Connect with us
Publicitate

ABRUD

UPDATE: Elevi și profesori de la Liceul ”HCC” Abrud cer IȘJ să păstreze clasa cu profil filologie. Motivele și noi precizări IȘJ


Publicat

Elevi și profesori de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, alături de familiile viitorilor absolvenți, solicită Inspectoratului Școlar Județean Alba să nu renunțe la clasa cu profil filologie intensiv engleză de la această unitate de învățământ.

Aceștia susțin că pentru acest profil au fost exprimate 42 de opțiuni de către absolvenții clasei a VIII-a din zonă, iar aceștia riscă să facă naveta la alte unități de învățământ și astfel nu au acces la egalitatea de șanse.

De cealaltă parte, reprezentații IȘJ Alba au precizat că decizia a fost luată conform legii.

”La nivelul IȘJ lucrurile au fost stabilite conform legii. Numărul de clase a IX-a propus spre aprobare la minister acoperă în întregime numărul absolvenților clasei a VIII-a. Nu rămâne niciun elev fără loc la liceu, indiferent dacă e vorba despre teoretic, tehnologic sau profesional. Nu se poate vorbi despre o desființare atâta vreme cât stabilim clase de început de ciclu. Nu se desființează nicio clasă din cele existente” – IȘJ Alba, pentru alba24.ro.

UPDATE: Mai jos, și alte precizări IȘJ Alba, printre care faptul că ”planul de școlarizare propus de IȘJ Alba nu reprezintă o măsură arbitrară, ci o adaptare la situația existentă la acest moment”, ”nu toți elevii au vocația de a fi învățători sau a urma un profil teoretic” sau că unul dintre criterii pentru decizie a fost și ”performanța școlară”.

Reamintim că mai multe licee din județ sunt în această situație. Adică vor avea mai puține clase.

Adresa transmisă către Alba24.ro de Consiliul Județean al Elevilor:

”Profesorii, părinții și elevii Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, precum și familiile viitorilor absolvenți ai clasei a VIII-a din zona Abrudului își exprimă profunda nemulțumire față de o măsură arbitrară pe care IȘJ Alba a luat-o în privința planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022, în ceea ce privește școala noastră.

Mai exact, în ciuda faptului că au fost exprimate 77 de opțiuni pentru profiluri prezente în oferta educațională a școlii pentru anul școlar 2021-2022, lucru atestat de chestionarele și sondajele de orientare în carieră elaborate la nivel de județ de către CJRAE Alba, în ciuda faptului că la nivel de județ s-a aprobat înființarea a încă cinci clase și în ciuda faptului că prin OM s-a diminuat numărul de elevi pe clasă, atât la profil teoretic (de la 28 la 26), cât și la profiluri vocaționale (de la 28 la 24), IȘJ Alba a decis tăierea unei clase din oferta educațională, mai exact a clasei cu profil filologie intensiv engleză.

Cu atât mai absurdă este această decizie în condițiile în care pentru acest profil au fost exprimate 42 de opțiuni de către absolvenții clasei a VIII-a din zonă.

În situația menținerii doar a două clase, cele aprobate de către IȘJ, respectiv o clasă cu profil pedagogic și o clasă cu profil matematică-informatică+ științele naturii, cei 42 de elevi din zonă sunt puși în situația de a opta pentru unul dintre cele două profiluri existente în această situație, în limita locurilor disponibile sau de a urma cursurile liceale fie la Câmpeni, fie la Alba Iulia, cu toate dificultățile inerente (depărtare de domiciliu, internat, cheltuieli suplimentare pentru familie –pe plan material, fără să mai discutăm de stresul pe care îl incumbă distanțarea de familie sau o navetă exagerată în privința distanței zilnice în situația unui copil de 14 ani.

Solicităm revenirea de către ISJ asupra deciziei de renunțare la clasa cu profil de filologie, pentru a se respecta dreptul elevilor din zonă în ceea ce privește egalitatea de șanse în privința educației și în privința gratuității educației, în conformitate cu articolul 2 din Protocolul adiţional la CEDO, având următorul text: „Nimănui nu i se poate refuza dreptul la instruire. Statul, în exercitarea funcţiilor pe care şi le va asuma în domeniul educaţiei şi al învăţământului, va respecta dreptul părinţilor de a asigura această educaţie şi această învăţământ conform convingerilor lor religioase şi filozofice.

`Extinderea acestui articol la accesul la formarea profesională şi continuă (a se vedea punctul 15 din Carta comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor şi articolul 10 din Carta socială) şi adăugarea principiului gratuităţii învăţământului obligatoriu au fost considerate utile”. Am precizat acest aspect deoarece această îndepărtare de domiciliu vine cu o povară fiscală semnificativă pentru familiile acestor elevi.

În același timp, supunem atenției IȘJ Alba și faptul că, în situația învățământului vocațional, nu se poate nega dreptul elevilor din județ de a alege orice profil vocațional, fără a fi condiționați de existența acelor profiluri în cadrul bazinelor școlare unde sunt situate unitățile școlare gimnaziale.

Nu putem să nu menționăm faptul că absolvenții profilului pedagogic din cadrul liceului nostru, fie învățători, fie educatoare, sunt printre cei mai căutați la nivel de județ (de exemplu, peste 60% dintre educatoarele ce lucrează în orașul Alba Iulia sunt absolvente ale liceului nostru).

Nu putem să nu menționăm faptul că întregul corp profesoral de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” este unul dedicat, care învață și se formează continuu alături de viitorii lor colegi.

Nu putem să nu menționăm faptul că avem cea mai bună bază materială la nivelul Munților Apuseni, îndeplinind toate condițiile unui campus școlar.

Toate acestea îndreptățesc pe deplin demersul nostru privind includerea în planul de școlarizare pentru 2021-2022 a celei de-a treia clase la liceul nostru, cu profilul filologie intensiv engleză, așa cum l-au solicitat 42 de elevi ai clasei a VIII-a din zonă.

Susținem acest demers:

Ioan Tontea – lider de sindicat SLIZ Apuseni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” și reprezentant al cadrelor didactice de la acest liceu

Robert Bolunduț – președinte al Consiliului elevilor de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”

Nicolae Simina – președintele Comitetului părinților de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”

Cristian Albu – primarul orașului Abrud”

UPDATE: IȘJ Alba, prin inspector școlar general Cornel Sandu, a transmis noi precizări referitoare la această situație, luni, 1 februarie:

”În Abrud, în anul școlar 2020-2021, există un număr de 38 absolvenți ai clasei a VIII-a. În întreaga zonă există un număr de 62 de absolvenți, iar pentru unii dintre ei (cei de la Roșia Montană și Cărpiniș), Abrudul este la aceeași distanță ca orașul Câmpeni, ceea ce permite elevilor să aleagă dintr-o ofertă educațională variată, asigurând, totodată, dreptul la educație, egalitatea de șanse în privința educației și în privința gratuității educației.

Pentru anul școlar 2021-2022, la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, pentru clasa a IX-a, sunt propuse 52 de locuri (0,5 matematică) pentru aproximativ 50 de elevi, ceea ce demonstrează că planul de școlarizare propus de IȘJ Alba nu reprezintă o măsură arbitrară, ci o adaptare la situația existentă la acest moment.

În ceea ce privește baza materială a școlii, suntem de acord că Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud are cea mai bună bază materială și asta pentru că au fost cuprinși în proiectul PHARE 2001 pe domeniile Textile- Pielărie, Mecanică  și Electric, precum și datorită faptului că în perioada 2008-2011 MEC a finanțat reabilitarea căminului și a sălii de sport cu sume considerabile. Ne exprimăm regretul că, având aceste resurse materiale, liceul nu a optat pentru o clasă de învățământ profesional (de ce nu dual?) sau de liceu tehnologic. Considerăm că nu toți elevii au vocația de a fi învățători sau a urma un profil teoretic și liceele ar trebui să ia în considerare și opțiunile celor care își doresc să obțină o calificare pentru a se integra pe piața muncii. O clasă de învățământ profesional sau tehnologic, cu o specializare adaptată nevoilor zonei, ar fi fost atractivă pentru elevii din Apuseni.

În ceea ce privește opțiunea cadrelor didactice de a semna acest memoriu, considerăm că ar trebui să primeze interesul pentru elevi și nu pentru catedrele fiecăruia. Ipostaza de dascăl poate fi materializată și în actul de a preda la clasele profesionale, tehnologice sau de învățământ dual.

Printre criteriile care au stat la baza propunerii ISJ Alba se numără și performanța școlară. Rezultatele de la admitere din anul precedent la liceul din Abrud arată că ultima media de admitere este foarte mică comparativ cu celelalte unități liceale din județ (5,91 la specializarea matematică-informatică și 6,32 la specializare filologie). Ca o comparație, la aceleași specializări, la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia mediile au fost 9,51 și 9,32. De asemenea, procentul de promovabilitate a examenului de bacalureat din sesiunea 2021 este unul mic, doar 63%, plasând liceul pe un neonorant loc 17 într-un top județean, mult sub tradițiile acestuia. Toate aceste date susțin ideea că la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud era benefică înființarea unei clase de a IX-a de învățământ profesional sau tehnologic.

În concluzie, considerăm că este nevoie de cunoașterea tuturor acestor aspecte, pornind de la care putem discuta soarta învățământului din zona Abrud într-o dezbatere la care să participe părinții, profesorii, elevii, precum și administrația locală din Abrud”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Sfântul Antonie cel Mare, sărbătorit de credincioși în 17 ianuarie. Tradiții, superstiții și semnificații

Publicat

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este sărbătorit de Biserică la 17 ianuarie. Este considerat de tradiţia monastică drept cel mai popular ascet şi începătorul vieţii călugăreşti.

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare s-a născut în Egiptul de Sus, în anul 251, într-o familie bogată.

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare

La vârsta de 20 de ani, după moartea părinţilor, a renunţat la avere şi s-a făcut pustnic pe lângă părinţii ce îşi aveau chiliile în apropierea satului său. După vârsta de 35 de ani a plecat în pustia Egiptului, unde vreme de alţi 20 de ani a trăit în singurătate, în post şi rugăciune.

Vezi și Mesaje de Sfântul Anton. Ce felicitări le poți timite celor dragi, care poartă numele de Anton, Antonia, Antoaneta sau Antonina

Datorită harului şi virtuţilor sale s-a făcut cunoscut, în jurul său formându-se o obşte de ucenici pe care îi îndruma spre desăvârşirea creştină.

Despre Sfântul Antonie se spune că era „Cu adevărat ca un doctor dat Egiptului de Dumnezeu; căci, cine se ducea mâhnit la dânsul şi nu se întorcea bucurându-se? Cine venea la dânsul plângând pe cei morţi şi nu părăsea îndată plânsul? Cine venea mâniat şi nu se schimba îndată în prietenie şi iubire? Care sărac necăjit alerga la dânsul şi, văzându-l, nu defăima îndată bogăţia? Care monah, împuţinându-se cu sufletul şi alergând la dânsul, nu se făcea cu mult mai tare şi mai sârguitor? Care tânăr venind în munte şi privind la Antonie, nu se lepăda îndată de desmierdări şi nu iubea înţelepciunea? Cine venea la dânsul ispitit de diavoli şi nu se izbăvea? Cine era supărat de gânduri şi nu se alina cu cugetul?” (Vieţile Sfinţilor).

Viaţa Sfântului Antonie cel Mare a fost scrisă de patriarhul Alexandriei, Sfântul Atanasie cel Mare, care l-a cunoscut.

Sfântul Anton – superstiții și semnificațiile sărbătorii

„Părintele monahilor”care a trăit 85 de ani în pustiu, marele pusnic Antonie, tămăduia bolnavii şi-i vindeca pe cei demonizaţi. În zilele noastre, ca şi în secolul al IV-lea, Sfântul Antonie este considerat ocrotitorul orfanilor şi al oamenilor săraci, ajutându-i de grabă pe cei care se roagă cu credinţă şi-l cheamă în ajutor. Se consideră că Sfântul Antonie cel Mare îi păzeşte pe oameni de duhurile rele, de primejdii şi vrăji.

Sfântul Antonie a învăţat de la părinţi şi de la bunici credinţa în Hristos. După moartea părinţilor, pe când el împlinise vârsta de 20 de ani, s-a ocupat de educaţia sorei sale minore. Când în biserică tânărul Antonie a auzit cuvântul Evangheliei, care spune : „De voieşti să fii desăvârşit, mergi, vinde avuţiile tale şi urmează Mie (Matei 19,21), a fost impresionat de aceste cuvinte şi a urmat îndemnul Evanghelistului.

Şi-a împărţit partea sa de avere săracilor, iar mai târziu a procedat la fel cu moştenirea sorei lui, pe care a lăsat-o în grija unei comunităţi de fecioare. Urmând sfatul unui ascet bătrân, Cuviosul a vieţuit o vreme într-o colibă la marginea satului natal Coma. În anul 285, când a împlinit vârsta de 35 de ani, Sfântul Antonie s-a stabilit într-o fortăreaţă izolată numită Pispir, la marginea deşertului din Munţii Tebaidei, unde a trăit până-n anul 306.

Sfântul Antonie şi-a dorit să fie izolat complet de lume, după modelul pustnicilor deşertului şi ducea o viaţă foarte aspră: primea pâine prin acoperişul casei de două ori pe an, deoarece uşa de la intrare era zidită.

După multă muncă de convingere, de teama ereticilor arieni, ucenicii săi l-au determinat să părăsească fortăreaţa. În timp, s-a dus vestea despre viaţa aspră pe care Cuviosul o ducea, iar contemporanii săi îl considerau pe Antonie părintele spiritual al călugărilor din mai multe colonii monahice din deşertul Egiptului, printre care cele din Nitria şi Schit. Pe credincioşii care veneau la el să-i ceară un sfat, Sfântul Antonie îi îndruma să îmbrăţişeze viaţa monahală.

În jurul anilor 310, Cuviosul a făcut o călătorie la Alexandria, pentru a-i încuraja pe creştinii prigoniţi în timpul persecuţiilor romane, din vremea împăratului roman Maximian.

Marele pustnic a trecut la viaţa veşnică în anul 356, când împlinise vârsta de 105 ani. El a lăsat în urmă un număr impresionant de ucenici asceţi în lumea întreagă, cărora le-a lăsat cuvântul de învăţătură : Să creadă în Iisus şi să fugă de ispitele şi de înşelăciunile diavoleşti.

Interesant este faptul că Sfântul Antonie cel Mare răspundea în scris mesajelor primite de la credincioşii din toate categoriile sociale. În timp, ucenicii săi au ridicat o mânăstire pe locul unde Sfântul şi-a petrecut ultimii ani de viaţă.

Sfântul Anton: testamentul

Înainte de a muri, Sfântul Antonie cel Mare a lăsat ucenicilor săi un testament prin care le cerea să fie îngropat într-un loc secret, pe care să nu-l descopere nimeni. Respectând întocmai dorinţa părintelui lor duhovnicesc, ucenicii au îngropat trupul Cuviosului încât, secole de-a rândul, nimeni nu l-a descoperit.

Abia în ultimii ani, în urma cercetărilor făcute pentru restaurarea Mănăstirii Sfântului Antonie din Egipt, constructorii au ajuns la concluzia că mormântul cu moaştele Sfântului s-ar afla sub Sfânta Masă a bisericii centrale a mănăstirii.

Respectând dorinţa Cuviosului, care le spunea ucenicilor în testament:”Voi îngropaţi trupul meu, nimeni să nu ştie locul, afară de voi singuri. Iar eu la Învierea morţilor îl voi lua nestricăcios de la Mântuitorul”, mormântul a rămas pecetluit.

Sfântul Antonie cel Mare: tradiţii

În fiecare zi de marţi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, situată lângă Curtea Veche din Bucureşti, este neîncăpătoare. Aici vin să se roage mii de credincioşi, majoritatea tineri. Biserica este cel mai vechi lăcaş de cult, construit în Capitală de domnitorul Mircea Ciobanul, prin anul 1559.

Mai târziu, în anul 1847, în timpul unui incendiu, o bună parte din construcţie a fost afectată. Cam în aceeaşi vreme, o bisericuţă cu hramul Sfântul Antonie, situată în apropiere, unde se închinau puşcăriaşii, a fost distrusă complet de un incendiu.

Martorii oculari din acea vreme spun că dintre ruine a fost salvată o icoană a Sfântului Antonie, într-o zi de marţi. Sfântul odor a fost dus la biserica situată lângă Curtea Veche care, pe atunci, se numea Buna Vestire.

Acum, la icoana Sfântului Antonie, făcătoare de minuni, aşezată lângă catapeteasmă, se roagă mii de credincioşi şi poartă hramul Sfântului Anton, al bisericuţei arse odinioară.

Biserica Domnească (Paraclis Patriarhal) de la Curtea Veche din Bucureşti îl cinsteşte în ziua hramului pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare (17 ianuarie), care a devenit ocrotitorul său după incendiul din 23 martie 1847. Atunci, Biserica Sfântul Anton – Puşcărie ( din apropierea Bisericii Domneşti) a ars în întregime.

Rugăciunile făcute în sfântul lăcaş timp de nouă săptămâni ajută la împlinirea celor mai arzătoare dorinţe. Cei care au făcut acest ritual, de novene, s-au rugat pentru sănătate, pentru vindecarea de boli grave, pentru spargerea farmecelor, ca sporul şi liniştea sufletească să revină în casa lor.

surse: agerpres.ro, realitatea.net

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Românii vor primi bani de la stat pentru lucrări care reduc factura la energie. Lista programelor anunțate de Ministrul Mediului

Publicat

Ministerul Mediului a anunțat când vor demara anul acesta mai multe programe prin care se finanțează achizițiile verzi ale românilor. Pe lângă deja cunoscutele „Rabla” și „Rabla pentru electrocasnice”, statul oferă bani pentru panouri fotovoltaice și garduri electrice împotriva unor animale.

Un alt program așteptat, aflat deocamdată în pregătire este „Casa Eficientă Energetic” și Casa Verde Fotovoltaice. Dar, ambele programe au ediții încă neterminate, după mai multe eșecuri în derularea acestora.

Vezi și Ce facem dacă primim facturi prea mari la energie electrică și gaz. În ce situații se aplică penalități pentru neplată

Prin Casa Eficientă Energetic proprietarii clădirilor de cel mult trei etaje primesc bani pentru becuri, centrale, izolare termică  care i-ar ajuta să consume mai puțin curent și gaz.

Primele ”programe verzi” încep în februarie 2022

Primele programe pentru finanțarea achizițiilor verzi încep în februarie. Luna viitoare, pe 4 pebruarie 2022 se lansează Rabla Clasic și Rabla Plus pentru mașinile electrice.

În mai vor demara programul Rabla pentru Electrocasnice și cel pentru montarea de stații de încărcare a mașinilor electrice în cartiere, dar și pentru amplasarea de garduri care să țină la distanță animalele sălbatice.

În iulie se dă startul unei noi etape a proiectului care oferă bani doritorilor să cumpere sisteme fotovoltaice.

Din septembrie vor primi fonduri autoritățile publice care vor să crească eficiența clădirilor pe care le gestionează.

Casa Eficientă Energetic – un program prin care se va reduce mult factura la energie electrică și gaze

Un alt program așteptat de români, mai ales în condițiile în care s-au scumpit gazele și curentul, este programul „Casa Eficientă Energetic”.

„Casa Eficientă Energetic” acordă o finanţare nerambursabilă de cel mult 70.000 lei pentru fiecare proiect. Atenție, suma nu poate depăşi 60% din cheltuielile eligibile. Se pot înscrie în program doar proprietarii de case cu un regim de înălțime de cel mult 3 etaje.

Programul își propune să micșoreze consumul de energie în locuințe.

Ghidul precizează care sunt cheltuielile eligibile în acest caz. Astfel, puteți înlocui tâmplăria casei. Aveți voie să instalați centrale moderne de încălzire ori senzori de mișcare.

Se pot monta panouri solare cu stocare de apă caldă ori sisteme de producere a biogazului din deșeuri sau de încălzire prin pardoseală.

Puteți repara și trotuarele de protecţie din jurul casei pentru eliminarea infiltrațiilor. Cheltuielile pentru eficientizarea casei vor fi decontate de Fondul de Mediu doar după ce veți termina lucrările.

Cei înscriși vor face un audit energetic la început și la final pe banii statului. Programul este trecut în calendar la stadiul de pregătire și nu are deocamdată o dată de lansare. De altfel, o etapă a programului Casa Eficientă Energetic este în plină derulare, în prezent aflându-se la capitolul de verificarea dosarelor înscrise.

Ghidul de finanțare la prima etapă a programului Casa Eficientă Energetic AICI: DOCUMENT – Ghid Finantare Casa Eficienta Energetic

Ministrul Mediului nemultumit că românii  nu depun proiecte de calitate

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Atât autorităţile publice locale, cât şi companiile şi persoanele fizice se trezesc în ultima zi, în ultimele săptămâni şi nu au timp să pregătească, pe de o parte, proiecte de calitate.”

Potrivit ProTv, eficiența clădirilor din România este prevăzută și în Planul Național de Redresare și Reziliență. Aproape 80% dintre clădiri, publice și rezidențiale, trebuie renovate până în 2050. O parte ar trebui să fie gata deja în 2026.

Povestea primei etape de la Casa Eficientă Energetic, neterminate nici acum

Chiar dacă Ministrul Mediului anunță programe noi pentru acest an, este bine să se știe că, de exemplu, prima etapă la programul Casa Eficientă Energetic începută în anul 2020, nici până în prezent nu este finalizată.

Pe toată perioada anului 2021 beneficiarii înscriși au avut de așteptat ca AFM să găsească verificatorii proiectelor depuse. După mai multe luni în care Administrația Fondului de Mediu a anunțat că nu are personal pentru demararea procesului de evaluare a dosarelor a fost găsită soluția externalizării acesteia.

Firma care a obținut contractul pentru verificarea dosarelor depuse de cei peste 16.000 de beneficiari înscriși a scos primele liste abia la un an de la demararea proiectului. Verificarea dosarelor a ajuns abia la cei înscriși în data de 06.10.2020, în timp ce ultimul înscris validat în program este din data de  15.12.2021.

După mai bine de un an de la lansarea programului nu există niciun beneficiar aprobat care să fi primit finanțarea. Deși se știa încă de la mijlocul anului trecut că prețurile la energie vor exploda în 2022, Ministerul Mediului nu a urgentat finalizarea programului, pentru ca, astfel, mii de români să plătească facturi mai mici la energie și gaze.

Casa Verde Fotovoltaice, un alt program care ar fi putut reduce facturile la curent electric a avut mai multe blocaje, în ultimii doi ani. Programul a fost reluat după un an de pauză dar aplicația s-a blocat de două ori la înscrierea dosarelor. În prezent se derulează depunerea dosarelor de către instalatorii validați în program.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

surse: Protv, Romania24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șeful ANRE, tăcut în scandalul facturilor la energie. Bugetarul Dumitru Chiriță are 12000 de euro pe lună și nu simte scumpirile

Publicat

Șeful ANRE Dumitru Chiriță este unul dintre bugetarii de lux ai României care nu are de suferit de pe urma creșterii prețurilor la energie.

Acesta a fost instalat politic și a păstrat o liniște deplină în plin scandal al facturilor majorate, deși este unul dintre principalii responsabili. Duce acasă 12.000 de euro pe lună.

Dumitru Chiriță, fost parlamentar PSD, a fost instalat la ANRE direct de Liviu Dragnea, în urmă cu cinci ani, scriu jurnaliștii de la ziare.com.

De când a izbucnit scandalul facturilor uriașe la energie, Dumitru Chiriță n-a oferit nicio explicație publică, deși e unul dintre principalii responsabili, alături de Parlament și de Ministerul Energiei.

Potrivit declarației de avere, președintele fantomatic al ANRE încasează anual 707.000 de lei, ceea ce înseamnă aproape 12.000 de euro lunar. Comparativ, președintele Klaus Iohannis încasează doar 3.000 de euro lunar.

Dumitru Chiriță este de profesie electrician și a fost șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), până în 1990. În 1990 a ajuns liderul sindicatului Energia și, din 1996, vicepreședinte al confederației sindicale BNS.

În 2000, a devenit deputat PSD. Între 2004 și 2007 a ajuns vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, deși el era electrician.

Între timp, a absolvit facultatea de drept a universității private Nicolae Titulescu, instituție de învățământ apropiată de PSD. Dumitru Chiriță nu scrie anul în care a absolvit studiile.

ANRE este în subordinea Parlamentului – a fost singurul răspuns al ministrului Energiei, Virgil Popescu, întrebat în urmă cu câteva luni dacă ar trebui demis șeful Autorității Naționale de Reglementare în Energie, cu salariu de 12.000 de euro, în contextul eșecului liberalizării pieței de energie.

„ANRE este în subordinea Parlamentului. Parlamentul începe treaba mâine (miercuri – n.r.), sesiunea ordinară. Am văzut că cei de la PSD vor o audiere.

Eu abia aștept să mă duc în Parlament să luăm radiografia sistemului energetic național, să îi întreb de ce nu au făcut nicio investiție din 2015 până acum, să îi întreb de furturile din sistemul energetic național, de jaful de la Complexul Energetic Hunedoara. Am atâtea lucruri să îi întreb. Abia aștept”, a spus Popescu, doar că nu a mai făcut-o.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensii 2022: Schimbări la pilonul 2. Ipoteză: Plata eșalonată pe 12 ani, fără posibilitatea de a încasa toți banii deodată

Publicat

p

Sistemul de pensii va suferi schimbări majore care privesc mai ales sustenabilitatea pilonului 2 de pensii. Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), legea privind pensiile publice ar urma să fie modificată, iar contribuția la pilonul 2 ar urma să crească cu 1%.

Autoritățile nu au încă o variantă publică a modificărilor, dar mesajele care vin dinspre actorii din domeniu arată că una dintre variantele agreate ar putea fi cea prin care să fie eliminată posibilitatea de a încasa toți banii deodată de către beneficiar.

Un specialist din domeniu a declarat pentru Hotnews că ar fi normal ca plata acestor bani de la pilonul 2 să se facă eșalonat, la fel ca în cazul pensiei de stat.

În prezent, plata pensiilor din pilonul 2 se făcea într-o singură tranșă sau în tranșe eșalonate timp de 5 ani, conform legii privind fondul de pensii administrate privat.

Vezi și: Românii cu pensii între 1601 – 2199 lei, excluși de la ”a 13-a pensie”. Ministrul Muncii: de ce s-a ales pragul de 1.600 de lei

HotNews scrie că în viitor, banii ar urma să fie primiți în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală făcându-se numai în situații bine justificate.

”Banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat”

Contactat miercuri de HotNews.ro, pe tema posibilelor modificări legislative la plata pensiilor în Pilonul II, Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor Fondurilor de Pensii (APAPR) și director general al BCR Pensii, a explicat de ce consideră că banii din Pilonul II ar trebui plătiți eșalonat.

„În ce privește plata eșalonată, o pensie, indiferent că este publică sau privată, presupune prin definiție plăți regulate lunare menite să asigure un trai decent și după retragerea din activitate.

Din acest motiv, cred că banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat, prin plăți lunare, mai ales că Pilonul 2 a fost conceput de la bun început ca un sistem complementar sistemului public de pensii, care, la rândul lui face plăți lunare.

Faptul că până acum au fost permise plăți integrale a fost o excepție care a ținut cont și de faptul că vechimea mică a celor care au beneficiat de retrageri a făcut ca sumele să fie mai degrabă mici și să nu justifice plăți eșalonate pe termene lungi de timp”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Radu Crăciun.

Europa Liberă a realizat o analiză în care arată că din totalul de 29,2 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziția României pentru PNRR, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale beneficiază de 368,9 milioane de euro. O parte din bani vor merge către componenta care privește Reforma Fiscală și Reforma Sistemului de Pensii.

Citește și: Peste 300.000 de pensionari vor încasa pensii mai mici din această lună. Aceștia vor plăti contribuţia pentru sănătate

Pilonul 2 reprezintă sistemul de pensii obligatorii administrate privat. Aderarea persoanele de până în 35 de ani, care se află la primul loc de muncă, este obligatorie.

Înscrierea angajaților de până în 45 de ani, care sunt deja asigurați și contribuie la sistemul public de pensii, este opțională.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate