Connect with us

Actualitate

Avertisment ONU: vaccinarea copiilor, influențată de reducerile ajutorului financiar internațional și dezinformare

Publicat

Rata de vaccinare a copiilor s-a redus. Până în 2024, 14,3 milioane de copii din întreaga lume aveau ”zero doze”, adică nu primiseră nicio doză de vaccin.

Datele se regăsesc într-un raport UNICEF și Organizației Națiunilor Unite (ONU). Dezinformarea și reducerile ajutorului internațional reprezintă noi amenințări, transmite AFP.

Până în 2024, 85% dintre copiii care trebuie să fie vaccinați împotriva difteriei, tetanosului și pertussisului (DTP) primiseră toate cele trei doze (109 milioane). A treia doză este indicator-cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial, conform datelor publicate de agențiile ONU pentru sănătate și copii.

Acest procent este cu un punct peste cel din 2023 (un milion de copii în plus). Acestea sunt câștiguri ”modeste” în contextul numeroaselor provocări, potrivit ONU, citat de Agerpres.

Peste 14 milioane de copii, nevaccinați

Până în 2024, un număr de 14,3 milioane de copii din întreaga lume aveau ”zero doze”, adică nu primiseră nicio doză de vaccin. Cifra este ușor mai redusă comparativ cu cea de 14,5 milioane din urmă cu doi ani.

Însă, cifra rămâne superioară celei din 2019 (1,4 milioane), înainte ca pandemia de COVID-19 să perturbe serviciile sanitare.

”Vestea bună este că am reușit să vaccinăm mai mulți copii cu vaccinuri care salvează vieți”, însă ”milioane de copii rămân neprotejați împotriva bolilor evitabile”, a remarcat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, într-un comunicat dat publicității de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit OMS, lumea a înregistrat ”un început prost” în încercarea de a atinge obiectivul de a asigura o acoperire de 90% cu vaccinuri vitale în rândul copiilor și adolescenților până în 2030.

”Reducerile drastice ale ajutorului, împreună cu dezinformarea privind siguranța vaccinurilor, amenință să inverseze decenii de progres”, a avertizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în comunicat.

Acces la vaccinuri, inegal

Raportul arată, de asemenea, că accesul la vaccinuri rămâne extrem de inegal și că eforturile de îmbunătățire a acoperirii vaccinale sunt subminate de conflicte.

Această situație s-ar putea agrava și mai mult odată cu reducerea ajutorului internațional, inclusiv din partea Statelor Unite.

”Capacitatea noastră de a răspunde la epidemii din aproape 50 de țări a fost perturbată de reducerile bugetare”, a subliniat Ephrem Lemango, directorul responsabil cu imunizarea la UNICEF, într-o conferință de presă.

Lipsa accesului la vaccinuri este principala cauză a acoperirii vaccinale scăzute la nivel mondial, însă agențiile ONU au evidențiat, de asemenea, amenințarea reprezentată de dezinformarea privind vaccinurile.

Încrederea în vaccinuri

Încrederea redusă în siguranța vaccinurilor contribuie la o lipsă potențial periculoasă de imunitate colectivă și la dezvoltarea focarelor de boli, a declarat reporterilor Kate O’Brien, șefa departamentului de imunizare al OMS.

Experții avertizează în special cu privire la situația din Statele Unite, unde medicul general Robert Kennedy Jr., un cunoscut ”vaccinosceptic”, a inițiat o revizuire majoră a autorităților sanitare americane și a politicii lor de vaccinare.

El a fost acuzat că a răspândit informații false despre vaccinul împotriva rujeolei, în contextul în care Statele Unite se confruntă de la începutul anului 2025 cu cea mai gravă epidemie din ultimii peste 30 de ani.

În 2024, 60 de țări au fost afectate de epidemii de rujeolă ”semnificative sau perturbatoare”, aproape de două ori mai multe comparativ cu 2022 (33), potrivit raportului.

Cu toate acestea, un număr suplimentar de două milioane de copii au fost vaccinați împotriva acestei boli anul trecut comparativ cu 2023. Însă, rata globală de acoperire vaccinală este departe de nivelul de 95% necesar pentru prevenirea epidemiilor.

Raportul menționează, totodată, câteva vești bune, cum ar fi o creștere a acoperirii vaccinale împotriva unei serii de boli în cele 57 de țări susținute de Alianța pentru vaccinuri (Gavi), care sprijină imunizarea în statele cele mai sărace.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.