Connect with us
Publicitate

ABRUD

UPDATE: Elevi și profesori de la Liceul ”HCC” Abrud cer IȘJ să păstreze clasa cu profil filologie. Motivele și noi precizări IȘJ


Publicat

Elevi și profesori de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, alături de familiile viitorilor absolvenți, solicită Inspectoratului Școlar Județean Alba să nu renunțe la clasa cu profil filologie intensiv engleză de la această unitate de învățământ.

Aceștia susțin că pentru acest profil au fost exprimate 42 de opțiuni de către absolvenții clasei a VIII-a din zonă, iar aceștia riscă să facă naveta la alte unități de învățământ și astfel nu au acces la egalitatea de șanse.

De cealaltă parte, reprezentații IȘJ Alba au precizat că decizia a fost luată conform legii.

”La nivelul IȘJ lucrurile au fost stabilite conform legii. Numărul de clase a IX-a propus spre aprobare la minister acoperă în întregime numărul absolvenților clasei a VIII-a. Nu rămâne niciun elev fără loc la liceu, indiferent dacă e vorba despre teoretic, tehnologic sau profesional. Nu se poate vorbi despre o desființare atâta vreme cât stabilim clase de început de ciclu. Nu se desființează nicio clasă din cele existente” – IȘJ Alba, pentru alba24.ro.

UPDATE: Mai jos, și alte precizări IȘJ Alba, printre care faptul că ”planul de școlarizare propus de IȘJ Alba nu reprezintă o măsură arbitrară, ci o adaptare la situația existentă la acest moment”, ”nu toți elevii au vocația de a fi învățători sau a urma un profil teoretic” sau că unul dintre criterii pentru decizie a fost și ”performanța școlară”.

Reamintim că mai multe licee din județ sunt în această situație. Adică vor avea mai puține clase.

Adresa transmisă către Alba24.ro de Consiliul Județean al Elevilor:

”Profesorii, părinții și elevii Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, precum și familiile viitorilor absolvenți ai clasei a VIII-a din zona Abrudului își exprimă profunda nemulțumire față de o măsură arbitrară pe care IȘJ Alba a luat-o în privința planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022, în ceea ce privește școala noastră.

Mai exact, în ciuda faptului că au fost exprimate 77 de opțiuni pentru profiluri prezente în oferta educațională a școlii pentru anul școlar 2021-2022, lucru atestat de chestionarele și sondajele de orientare în carieră elaborate la nivel de județ de către CJRAE Alba, în ciuda faptului că la nivel de județ s-a aprobat înființarea a încă cinci clase și în ciuda faptului că prin OM s-a diminuat numărul de elevi pe clasă, atât la profil teoretic (de la 28 la 26), cât și la profiluri vocaționale (de la 28 la 24), IȘJ Alba a decis tăierea unei clase din oferta educațională, mai exact a clasei cu profil filologie intensiv engleză.

Cu atât mai absurdă este această decizie în condițiile în care pentru acest profil au fost exprimate 42 de opțiuni de către absolvenții clasei a VIII-a din zonă.

În situația menținerii doar a două clase, cele aprobate de către IȘJ, respectiv o clasă cu profil pedagogic și o clasă cu profil matematică-informatică+ științele naturii, cei 42 de elevi din zonă sunt puși în situația de a opta pentru unul dintre cele două profiluri existente în această situație, în limita locurilor disponibile sau de a urma cursurile liceale fie la Câmpeni, fie la Alba Iulia, cu toate dificultățile inerente (depărtare de domiciliu, internat, cheltuieli suplimentare pentru familie –pe plan material, fără să mai discutăm de stresul pe care îl incumbă distanțarea de familie sau o navetă exagerată în privința distanței zilnice în situația unui copil de 14 ani.

Solicităm revenirea de către ISJ asupra deciziei de renunțare la clasa cu profil de filologie, pentru a se respecta dreptul elevilor din zonă în ceea ce privește egalitatea de șanse în privința educației și în privința gratuității educației, în conformitate cu articolul 2 din Protocolul adiţional la CEDO, având următorul text: „Nimănui nu i se poate refuza dreptul la instruire. Statul, în exercitarea funcţiilor pe care şi le va asuma în domeniul educaţiei şi al învăţământului, va respecta dreptul părinţilor de a asigura această educaţie şi această învăţământ conform convingerilor lor religioase şi filozofice.

`Extinderea acestui articol la accesul la formarea profesională şi continuă (a se vedea punctul 15 din Carta comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor şi articolul 10 din Carta socială) şi adăugarea principiului gratuităţii învăţământului obligatoriu au fost considerate utile”. Am precizat acest aspect deoarece această îndepărtare de domiciliu vine cu o povară fiscală semnificativă pentru familiile acestor elevi.

În același timp, supunem atenției IȘJ Alba și faptul că, în situația învățământului vocațional, nu se poate nega dreptul elevilor din județ de a alege orice profil vocațional, fără a fi condiționați de existența acelor profiluri în cadrul bazinelor școlare unde sunt situate unitățile școlare gimnaziale.

Nu putem să nu menționăm faptul că absolvenții profilului pedagogic din cadrul liceului nostru, fie învățători, fie educatoare, sunt printre cei mai căutați la nivel de județ (de exemplu, peste 60% dintre educatoarele ce lucrează în orașul Alba Iulia sunt absolvente ale liceului nostru).

Nu putem să nu menționăm faptul că întregul corp profesoral de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” este unul dedicat, care învață și se formează continuu alături de viitorii lor colegi.

Nu putem să nu menționăm faptul că avem cea mai bună bază materială la nivelul Munților Apuseni, îndeplinind toate condițiile unui campus școlar.

Toate acestea îndreptățesc pe deplin demersul nostru privind includerea în planul de școlarizare pentru 2021-2022 a celei de-a treia clase la liceul nostru, cu profilul filologie intensiv engleză, așa cum l-au solicitat 42 de elevi ai clasei a VIII-a din zonă.

Susținem acest demers:

Ioan Tontea – lider de sindicat SLIZ Apuseni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” și reprezentant al cadrelor didactice de la acest liceu

Robert Bolunduț – președinte al Consiliului elevilor de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”

Nicolae Simina – președintele Comitetului părinților de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”

Cristian Albu – primarul orașului Abrud”

UPDATE: IȘJ Alba, prin inspector școlar general Cornel Sandu, a transmis noi precizări referitoare la această situație, luni, 1 februarie:

”În Abrud, în anul școlar 2020-2021, există un număr de 38 absolvenți ai clasei a VIII-a. În întreaga zonă există un număr de 62 de absolvenți, iar pentru unii dintre ei (cei de la Roșia Montană și Cărpiniș), Abrudul este la aceeași distanță ca orașul Câmpeni, ceea ce permite elevilor să aleagă dintr-o ofertă educațională variată, asigurând, totodată, dreptul la educație, egalitatea de șanse în privința educației și în privința gratuității educației.

Pentru anul școlar 2021-2022, la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, pentru clasa a IX-a, sunt propuse 52 de locuri (0,5 matematică) pentru aproximativ 50 de elevi, ceea ce demonstrează că planul de școlarizare propus de IȘJ Alba nu reprezintă o măsură arbitrară, ci o adaptare la situația existentă la acest moment.

În ceea ce privește baza materială a școlii, suntem de acord că Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud are cea mai bună bază materială și asta pentru că au fost cuprinși în proiectul PHARE 2001 pe domeniile Textile- Pielărie, Mecanică  și Electric, precum și datorită faptului că în perioada 2008-2011 MEC a finanțat reabilitarea căminului și a sălii de sport cu sume considerabile. Ne exprimăm regretul că, având aceste resurse materiale, liceul nu a optat pentru o clasă de învățământ profesional (de ce nu dual?) sau de liceu tehnologic. Considerăm că nu toți elevii au vocația de a fi învățători sau a urma un profil teoretic și liceele ar trebui să ia în considerare și opțiunile celor care își doresc să obțină o calificare pentru a se integra pe piața muncii. O clasă de învățământ profesional sau tehnologic, cu o specializare adaptată nevoilor zonei, ar fi fost atractivă pentru elevii din Apuseni.

În ceea ce privește opțiunea cadrelor didactice de a semna acest memoriu, considerăm că ar trebui să primeze interesul pentru elevi și nu pentru catedrele fiecăruia. Ipostaza de dascăl poate fi materializată și în actul de a preda la clasele profesionale, tehnologice sau de învățământ dual.

Printre criteriile care au stat la baza propunerii ISJ Alba se numără și performanța școlară. Rezultatele de la admitere din anul precedent la liceul din Abrud arată că ultima media de admitere este foarte mică comparativ cu celelalte unități liceale din județ (5,91 la specializarea matematică-informatică și 6,32 la specializare filologie). Ca o comparație, la aceleași specializări, la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia mediile au fost 9,51 și 9,32. De asemenea, procentul de promovabilitate a examenului de bacalureat din sesiunea 2021 este unul mic, doar 63%, plasând liceul pe un neonorant loc 17 într-un top județean, mult sub tradițiile acestuia. Toate aceste date susțin ideea că la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud era benefică înființarea unei clase de a IX-a de învățământ profesional sau tehnologic.

În concluzie, considerăm că este nevoie de cunoașterea tuturor acestor aspecte, pornind de la care putem discuta soarta învățământului din zona Abrud într-o dezbatere la care să participe părinții, profesorii, elevii, precum și administrația locală din Abrud”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

3.432 cazuri COVID confirmate în România, în ultimele 24 de ore. 54 decese noi, 997 pacienți la ATI. Date oficiale, 27 februarie

Publicat

Au fost raportate 3.432 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise sâmbătă, 27 februarie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 54 decese noi. 997 pacienți sunt la ATI.

Citește și ALBA: 63 de cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în localități din județ la 14 zile

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 27 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 799.164 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

738.569 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.432 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 20.287 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 26.02.2021 (10:00) – 27.02.2021 (10:00) au fost raportate 54 de decese (29 bărbați și 25 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Hunedoara,  Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani,  4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 decese la categoria de peste 80 de ani.

50 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.832. Dintre acestea, 997 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.009.706 teste RT-PCR și 296.110 teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.341 de teste RT-PCR (12.856 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.485 la cerere) și 7.804 teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 40.566 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.617 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 51.387 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 156 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.115 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 502 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 26 februarie, 5.110 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 997.230 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID – 27 februarie:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Timiș – 38825 – 342 – 4,78

Maramureș – 16848 – 117 – 3,13

Cluj – 39951 – 266 – 2,91

Ilfov – 31299 – 103 – 2,88

Brașov – 32067 – 174 – 2,85

Mun. București – 1E+05 – 457 – 2,46

Alba – 15501 – 61 – 2,32 (63 cazuri noi, potrivit DSP Alba)

Hunedoara – 15644 – 114 – 2,25

Satu Mare – 9811 – 49 – 1,89

Sibiu – 20005 – 65 – 1,77

Sălaj – 7990 – 54 – 1,76

Gorj – 6822 – 49 – 1,62

Arad – 17265 – 89 – 1,58

Dolj – 19487 – 106 – 1,56

Constanța – 32043 – 125 – 1,45

Vâlcea – 11879 – 60 – 1,33

Dâmbovița – 17771 – 47 – 1,28

Botoșani – 10925 – 67 – 1,19

Galați – 20335 – 64 – 1,19

Suceava – 20959 – 65 – 1,17

Bacău – 20263 – 53 – 1,16

Iași – 33548 – 91 – 1,14

Teleorman – 9843 – 37 – 1,1

Giurgiu – 7818 – 58 – 1,08

Neamț – 13948 – 33 – 1,07

Bihor – 21272 – 78 – 1,03

Ialomița – 8216 – 25 – 0,96

Caraș – Severin – 8321 – 25 – 0,94

Mureș – 17917 – 18 – 0,93

Vaslui – 12966 – 35 – 0,93

Mehedinți – 6030 – 26 – 0,91

Covasna – 5932 – 22 – 0,87

Bistrița – Năsăud – 8772 – 27 – 0,84

Brăila – 9810 – 37 – 0,8

Tulcea – 6414 – 19 – 0,77

Olt – 11334 – 25 – 0,76

Argeș – 21115 – 37 – 0,72

Vrancea – 8255 – 31 – 0,72

Prahova – 27245 – 41 – 0,67

Buzău – 9547 – 27 – 0,66

Harghita – 6227 – 23 – 0,65

Călărași – 7598 – 19 – 0,63

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 638 de persoane au fost reconfirmate pozitiv

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Municipiul Bucureşti – 82

Constanţa – 64

Timiş – 52

Gorj – 31

Botoşani – 26

Braşov – 23

Alba – 19

Arad – 19

Galaţi – 19

Hunedoara – 19

Ilfov – 17

Cluj – 16

Suceava – 16

Ialomiţa – 14

Iaşi – 14

Mureş – 14

Teleorman – 14

Argeş – 13

Călăraşi – 13

Olt – 13

Sălaj – 12

Prahova – 11

Maramureş – 10

Satu Mare – 10

Vâlcea – 10

Bacău – 9

Bistriţa – Năsăud – 8

Dâmboviţa – 7

Tulcea – 7

Vaslui – 7

Bihor – 6

Vrancea – 6

Buzău – 5

Dolj – 5

Harghita – 5

Sibiu – 5

Giurgiu – 4

Neamţ – 4

Brăila – 3

Caraş – Severin – 3

Covasna – 3

Mehedinţi – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 63 de cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în localități din județ la 14 zile

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost înregistrate 63 de cazuri noi COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba, sâmbătă, 27 februarie.

De la începutul pandemiei, 15.599 de persoane au fost confirmate pozitiv în județul Alba.

În același interval, 14.194 de persoane au fost raportate ca vindecate și au fost înregistrate 416 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate 489 de probe (212 probe la DSP și 277 la SJU).

Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 171.205.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (47 de cazuri noi)

Alba Iulia – 26

Sebeș – 12

Ocna Mureș – 4

Cugir – 2

Teiuș – 2

Blaj – 1

Rural (16 cazuri noi)

Doștat – 3

Șpring – 3

Unirea – 2

Vințu de Jos – 2

Daia Română – 1

Lunca Mureșului – 1

Noșlac – 1

Rădești – 1

Șugag – 1

Vadu Moților – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (13-26 februarie) 2,32 (anterior 2,35).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 13-26 februarie – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 422 cazuri – 5,52 (anterior 5,53)

Sebeș – 113 cazuri – 3,43 (anterior 3,22)

Teiuș – 24 cazuri – 3,30 (anterior 3,30)

Aiud – 40 cazuri – 1,57 (anterior 1,81)

Cugir – 37 cazuri – 1,44 (anterior 1,51)

Blaj – 28 cazuri – 1,35 (anterior 1,35)

Ocna Mureș – 18 cazuri – 1,29 (anterior 1,07)

Abrud – 3 cazuri – 0,57 (anterior 0,57)

Câmpeni – 4 cazuri – 0,54 (anterior 0,54)

Baia de Arieș – 2 cazuri – 0,52 (anterior 0,52)

Zlatna – 2 cazuri – 0,25 (anterior 0,63)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 13-26 februarie – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 26 cazuri – 9,87 (anterior 13,67)

Ceru-Băcăinți – 2 cazuri – 7,09 (anterior 7,09)

Ponor – 4 cazuri – 5,86 (anterior 5,86)

Berghin – 7 cazuri – 3,65 (anterior 4,17)

Cricău – 7 cazuri – 3,49 (anterior 3,99)

Doștat – 3 cazuri – 2,93 (anterior 00,00)

Ciugud – 9 cazuri – 2,76 (anterior 2,76)

Mihalț – 9 cazuri – 2,75 (anterior 2,75)

Sântimbru – 7 cazuri – 2,30 (anterior 2,30)

Pianu – 8 cazuri – 2,23 (anterior 2,23)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: Peste 1.400 de persoane verificate în județ, 108 sancționate pentru nerespectarea măsurilor de protecție

Publicat

Peste 1.400 de persoane au fost verificate în județul Alba, în ultimele 24 de ore, privind respectarea măsurilor anti-COVID și peste 100 au fost sancționate, transmite IPJ Alba. Alte patru persoane au fost prinse că nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 214 polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Au fost controlate 82 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 97 de mijloace de transport, din care 43 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 1.403 persoane și au fost făcute verificări la 77 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri, hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 108 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 4 care nu au respectat interdicțiilor privind deplasarea.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare organizată în Cugir, între orele 22.00 – 1.00, au fost legitimate 67 de persoane, verificate 27 de autovehicule și 7 de societăți comerciale. Au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale, din care 27 la Legea 55/2020.

”Obiectivul acțiunilor desfășurate este de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Reamintim faptul că este interzisă desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise si/sau deschise, publice și/sau private.

Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte regulile, să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască și să nu se expună la riscuri”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vaccinare anti-COVID: De astăzi s-a reluat programarea pentru imunizare cu serul Pfizer-BioNTech. Persoanele care se pot înscrie

Publicat

De astăzi reîncep programările pentru vaccinarea cu Pfizer-BioNTech. Rezervările pentru imunizare se fac în etapa a doua, pentru persoane vulnerabile, respectiv cu boli cronice, peste 65 de ani și persoane cu dizabilități.

„Începând de luni, 1 martie a.c., 130 de cabinete noi devin operaţionale pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech. 156.000 de persoane se vor putea vaccina în următoarele 20 de zile, în aceste cabinete; capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi”, au anunţat reprezentanţii CNCAV.

Vezi și Încă trei centre de vaccinare anti COVID se vor deschide în județul Alba. Unde sunt și ce vaccin vor folosi

Conform acestora, programarea pentru vaccinare se va putea realiza începând de sâmbătă şi se adresează persoanelor vulnerabile care fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani şi persoanele cu dizabilităţi.

„Modalităţile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparţinători sau prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cât şi prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro”, a mai transmis CNCAV.

Totodată, acţiunea de imunizare a personalului didactic continuă la nivel naţional, până în 10 martie, precum şi vaccinarea persoanelor nedeplasabile, care fac dializă, din centrele rezidenţiale, medico-sociale şi a persoanelor fără adăpost.

De asemenea, în paralel, continuă programarea persoanelor înscrise în procesul de imunizare cu vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.

Până acum, în România au fost raportate 795.732 de cazuri de COVID-19, dintre care 736.020 au fost declarate vindecate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate