Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul ”Oilor Fantomă”: Cum au motivat judecătorii de la Tribunalul Alba, achitarea unui fost director adjunct OJFIR


Publicat

oi instanta

Florian Farcaș, fost director adjunct al OJFIR Alba, a fost achitat de magistrații Tribunalului Alba, în data de 18 ianuarie, pentru infracțiunile de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false și luare de mită.

Judecătorii de la Tribunal au constatat că niciuna dintre cele două infracţiuni de care este acuzat Farcaș Florian nu sunt susţinute de probele existente la dosar.

În același dosar medicul veterinar Dorin Dumitru a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false.

 Giurgiu Gheorghe Ioan a primit 2 ani și o lună de închisoare cu suspendare pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false.

CITEȘTE ȘI: Achitare și condamnări la închisoare cu suspendare, în Dosarul ”Oilor Fantomă”. Decizie la Tribunalul Alba

În ceea ce privește fapta de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri UE, magistrații au constatat că starea de fapt reţinută în actul de sesizare, sub aspectul acestei infracţiuni, nu este confirmată de probele existente la dosarul cauzei.

”Hotărârea inculpatului G. G. I. (Giurgiu Gheorghe Ioan – n. r.) de a încălca legea penală, prin depunerea unui proiect ce nu conţinea date reale, nu îi poate fi imputată inculpatului F. F. (Farcaş Florian – n.r.), atâta timp cât nu există date din care să rezulte faptul că i-ar fi solicitat expres inculpatului să procedeze într-un anumit mod” se arată în motivarea instanței.

Judecătorul afirmă că, potrivit legii penale, complicitatea reprezintă o contribuţie indirectă, mediată, la comiterea unei infracţiuni.

”În cauza de faţă, activitatea de natură penală ce i-a fost imputată inculpatului F. F. a constat în ajutorul oferit autorului infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prin faptul că l-a susţinut şi încurajat, în demersul acestuia de a depune un proiect în vederea obţinerii de fonduri europene, deşi ştia că documentaţia folosită de inculpatul G. G. I. pentru fundamentarea proiectului cuprinde aspecte nereale.

Împrejurarea că inculpatul G. G. I. i-a prezentat anexele la formularul de mişcare, în varianta completată cu datele de naştere a oilor în cauză, ocazie cu care inculpatul F. F. a observat că datele introduse ulterior sunt scrise cu o grafie diferită şi cu o culoare, de asemenea, diferită, context în care acesta a cerut explicaţii inculpatului G. G. I., nu poate conduce la concluzia că inculpatul F. F. a cunoscut că documentaţia folosită de G. G. I. conţine aspecte nereale, astfel cum s-a reţinut în rechizitoriu. Or, în cauză, nu s-a dovedit şi nici rechizitoriul nu a descris, dacă inculpatul F. F. i-ar fi solicitat inculpatului G. G. I. să depună documente nereale, probele administrate ned emonstrând că inculpatul a cunoscut modalitatea completării formularului de mişcare şi anexele cu datele de naştere ale animalelor.

Totodată, cu toate că în actul de sesizare s-a reţinut, ca aspecte caracteristice participării inculpatului, în calitate de complice, la săvârşirea faptei de către autor, faptul că l-a susţinut şi încurajat pe inculpatul G. G. I., în demersul de a depune un proiect în vederea obţinerii de fonduri europene, nu se descrie în ce constau actele materiale de încurajare şi susţinere a inculpatului.

Împrejurarea că urmare a prezentării documentelor de către inculpatul G G. G. I., a întocmit proiectul de accesare fonduri europene, nu prezintă caracteristicile unui act material de încurajare sau susţinere, astfel încât să se reţină că prin atitudinea avută inculpatul F. F. a înlesnit realizarea faptei prin întărirea şi menţinerea hotărârii autorului de a săvârşi infracţiunea” se mai arată în motivarea Tribunalului Alba.

De asemenea, în ceea ce priveşte infracţiunea de luare de mită, fostului director i s-a imputat faptul că, în calitate de director adjunct al OJFIR Alba (fostul Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit), a pretins şi a primit, în mod direct şi pentru sine suma de 7.400 de lei de la inculpatul G. G. I., imediat după ce l-a înştiinţat pe acesta din urmă că prima tranşă de finanţare aferentă proiectului a fost virată.

”Din economia actelor şi pieselor dosarului privitor la această infracţiune, Tribunalul reţine, ca stare de fapt, că între inculpatul F. F. şi inculpatul G. G. I. a intervenit o înţelegere potrivit căreia pentru serviciile de consultanţă şi întocmire a documentaţiei aferente proiectului, inculpatul G. G. I. să-i achite suma de 900 lei, iar restul sumei de până la 4% din valoarea eligibilă a proiectului, să-i fie remisă după aprobarea şi implementarea proiectului. Astfel, în virtutea acestei înţelegeri, după finalizarea proiectului, inculpatul G. G. I. i-a remis inculpatului F. F. suma de 900 lei, reprezentând preţul serviciilor de consultanţă oferite până la momentul depunerii cererii de finanţare.

Privitor la această infracţiune, în cursul urmăririi penale, inculpatul F. F. a declarat că între el şi inculpatul G. G. I. a intervenit o înţelegere potrivit căreia potrivit căreia p entru serviciile de consultanţă oferite şi pentru întocmirea documentaţiei necesare depunerii proiectului inculpatul G. G. I.să-i achite suma de 900 lei.

Inculpatul F. F., cu ocazia audierii în prima instanţă, şi-a menţinut aceeaşi poziţie procesuală, declarând că după finalizarea documentaţiei aferente proiectului, i-a cerut inculpatului G. G. I.suma de 800 lei, reprezentând consumabile, iar restul sumei de până la 4% din valoarea eligibilă a proiectului, să-i fie remisă de inculpat după aprobarea şi implementarea proiectului.

Aceeaşi stare de fapt, este confirmată şi de declaraţia inculpatului G. G. I., care a învederat instanţei că a existat o înţelegere între el şi inculpatul F. F., potrivit căreia pentru serviciile consultanţă şi întocmirea proiectului să-i achite acestuia din urmă, iniţial suma de 900 lei, iar ulterior după aprobarea şi implementarea proiectului, suma de 1600 euro.

(…) Materialul probator administrat în cauză nu confirmă că suma de bani a fost pretinsă de către inculpatul F. F. în legătură cu îndeplinirea unui act ce ţine de atribuţiile de serviciu, argumentat de împrejurarea că, la data de 13.01.2012, data depunerii cererii de finanţare şi a proiectului de dezvoltare a exploataţiei de către inculpatul G. G. I. la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, inculpatul avea calitatea de expert evaluator şi nu avea printre atribuţiile de serviciu verificarea sub aspectul conformităţii şi al eligibilităţii a proiectelor aferente măsurii 112.

Împrejurarea că la data solicitării sumei de 7.400 lei, inculpatul F. F. deţinea calitatea de director adjunct al OJPDRP, nu prezintă relevanţă juridică, raportat la infracţiunea de luare de mită, atâta vreme cât la acea dată proiectul depus de inculpatul G. G. I. era deja aprobat”, se mai afirmă în motivarea instanței.

Atât procurorii DNA cât și cei doi inculpați condamnați au făcut apel la decizia Tribunalului Alba și dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare.

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi în fotbalul din România: Jucătorii care scuipă sau își suflă nasul pe teren riscă suspendarea și chiar amendă

Publicat

fotbal covid

Coronavirusul a adus reguli noi în fotbal. Jucătorii din România riscă să fie suspendați între 6 și 12 meciuri și să ia chiar șiamendă în cazul în care scuipă sau își suflă nasul pe teren, potrivit noului protocol ce va fi pus în aplicare odată cu reluarea sezonului, aprobat de Federația Română de Fotbal scrie Romania24.ro.

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Federația Română de Fotbal (FRF) au pus la punct două protocoale, care au fost aprobate de Comitetul Executiv al FRF. Documentele cuprind noi regul cu privire la desfășurarea meciurilor din România odată cu reluarea competiției după pauza provocată de criza COVID-19, ce este planificată pentru luna iunie.

Potrivit documentului, fotbaliștii vor trebui să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri unul față de celălalt în timpul antrenamentelor, iar echipa și rezervele nu vor avea voie să stea împreună înaintea meciurilor.

Liga română va fi reluată fără spectatori, iar pe stadion nu va fi permisă prezența a mai mult de 150 de persoane în timpul meciurilor.

UEFA a cerut FRF ca până la 1 iunie să prezinte un plan privind reluarea meciurilor.

Federația Română de Fotbal speră că sezonul fotbalistic intern va putea fi reluat la 13 iunie, însă decizia are nevoie de aprobarea guvernului.

Toate competițiile au fost suspendate la mijlocul lunii martie din cauza epidemiei de coronavirus.

Regulile stabilite LPF și FRF pentru reluarea campionatului de fotbal

Autocarele echipelor vor veni la ore diferite la stadion – oaspeții cu 90 de minute înainte de startul partidei, iar gazdele cu 75 – astfel încât să fie evitată aglomerarea pe holurile de acces.

Protocolul LPF stipulează că jucătorii echipei gazdă trebuie să folosească mașinile personale, și nu autocarul echipei.

Dacă fotbaliștilor le va fi măsurată temperatura în cantonament, arbitrii vor trece prin această procedură la stadion.

Jucătorii  vor fi nevoiți să își dezinfecteze mâinile la intrarea în stadion. În urma lor va veni cineva – fără să intre în contact cu ei – care va curăța cu dezinfectant și „spațiile comune atinse cu mâinile”.

Odată ajunși la stadion – unde fotbaliștii își vor aduce singuri echipamentele – titularii se duc direct la vestiare, iar rezervele merg pe gazon. Când s-au îmbrăcat fotbaliștii din „primul 11”, ei vor face schimb de locuri cu ceilalți.

Echipele vor ieși la încălzire pe rând, iar jucătorii vor păstra distanța socială chiar și pe teren, dar doar în timpul încălzirii, bineînțeles.

Mingile vor fi și ele dezinfectate. Mai mult decât atât, este recomandat ca ședințele tehnico-tactie să aibă loc doar în situații excepționale.

„Nu sunt recomandate ședințele tehnico-tactice în vestiar decât dacă acestea sunt strict necesare. De preferat ca ședințele tehnico-tactice să se desfașoare înaintea sosirii la stadion, în spații deschise (aer liber) sau în săli/incinte unde se poate păstra distanța de 2 metri intre participanți”, arată una din propuneri.

Salutul între jucători interzis

Protocolul FRF interzice în mod clar salutul dintre jucători – manifestat prin strângere de mână – înainte de partidă, iar cele două echipe nu vor mai veni împreună la centru pentru tradiționalul salut al tribunelor, care oricum vor fi fără spectatori, ci numai cu reprezentanți mass-media, oficiali de club și alți actori din categorii similare.

Arbitrii vor ieși pe gazon cu 10 minute înainte de start, în timp ce gazdele o vor face cu opt minute, iar oaspeții cu șase minute.

„Pe întreaga durată a jocului este interzis jucătorilor, staff-ului tehnic și oficialilor cluburilor eliminarea secrețiilor nazale și/sau a salivei pe suprafața de joc sau în zona vestiarelor, a tunelului de acces și a băncii tehnice”.

Toți cei care scuipă sau își suflă nasul, „vor fi sancționați în conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2.3 din Regulamentul Disciplinar la care se va adăuga o penalitate sportivă”, ceea ce înseamnă, potrivit publicației citate, o suspendare între șase și 12 etape.

Coronavirusul a paralizat fotbalul din România

Fotbalul din România, care a fost paralizat de criza COVID-19, ar putea reîncepe după 13 iunie, fără spectatori. Anunțul a fost făcut de Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, care a explicat că, oricum, decizia privind reluarea activității sportive depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Gândim un plan pentru fotbal și pentru celelalte competiții, pentru că vor fi sporturi cu caracter individual care și doresc a a relua competițiile. avem un plan pt înot, pentru sălile de fitness, pentru pregătirea sportivă pentru celelalte sporturi care sunt închise și le vom analiza pe fiecare în parte.

Pe 1-2 iunie vom organiza o conferință în care vom prezenta toate regulile pentru repornirea Ligi I de fotbal.

Joi, la INSP, vom avea o discuție mult mai consistentă în legătură cu aceste scenarii, cu propunerile pe care LPF și FRF le-au avansat deja și vom avea în continuare discuții cu cei doi organizatori de competiții, astfel încât să le avansăm public”, a afirmat ministrul Ionuț Stroe, într-o intervenție la Digi24.

Ministrul a mai spus că pe stadioane vor fi delimitate 3 zone: o zonă de securitate interioară – terenul, tunelul de acces și vestiarele, unde vor fi maximum 100 de persoane, o a doua zonă, în tribune, care va fi organizată pentru transmisiile TV și presă și o zonă exterioară, pentru personalul de pază.

Nu va fi permis deocamdată accesul publicului.

„Din păcate, în faza incipientă, competițiile în România vor fi fără public. Dacă lucrurile evoluează în sens pozitiv, probabil că vom ajunge și în acel moment”, a precizat Stroe.

Sursa: hotnews.ro, Digi24, Fanatik.ro
Foto: Facebook/ CFR Cluj

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Grecia a relansat liniile de feribot spre insule. Când ar putea fi deschise hotelurile

Publicat

Grecia a reluat legăturile cu feribotul spre insule, fiind permis restaurantelor, cafenelelor și barurilor să se redeschidă.

Guvernul elen deschide gradual activitatea, hotelurile urmând să poată primi oaspeți din 15 iunie, după 3 luni în care au fost închise.

Zborurile internaționale vor ajunge în destinațiile principale începând cu 1 iulie.

Până acum, insulele grecești au fost ferite de coronavirus.

Unul din cinci greci lucrează în turism.

În Grecia, au fost înregistrate mai puțin de 3000 de cazuri de coronavirus în Grecia și 172 de decese.

Sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA județelor fără nici o infectare cu COVID-19, înregistrată în ultimele 24 de ore. 8 județe au câte un singur caz

Publicat

În judeţele Alba, Arad, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Neamţ, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea nu a mai fost înregistrat nici un caz de infectare cu COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Există alte opt judeţe din ţară unde, în ultimele 24 de ore, a fost înregistrat doar câte un singur caz confirmat de infecţie cu COVID-19: Bistriţa-Năsăud, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Timiş şi Vaslui.

La nivel naţional sunt 18.594 de cazuri confirmate cu COVID-19, iar pe secţiile ATI sunt internați 198 de pacienți, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

ZERO cazuri active de coronavirus la Aiud. Primăria a anunțat că toate cele 20 de persoane infectate s-au vindecat

Publicat

Municipiul Aiud nu mai are nici un caz activ de coronavirus, au anunțat miercuri reprezentanții primăriei pe pagina de Facebook a instituției.

20 de persoane s-au vindecat, potrivit sursei citate, iar o persoană infectată cu acest virus și-a pierdut viața.

Postarea Primăriei:

”Informare privind situația COVID-19 la nivelul municipiului Aiud la data de 27.05.2020:

– 0 cazuri active, conform DSP ALBA;
– 20 persoane vindecate;
– 1 persoană decedată;
– 85 persoane izolate la domiciliu;
– 0 persoane în carantină.

Începând de la momentul aplicării măsurilor de izolare pe raza municipiului Aiud, DSP Alba a dispus izolarea la domiciliu a 478 de persoane. Pentru 393 persoane perioada de izolare a încetat”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate