Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Culisele readucerii lui Gabriel Pleșa în PNL Alba. Pe ce s-au bazat liderii liberali, când au luat decizia

Publicat

Readucerea lui Gabriel Pleșa în PNL a fost o măsură luată în cerc restrâns, în interiorul organizației din Alba, spun sursele Alba24. Doar câțiva lideri, printre care Ion Dumitrel, Mircea Hava și Florin Roman au participat la luarea deciziei. 

Mișcarea s-a bazat pe o serie de sondaje care îl arătau în preferințele alegătorilor din Alba Iulia. Un document intrat în posesia Alba24 arată că Gabriel Pleșa obținea 43% dintre preferințele alegătorilor din oraș deciși să meargă la urne (din totalul celor 63% care au indicat un candidat).

Citește și editorialul: Traseismul ca înțelepciune. Cum a rămas Gabriel Pleșa singurul candidat la Primăria Alba Iulia, dar pe locul doi în sondaje

În același timp, candidatul anunțat al partidului, Marius Hațegan, avea doar 27%.

Și mai jos, cu 18% se afla Călin Matieș, candidatul PSD, care între timp a trecut la AUR. Pe listă mai apărea și Dana Nanu, în calitate de independentă, cu 3%.

Alte informații pe care le mai aveau liderii liberali erau acelea că PNL era partidul aflat pe primul loc în preferințele alegătorilor din Alba Iulia, la toate alegerile, dar că ar fi pierdut municipiul Alba Iulia.

La europarlamentare, 66 % spuneau că vor vota lista pe care se regăsește Mircea Hava, iar la alegerile locale, lista pe care se regăsea Ion Dumitrel ar fi fost votată de 63 % dintre alegători.

La  alegerile parlamentare, lista condusă de Florin Roman ar fi fost votată de 49% dintre alegători, pe locul al doilea fiind, atenție, lista pe care s-ar regăsi George Simion (19 %).

De altfel, miercuri, între cei doi au avut o altercație, în timpul căreia Roman l-a chemat pe Simion să candideze contra lui la Alba și i-a cerut ca dacă pierde, să iasă din politică.

Vezi și VIDEO: Florin Roman vs George Simion. Deputatul de Alba, confruntare cu scântei cu liderul AUR: ”Ți-e frică să candidezi la Alba?”

Liderii PNL Alba și eventuala candidatură

Nu la fel arătau datele și la consiliul local din Alba Iulia. Lista lui Pleșa (indiferent de partid) ar fi fost votată de 42% dintre cei care au răspuns la sondaj.

Un alt aspect important pe care îl arătau datele deținute de PNL este acesta: Mircea Hava era liderul cu cea mai bună imagine printre albaiulieni. Peste 70 % dintre cei care au răspuns aveau o părere bună și foarte bună despre acesta.

Pe locul doi în ceea ce privește părerea bună și foarte bună a alegătorilor se afla un al lider liberal, Ion Dumitrel, urmat de Florin Roman, Marius Hațegan și ulterior de Călin Matieș.

În afară de Marius Hațegan, nici unul dintre liberalii aflați pe primele locuri nu era dispus să intre în cărți pentru funcția de primar.

Readucerea lui Pleșa, în PNL: măsură disperată sau calculată?

În aceste condiții s-a ajuns la o măsură radicală: readucerea lui Gabriel Pleșa la PNL, la pachet cu punerea lui Marius Hațegan într-o postură ingrată.

Mișcarea a băgat în corzi organizația PSD, care de asemenea obținuse o promisiune de la Pleșa (ceea ce a antrenat plecarea lui Matieș la AUR).

Rămas și fără candidatul inițial și fără cel potențial, PSD a încercat să găsească rapid un alt candidat credibil. Deocamdată nu a anunțat nici un nume.

Mișcare politică de recuperare a lui Pleșa a fost una abilă, chiar dacă discutabilă din punct de vedere al regulilor politice.

O asemenea măsură este însă de natură să genereze discuții în interior, și chiar a generat.

Primul nemulțumit a fost Marius Hațegan, care s-a trezit de pe o zi pe alta în postura de fost candidat.

Au fost însă și alte reacții mai puțin vizibile. Mulți dintre liberali văd în primul mandat al lui Pleșa o contra-performanță administrativă.

De asemenea, mai văd prezența lui în câteva ipostaze nefirești, cum ar fi participarea la eveniment greu de fixat, alături de Gheorghe Funar, în care s-au vânturat teorii ale conspirației și s-a vorbit despre tunelurile dacice care duc în toată lumea, sau prezența sa la Ambasada Rusiei, înainte de războiul din Ucraina.

În plus, aducerea în partid a unui ”inamic” și plasarea lui pe liste în fața altor liberali, generează alte frustrări.

Dincolo de ele, liberalii consideră că și-au asigurat condițiile de a recâștiga orașul și chiar majoritatea în viitorul consiliu local.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 31.01.2024 at 20:20

    Oricum aţi gândit tot un partid din magazia de lemne al PSD-ului rămâneţi.

  2. pilu

    miercuri, 31.01.2024 at 20:38

    Revin. Din cele scăpate din discuţiile între PSD şi PNL referitor la comasare PSD este de acord dacă PNL renunţă la candidaturi în reşedinţele de judeţ. Măi să fie, iar revine Haţegan şi PLeşa fuge înapoi.

  3. Pripon Marius

    joi, 01.02.2024 at 09:55

    Sondajele sunt niște minciuni,realitatea este că Hategan a avut sub 10% in toate sondajele,iar Pleșa are 16% și așa lau ales pe Pleșa și nu ultimul rând Pleșa era in aripa Roman-Dumitrel care taie și spânzură in PNL. Iar PSD-ul este vasal PNL-ului și va trimite un bufon care să nu le strice apele! Doar că in joc va intra un candidat puternic care le va strica jocurile!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax