Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EDITORIAL: Prima zi de școală la Alba Iulia, cu politicieni agramați, preoți și copii plictisiți de banalități

Publicat

Sub soarele de vară târzie, copiii se adună, alături de părinți, în curțile școlilor. E aglomerație și emoție. Au haine noi, flori, ghiozdane și sunt nerăbdători. Părinții, mulți dintre ei învoiți de la serviciu, aruncă priviri spre telefon și spre ceas: când începe?

Cei mai emoționați sunt cei din clasa zero. Sunt nerăbdători să o cunoască pe ”doamna” și să își vadă clasa și noii colegi.

Doar că, mai au de așteptat. Până acolo, mai e cale lungă. E ca la jocurile video: trebuie să treci de discursurile sforăitoare, pline de banalități, la nivelul următor.

Primii la rampă, preoții. În curtea unei școli din Alba Iulia, preotul cartierului chinuie cu ajutorul unui microfon adunarea de sute de copii și părinți.

Nu se aude mai nimic, iar Dumnezeu nu se bagă pe partea de boxe. Sau poate se bagă și tocmai a dat un semn pe care nu-l înțelege nimeni.

Emoția de la început a elevilor se transformă rapid în plictiseală. E timpul pentru politicienii care conduc din eșalonul 1 sau 2, instituțiile locale.

Boxele nu-i ajută nici pe ei, și nici cuvintele. Banalitățile curg în cascadă, nimic memorabil și nimic care să merite reprodus aici. Noroc că nu aude nimeni.

Unii au foi de pe care silabisesc chinuitor și, până la urmă, tragic pentru toată lumea. Alții încearcă discursuri libere, din care lipsesc predicatele, ideile și succesiunea firească a cuvintelor.

”Doamne ferește!” ar gândi preotul, dacă ar fi atent și dacă și-ar aminti cursul introductiv de retorică de la facultate.

Cei mici cască, iar cei mari își verifică telefoanele din minut în minut.

Politicienii dau înainte. N-au rușine, dar au imaginație. Își imaginează că dacă sunt văzuți la școală, părinții și profesorii vor da buzna la viitoarele alegeri și vor ștampila partidul lor.

Atât pot pe partea de marketing politic, atât fac.

Pentru că în afară de a vorbi la începutul școlii, popândăii care se cred oameni providențiali pentru comunitatea locală, nu sunt în stare de nimic.

Politicienii din eșalonul întâi (șefi de instituții, parlamentari, directori și alte ingrediente ale cremei de partid) caută școlile populare, unde sunt părinți cu bani, din mediul de afaceri sau de prin instituții.

Acolo vor să fie văzuți ei, dar nu scapă nici școlile celelalte: acolo sunt trimiși politicieni din eșaloanele 2 și 3.

Nu sunt destule școli în Alba Iulia față de câți politicieni pot partidele furniza la astfel de evenimente. Și nu e de mirare.

De zeci de ani, în Alba Iulia nu a fost construită nici o școală de stat nouă, de la zero. Nu cinci, doar una măcar, să vedem că se poate.

Ce caută atunci ei, la deschiderea anului școlar? Ce pot să îi învețe pe elevi, în afară de neputință, nepotism și nepricepere?

De la ei să așteptăm legi ale educației și strategii care să pregătească elevii pentru acest secol și nu pentru secolul trecut? ”România educată” de la niște ne-educați?

Și ca tabloul să fie complet, pe colivă s-a așezat și bomboana Nicolae Ciucă, maestrul onomatopeelor și regele banalităților. El a ales să plictisească în prima zi de școală elevii unui liceu din Blaj și a făcut-o ca la carte, ca să rămânem în domeniu.

De ce nu invită școlile să vorbească la deschidere antreprenori, tineri de succes, sportivi cu ani de muncă în spate, profesioniști într-un domeniu sau oameni care se ocupă cu știința și care ar putea deveni modele reale pentru cei mici?

Pentru că, nu contează ce spune formal legea, directorii sunt în mare parte tot niște atârnători pe la marginea activului de partid.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. pilu

    luni, 11.09.2023 at 12:54

    Eu zic că totuşi este bine să fie prezenţi politicieni le deschidere, să vadă copii de pe acum cine sunt cei din cauza cărora a ajuns ţara să-şi bată joc de învăţământ. Şi să aloce din PIB mai mult pentru pensii decât pentru învăţământ. Penibililor, staţi dracu acasâ.

  2. xxx

    luni, 11.09.2023 at 13:06

    Felicitari pentru articol. Se dezmorteste presa din Alba ?

  3. Unul

    luni, 11.09.2023 at 14:06

    E bine că presa locală spune lucrurilor pe nume. Poate că prea puține nume chiar… Alături de Ciucanez, organ central, ar fi trebuit să apară de pildă, o mulțime de măruntaie locale ce mestecă la fel talaș de limbă română deprinsă pe terenul de fotbal sau maidanele pe care s-au școlit, înantea întâlnirii cu partidul de care sunt atârnați acum.

  4. Gabriel

    luni, 11.09.2023 at 15:12

    De multă vreme nu am mai citit ceva atât de bun! Bravo!

  5. Maria

    luni, 11.09.2023 at 17:23

    Explică-te Pilu? Care pensii?

  6. Mitică

    luni, 11.09.2023 at 18:46

    Ăăă sună a campanie electorală

  7. Mircea

    marți, 12.09.2023 at 08:47

    Este cel mai bun articol citit in ziarele noastre.Ar fi trebuit dati idiotii cu nume si pronume si dati si inspectorii scolari care au tinut discursuri.De exemplu o „directorita# a tinut un discurs la Generala 1 citind pe silabe de pe o foaie
    Nici sa citeasca nu stia.Intrebare de 10 puncte .Cum a ajuns inspector scolar?

  8. Șerban Gicu

    marți, 12.09.2023 at 10:44

    Excepțional articol !
    Felicitări autorului !
    Mi-aș dori ca următorul, referitor la politicieni și/sau cei atârnați de buzunarele lor, articolul să fie și mai acid. Cu nume și prenume, cu subiect și predicat despre ignoranța și idioțenia lor.

  9. pilu

    marți, 12.09.2023 at 11:35

    Cred că după ce au citit articolul ăsta cine trebuie, Haţegan nu va mai apărea un an de acum încolo cu nici un articol. Nu de aia, dar presa este independentă şi mulţumim celor care au făcut-o atât de liberă.

  10. Tudor

    marți, 12.09.2023 at 16:08

    Așa da. De multă vreme n-am citit un articol așa de bun. Felicitări pentru riscul asumat. Iar perfecțiunea articolului e dată și de poză. Genial domnilor. Cel care a reușit să-i tragă în chip pe aceștia în așa hal e pur și simplu maestru. Eu unul mai dau o șansă presei după articolul ăsta. Mă bucur că mai apare câte un jurnalist care mai scrie și adevăr așa crud cum e. Domnilor dacă veți continua așa lumea vă va citi (și mulți cu plăcere) iar clickurile vor curge gârlă. Conform celor spuse de dl. PILU mai sus sper și eu să nu ajungă acest domn Hațegan undeva în arhive și sper să-i dați mână liberă să ne mai încânte nițel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax