Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Teste de pregătire pentru elevii de clasa a VIII-a, setul 5. Modele de subiecte la Română și Matematică


Publicat

examen testare

Teste Evaluare Națională 2020, Setul5: Un nou set de teste de pregătire pentru elevii de clasa a VIII-a a fost publicat de Centrul Național de Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației.

Aceste teste pot fi folosite de elevii care se pregătesc pentru Evaluare Națională 2020.

Vezi celelalte teste publicate până acum de minister: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: TOATE TESTELE de pregătire pentru examen și baremele. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), continuă să pună la dispoziția elevilor, săptămânal, teste de antrenament pentru pregătirea susținerii Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a. Aceste teste sunt elaborate de specialiștii CNPEE în concordanță cu noile programe aprobate prin ordin al ministrului educației, adică fără materia semestrului al II-lea. Reamintim că în ziua de luni sunt postate testele, iar vinerea baremele de evaluare și notare.

Elevii de clasa a VIII-a pot rezolva teste de antrenament, limba și literatura română și matematică, prin alcătuirea unor seturi cu teste din cele două probe de examen.

Ministerul recomandă rezolvarea testelor în zile diferite, în condiții apropiate celor din sala de examen (timp, modalitate de redactare, fără consultarea unor surse), iar după publicarea baremelor se pot realiza inclusiv autoevaluări.

Ministerul a publicat recent și programa modificată pentru Evaluare Națională 2020, din care a fost eliminată materia din semestrul doi. Subiectele pentru examen vor fi doar din materia aferentă semestrului I (anul școlar 2019-2020).

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Materia din care vor fi pregătite subiectele pentru clasa a VIII-a. Programa de examen

Teste de antrenament pentru clasa a VIII-a, Evaluare Națională 2020 – setul 5:

Limba și literatura ROMÂNĂ

Test 21 Română

Test 22 Română

Test 23 Română

Test 24 Română

Test 25 Română

MATEMATICĂDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU la peste 30 de metri înălțime: Irlo, artistul care realizează cea mai mare pictură murală din Alba Iulia

Publicat

La peste 30 de metri înălțime, în centrul municipiului Alba Iulia, artistul stradal Irlo lucrează la un desen mural, înalt cât tot blocul turn care îi deservește ca spațiu neconvențional de pictură. 

Mai mult de atât, vopseaua folosită este una purificatoare de aer. Producătorul garantează că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci.

Este primul desen mural de o asemenea mărime care se realizează la Alba Iulia, iar inițiativa aparține tinerilor din Asociația XEO, elevi și foști elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

Am urcat deasupra orașului, alături de Irlo, unde am discutat despre artiști stradali, graffiti, picturi murale și ce semnifică desenul pe care îl realizează la Alba Iulia.

Irlo – artistul

Laurențiu Alexandrescu, sau Irlo, este unul dintre cei mai cunoscuți și mai vechi artiști stradali din România. Ca majoritatea celor care ajung să își facă un nume pe scena artei urbane, Irlo a început de jos, de pe stradă.

La peste 30 de metri înălțime, Irlo i-a povestit reporterului Alba24.ro cum a ajuns să picteze pe suprafețe mari.

Mai exact a început cu graffiti, desene la stradă sau în spații dezafectate, însă de cele mai multe ori toate sunt ilegale și automat dacă artiștii grafitii sunt prinși de poliție riscă amenzi usturătoare.

În timp, Irlo a trecut de la desene ilegale la desene legale, însă tot timpul i-au plăcut provocările, așa că a început să deseneze la scara mare, chiar foarte mare.

A realizat alături de alți colegi de breaslă desene de dimensiuni mari în mai multe orașe din țară, cel mai apropiat de Alba Iulia, fiind făcut pe o clădire din Petroșani.

 

De asemenea a avut și expoziții în afara țării, în New York sau la Berlin.

Pe viitor, Irlo are de gând să se implice într-un proiect educațional, în mediul rural. Acesta are în vedere un proiect numit ”Artă urbană în spațiul rural”, o idee de proiect în care artistul ar merge alături de alți colegi de breaslă prin satele din România și să deseneze artă murală și graffiti la sat.

Activist pentru ecologie

Printre proiectele de suflet ale artistului se numără cele legate de ecologie, de lupta dintre natură și poluare, cum este și cazul desenului de pe blocul din Alba Iulia.

”Desenele de genul au și un rol educativ și de conștientizare a problemelor legate de natură, despre pădurile pe care le exploatăm inconștient.

În ultimii ani chiar am avut parte de mai multe invitații din partea unor organizații care se ocupă la modul profesionist de asta (n.r. activismul ecologic) iar astea aduc o altă mulțumire dincolo de mărimea desenului, de frumusete, de bani, simt că particip la ceva nobil”, a declarat Irlo, în timp ce lucra la o parte din desen.

Semnificația desenului pe care îl realizează la Alba Iulia

Pictura ce se va înălța pe peretele blocului din Alba Iulia reprezintă o ”doamnă a naturii”, o zână, care în același timp e și Alba Iulia, dar și spiritul naturii din oraș.

Un spirit al naturii care privește de sus, de la un verde natural, în jos, spre gri, unde este plin de mașini care poluează și care produc un aer toxic, a detaliat artistul.

La final, desenul va avea în jur de 35 de metri înălțime, iar schița a fost propusă de artist după ce a purtat câteva discuții cu reprezentații asociației din Alba Iulia.

Asociația XEO – tinerii care l-au adus pe Irlo la Alba Iulia

Am stat de vorbă și cu Oana Naghiu și Alex Drăguș, doi dintre reprezentații Asociației XEO, cei care au câștigat un proiect și l-au adus pe Irlo la Alba Iulia pentru a realiza desenul.

Ideea a pornit în momentul în care Oana a văzut pe Instagram mai mulți artiști care fac picturi murale în România, iar apoi au văzut văzut blocul din centrul municipiului Alba Iulia și și-au dat seama că acolo ar fi locul cel mai potrivit pentru un desen mural.

Asociația XEO a aplicat pentru un grant de 10.000 de euro, la programul Start ONG. Tinerii din Alba Iulia au aplicat de trei ori în cadrul proiectului și le-au câștigat pe toate.

Folosirea vopselei purificatoare de aer în desen a fost adăugată în proiect după ce tinerii au vorbit cu Irlo și au hotărât schița muralului.

Mai mult de atât, zona în care se află blocul pe care desenul se realizează este una în care există o stație de autobuz, o stație destul de aglomerată, în care se emit cantități mari de gaze de eșapament, au mai precizat Oana și Alex.

Dacă totul va decurge conform planului, desenul mural de peste 35 de metri va fi gata la sfârșitul săptămânii în curs.

Un video interviu realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA actualizată a statelor cu risc epidemiologic. Franța și Islanda intră în zona roșie; Turcia și Muntenegru, în zona galbenă

Publicat

Lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic valabilă din 8 august, ora 00,00: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Franța și Islanda au trecut în zona roșie, în timp ce Turcia și Muntenegru au intrat în zona galbenă. Grecia rămâne în zona roșie.

Noua listă va intra în vigoare începând de duminică, 8 august.

Vezi AICI Hotărârea CNSU. 

Principalele modificări survenite sunt:

  • în zona roșie au intrat: Franța, Islanda, Thailanda, Aruba, Polinezia Franceză și Eswatini;
  • în zona galbenă au intrat: Belgia, Turcia , Muntenegru

– din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Columbia, Namibia și Costa Rica;

-din zona verde, în urma creșterii incidenței: Turcia, Muntenegru, Puerto Rico, Maroc și Oman;

  • în zona verde au intrat: Insulele Feroe.

Dacă țara din care vine persoana respectivă este în zona galbenă, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 3 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Vezi AICI LISTA completă a statelor/ țărilor din zona roșie, galbenă și verde

Zona roșie

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidență cumulată la 1,000 locuitori

Insula Man – 28,2

Jersey – 15,7

Insulele Virgine Britanice – 15,7

Fiji – 13,6

Cipru – 12,4

Gibraltar – 11,4

Cuba – 10,2

Georgia – 8,9

Botswana – 8,7

Seychelles – 8,6

Spania – 7,2

Marea Britanie** – 6,6

Malaysia – 6,3

Mongolia – 5,4

Curaçao – 5,4

Aruba – 5,4

Monaco – 5,2

Kazahstan – 5,1

Andorra – 5,1

Polinezia Franceză – 5,0

Libia – 4,6

Insulele Virgine ale Statelor Unite – 4,6

Eswatini – 4,4

Iran – 4,1

Franța – 4,1

Bahamas – 4,1

Tunisia – 4,1

Olanda – 4,0

Argentina – 3,9

Islanda – 3,9

Portugalia – 3,8

Irak – 3,6

Malta – 3,5

Grecia – 3,5

Irlanda – 3,5

Panama – 3,2

Maldive – 3,1

Thailanda – 3,1

Kuweit – 3,0

Africa de Sud** – 2,7

Brazilia** – 2,6

Nepal** – 1,0

India** – 0,4

Zona galbenă

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidență cumulată la 1,000 locuitori

Israel – 2,9

Columbia – 2,9

Namibia – 2,9

Sint Maarten – 2,8

Costa Rica – 2,8

Statele Unite ale Americii – 2,7

Turcia – 2,4

Federația Rusă – 2,3

Muntenegru – 2,3

Kârgâzstan – 2,2

Indonezia – 2,1

Puerto Rico – 2,1

Guatemala – 2,0

Emiratele Arabe Unite – 2,0

Danemarca – 2,0

Trinidad și Tobago – 2,0

Maroc – 2,0

Suriname – 1,9

Belgia – 1,9

Honduras – 1,8

Luxemburg – 1,8

Zimbabwe – 1,7

Oman – 1,6

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alba Iulia se pregătește pentru Centenarul Încoronării. Primarul Gabriel Pleșa, întâlnire la Domeniul Regal de la Săvârșin

Publicat

Foto: Daniel Anghelescu (Fotograful Casei Regale)

De un deceniu încoace, Casa Majestății Sale și Primăria municipiului Alba Iulia, alături de Consiliul Județean Alba, au conceput programe legate de identitatea urbei și de actuala ei dezvoltare economică, educațională și culturală. Au fost vizate o serie de evenimente centrate în jurul Sărbătorii Încoronării de la Alba Iulia (15 octombrie).

Proiectul a avut ca punct de start marcarea a 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria și va culmina la 15 Octombrie 2022 cu Centenarul României Regale.

Foto: Daniel Anghelescu (Fotograful Casei Regale)

Foto: Daniel Anghelescu (Fotograful Casei Regale)

Întâlnirea ce a avut loc la Domeniul Regal de la Săvârșin a fost un prim pas în conturarea unui an cu o însemnătate deosebită pentru Alba Iulia și pentru Casa Regală a României.

În discuțiile purtate între Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia și viceprimarul Emil Popescu au fost punctate elementele de start ale unui amplu program la care va fi invitat să se alăture și Consiliul Județean Alba.

Foto: Daniel Anghelescu (Fotograful Casei Regale)

Foto: Daniel Anghelescu (Fotograful Casei Regale)

„Sunt onorat că am reprezentat Alba Iulia la această importantă întâlnire și că Familia Regală a României și-a reafirmat susținerea pentru proiecte comune. Pe 15 Octombrie vom marca un nou an de însemnătate pentru Alba Iulia și România – Centenarul Încoronării.

Împreună cu echipa primăriei, cu Consiliul Județean și cu Casa Majestății Sale vom finaliza în curând o propunere de evenimente pe care le vom organiza împreună începând din acest an” a transmis Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia

Foto: Daniel Anghelescu (Fotograful Casei Regale)

Foto: Daniel Anghelescu (Fotograful Casei Regale)

Arta se va circumscrie evenimentelor dedicate Sărbătorii Încoronării din 2021 și va implica participarea Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

Foto: Daniel Anghelescu (Fotograful Casei Regale)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Mașină avariată în parcarea Alba Mall, după ce un copac rupt de vânt s-a prăbușit peste aceasta

Publicat

O mașină a fost avariată joi seara în parcarea Alba Mall din municipiul Alba Iulia, după ce un copac rupt de vântul puternic s-a prăbușit peste aceasta.

Din fericire, în autoturism nu se aflau pasageri și nu a fost înregistrată nicio victimă.

Citește și Avertizare COD ROȘU de vijelii, averse torențiale, grindină și descărcări electrice în ALBA, până la ora 20:00. Zonele vizate

Potrivit unui cititor Alba24, incidentul s-a produs în timpul furtunii care a trecut peste municipiu.

Autoturismul avariat, marca Audi, era înmatriculat în județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate