Connect with us
Publicitate

Eveniment

Motivul anchetării comisarului Berbeceanu: Nume şi firme implicate în dosarul în care a fost „agăţat” şi şeful BCCO Alba Iulia

Publicat

Dosarul în care este vizat Traian Berbeceanu îi are ca învinuiţi pe Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu – consideraţi liderii grupului, alături de Marinela Rodica Drămnesc (cumnată), Gabriel Teodor Doda, Georgeta Lenuţa Migra, Adam Drămnesc. Aceştia sunt acuzaţi că din 2003 au format un grup infracţional nestructurat, specializat în comerţ ilegal cu produse petroliere şi au desfăşurat activităţi comerciale şi financiare fictive – fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare), aducând prejudiciu important statului, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA.

Ar fi operat prin firmele „Haţegana Prod Impex” SRL Haţeg, „Raul Product 97” SRL Simeria, „Raul Team” SRL, „Raul Oil Impex” SRL, „Black Gold Industry” SRL şi alte firme afiliate sau societăţi-fantomă. Aceste firme le controlau direct sau prin rude ori cunoştinţe, printre alţii Laviniu Duma (fin), Mirela Bogdan (vecină).

Potrivit anchetatorilor, din cercul de prieteni cu interese economice comune în acest dosar ar face parte, pe lângă cei doi, şi viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, omul de afaceri Cristian Vlaiconi, directorul San Paolo IMI Bank, Todor Vasiu şi Gheorghe Ludoşan (asociat la staţii de carburanţi şi restaurant).

Activitatea grupului ar fi fost sprijinită de comisarul şef Traian Berbeceanu, prin protecţia acestora, respectiv prin faptul că ar fi fost informaţi de către acesta că exista un dosar în care erau vizaţi, că telefoanele erau interceptate.

”Cu privire la această grupare, există probe că a fost sprijinită în activitatea infracţională derulată, mai ales prin protecţie, de angajaţi ai autorităţilor statului cu atribuţii judiciare, din jud. Hunedoara, respectiv de şeful BCCO Alba – cms. şef Berbeceanu Traian şi probabil şi de alte persoane, deocamdată neidentificate cert.”

Citește și

Comisarul Berbeceanu: Povestea polițistului incomod care a pus pe jar grupările infracționale din Alba, Hunedoara și Sibiu

Citește și

VIDEO | Berbeceanu a fost adus la DIICOT Alba: „Asistați la o mare mârșăvie. Nu doar bănuiesc, ci știu cine se află în spate”

Citește și Şeful DIICOT Alba, un poliţist BCCO şi un procuror, URMĂRIȚI PENAL de DNA. Sunt acuzaţi de abuz în serviciu în legătură cu DOSARUL BERBECEANU

Sinteza faptelor prezentată în documentele de anchetă penală:

În documentul de  anchetă se arată că exista o relaţie de prietenie din copilărie între Berbeceanu, viceprimarul Ovidiu Moş şi Dorin Cupeţiu, administrator la mai multe firme ce erau vizate pentru anchetă. Astfel, Cupeţiu ar fi fost anunţat de acesta despre faptul că urmau să aibă loc percheziţii la domiciliul său, anul trecut. În cadrul acţiunilor anterioare de filaj în zona sediului firmei lui Cupeţiu, ar fi fost reperată şi maşina comisarului Berbeceanu.

În urma uneia dintre percheziţii din mai 2012, au fost arestate preventiv trei persoane, însă mai puţin Dorin Cupeţiu, care şi-ar fi pregătit apărarea, pentru că, spun anchetatorii, ar fi fost informat anterior despre aceste acţiuni şi obiectul lor. La o altă percheziţie ce-l viza pe Cupeţiu care a fost efectuată în octombrie anul trecut,  ar fi existat indicii că acesta se aştepta la venirea poliţiştilor, existând suspiciunea că Berbeceanu l-ar fi anunțat.

ÎN DOSARUL NR. 13D/P/2011 AL DIICOT, ST ALBA IULIA, privind pe numiţii Biriescu Titus, Biriescu Anişoara, ş.a., cercetaţi sub aspectul sǎvârşirii infracţiunii de evaziune fiscalǎ cu produse petroliere, susnumiţii au fost informaţi în mod constant de cǎtre şeful BCCO – cms. şef BERBECEANU TRAIAN, cu privire la înregistrarea dosarului şi existenţa acestuia, obiectul cauzei şi activitǎţile desfǎşurate în cadrul acestuia.

Soţii Biriescu, au fost de asemenea atenţionaţi cu privire la folosirea telefoanelor mobile, care erau interceptate, astfel că nu s-a reuşit probarea în cauză a tuturor activităţilor infracţionale comise, în special a operaţiunilor de anvergură, cu prejudicii foarte mari, privind sustragerea susnumiţilor de la plata accizelor datorate statului, ca urmare a activităţilor ilegale cu carburanţi, a căror destinaţie era schimbată prin multitudinea de firme fantomă interpuse în aval şi amonte de societăţile aparente ale soţilor Biriescu, evident cu justificarea fraudării accizei, care era foarte mare, de peste 250 Euro/tonă, întrucât nu există justificare economică legală pentru folosirea unor intermediari, mai ales în număr aşa mare. Este de notorietate că, orice intermediar introdus legal în lanţul comercial, creşte preţul mărfii ajunse la beneficiarul final, ceea ce nu este în interesul vânzătorilor. Mai mult, în toate dosarele întocmite şi sesizările penale efectuate de autorităţile de specialitate din jud. Hd. şi nu numai (finanţe, garda financiară, vamă), există aceleaşi indicii, privind fraudare accizei, pe lângă impozitul pe profit şi TVA, dar documentele justificative ale societăţilor folosite nu au putut fi identificate niciodată, aşa cum am arătat deja.

Soţii Biriescu, aşa cum există indicii (declaraţii de martori) în cauză, au sponsorizat indirect, prin comisarul Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii BCCO Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, au asigurat cazarea gratis la motelul din Simeria Vechea ce le aparţinea prin societăţile controlate, a poliţiştilor care veneau din ţară la acţiuni sau a celor de la BCCO Alba, precum şi multe petreceri, toate prin relaţia cu Traian Berbeceanu, aşa cum reiese chiar şi din declaraţia înv. Biriescu Titus.

Legǎtura dintre soţii Biriescu şi Traian Berbeceanu, a fost confirmatǎ şi de cǎtre dl. cms. şef Man Victor (decedat în prezent) în discuţiile purtate cu dl. scms. Munteanu Alin, primul povestind cǎ l-a auzit de nenumǎrate ori pe Traian Berbeceanu discutând cu Biriescu Titus precum şi faptul cǎ cei doi se întâlneau constant şi discutau chiar despre afaceri cu produse petroliere, Berbeceanu Traian spunându-i cum să procedeze. Această legătură este confirmată şi de listingurile telefonice solicitate, care atestǎ şi ele legǎtura dintre Traian Berbeceanu şi Biriescu Titus.

Astfel, s-a dovedit în cauză că, într-adevăr, comisarul Berbeceanu avea informaţii despre infracţiunile comise de soţii Biriescu, dar nu le-a utilizat aşa cum avea obligaţia profesională, ci numai în sens invers, prin divulgarea căre soţii Biriescu a informaţiile din dosar, aşa cum avea tot obligaţia profesională să nu o facă.”- se arată în rezoluția de urmărire penală

DIICOT a început urmărirea penală în 2012 faţă de Gheorghe Rusu (zis Romică) patronul unei firme din pentru sprijinirea acestui grupul infracţional. În urma unor percheziții efectuate  la sediul firmelor şi  locuinţelor lui Gheorghe Rusu şi al soţiei acestuia, polițiștii au găsit un contract de vânzare-cumpărare încheiat în 2011, prin care se făcea schimb între două maşini Volkswagen Passat, un autoturism nou cumpărat la schimb cu un autoturism vechi plus diferența de 10.000 euro. Contractul ar fi fost făcut intre Berbeceanu și firma lui Rusu. Însă în declaraţia de avere a comisarului din 2012 nu apărea vânzarea autoturismului VW Passat vechi şi către cine era făcută înstrăinarea, fapt ce i-a determinat pe anchetatori să concluzioneze că este vorba despre fals în declaraţii şi că astfel ar fi avut ceva de ascuns.

ÎN DOS. 38D/P/2013 AL DIICOT, ST. ALBA, s-au efectuat cercetări penale şi a fost începută urmărirea penală faţă de învinuitul RUSU GHEORGHE zis ROMICĂ, existând indicii că acesta a desfăşurat activităţi de sprijinire a grupului infracţional constituit şi precizat anterior, respectiv l-a favorizat pe inc. Cupeţiu Dorin, în sensul că, l-a avertizat cu privire la desfăşurarea unor proceduri penale cu ocazia percheziţiilor domiciliare derulate şi i-a şi comunicat inc. Cupeţiu Dorin ce, cum şi cu cine să vorbească sau nu la telefon, să nu pomenească numele altor persoane neprecizate, a stabilit întâlniri cu acesta şi chiar a derulat relaţii comerciale.

În activităţile infracţionale precizate anterior, cât şi pentru ascunderea acestora şi implicit, asigurarea folosului infracţiunilor comise, există indicii că numitul Rusu Gheorghe zis Romică, a desfăşurat activităţi de favorizare şi sprijinire a grupului infracţional constituit în jurul inc. Cupeţiu Dorin, cauză ce a făcut obiectul dosarului nr. 71D/P/2011 al DIICOT, S.T. Alba Iulia şi a fost disjunsă sub aspectul favorizării infractorului şi sprijinirii unui grup infracţional nestructurat de către înv. Rusu Gheorghe zis „Romică”,,. Cauza disjunsă, a fost înregistrată la DIICOT, S.T. Alba sub nr. 38D/P/2013 şi a fost conexată al prezentul dosar în 30.09.2013, după ce s-au stabilit, prin probe indirecte dar aflate într-o înlănţuire logică şi neîntreruptă, că deconspirările realizate în ceea ce priveşte datele şi efectuarea percheziţiilor domiciliare efectuate în 10 mai şi 08 octombrie 2012, au fost efectuate de Berbeceanu Traian, prin Moş Ovidiu şi/sau Rusu Gheorghe zis „Romică”, ambii prieteni foarte buni şi în relaţii deosebit de apropiate cu ambele persoane implicate – Berbeceanu Traian şi Cupeţiu Dorin.”

 

Având în vedere că, la data respectivă, din actele existente la dosarul nr. 71D/P/2011 al DIICOT, ST Alba, existau indicii că inc. Cupeţiu Dorin ar fi fost informat despre percheziţiile domiciliare de Rusu Gheorghe, care era în anturajul mai multor poliţişti de la SCCO Hd., structură subordonată BCCO Alba, s-a început urmărirea penală împotriva acestuia şi în 15.11.2012, în baza autorizaţiei de percheziţie nr. 35/15.11.2012 emisă de Tribunalul Alba s-au efectuat mai multe percheziţii la sediul societăţilor şi locuinţele folosite de Rusu Gheorghe şi Soţia acestuia Rusu Anca.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate s-a identificat un înscris intitulat “contract de vânzare – cumpărare încheiat la dat de 22.07.2011 în Deva”, prin care se realiza practic un schimb între două autoturisme VW PASSAT, unul mai vechi – 4 MOTION deţinut de Berbeceanu Traian şi unul relativ nou – CC TRAV. 2.0, achiziţionat de aproximativ un an, aparţinând numitei Rusu Anca, schimb în urma căruia autoturismul mai nou era luat de Berbeceanu Traian care ar fi plătit o diferenţă de 10.000 Euro.

Aceast, înscris este însă infirmat de documentele financiar contabile justificative întocmite de SC URANUS JUNIOR 2003 SRL, societate administrată şi la care sunt asociaţi soţii Rusu Gheorghe şi Anca, din care reiese că:

La data de 20.07.2010 prin factura cu numărul 16315437, SC URANUS JUNIO 2003 SRL a plătit avansul pentru achiziţionearea în leasing a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI la valoarea de 62.366,28 lei din care 12.070, 89 lei reprezintă T.V.A.. Autoturismul a fost înregistrat la data de 20.07.2010 în registrul de evidenţă a mijloacelor fixe ale S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., la valoarea rămasă de amortizat de 95.830 lei, urmând ca întreaga sumă să fie amortizat pe o perioadă de 60 de luni.

La data de 30.06.2011, autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, figura în contabilitatea S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., cu valoarea rămasă în sold de 78.261,13 lei. În data de 31.07.2011 s-a modificat însă valoarea de inventar al autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, fiind scăzută de la valoarea de 78.261,13 lei la valoarea de 47.915,07 lei ( cu 30.346,06 lei).

Ulterior, la data de 17.08.2011 autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI figurează în fisa de evidenţă a mijloacelor fixe a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., ca vândut la valoarea de 41.935 lei (probabil fără TVA). Astfel la data de 17.08.2011, autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI este vândut către Berbeceanu Traian, cu suma de 52.000 lei (sumă care include T.V.A.), fiind emisă în acest scop factura fiscală cu numărul 361/17.08.2011 la valoarea de 52.000 lei. Chitanţa prin care se atestă primirea sumei de 52.000 lei de la Berbeceanu Traian, de către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., este înregistrată cu nr. 360 şi este datată 12.09.2011 (după o lună).

În data de 17.08.2011, prin factura cu numărul 16917283 S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. a plătit însă către Porsche Leasing restul sumei datorată pentru achitarea integrală a autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, respectiv 49.994,80 lei. Anterior s-a plătit de către societate un avans de 62.366 lei şi s-au achitat ratele lunare de leasing.

Astfel, concluzionând SC URANUS JUNIOR 2003 SRL, a achiziţionat în 20.07.2010 autoturismul, a plătit pentru acesta firmei de leasing peste 110.000 lei, fără ratetele de leasing plătite aproximativ un an şi a vândut autoturismul în cauză, la 17.08.2011 lui Berebeceanu Traian cu valoarea de 52.00 lei, mai puţin de jumătate, sumă pe care a încasat-o scriptic numai în 12.09.2013.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în data de 15.11.2012 la sediul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., s-a ridicat însă contractul de vânzare-cumpărare precizat anterior, redactat olograf, încheiat între Berbeceanu Traian şi Rusu Anca, contract datat 22.07.2011.

Prin acest contract Berbeceanu Traian vindea către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. societate reprezentată de către Rusu Anca în calitatea acesteia de administrator, autoturismul vechi deţinut de el, tot marca VW Passat, dar 4 Motion, cu serie şasiu WVWZZZ3BZ3P051936 şi numărul de identificare HD 99 BGT (număr care a fost păstrat de Berbeceanu Traian şi la autoturismul nou achiziţionat la schimb), în schimbul sumei de 7000 de euro. Prin acelaşi contract S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. societate reprezentată de către Rusu Anca în calitate de administrator vindea către Berbeceanu Traian autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI cu serie şasiu WVWZZZ3CZAE566248 pentru suma de 17.000 de euro. Cele două părţi mai fac precizarea că în fapt au convenit să făcă schimb de autoturisme, Berbeceanu Traian urmând să plătească către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., doar diferenţa de preţ dintre cele două autoturisme, respectiv suma de 10.000 de euro. Se mai face menţiunea în contract că suma de 10.000 de euro s-a plătit integral cu ocazia încheierii respectivului contract. Contractul este semnat atât de către Rusu Anca în calitate de administrator al S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. cât şi de către Berbeceanu Traian.

În realitate, autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI cu serie şasiu WVWZZZ3CZAE566248 figura înmatriculat în data de 02.09.2010 pe Porsche Leasing România, cu numărul B-25-BHU. În data de 16.09.2011, autoturismul a fost radiat şi în aceeaşi dată a fost înmatriculat pe numele lui Traian Berbeceanu, fiindu-i atribuite numerele HD-99-BGT, numere pe care le deţinuse anterior pe maşina aparent dată la schimb.

Ulterior, la data de 19.02.2013, autoturismul achiziţionat de la SC URANUS JUNIOR 2003 SRL, respectiv VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, este radiat, fiind vândut de Berbeceanu Traian şi tot în data de 19.02.2013, este re-înmatriculat pe numele de Popa Tudor Aron cu numerele de înmatriculare HD-17-KEV.

În realitate autoturismul marca VW Passat 4 Motion (cel vechi) cu serie şasiu WVWZZZ3BZ3P051936, a fost înmatriculat prima data la data de 26.08.2002, radiat la data de 07.08.2005, înmatriculat pe SC Sava Exim S.R.L. la data de 19.09.2005, radiat la data de 28.10.2005, înmatriculat pe Vişinescu Dan Alexandru la data de 04.11.2005, radiat la data de 05.10.2006, înmatriculat pe Muzicaş Mircea la data de 05.10.2006, radiat la data de 02.11.2010, înmatriculat pe Berbeceanu Traian la data de 02.11.2010, radiat la data de 16.09.2011.

Din data 16.09.2011 autoturismul marca VW Passat 4 Motion cu serie şasiu WVWZZZ3BZ3P051936, figurează înmatriculat pe Urs Ioan Vasile, finul lui Traian Berbeceanu.

S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. nu deţine şi nu a deţinut niciodată în propietate ca mijloc fix autoturismul marca VW Passat 4 Motion cu serie şasiu WVWZZZ3BZ3P051936, aşa cum ar trebui să reiasă din contractul de schimb. Astfel, există suspiciuni cu privire la realitatea înscrisurilor precizate anterior, precum şi cu privire la preţurile menţionate pe aceste înscrisuri, în condiţiile în care preţurile practicate pe piaţa de autovehicule din România, sunt spre exemplu: pentru un autoturism VW Passat cu anul de fabricaţie 2010 vândut în 2011, cum este cel achiziţionat de la SC URANUS JUNIRO 2003 SRL de către Berbeceanu Traian, de aproximativ 20.000 Euro (peste 85.000 lei) şi nu 52.000 lei cum apare că ar fi fost cumpărat de la SC URANUS JUNIOR 2003 SRL. Aceste aspecte urmează a fi verificate.

În declaraţiile de avere formulate de comisarul Berbeceanu Traian, din 25.05.2012 pentru anul 2011, apare autorurismul VW PASSAT din 2010 achiziţionat de la SC URANUS JUNIOR 2003 SRL (pct. II/1, poziţia 1), dar nu apare înregistrată vânzarea autoturismului VW PASSAT vechi, din 2002, către cine s-a efectuat, cu ce valoare şi data înstrăinării, aspect solicitat la pct. III din formular, intitulat “bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 3000 Euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate, în ultimele 12 luni”.

Acest aspect constituie fals în declaraţii, Berbeceanu Traian omiţând să treacă vânzarea autoturismului VW PASSAT vechi, din 2002, în declaraţia de avere deoarece acesta figura dat la schimb către SC URANUS JUNIOR 2003 SRL prin Rusu Anca şi nu vroia să se afle despre tranzacţia cu privire la care avea ceva de ascuns, iar în fapt autoturismul VW PASSAT vechi, din 2002, care i-a aparţinut anterior a ajuns în mod real la finul său Urs Ioan, aspect pe care-l cunoştea în mod evident, întrucât se întâlneau frecvent.”

Legătura cu gruparea Litera- Simota

Relaţia dintre Traian Berbeceanu şi Constantin Cristian Litera – judecat în prezent în arest preventiv pentru constituirea unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj, înşelăciune, cămătărie, vătămare corporală gravă şi alte infracţiuni, alături de Alin Simota – ar fi început în 2004. Atunci, BCCO Alba a prins în flagrant pe L.I.M., cu droguri pe care le deţinea, consuma şi oferea spre vânzare şi a dezvăluit că le cumpărase de la Litera. Însă atunci nu s-a pronunţat vreo soluţie privindu-l pe acesta. Anchetatorii au stabilit că în acest context, Litera ar fi devenit informatorul lui Berbeceanu, ar fi știut inclusiv despre bătăile şi şantajele din dosarul grupării respective, dar şeful BCCO Alba nu ar fi luat vreo măsură pentru oprirea infracţiunilor. Anchetatorii spun că Berbeceanu şi Simota ar fost colegi de facultate la Petrosani și se cunoşteau.

”ÎN DOSAR 109D/P/2013 AL DIICOT, S.T. ALBA, dosar format ca urmare a disjungerii din dos. 100D/P/2012, al D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Alba, privind pe Litera Constantin Cristian, Simota Alin, ş.a., s-au efectuat acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului de către comisarul şef Berbeceanu Traian, şeful B.C.C.O. Alba Iulia. Cauza penală 109D/P/2013, a fost conexată la 30.09.2013 la dos. 13D/P/2011, dosar având ca obiect tot săvârşirea infracţiunilor de favorizarea infractorului şi sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, fapte comise tot de Berbeceanu Traian, cu privire la soţii Biriescu Titus şi Biriescu Anişoara, cercetaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, aşa cum am precizat anterior. Astfel, în cadrul dosarului 100D/P/2012, Litera Constantin Cristian şi Simota Alin au fost cercetaţi şi trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj, înşelăciune, cămătărie, vătămare corporală gravă şi alte infracţiuni.

Faptele susnumiţilor erau de notorietate în judeţul Hunedoara, aşa cum reiese din materialul probator administrat în dos. 100D/P/2012, dar şi din mai multe articole din presă, articole în care, în unele dintre ele, spre exemplu cele din ziarul Ziua, se face referire la sprijinirea acestui grup de către anumiţi poliţişti printre care: Berbeceanu Traian – şeful B.C.C.O. Alba şi poliţiştii Mateş zis „Mateo”, Lavu Alexandru de la B.C.C.O. Alba şi alţi poliţişti de la I.P.J. Hunedoara. Articolele au fost intitulate „Deva, cetatea primei”, „Cazuri muşamalizate de poliţia hunedoreană” şi alte astfel de articole, fiind prezentate inclusiv scheme ale membrilor grupării şi protecţiilor acordate.

Mai mult, declaraţiile persoanelor audiate, confirmă notorietatea acestor fapte comise şi coordonate de Litera Constantin Cristian şi Simota Alin, aspect ce reies expres din rechizitoriul 100D/P/2012.

Astfel, relaţia dintre Litera Constantin Cristian şi Berbeceanu Traian a început în anul 2004 când numitul Montaldo Liviu Iosif a fost prins în flagrant de organele judiciare din cadrul B.C.C.O. Alba, conduse de Berbeceanu Traian, cu droguri pe care le deţinea, consuma şi oferea spre vânzare, acesta declarând la acea dată împreună cu alte persoane din cauză, că drogurile au fost cumpărate de la Litera Constantin Cristian. Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara cu nr. 220/P/2004 şi soluţionată cu rechizitoriu în 17.03.2004. Prin acest rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei în ceea ce-l priveşte pe Litera Constantin Cristian, ş.a., cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic şi consum ilegal de droguri de risc, prev. de art. 2 şi 4 din Legea 143/2000.

Acest dosar, disjuns din cauza 220/P/2004, a fost înregistrat cu nr. 268/P/2004 şi s-a finalizat cu rechizitoriu, dar privind pe numiţii Duţu Florin, Hăncilă Cătălin, ş.a., fără nici o referire şi fără nici o legătură cu Litera Constantin Cristian. Prin rechizitoriul nr. 268/P/2004, s-a dispus „disjungerea cauzei cu privire la celelalte persoane implicate în traficul şi consumul ilicit de droguri în vederea efectuării urmăririi penale sub acest aspect”, cauză care însă, nu a mai fost înregistrată şi nu s-a mai făcut nici o verificare, respectiv nu s-a pronunţat nici o soluţie în ceea ce-l priveşte pe Litera Constantin Cristian, care a făcut expres obiectul disjungerii din dosarul nr. 220/P/2004 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Deşi nu s-au mai efectuat cercetări în ce-l priveşte pe Litera Constantin Cristian, Berbeceanu Traian a ţinut constant să-i amintească acestuia despre existenţa dosarului şi despre faptul că ştie că el vindea droguri, arătându-i că îl are la mână, modalitate prin care l-a determinat pe Litera Constantin Cristian să devină informatorul său şi mai mult de atât, să-i comunice lui Berbeceanu Traian, toate activităţile sale infracţionale şi a membrilor grupului său, precum şi să transmită diferite mesaje la solicitarea lui Berbeceanu Traian, menite să creeze tensiuni între grupările interlope, violente din Judeţul Hunedoara.

Astfel, aşa cum reiese din probele administrate în cauză, inclusiv din declaraţiile martorilor Litera Cristian şi Litera Simina, persoane care au fost testate cu aparatul poligraf pentru a se vedea dacă afirmaţiile lor corespund adevărului şi au trecut acest test, precum şi din declaraţia martorului cu identitate protejată Constantinescu Emil, reiese că Berbeceanu Traian era informat de Litera Constantin Cristian cu privire la tot ceea ce acesta comitea împreună cu membrii grupării sale ca fapte penale, ocazie cu care, spre exemplu, Litera Cristian i-a spus lui Berbeceanu Traian despre implicarea lui Simota Alin care comanda agresiunile, precum şi despre bătăile şi şantajele organizate asupra părţilor vătămate Gherasim Paul, fotbaliştilor de la Jiul Petroşani şi chiar a unei persoane bătute la Bucureşti, la solicitarea soţilor Biriescu -Dragodan. Răspunsul lui Berbeceanu Traian la relatarea acestor aspecte infracţionale a fost fie de genul „lasă că nu ţi se întâmplă nimic, că nu sunt probe”, sau a râs, întrebându-l pe Litera cu referire la soţii Biriescu, dacă Biriescu Anişoara i-a cerut expres, să bată victima din Bucureşti, pe nume Dragodan, aşa de tare. Litera i-a răspuns afirmativ.

Legal şi conform atribuţiilor de serviciu ale comisarului şef Berbeceanu Traian, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, acesta ar fi trebuit să ia măsuri pentru cercetarea grupului infracţional şi stoparea infracţiunilor comise de care a luat cunoştinţă şi cu privire la care avea competenţă şi nu să acorde protecţie şi sfaturi liniştitoare liderilor grupării (Litera şi Simota), sau măcar să sesizeze ori să transmită informaţiile deţinute altor organe judiciare ale statului, deşi scopul înfiinţării B.C.C.O. era tocmai acela al combaterii fenomenului de criminalitate organizată şi al unor astfel de grupări.

Mai mult, când după ce Litera Constantin Cristian a început să aibă o relaţie cu Litera Simina, acesta a vrut să renunţe la gruparea sa violentă, aspect comunicat lui Berbeceanu Traian, care l-a determinat la contrariul, respectiv la menţinerea calităţii sale de lider al grupării şi apartenenţei la aceasta, spunându-i că nu este bine să renunţe, întrucât după ce se vor elibera din închisoare, membrii grupării rivale, Pera şi Mărganu, el Litera Cristian nu va avea nici o protecţie.

Tot astfel, Berbeceanu Traian i-a cerut lui Litera Constantin Cristian, să lanseze mesaje de natură a învrăjbii grupările infracţionale din judeţul Hunedoara, astfel că, spre exemplu, cu ocazia unei gale de box, Berbeceanu Traian l-a pus pe Litera Cristian să spună membrilor grupării sale că Pera şi gruparea acestuia i-au jignit, făcându-i slabi şi trădători către organele judiciare, precum şi că îi vor bate, provocându-i. Ca urmare a acestui mesaj, membrii grupării Litera s-au adunat cu bâte şi alte obiecte contondente, în număr de vre-o 12 persoane şi i-au aşteptat pe membrii grupării Pera, pentru a-i bate, dar aceştia nu au venit.

Tot în acelaşi mod, Berbeceanu Traian i-a comunicat lui Bota Gheorghe, în 2012, că Litera Cristian l-ar fi vândut pe el lui Mărganu pentru ca acesta să-l poată bate (pe Bota), iar Mărganu trebuia, în schimb, să-l lase pe Litera să îl bată pe Pera. Din acest motiv Bota Gheorghe s-a organizat şi a vrut chiar să-l bată pe Litera. Aceste fapte s-au petrecut după ce Bota a fost bătut de Mărganu şi sunt confirmate parţial de martorul Micluţa şi chiar de Bota care a refuzat însă să dea declaraţii, formulând doar unel afirmaţii către cms. Muntean Alin.

Traian Berbeceanu i-a cerut la un momentdat lui Litera Constantin Cristian, care a fost audiat ca martor într-o cauză penală, la propunerea sa, să facă şi afirmaţii mincinoase, respectiv să susţină că a văzut o întâlnire dintre mai multe persoane trimise în judecată, deşi acest lucru nu era adevărat. Litera Cristian, a aratătat că nu a făcut însă astfel de afirmaţii şi nu a dat curs solicitării de acest gen a lui Berbeceanu Traian, deşi îi era foarte frică de acesta, întrucât Berbeceanu Traian îi spunea expres că ştie că Litera s-a ocupat cu droguri, că îl are la mână cu „dosarul Montaldo”, precum şi cu alte vânzări de droguri de la o persoană din Valea Jiului, de la care Litera cumpăra droguri şi pe care acesta le obţinea de la Spitalul Municipal. Litera i-a arătat chiar, la solicitarea lui Berbeceanu Traian, unde domiciliază acea persoană, precum şi de unde cumpăra drogurile în cauza Montaldo. Mai mult, Berbeceanu era cunoscut ca o persoană cu foarte multă putere şi care, dacă vroia „să-l facă” pe cineva, susţine Litera Cristian, se ţinea de acesta şi se răzbuna.

Chiar dacă Litera Constantin Cristian este arestat preventiv şi a comis fapte penale, acesta a colaborat cu organele de urmărire penală în dosarul 100D/P/2012, motiv pentru care i s-a făcut prin rechizitoriu, reţinerea dispoziţiilor art. 18 din Legea 585/2004, privind reducerea limitelor prevăzute de lege, astfel că nu mai este interesat ca în prezenta cauză să obţină aplicarea acestor prevederi ale legii. Mai mult, toate afirmaţiile făcute de Litera Constantin Cristian, până în prezent, atât în dosarul 100D/P/2012 cât şi în prezenta cauză, s-au verificat, iar acesta s-a supus testării cu aparatul poligraf, dovedindu-se că nu a minţit. În acelaşi mod se reţine că afirmaţiile formulate de Litera Constantin Cristian sunt repetate în acelaşi mod şi cu amănunte, fiind verificate şi verificabile, ceea ce crează prezumţia de adevăr.

În sensul protecţiei acordate inculpatului Litera Cristian, este şi faptul că, faptele sale de înşelăciune, şantaj şi cămătărie comise în dauna lui Vlaiconi Cristian şi Ştefoni Alin, au fost aduse la cunoştinţa lui Berbeceanu Traian, de către aceştia din urmă în cazul unor plângeri penale verbale formulate de către aceştia, aspecte confirmate de părţile vătămate şi martori, dar Berbeceanu Traian nu a luat nici o măsură faţă de Litera Cristian deşi avea această competenţă şi obligaţie profesională şi nici nu a sesizat alte organe judiciare, pentru a se lua măsuri şi a se stopa fenomenul infracţional.

În acest sens, sugestive sunt afirmaţiile numitului Vlaiconi Cristian, atât scrise în cadrul declaraţiei formulate în dos. 100D/P/2012 cât şi interceptate autorizat, în cadrul discuţiei purtate cu procurorul de caz. Din aceste declaraţii, reiese că fiind supus unor presiuni şi ameninţări extraordinare de către Litera Constantin Cristian, acesta s-a dus personal la Biriescu Titus, pe care-l ştia prieten cu Berbeceanu Traian şi i-a cerut acestuia cu titlu de sesizare penală să-i relateze ce i s-a întâmplat, precum şi alte fapte de care avea cunoştinţă, comise de aceeaşi persoană, însă Berbeceanu nu l-a ascultat, nu s-a întâlnit cu el personal, deşii ştia chiar de la Litera ceea ce făcea acesta, precum şi din alte surse, faptele susnumitului fiind chiar de notorietate. Din acest motiv, Vlaiconi Cristian şi-a dus imediat ulterior şi urgent familia în Grecia, pentru a fi în siguranţă iar el s-a întors şi a fost exploatat prin mucă în Libia de către Litera Cristian.

Tot astfel, între Litera şi Berbeceanu Traian relaţiile s-au mai răcit în momentul în care, Litera Constantin Cristian i-a cerut lui Berbeceanu să îl sprijine cu un fals comis de Simota Alin în dauna soţiei sale Litera Simina, respectiv prin cercetarea acestei fapte. În această sesizare verbală făcută de Litera, se arăta că Simota Alin a semnat un fals direct dau prin interpuşi o cesiune a unei societăţi comerciale pe care fosta soţie a lui Simota Alin şi actuala soţie a lui Litera Cristian, respectiv Litera Simina, era asociat unic şi pe care se deţineau mai multe active. Cu ocazia divorţului de Simota Alin şi căsătoriei cu Litera Constantin Cristian, a martorei Litera Simina, relaţiile dintre Simota Alin şi Litera Cristian s-au stricat, Litera Constantin acţionând ulterior pe cont propriu după acest eveniment, sprijinit fiind de membrii grupării sale violente. Din cauza existenţei acestei grupări, Simota Alin a şi avut nevoie de Litera, respectiv pentru comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă reţinute în dos. 100D/P/2012, unde şi Litera şi Simota au fost şi sunt arestaţi preventiv.

Berbeceanu Traian nu a dat însă curs cererii lui Litera Cristian, ceea ce l-a determinat pe acesta să deducă în mod logic, că Simota era mai tare în topul preferinţelor lui Berbeceanu Traian decât el, aspect confirmat şi de faptul că Berbeceanu şi Simota au fost colegi de facultate în Valea Jiului, se cunoşteau, discutau şi cu toate că Litera i-a spus anterior lui Berbeceanu Traian că majoritatea faptelor comise înainte, au fost la comanda lui Simota Alin, Berbeceanu Traian nu a luat nici o măsură şi nici nu a sesizat alte organe judiciare.”

S-a propus cercetarea lui Traian Berbeceanu pentru:

– sprijinirea unui grup infracţional nestructurat (din 2003 – gruparea Biriescu; perioada 2011 – 2012, gruparea Litera/Simota)

– favorizarea infractorului (din 2011 – soţii Biriescu; Dorin Cupeţiu; gruparea Litera/Simota);

– omisiunea sesizării organelor judiciare (Litera/Simota);

– mărturie mincinoasă (declaraţie de martor din 6 decembrie 2012);

– fals în declaraţii.

Reamintim că miercuri dimineaţa, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Alba şi Hunedoara efectuează 11 percheziţii domiciliare pentru destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi, specializaţi în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.

DIICOT a anunţat într-un comunicat că “există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive [fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare)].

Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani (aproximativ 3,5 milioane RON).”

O altă suspiciune este că învinuiţii şi-au însuşit fără drept prin utilizarea unor manopere frauduloase diferite sume de bani din patrimoniul unor societăţilor comerciale (aproximativ 3,5 milioane RON) folosind  înscrisuri false.

În cazul şefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost începută urmărirea penală, sub aspectul acuzaţiei de a fi comis infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Procurorii susţin că “în exercitarea funcţiei şeful BCCO Alba Iulia, cu intenţie, a ajutat învinuiţii cercetaţi penal prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către DIICOT sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale (percheziţii, audieri de martori etc.) sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia (atenţionări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon)”.

De asemenea, susţin că “există suspiciunea rezonabilă” privind faptul că “având date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate, nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens” şi că “fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal, a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat”.

NOTĂ: Pasajele selectate în acest text provin din rezoluția de urmărire penală a unor persoane care beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. pavele uber ales

    miercuri, 23.10.2013 at 19:49

    toate ca toate..dar atentionarea ca le sint urmarite telefoanele in conditiile in care toate telefoanele din Romania sant urmarite…parca este prea de tot:)

  2. rep

    joi, 24.10.2013 at 07:03

    Toate telefoanele din romania sunt urmarite dar nu toate sunt ascultate. Una este sa fie stocate conv. intro baza de date si alta sa fie ascultate.

  3. Pingback: Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, reţinut pentru 24 de ore. Vezi conţinutul scrisorii lăsate de poliţist | Alba24

  4. pavele uber ales

    joi, 24.10.2013 at 12:07

    am citit si „sinteza faptelor prezentate…..” si am ramas cu multe nedumeriri.Unele fapte imputate lui Berbeceanu pot fi adevarate, dar unele sant total absurde. Faptul ca intr-un rechizitoriu nu aparea numele lui LITERA iar cauza privindu-l pe acesta a fost disjunsa si nu a mai fost inregistrata nu este vina lui Berbeceanu. Rechizitoriul se intocmeste de catre procuror nu de politist. Disjungerea se face de catre procuror si nu de catre politist iar inregistrarea noului dosar disjuns se face in mod normal la parchet, de procuror.
    Mai sant si altele..dar nu le discutam aici.
    Ce ma supara cel mai mult este ca parchetul nu stie sa scrie….vezi greselile gramaticale repetate (repetitia lor indica faptul ca nu este vorba de o greseala ci de o necunoastere a limbii romane)

  5. Ghita cunoscatorul

    joi, 24.10.2013 at 21:26

    cate „detalii” scurg structurile ticalosite catre noi cetatenii cei prosti pt a ne prostii…Nu e cam mare efortul domnilor?! Chiar asa de mult sa va fi deranjat acest comisar Berceanu si echipa lui?!….

  6. Pingback: Mesaje de susținere pe Facebook pentru Berbeceanu. Peste 5.000 de persoane vorbesc pe internet despre anchetarea şefului BCCO Alba Iulia | Alba24

  7. Pingback: Stenogramă: Conflict subteran între șeful BCCO Alba și procurorii DIICOT. Tehnică de supraveghere instalată în biroul lui Berbeceanu | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate