Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De Mărțișor, marș împotriva poluării de la Sebeș la Alba Iulia. Manifestanții protestează în fața Prefecturii Alba, APM și Garda de Mediu

Publicat

protest sebes 25 ian 2015 De Mărțișor, campania ”Opriți poluarea în Sebeș” își va face simțită prezența și în Alba Iulia. Duminică 1 martie, începând cu ora 14:00, un nou marș de protest împotriva poluării din Sebeș. Potrivit organizatorilor, prima instituție vizată de acest protest și punctul de pornire în marș, este sediul APM Alba și Garda de Mediu Alba. Până acum au fost organizate sapte proteste la Sebeș, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. 

Aceștia consideră că prin deciziile lor, cele două instituții ar putea fi considerate vinovate de situația actuală din Sebeș. De asemenea, organizatorii vor înmâna câte o petiție acestor instituții în care se cere ferm oprirea poluării, petiție semnată de peste 6.000 de cetățeni.

Protestatarii din Sebeș nu se dau bătuți, chiar dacă cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese în instanţă. Compania le cere fiecăruia daune morale de 1 leu pentru încălcarea dreptului la imagine, iar la doi dintre aceştia le solicită daune materiale estimate la 250.000 de lei.

Manifestanții nu au fost intimdați nici când parcarea din faţa Kronospan, unde era punctul de final al fiecărui marş, a fost„ocupată” cu camioane. Protestatarii au ”bătut” din nou la poarta companiei pentru stoparea poluării oraşului Sebeş şi interzicerea continuării activităţii chimice a principalului poluator Kronospan SA în interiorul localității.

Noul marș de protest a fost notificat la Primăria Alba Iulia și a fost avizat favorabil de Comisia de Adunări Publice. Traseul marșului este prin Parcul Unirii, Piața Cetății, Porțile Cetății, Piața Alessandria până la Prefectura Alba, unde va fi înmânată și acolo o petiție adresată prefectului Gheorghe Feneșer.

La fel ca și toate cele șapte proteste ample din Sebeș, și la Alba Iulia organizatorii așteaptă o largă solidaritate atât din partea albaiulienilor care sunt și ei indirect afectați, dar și din partea altor persoane venite din alte localități ale țării.

”Lupta oamenilor simpli împotriva unor corporații care pun în mare pericol sănătatea locuitorilor și calitatea mediului înconjurător, se bazează în totalitate pe implicare civică voluntară și solidaritatea semenilor. De aceea este foarte important să arătăm cu toții că ne pasă și că ne alăturăm unei cauze drepte”, au subliniat organizatorii.

Citeşte şi Primăria Sebeş: Studiul de impact asupra sănătăţii, cu toţi poluatorii, o premieră pentru INSP. Se vor stabili zone protejate vulnerabile

Până acum, protestele s-au desfăşurat în fiecare duminică, începând cu data de 11 ianuarie, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii.

Pentru luna martie avem stabilit doar marșul de protest din Alba Iulia, care va avea loc în data de 1 martie. În Sebeș, angajații Kronospan au făcut cerere la primărie pentru a protesta și ei, în aceiași zi ca și noi (duminica), în același loc și la aceiași oră, ceea ce nu e deloc fair-play. Noi o să încercăm să menținem legătura cu toți cei interesați care au participat la protest până acum. În acest sens am cerut de la primărie o sală a Casei de Cultură unde să putem organiza dezbateri de interes public pe tema poluării, dar n-am primit încă niciun răspuns”, a precizat Cristian Oneț, unul dintre organizatorii evenimentului promovat pe rețeaua de socializare Facebook. 

Citește și Războiul KRONOSPAN – STRADĂ se mută în instanţă. Cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese. EXCLUSIV

Înaintea celui de-al șaselea protest împotriva poluării din Sebeș, pe panoul de lângă Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, sâmbătă seara, calitatea aerului era de 5, adică ”rea”, dată de indicele specific corespunzător indicatorului pulberi în suspensie – PM10, la Stația AB-2. Reprezentanții Gărzii de Mediu Alba au precizat că, în urma verificărilor efectuate, depășirea valorii a fost cauzată cel mai probabil de arderi de cauciucuri sau cabluri electrice.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Un grup de angajaţi de la Kronospan au protestat în faţa Primăriei Sebeş. Au cerut primarului să medieze „Scandalul Poluării”

Angajaţii Kronospan au anunţat la primărie că intenţionează să continue şi ei protestele, sub forma unor marşuri, fiind fixate şi datele: 1, 8, 15, 22, 29 martie, între orele 14.00 şi 16.00, cu plecare din Parcul Primăriei spre B-dul Lucian Blaga – str. Augustin Bena – str. Mihail Kogălniceanu. De asemenea, au precizat că au chemat la aceste adunări populare peste 10.000 de colaboratori din toată ţara, care vor participa cu aproximativ 5000 de utilaje de exploatare a lemnului si camioane de transport. După protestul de joi, însă, nu au menţionat oficial dacă vor susţine aceste demersuri, aşteptând o reacţie de la primărie.

Citește și De JOI: Angajații Kronospan încep mitinguri de protest la Sebeș. MARȘURI anunțate pentru toată luna martie

sursa: sebesfarapoluare.wordpress.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax