Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DGASPC Alba: Detalii privind înlocuirea certificatelor de încadrare în grad de handicap, cu termen de valabilitate permanent

Publicat

DGASPC alba

Persoanele adulte cu handicap, din județul Alba, care au certificate de încadrare în grad şi tip de handicap, cu termen de valabilitate permanent, eliberate până la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 927/2016 pentru modificarea Metodologiei privind organizarea și funcționarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, aprobată prin H.G. nr. 430/2008, respectiv luna decembrie 2016, urmează să primească, în perioada următoare, noi certificate de încadrare în grad și tip de handicap, cu termen de valabilitate permanent, conform actului normativ precizat mai sus, emise de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba.

Emiterea noilor certificate se face în conformitate cu legislația în vigoare, înlocuindu-se vechile certificate cu altele noi, această procedură neimplicând o reîncadrare în gradul și tipul de handicap a persoanelor care au certificate de încadrare în grad de handicap, cu termen de valabilitate permanent.

De la începutul lunii octombrie, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba a început procedura de emitere a noilor certificate de încadrare în grad şi tip de handicap, în conformitate cu noul model prevăzute în H.G. nr. 927/2016.

Procesul de înlocuire a certificatelor de încadrare în grad de handicap, cu termen de valabilitate permanent, cu noile modele de certificate de încadrare în grad de handicap, nu presupune parcurgerea procedurii de evaluare şi, implicit, nici prezenţa persoanei cu handicap al cărei certificat va fi înlocuit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba.

Pe măsură ce noile certificate sunt emise, ele vor fi transmise, de Secretariatul Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, persoanelor în cauză, prin intermediul poştei, cu confirmare de primire, conform art. 13, alin (1) din H.G. nr. 430/2008 (*actualizată*) pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Noile certificate de încadrare în grad de handicap transmise persoanelor încadrate în grad de handicap, cu termen de valabilitate permanent,  sunt însoţite de o informare în care se precizează că prestaţiile sociale şi celelalte drepturi acordate rămân în vigoare, fără a fi necesar ca persoanele respective să se deplaseze la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecției Copilului Alba pentru a depune o nouă cerere.

În perioada octombrie – decembrie 2018, cele 6873 persoane care au certificate de încadrare în grad handicap, cu termen de valabilitate permanent, emise înainte de intrarea în vigoare a H.G. nr. 927/2016, vor primi, prin poştă, noile certificate de încadrare în grad de handicap, pe măsură ce  sunt emise de Comisia  de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba.

Până în prezent, Secretariatul Comisiei  de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Alba a transmis, prin poştă, cu confirmare de primire, noile certificate de încadrare în grad şi tip de handicap (cu termen de valabilitate permanent) unui număr de 1141 persoane adulte cu handicap.

Încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de către comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, conform Legii nr. 448/2006, republicată, actualizată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și Ordinului nr. 762/1992/2007 (publicat în Monitorul Oficial, nr. 885 din 27 decembrie 2007) pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările și completările ulterioare.

În judeţul Alba, la sfârșitul lunii septembrie a.c., erau încadrate în grad de handicap 17040 persoane adulte; dintre acestea 8789  persoane au certificate de încadrare în grad de handicap, cu termen de valabilitate permanent, a transmis directorul DGASPC Alba, Valentin Ioan Frăcea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax