Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: Când românii vor măsuri clare pentru mediu, nu avem voie să ratăm nici un cent din banii europeni

Publicat

Am citit, cu mândrie, vă spun sincer, concluziile unui studiu ce arată că România conduce în fruntea unui clasament european în ceea ce privește percepția asupra impactului pe care îl avem asupra mediului. Mai precis, 88% dintre noi considerăm că schimbările climatice au un impact asupra vieții de zi cu zi, în timp ce media la nivelul întregii Uniuni este de 77%.

Ce mă bucură este faptul că percepția „alor noștri” e în acord total cu măsurile din cadrul Pactul Ecologic European (Green Deal), prin care Comisia Europeană și-a propus să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al poluării și impactului asupra schimbărilor climatice, până în 2050. Întrunim, așadar, două condiții de invidiat: știm ce vrem de la Uniunea Europeană, iar Uniunea Europeană acționează în concordanță cu ceea ce ne dorim noi. Și pentru că am amintit de Green Deal, nu trebuie să pierdem din vedere nici „temelia” acestuia, respectiv pachetul de propuneri „Fit for 55”. Mai pe românește, acest  „Pregătiți pentru 55” are ca scop reducerea, la nivel european, a emisiilor nete cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu anul 1990.

Datele publicate recent, în studiul realizat de EIB – European Investment Bank, ne arată însă și o încredere redusă în autorități, ca să nu spun o lipsă de încredere în cei care conduc România, cu privire la modul de acțiune legat de schimbările climatice. Dacă 84% dintre români cred că încălzirea globală, poluarea și modul în care gestionăm schimbările climatice sunt marea provocare a secolului, 85% consideră că ei sunt mai interesați de aceste probleme decât chiar propriul guvern, iar aproape două treimi cred că nu vom fi capabili de a pune în practică măsurile necesare pentru a ne atinge obiectivele.

Nu e nimic surprinzător în neîncrederea românilor în autorități, căci această neîncredere vine din experiența atâtor și atâtor planuri și proiecte ce n-au fost duse la bun sfârșit. Nu mai avem timp de pierdut și nici de eșecuri în folosirea banilor europeni, o spun cu toată responsabilitatea. Când întreaga comunitate științifică ne spune că suntem în al 12-lea ceas, iar majoritatea cetățenilor sunt de acord că riscăm însă planeta dacă nu luăm măsuri, nu avem altă soluție decât să folosim toate resursele pe care le avem, să atragem și ultimul cent pe care-l avem la dispoziție pentru a-l investi într-un mediu curat.

Am spus-o, nu o dată, și o să o repet până o va înțelege și ultimul angajat din administrația de acasă: resurse există, trebuie doar să fim pregătiți, să scriem proiecte și să accesăm banii europeni. Avem bani la dispoziție pentru tranziția la un transport verde. Putem achiziționa, cu bani europeni, mijloace de transport în comun electrice și putem dezvolta infrastructura necesară, astfel ca automobilul electric să devină o normă. Pachetul de măsuri propuse în „Pregătiți pentru 55” ne oferă aceste opțiuni.

În plus, există și în PNRR sume importante ce pot și trebuie să fie investite într-un mediu curat. Avem la dispoziție peste 700 de milioane de euro pentru proiecte de reîmpăduriri, iar banii ăștia sunt cu adevărat o provocare și nu avem voie să ratăm, doar pentru că nu ne-am pregătit din timp cu proiecte scrise bine și profesioniști care să le pună în practică. Transportul feroviar, care trebuie să devină și în România o alternativă viabilă și eficientă la automobil, are la dispoziție 3,5 miliarde în cadrul PNRR.

Pentru orice om normal la cap este cât se poate de clar că economia globală se va schimba și că va exista o tranziție de la combustibilii fosili către energia verde, regenerabilă. Această schimbare nu va avea loc peste noapte. Nu vom renunța de azi pe mâine la cărbune, la benzină sau motorină, însă e de datoria noastră să începem, încă de azi, această tranziție și să ne pregătim pentru această schimbare.

Bani există și îi putem accesa. Uniunea Europeană ne pune la dispoziție resursele necesare, însă nu ne și bagă în traistă. Ține de noi să fim pregătiți și să folosim tot ce avem la dispoziție, până la ultimul cent.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    joi, 18.11.2021 at 20:16

    Bravo mai, ii tot dai inainte cu autoritatile, pai tu nu ai fost autoritate ? Si ce-ai facut ? Ai lancezit si ai dat preferential tot ce ai putut. Ce bine ca stai acolo si numai incurci pe nimeni, si ai vreme sa lecturezi tot felul de lucruri care inainte ti se pareau neinteresante.

  2. Dex

    vineri, 19.11.2021 at 08:41

    Domnule Pilu nu te supara da aici gresesti. Toti avem parti bune si proaste, da sa vi sa ii reprosezi lu Hava cand e vorba de
    absortia fonduri EuRopene mi se pare ipocrizia suprema.

  3. al doilea

    vineri, 19.11.2021 at 10:03

    domnu pilu, pardon ca nu e domn, e un *** care nu are alta ocupatie decat sa vb r a h a t la fel cum il si mamanca. el este pe acest site doar pt a zice de rau despre orice face sau a facut dl hava. nu iau apararea lui, dar deja nu pot sa-l mai vad pe acest personaj prin comentarii aberand.nu inteleg de ce cei de la alba 24 nu il baneaza.. nu se poate e clar ca e pus de careva aici doar pt a vb r a h a t, dupa ce il si mananca. bai pilule cat a facut omu asta pt alba nu ai facut tu si nu o sa faci tu impreuna cu tot neamul tau.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax