Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

EDITORIAL | Să ne facem europarlamentari


Publicat

Ce nu face omul la răscruce de interese! Mai ales atunci când partidul îi dă o şansă să devină europarlamentar. E normal să te preocupe viitorul când ştii că, dacă ajungi la Bruxelles, nu mai eşti un om ca toţi oamenii. Eşti peste ei. Eşti altfel.

Euforia este fără margini, toţi candidaţii aflaţi pe listă fiind convinşi că alegătorii le vor recunoaşte meritele la vederea portretelor expuse grandios pe panourile electorale. Nu iau în seamă că au un discurs mediocru, manipulatoriu, fără prea mare legătură cu realitatea în care trăiesc cei de la care aşteaptă votul.

Ştiu, este dreptul acestor candidaţi, pesedişti, liberali, populari sau ţărănişti, să se manifeste cum doresc. Pot, la asta se pricep foarte bine, să încalce principii, să-şi etaleze realizările măreţe în emisiunile TV, eventual să se războiască unde şi cum le place cu adversarii politici, lăsând baltă aşteptările oamenilor judeţului Alba. Nevoile sunt mari, ambiţiile cer sacrificii, uneori chiar acte de fudulie şi triumfalism, că aşa-i în politică. Lor să le meargă bine.

Alegătorii nu sunt însă atât de naivi, cunosc bine  „stofa” şi limitele fiecărui candidat. Din evaluarea lor primară rezultă că persoanele aflate pe liste ccare au mai mult sau mai puțin o legătură cu Alba s-au angajat în lupta politică pentru europarlamentare sub imperiul unor efecte personale.

Dezideratul acela cum că, vezi doamne, „dacă ajung la Bruxelles voi acorda o maximă atenţie comunicării cu autoritatea locală din Alba”, devine imputabil din capul locului, atâta timp cât ceea ce se petrece, astăzi, pe scena politică şi administratică a judeţului nu prea miroase a competenţă sau europenitate.

Analizaţi atent sloganele electorale ale candidaţilor şi o să constataţi că avem de a face doar cu euforia încântării de a câştiga o funcţie bine plătită şi cu avantaje incredibile. În aceste condiţii, ar trebui să ne gândim bine ce trebuie să reţinem din prestaţiile  electorale ale politicienilor care, aşa ni se promite, vor reprezinta cu cinste şi onestitate interesele ţării şi în subsidiar ale judeţului Alba, în cel mai înalt forum – Parlamentul European.

Ştim foarte bine de ce a fost în stare fiecare dintre pretendenţii înscrişi pe liste. Este esenţial să observăm că toţi au avut derapaje acolo unde au activat, niciunul dintre candidaţi neputând să arate  un complex de superioritate plin de argumente şi fapte, fără echivalent în peisajul lucrativ local, ci doar note definitorii ale dorinţei de a te face cunoscut cu orice preţ. Ei bine, la Bruxelles nu merge cu „ las’ că mă descurc”, aşa cum a mers  pe plan local ani în şir. Desigur, poţi să te „descurci” foarte bine cu un salariu de aproape 100.000 de euro pe an, nimeni nu contestă această stare de confort. Dacă mai  adăugaţi suma de 300 de euro pe zi pentru prezenta la reuniunile oficiale ale Parlamentului  şi 4.000 de euro pe lună pentru cheltuielile cabinetului de europarlamentar, veţi înţelege de ce sunt dispuşi aceşti oameni să se sacrifice spre binele naţiunii!  Aflaţi că un prânz complet servit la restaurantul PE nu costă mai mult de 10 euro.

Un europarlamentar înseamnă însă cu totul altceva, reprezentarea neavând nimic în comun cu  reflecţia rudimentară „las’ că mă descurc”, atât de des întâlnită la oamenii care spun că se pricep la toate. Dacă alegi un năuc şi îl pui pe listă, face şi vorbeşte ce nu trebuie. Unii susţin că se pricep la treburile interne, competenţă virtuală încă nedovedită, dar habar nu au de problemele externe. Cât priveşte aplecarea spre diplomaţie, mai bine vorbim de oamenii care se ocupă de spaţiile verzi din Alba Iulia. Partidele i-au selectat pentru că  ar fi  buni la reprezentare, dar s-ar putea să nu aibă iniţiative şi nici simţ practic. Oare merită riscul?

Nu intenţionez să le stric liniştea candidaţilor albaiulieni menţionaţi mai înainte. Sunt sigur că ei au ceva exigenţe în cap, dacă visează să facă parte din grupul celor 35 de viitori europarlamentari români. Cu siguranţă, unii se vor alege cu ceva consistent din acest demers politic. În ceea ce ne priveşte, merită să ne întrebăm în ce măsură noi, alegătorii din Alba, suntem dispuşi să amendăm, fără îngăduinţă, excesele şi ratările faţă de tot ce nu trebuie să fie. „O favoare acordată celui care merită este o onoare aproape la fel de mare pentru cel care o acordă, ca şi pentru cel care o primeşte”. Îl cred pe cuvânt pe scritorul şi politicianul irlandez Richard Steele.

*Eliade Bălan este colaborator al ziarului Alba24. În  perioada 1993-2010, a fost secretar general de redacție, redactor șef și editorialist la ziarul România liberăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. andreea

  duminică, 04.05.2014 at 13:09

  Are dreptate domnul Balan. Cei care doresc si urmaresc sa ajunga la Bruxelles, politicieni cu relatii in sistem, au un interes major. Politicienii dati ca exemplu de autor vad viitorul prin prin bunastarea materiala. Ar fi normal sa fie intrebati ce au facut in interior, acolo unde au activat profesional, a fi indreptatiti sa creada ca merita sa devina europarlamentar. Apropo, exista vreun caz de mandat care sa raporteze electoratului cu ce rezultate si-a incheiat misiunea in PE de sase ani ? Nu exista. Veti vedea ca si ei care nutresc speranta ca vor fi alesi isi vor incasa lunar miile de euro fara sa dovedesca cu date si argumente ca isi fac datoria pentru tara si pentru Alba. Inca o data, cred ca ziaristul a pus degetul pe rana scriind acest editorial logic si punctual.

  • liliana

   joi, 08.05.2014 at 08:16

   Să-i ferescă sfântul pe cei care vor în PE să fie puşi în postura de a trece prin proba de foc a cinstei şi corectitudinii. Nu-i văd pe unii ca primarul Hava îmbrăcând haina omului onest şi predispus la sacrificii naţionale. Cine să le dea crezare că au stofă de politician calificat în chestiuni de anvergură europeană? Apoi, care este naivul să aibă încredere, de exemplu, în candidatul pesedist Victor Negrescu, care nu mai ştie pe cine să pună contabil pentru a-i ţine evidenţa veniturilor în serie, pentru a-l vota pe 25 mai, în speranţa că va face mare brânză ca europarlamentar român, după ce a clacat cu organizaţia de partid PSD a judeţului Alba? Toţi se dau mari, promit vrute şi nevrute, dar meritele din prezent nu se văd deloc. Cică să alegem oameni de valoare…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Avertizare Infotrafic: Restricția de circulație pe autostrada A1 Sebeș – Sibiu, rămâne și pe timpul nopții

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, restricţia aplicată (prima bandă şi cea de urgenţă) între km 274-272, raza localităţii Sălişte, jud. Sibiu, sensul de deplasare Sebeș – Sibiu, va rămâne şi pe timpul nopţii, până la finalizare, semnalizată corespunzător.

În zonă se fac pentru lucrări de colmatare a fisurilor din asfalt

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Poliția sfătuiește conducătorii auto să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

După pandemie, 45% dintre români vor să-și schimbe locul de muncă. IT-iştii și specialiştii, cele mai mari șanse

Publicat

angajat lucru munca

Primul lucru pe care îl vor face 45% dintre români, după pandemie, va fi să îşi schimbe locul de muncă, iar cea mai mare încredere în şansele de a găsi un post disponibil o au IT-iştii, specialiştii şi muncitorii calificaţi, reiese dintr-un sondaj întocmit de o platformă de recrutare online.

Potrivit eJobs România, 14,5% dintre respondenţi nu au în plan să facă vreo schimbare, 11% vor să urmeze un proces de reconversie profesională, iar 9% au de gând să plece din ţară.

De asemenea, 6,5% din totalul celor chestionaţi spun că vor să-şi deschidă un business odată ce economia îşi va reveni, în timp ce 5% se gândesc să solicite o mărire salarială.

Întrebaţi care cred că sunt categoriile profesionale care îşi vor găsi cel mai uşor un loc de muncă la finalul pandemiei, 23% dintre participanţii la sondaj au pus pe primul loc specialiştii, iar 21% cred că şansele cele mai mari le au IT-iştii şi 15% menţionează muncitorii calificaţi. În ierarhie urmează tinerii fără experienţă (14%), muncitorii necalificaţi (12,5%) şi candidaţii peste 45 de ani (7,4%).

În această vară, cel mai bun moment pentru schimbarea locului de muncă

Conform datelor centralizate, pe ultimele locuri apar liber profesioniştii (freelancers) – cu 4,3% dintre sufragii, şi managerii (2,8%).

În acest context, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că acum este cel mai bun moment pentru a se angaja sau a-şi schimba locul de muncă, în timp ce 20% cred că, în această vară, va fi ocazia potrivită pentru o astfel de schimbare, 12% cred că din toamnă, iar 10% estimează că abia din 2022 piaţa muncii îşi va reveni.

Principalul motiv pentru care cei mai mulţi candidaţi ar schimba în acest moment angajatorul este un salariu mai mare, menţionat de 31% dintre respondenţi. 17% ar pleca pentru oportunităţi mai bune de creştere, 12% s-ar muta într-o companie mai stabilă şi 11% ar pleca dacă ar găsi un loc de muncă într-un alt domeniu de activitate.

O pondere de 6,1% dintre cei chestionaţi au declarat că ar renunţa la locul actual de muncă dacă ar avea posibilitatea să plece în altă ţară şi tot atât de mulţi şi-ar da demisia pentru un pachet de beneficii extra-salariale mai bun decât cel pe care îl au în prezent.

Sondajul eJobs a fost realizat în perioada aprilie – mai 2021, pe un eşantion de 700 de respondenţi.

În acest moment, peste 28.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe platforma eJobs şi, pentru acestea, sunt înregistrate, în fiecare lună, între 1,1 şi 1,5 milioane de aplicări.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii din județul Alba pot participa la concursul RoboTEC. În acest an, competiția se desfășoară atât online, cât și fizic

Publicat

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara organizează și în acest an un proiect de tradiție – RoboTEC (Robot Engineering Contest). Elevii din județul Alba sunt invitați să participe. 

Cea de-a VI-a ediție a competiției va avea loc în perioada 21-23 mai 2021, atât online, cât și fizic.

RoboTEC este un concurs internațional și se adresează atât elevilor de liceu cât și studenților pasionați de robotică.

Participanții au ocazia de a-și pune în practică cunoștințele în acest domeniu, dar și a-și măsura creativitatea.

Ediția din acest an beneficiază de sprijinul Universității Politehnica din Timișoara, prin Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Noutatea din cadrul acestui proiect constă în susținerea unor sesiuni de workshop pentru cei dornici de a afla informații în domeniul roboticii.

Proiectul este structurat în 4 probe și două formate:

Format on-site:

Line follower
Maze

La probele on-site (în format fizic) participanții trebuie să construiască un robot, să-l trimită echipei de organizare, robotul având scopul de a naviga printr-un labirint și de a urma un traseu.

Format online:

Freestyle: are rolul de a testa imaginația participanților, fiind o probă de tip remote;

Computer Vision Simulation: are scopul de a testa capacitățile tehnice, desfășurându-se prin intermediul unui simulator.

Înscrierile în cadrul concursului sunt deschise pe site-ul Ligii AC până în data de 20 mai 2021, iar câștigătorii vor beneficia de premii în bani, ediția din acest an fiind susținută de patru companii partenere din Timișoara.

Pentru probele on-site, participanții trebuie să-și trimită roboții cu 2 săptămâni înainte de deadline.

Pentru a afla informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să viziteze site-ul proiectului, https://robotec.ligaac.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Academia de Poliție va rămâne doar cu două facultăți din cele șase. Declarațiile miniștrilor Educației și Internelor

Publicat

Academia de Poliție va avea doar două facultăți pentru studiile de licență, în locul celor șase de acum. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat detalii despre schimbările aprobate joi, prin hotărâre de Guvern.

Este vorba despre reorganizarea studiilor de licenţă la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” exclusiv în cadrul a două facultăţi, în vederea formării iniţiale a ofiţerilor, respectiv:

 • Facultatea de Poliţie (domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept”, şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”)

şi

 • Facultatea de Pompieri (domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).

Vezi și ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2021: Înscrieri, calendar, condiții, probe, documente, taxă. Detalii pentru candidați

Facultatea de Poliţie se înfiinţează prin reorganizarea Facultăţii de Poliţie, Facultăţii de Jandarmi, Facultăţii de Poliţie de Frontieră şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Academiei şi preluarea de la acestea a atribuţiilor formative, a elementelor de structură şi a personalului didactic.

AICI, proiectul de reorganizare a Academiei de Poliție.

De asemenea, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță Publică, înființată în anul 2002, vor fi desființate. La nivel de master, pe modelul european, va exista doar masteratul profesional.

Mai mult, Academia de Poliție va fi supusă și unei evaluări făcute de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Evaluarea aceasta se face o dată la 5 ani, iar Academia de Poliție a ajuns chiar la finalul termenului, urmând ca în următoarele luni să aibă loc o nouă evaluare, potrivit edupedu.ro.

„Practic, la nivel de licență, din șase facultăți rămân două, Facultatea de Arhivistică va intra în lichidare în următorii doi ani, va mai școlariza în lichidare, la nivel de licență. La nivel de master, pe modelul european, va susține masteratul profesional, asta va ridica semnificativ nivelul de pregătire al ofițerilor de poliție. Este o măsură de profesionalizare a cadrelor MAI. La nivel de doctorat, așa cum a prezentat și domnul ministru, intră în lichidare cele două școli doctorale, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță publică, înființată în anul 2002.

Ambele școli doctorale intră în lichidare. În concluzie, Academia de Poliție va pregăti ofițeri profesioniști pe diverse specialități la nivel de licență, master profesional și, la fel ca orice altă universitate din România, va acorda atenție nivelului de calificare 5, nivelul colegiilor de învățământ terțiar non-universitar, postliceal cu alte cuvinte. Deci, Academia de Poliție va avea absolvenți cu calificări de licență nivel 6 și calificări de master nivel 7. Toate aceste acțiuni au fost realizate și în vederea pregătirii evaluării instituționale de către ARACIS. Anul acesta se împlinesc 5 ani de la ultima evaluare instituțională și Academia de Poliție va intra lunile următoare în evaluarea instituțională ARACIS.”

Ministrul de Interne, Lucian Bode: se reduc funcții de conducere

„În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei, în deosebi din perspectiva corpului profesoral și al eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la câteva aspecte fundamentale. (…) Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică și profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală. (…)

Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de poliție, de jandarmi, poliției de frontieră și cea de științe juridice și adimistrative. În urma adoptării HG de reorganizare, se reduc, pentru început, o serie de funcții de conducere, spre exemplu patru funcții de decan.

Formarea continuă va fi asigurată prin masterate profesionale destinate doar absolvenților de studii universitare de licență în specializările necesare MAI. (…) De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției. Totodată, proiectul de HG prevede desființarea facultății de arhivistică (…)

Programele de studii universitare curente vor continua până la finalizare, conform planurilor de învățământ deja aprobate în cadrul Facultății de Poliție nou înființate.

Numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în acest an este de 740 la Facultatea de Poliție, învățământ la zi, respectiv 150 la învățământ la distanță și cu frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat este de 50”, a declarat, joi, ministrul de Interne.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate