Connect with us
Advertisement

Economie

ElectricUp: Lista firmelor eligibile, publicată la 9 luni de la înscrieri. Între timp, panourile fotovoltaice s-au scumpit

Publicat

Lista preliminară a firmelor eligibile în cadrul primei sesiuni a programului ElectricUP a fost publicată, la 9 luni de la terminarea înscrierilor

Ministerul Energiei nu a finalizat însă evaluarea solicitanților.

Este disponibilă doar o listă preliminară a firmelor selectate în etapa de eligibilitate. Vezi AICI.

Între timp, panourile fotovoltaice, pe care viitorii beneficiari ai programului ar urma să le cumpere cu banii pe care urmează să-i primească de la stat, s-au scumpit, pe fondul creșterii prețurilor la energie, scrie startupcafe.ro

Înscrierile în Programul ElectricUp s-au deschis efectiv în 4 decembrie 2020 și s-au finalizat în 3 februarie 2021.

Statul le-a promis firmelor beneficiare fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro, cu care să-și cumpere panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Bugetul total al apelului a fost de 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că acoperă 1.000 de firme la finanțarea maximă de câte 100.000 euro pe proiect.

Peste 2.500 solicitanți înscriși în program

În acest program s-au înscris 2.536 de solicitanți.

Evaluarea dosarelor depuse pentru finanțare în Programul Electric-Up a început pe data de 9 aprilie 2021, la două luni după încheierea perioadei de înscrieri. Ministerul Energiei spune că a demarat evaluarea ”odată cu configurarea accesului în Platforma informatică dedicată programului”.

Acum, Ministerul Energiei a publicat o listă preliminară cu 1.776 de firme selectate ca eligibile, dar nu sunt încă declarate câștigătoare. Aceasta este abia o fază a procesului de evaluare a proiectelor depuse în urmă cu 9 – 11 luni.

Când vor fi disponibile listele finale și celelalte etape

Ministerul Energiei a anunțat că va publica luni, 8 noiembrie, listele finale, respectiv Lista aplicanților eligibili și Lista aplicanților neeligibili.

Apoi urmează etapele de soluționare a contestațiilor, revizuire a listelor publicate, semnare a contractelor de finanțare, implementare a proiectelor finanțate în maxim 12 luni de la semnare, efectuare a plăților aferente, monitorizare implementare și post implementare proiecte finanțate (12 luni – 5 ani).

Ministerul a mai anunțat că intenționează să suplimenteze bugetul Programului ElectricUp, pentru ca toate proiectele eligibile să beneficieze de finanțare. Ar urma să fie lansată în curând o nouă sesiune a programului ElectricUp.

Rămâne de văzut ce se va concretiza, în contextul politic actual.

Până atunci însă, un comerciant a confirmat, pentru StartupCafe.ro, faptul că s-a înregistrat o creștere a prețurilor la panouri fotovoltaice.

Care sunt scumpirile

”Prețurile panourilor fotovoltaice au crescut de la începutul anului cu 40% și continuă această creștere în fiecare săptămână. Cu toate acestea, perioada de amortizare a sistemelor fotovoltaice este scurtă, între 5 și 7 ani un sistem fotovoltaic dimensionat corect se amortizează”, a spus comerciantul de panouri fotovoltaice.

Acesta a previzionat o creștere de cel puțin 15 – 20% a costurilor cu achizițiile și implementările de proiecte ce au fost bugetate în anul 2020, având în vedere această creștere a prețurilor cu materiile prime și transporturile.

Și la stații de încărcare a mașinilor electrice au crescut prețurile. „Stațiile de încărcare de tip homecharge au doar creșteri minore de prețuri, direct relaționate la costul de transport. Însă stațiile de mare putere au creșteri de prețuri de 20 – 25%”, potrivit sursei citate.

De asemenea, vânzările la pompele de căldură au ȋnceput să crească constant, ȋncă de acum șapte ani, cu aproximativ 20% pe an.

ElectricUp – instalare de panouri fotovoltaice și stații de încărcare vehicule electrice

Programul ElectricUp este destinat IMM-urilor şi celor din domeniul HoReCa, iar cei care vor fi declaraţi eligibili vor primi finanţare pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug – in.

Valoarea maximă a ajutorului de minimis acordat este de 100.000 euro/beneficiar.

AICI, detalii.

Conform ME, programul „ElectricUP” reprezintă o măsură de natură economico-financiară pentru a ameliora repercusiunile negative asupra economiei şi asupra cetăţenilor.

Este menit să vină în sprijinul dezvoltării sectorului energiei din surse regenerabile şi creşterii eficienţei energetice, dezvoltării infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici din domeniul HoReCa, prin finanţarea proiectelor de investiţii pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, precum şi a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea mediul antreprenorial, în cadrul unui program social de interes public, pentru compensarea unor pierderi de capital financiar şi de resurse umane înregistrate în urma situaţiei sanitare determinată de pandemia COVID-19, în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici din domeniului HoReCa.

Obiectivul secundar îl reprezintă contribuţia la atingerea obiectivelor asumate de România privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea capacităţii de producere de energie electrică din surse regenerabile şi creşterea eficienţei energetice, dezvoltarea electromobilităţii reale la nivel naţional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement