poliţia Română, titlul de „Poliţistul anului” la categoria „Combaterea Criminalităţii Organizate”. Este vorba despre destructurarea grupării “Hidra”, specializate în furt de fier vechi, din judeţul Hunedoara. Atunci au fost trimise în judecată 49 pentru furt de fier vechi în valoare de milioane de euro din zona industrială a municipiului Hunedoara.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2013, Traian Berbeceanu are un apartament la Deva, în suprafaţă de 78 de metri pătraţi, cumpărat în 2001. Mai sunt trecute trei maşini – un autoturism Skoda Octavia, pe numele său, cumpărat în 2004, un autoturism Volkswagen Bora, deţinut de soţia sa şi cumpărat în 2004 şi o remorcă auto, cumpărată în 2011.

În declaraţia de avere, Berbeceanu mai menţionează un credit de 35.000 de euro contractat în anul 2010 şi scadent în 2035. La rubrica „venituri”, el precizează un venit anul de aproximativ 65.000 de lei din salariul de la IGPR şi un venit anual de aproximativ 28.000 de lei, obţinut de soţia sa din salariul de la ISJ Hunedoara.

Traian Berbeceanu este căsătorit, are un copil şi locuieşte în Deva.

Citește și

Citește și Şeful DIICOT Alba, un poliţist BCCO şi un procuror, URMĂRIȚI PENAL de DNA. Sunt acuzaţi de abuz în serviciu în legătură cu DOSARUL BERBECEANU

Motivul anchetării comisarului Berbeceanu: Nume şi firme implicate în dosarul în care a fost “agăţat” şi şeful BCCO Alba IuliaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Motivul anchetării comisarului Berbeceanu: Nume şi firme implicate în dosarul în care a fost “agăţat” şi şeful BCCO Alba Iulia | Alba24

  2. Pingback: Mesaje de susținere pe Facebook pentru Berbeceanu. Peste 5.000 de persoane vorbesc pe internet despre anchetarea şefului BCCO Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Guvernul majorează valoarea tichetului de masă cu 8 bănuți, din octombrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

tichete de masa

În această săptămână, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Muncii prin care se stabileşte creşterea valorii tichetului de masă pentru al doilea semestru al anului 2021, conform documentelor oficiale.

Mai exact, este vorba despre Ordinul nr. 1.245/902/2021 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2021 ce a fost oficializat miercuri, 06 octombrie 2021, prin publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 956.

Ordinul Ministerului Muncii 902/2021 prevede ca pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei. Practic vorbim de o majorare de câţiva bani.

Valoarea nominală a tichetelor de masă se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022, respectiv februarie 2022 şi martie 2022.

Ultima majorare a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în octombrie 2020, când a fost majorată de la 20 lei la 20,01 de lei.

Valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba au trimis o amendă unui bărbat la o adresă la care nu mai locuia de peste 30 de ani. Ce s-a întâmplat

Publicat

Epopeea unei amenzi date în urmă cu șase ani, de polițiștii din Alba, unui bărbat din Miercurea Ciuc este descrisă într-o motivare a Judecătoriei Aiud. 

Personajele principale sunt un agent al poliției, un buletin în format vechi cu file, un șofer și un proces verbal trimis la o adresă la care șoferul nu mai locuia de mai bine de 30 de ani. 

Mai exact, în 18 august 2015, un șofer era surprins de un polițist din Teiuș, la ieșirea din Alba Iulia că a depășit pe linie continuă.

Polițistul l-a amendat cu 420 de lei și reținerea permisului pe 30 de zile. Șoferul nu a fost de acord și nu a semnat pe loc procesul verbal, drept urmare acesta a fost trimis prin poștă.

Probemele au început în momentul în care polițistul a trecut o adresă greșită. Mai exact, în 2015 bărbatul deținea un buletin vechi cu file, iar pe fila a șaptea era notată o mutație de domiciliu.

Polițistul nu a fost atent și a completat procesul verbal cu o adresă din municipiul Gheorgheni, (adresă care apărea pe prima pagina) la care bărbatul nu mai locuia din anul 1984.

Procesul verbal a ajuns la adresa respectivă și nu a produs nici un efect mai bine de 6 ani până când la o actualizare de date. Bărbatul locuia din 1993 la o altă adresă din Miercurea Ciuc.

Șase ani mai târziu, șoferul în cauză a primit procesul verbal și somația de plată de la Primăria Miercurea Ciuc în data de 2 martie 2021.

După ce a primit documentele bărbatul a acționat în instanță și a cerut anularea amenzii.

Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar în data de 12 octombrie 2021, magistrații instanței au dat o decizie.

Aceștia au stipulat că procesul verbal nu a fost legal comunicat și au admis cererea de anulare a amenzii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Măsurile recomandate autorităților de șeful E.ON România pentru reducerea facturilor la energie: ”Sunt decizii politice”

Publicat

contor curent gaz

Autorităţile din România ar trebui să reducă TVA la energie, pe lângă celelalte măsuri pe care le-au anunţat, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă, a afirmat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

Volker Raffel, CEO al E.ON România, spune că măsurile luate de Guvern pentru a contracara creșterea prețurilor la energie sunt bune, dar ar mai trebui luată încă o măsură, reducerea TVA care tocmai s-a aplicat și în Germania, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă.

Volker Raffel este noul CEO al Grupului E.ON România începând cu data de 1 august, preluând atribuțiile de la Manfred Paasch, care s-a retras din funcția deținută timp de aproape doi ani.

„Suntem foarte bucuroşi că Guvernul a pus deja în funcţiune două scheme-suport: prima este cea privind consumatorii vulnerabili, iar a doua, ce a făcut Guvernul chiar înainte de a fi demis, schema-suport (de compensare a facturilor – n.red.) atât pentru electricitate, cât şi gaze. Pentru cei care nu au consum mare, ci mic. Cred că este foarte important să ajutăm consumatorii”, a spus Raffel, într-un interviu acordat Agerpres.

Şeful filialei din România a companiei germane a adăugat că sunt necesare şi alte măsuri, pe lângă acestea.

Prețul electricității și al gazelor continuă să crească

„Cu toate acestea, preţul electricităţii şi al gazelor în toată Europa continuă să crească şi nu exclud necesitatea de a lua mai departe şi alte măsuri de susţinere a consumatorilor. Sunt bucuros că există discuţii politice la nivel european şi vor decide cum să o facă.

De exemplu, Germania a decis reducerea TVA pentru şase luni şi aceasta ar fi o soluţie şi pentru România, pentru a supravieţui cumva acestei ierni.

Cred că impactul energiei este atât de mare, încât o reducere a taxelor poate fi ceva folositor„, a subliniat Volker Raffel.

De asemenea, în Germania şi la nivel european se discută şi asigurarea din bugetul statului a certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă, pentru o perioadă, în locul consumatorilor finali, măsură care s-ar putea aplica şi în România.

„Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideţi să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice, iar noi, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele.

Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare„, a susţinut responsabilul E.ON România.

 

foto: facebook.com/VolkerRaffelE.ONRomania

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit în toată Europa a fost relansat. Înscrieri, până în 26 octombrie

Publicat

Un program prin care tinerii pot călători gratuit „Discover EU” reîncepe, după ce un an de zile a fost suspendat din cauza COVID-19. Se fac din nou înscrieri.

Tinerii de 18 ani au astfel oportunitatea să călătorească gratuit cu trenul în toată Europa, timp de 30 de zile. Concurența este mare. Sunt câte 5 pe un loc.

 „O lume întreagă așteaptă să fie descoperită. Fă-ți bagajele, ia-ți cel mai bun prieten și pornește la drum.”

Tinerii pot merge în călătorie singuri sau pot forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus.

Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere.

România are aproape 2.300 de locuri libere. Iar concurența este mare. La ediţiile trecute au aplicat peste 350.000 de tineri din Uniunea Europeană pentru cele 70.000 de locuri.

4 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se înscrie în program:

  • – să fie născuţi în 2003, adică să aibă 18 ani
  • – să fie cetăţeni ai unei ţări din UE.
  • – să completeze un formular online de înscriere şi un chestionar, ambele disponibile pe site-ul europa.eu.

Discover EU: înscrierea este deschisă până pe 26 octombrie

Miruna Covaci – responsabil al serviciului de informare Eurodesk România: “Exista tineri care văd în asta o provocare de a se descurca singuri, să descopere locuri noi – de a testa Europa propriu-zis.

Există de exemplu tineri care, pasionaţi de arhitectură, s-au gândit să se ducă şi să vadă anumite clădiri emblematice din Europa, sau pasionaţi de o anumită limbă străină, s-au gândit că poate fi o oportuntate să o audă mai mult”.

Anul trecut, programul a fost suspendat, din cauza restricţiilor. Aşa că, în mod excepţional anul acesta se pot înscrie şi tinerii care nu au putut participa în 2020. De când s-a deschis Discover EU, 2.700 de români au călătorit cu trenul prin toată Europa, potrivit PROTV.

Tinerii selectați, pot călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate