Connect with us
Publicitate

Aiud

Elevii Colegiului ”Titu Maiorescu” din Aiud se opun eliminării unui profil de liceu. Poziția șefului IȘJ Alba și reacția CJE

Publicat

Elevii Colegiului Național ”Titu Maiorescu” din Aiud se opun propunerii Inspectoratului Școlar Județean Alba, de eliminare a unui profil (specializare) de liceu. 

În acest sens, aceștia au formulat o petiție online, care până acum a strâns aproape 600 de semnături. 

Momentan, propunerea IȘJ Alba nu a fost înaintată oficial, dar acest lucru se va întâmpla cât de curând. Însă, eliminarea unor profiluri de liceu nu vizează doar unitatea de învățământ din Aiud, ci majoritatea liceelor din județul Alba.

Am stat de vorbă cu inspectorul școlar general Alba, Cornel Sandu, care a explicat, pentru alba24.ro, motivul pentru care din partea IȘJ Alba se va propune Ministerului Educației eliminarea unor profiluri de liceu.

Vor fi desființate mai multe clase sau profiluri de liceu din județ

În viitorul an școlar, 2021-2022, la nivelul județului Alba vor exista, față de anul 2020-2021, cu 25 de clase a VIII-a mai puțin.

Din acest motiv, unele clase sau profiluri de liceu din cadrul unităților de învățământ din Alba nu vor mai avea elevi și o restructurare este necesară.

De asemenea, și agenții economici din județul Alba, care participă la sistemul de învățământ dual sau care se implică în formarea elevilor de școală profesională, au cerut mai multe clase ca anul trecut.

Propunerea planului de învățământ la fiecare unitate de învățământ se face în mai mulți pași.

Unitatea de învățământ propune către inspectoratul școlar planul pentru viitorul an școlar, inspectoratul îl analizează și poate face modificări asupra sa, iar apoi îl trimite către Ministerul Educației către avizare, dar și Ministerul poate reîntoarce planul înapoi către inspectorat.

Petiția elevilor Colegiului Național ”Titu Maiorescu” din Aiud

”Noi, elevii, considerăm că fiecare dintre aceste specializări are rolul ei în modelarea tinerilor pe plan educațional, iar eliminarea uneia dintre aceste specializări ar fi o piedică enormă pentru elevii pre-liceeni ai municipiului Aiud și localităților din jurul acestuia.

Nu suntem de acord cu aceasta hotărâre și ne exprimăm nemulțumirea față de ea. Aceste decizii pot duce la schimbări grave, chiar și la abandon școlar din partea unor elevi.

Colegiul are momentan în filiera teoretică 3 specializări: 2 specializări ale profilului real – matematică-informatică intensiv engleză și științe ale naturii, iar cea de-a treia specializare este filologie intensiv engleză, profil umanist.

Fiecare dintre aceste profiluri este important pentru realizarea carierelor; ex. medicină, IT, inginerie, psihologie, lingvistică etc.

Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud este o unitate de învățământ de încredere, un colegiu care aduce renume orașului și cu care ne putem mândri.

Pregătește elevii la standarde educaționale înalte, alături de cadre didactice cu studii superioare, oferă o gamă variată de activități cultural-educative și sportive și are o bază materiala modernă. Ne mândrim cu rezultate excepțional de bune, cum ar fi promovabilitatea la examenul de bacalaureat din 2018 cu 98,21%, un procentaj de 95,51 în anul 2019, numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale, inserția majorității absolvenților colegiului în instituțiile de învățământ superior ș.a.m.d”.

Petiția elevilor poate fi citită și semnată AICI

UPDATE: Consiliul Județean al Elevilor Alba cere IȘJ să revină asupra deciziei de la Aiud și să desființeze doar clasele cu puțini elevi din județ

Consiliul Județean al elevilor Alba a transmis un comunicat referitor la situația de la Aiud și din județ.

”În întreg județul se pregătesc tăieri masive ale numărului de clase din diferite unități de învățământ preuniversitar, la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Alba sau a unităților de învățământ, pe fondul scăderii popularității anumitor specializări și scăderii populației de vârstă școlară de la o generație la alta.

Consiliul Județean al Elevilor Alba atrage atenția asupra acestui fenomen extrem de grav, care va avea consecințe asupra claselor cu colective supra-aglomerate (de până la 35 de elevi/clasă), calitatea procesului de predare și evaluare a fiecărui elev fiind diminuată semnificativ, deoarece scade posibilitatea cadrelor didactice de a acorda atenția cuvenită fiecărui elev.

Conform art. 63 din Legea educației naționale nr. 1/2011, numărul de elevi cu care o clasă poate funcționa este de 22 pentru învățământul gimnazial și de 24 de elevi pentru învățământul liceal. Eliminarea unor clase din planul de școlarizare presupune micșorarea normelor didactice, fapt ce va conduce la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, micșorări salariale pentru cadrele didactice și, cel mai grav, aglomerarea anumitor licee, obligând astfel elevii să studieze la o unitate de învățământ din afara orașului lor.

Referitor cazului de la Colegiul Național <Titu Maiorescu> din Aiud, Consiliul Județean al Elevilor Alba, unica structură de reprezentare a elevilor din județ, își exprimă profunda nemulțumire provocată de hotărârea Inspectoratului Școlar Județean Alba de a desființa profilul umanist, specializarea filologie, din cadrul Colegiului Național <Titu Maiorescu> Aiud. Așadar, solicităm Inspectoratului Școlar Județean Alba, în regim de urgență, să revină asupra deciziei, pentru ca desființarea claselor să fie realizată doar acolo unde acestea nu vor avea efectivul de elevi necesar funcționării, conform legii. Dacă Inspectoratul Școlar Județean Alba nu va reveni asupra deciziei, în viitorul an școlar, 2021 – 2022, la nivelul județului Alba vor exista, față de anul anterior, cu 25 de clase a VIII-a mai puțin, ceea ce va afecta grav sistemul de învățământ din județ. Considerăm că un sistem de educație diversificat, care să vină în sprijinul formării adolescenților pe diferite planuri social-profesionale, ar trebui să fie preocuparea zero a oricărei unități de învățământ.

<Având în vedere situația creată, suntem de părere că această propunere este una întru totul ineficientă și dezolantă. Argumentele pro aduse acestei propuneri reprezintă o notă de grabă și lipsă de experiență în sistemul educațional român. Având în vedere că profilul țintă este unul căutat și că dorim ca elevii să aibă toate drepturile respectate, ne opunem vehement acestei propuneri!>, a declarat Claudiu – Andrei Șoșa, președintele Consiliului Școlar al Elevilor din cadrul Colegiului Național <Titu Maiorescu> din Aiud.

<Această problemă extrem de gravă va atrage după sine perpetuarea fenomenului claselor supradimensionate (de până la 35 elevi/clasă), care va îngreuna actul didactic și va afecta în mod semnificativ procesul de învățare-predare. Totodată, un sistem de educație diversificat, care să îi sprijine pe elevi în formarea lor personală și profesională, ar trebui să fie prioritatea fiecărei unități de învățământ. Astfel, solicităm Inspectoratului Școlar Județean Alba să acționeze și să își asume cele mai bune soluții pentru creșterea calității sistemului educațional, prin reprezentarea nevoilor și intereselor beneficiarilor principali ai educației>, a declarat Katharina – Gabriela Țîntea, președintele Consiliului Județean al Elevilor Alba”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu

    marți, 19.01.2021 at 23:40

    Consiliu elevilor daca nu sunt absolventi de clasa a VIII-a decat pentru atatea clase de unde importati alti elevi ca sa vi se aprobe si celelalte 25 de clase ??? Aceeasi situatie e in toata tara!!!! Inspectoratul q procedqt corect si chiat ar fi trebuit sa aprobe mai putine clase teoretice de liceu si mai multe profesionale. Sunt destui din cei cu facultate care vand huse de telefon prin malluri sau fac pe agentii de vanzari sau soferii pe masinile de curierat . Cu cat sunt mai putine clase cu atat creste performanta ca nu mai aju g la liceu cei cu medii de 4 si 5, ci soar cei xu 8,9 sau 10.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate