Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTELE lunii MAI 2016 în Alba: Concerte, lupte cu gladiatori, competiții sportive, dar și festivaluri cu tradiții

Publicat

oameni, concert, multime Sezonul turistic începe oficial în luna mai, iar acest lucru se vede prin multitudinea de evenimente care vor fi organizate în luna lui florar. Festivalul Roman Apulum, Pianul Călător, competiţie pentru rideri de skate și nu în ultimul rând ALBA FEST sunt doar câteva din evenimentele la care sunt așteptați albaiulienii și turiștii. 

 Şi în alte locaţii din Alba sunt organizate evenimente, de către autorităţile judeţene: degustări de vinuri, târg de carte, festival de umor ori celebrarea tradiţiilor din Apuseni şi Munţii Sebeşului.

Vezi şi CALENDARUL EVENIMENTELOR din primăvara 2016 în ALBA. Începe sezonul de festivaluri, concerte, competiţii şi târguri

Vă prezentăm în continuare CALENDARUL evenimentelor organizate în Alba Iulia şi în alte locaţii din judeţul Alba, în luna mai 2016.

2 mai: Obiceiuri pierdute – obiceiuri renăscute: Statu la vase – Şugag

statul la vase sugag Statu’ la vase”, un obicei despre care localnicii spun că este unic în ţară, reînviat cu greu în 2008, are loc în a doua zi de Paşti, în curtea bisericii din comuna Şugag, de pe Valea Sebeşului. Conform tradiției, toţi tinerii care s-au căsătorit în ultimul an primesc, de la rude şi prieteni, vase pentru gospodărie.
Tradiţia presupunea ca toţi tinerii căsătoriţi de la Paştele trecut până la cel prezent să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la mese în curtea bisericii din localitate, iar rudele şi prietenii să le facă diverse cadouri pentru gospodărie, în special vase.
Potrivit etnografilor care au făcut cercetări în zonă, obiceiul “Statului la vase” ar putea avea o vechime de câteva sute de ani, fiind găsite referiri despre acesta în diferite însemnări istorice legate de localitate. Obiceiul a fost întrerupt cu câţiva ani înainte de Revoluţia din 1989, iar în anii ’90 nu a mai putut fi organizat deorece tinerii din zonă considerau că obiceiul este “ruşinos” şi nu doreau să mai stea în a doua zi de Paşti în faţa comunităţii pentru a primi cadouri

micii gladiatori 6-8 mai: Festivalul Roman Apulum
Unul dintre evenimentele organizate de Primăria Alba Iulia în 2016 va fi Festivalul Roman Apulum, la ediţia din acest an fiind invitate şi trupe de reenactment de peste hotare. Cetatea Alba Carolina devine astfel din nou centrul spectacolelor cu iz istoric, cu demonstrații militare, lupte de gladiatori, nimfe, atelierele meșteșugărești.

FESTIVALUL ROMAN APULUM 2016, la Alba Iulia, în weekendul 6-8 MAI. Trupe de reenactment din Italia şi Bulgaria, invitate la eveniment

 

8 mai: Pianul Călător
Ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

horia mihail pianist Ideea „Pianului călător” a început în 2011 și s-a concretizat în ore și ore de recitaluri mai mult decât ofertante. Trebuie doar să uitaţi că în afara sălii de concert şi în tumultul secolului XXI pragmatismul domneste fără drept de apel şi, indiferent de vârsta pe care o aveţi, să vă lăsaţi inundaţi de culorile romantismului, care se pare că vor supravieţui atâta timp cât nu vom ajunge să vedem lumea în alb şi negru. Organizator, Primăria Alba Iulia.

Anul acesta, Pianul Călător îşi continuă turneul în ţară (24 martie-21 mai), ajungând la cea de-a VI-a ediţie. Ca în fiecare an, recitalurile susţinute de pianistul Horia Mihail vor încânta publicul meloman, care se va bucura de farmecul şi rafinamentul acordurilor memorabile pe care le vor răsplăti cu ropote de aplauze. Este un eveniment marca Radio România, organizatori fiind Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundatia Marconi. Este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, propunerea muzicală din acest an fiind „Romantic exclusiv. Chopin”.

Călătoria Pianului Călător nu doar va impresiona cu expresia genialităţii compozitorului polonez şi emoţia sensibilităţii talentatului pianist Horia Mihail, dar are şi un scop generos, de a dărui unui oraş-gazdă un pian de concert cu drept de folosinţă pe o perioadă de câţiva ani, încurajând susţinerea şi altor evenimente muzicale de marcă. La Alba Iulia, evenimentul va fi găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor, în data de 8 mai, iar la finalul acestui turneu Pianul Călător, pus la dispoziţie de Radio România, va fi oferit pentru următorii ani tocmai municipiului Alba Iulia.

8 mai: Datină străbună pe Secaşe: Ciugud

Festival interjudeţean (Alba şi Sibiu) de tradiţie, prima ediţie având loc în anul 1972, în localitatea Roşia de Secaş. Manifestarea a fost iniţiată din dorinţa de a promova zestrea culturală şi tradiţională din Ţara Secaşelor.
Organizatori: Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia şi Consiliul Local al comunei Ciugud

14-15 mai: Bastion Skate Session în Cetatea Alba Carolina, Bastion Skate Park
Alba Iulia, Aleea Sfântul Capistrano, nr. 1
Este locaţia pentru competiţie. Rideri de skate, role, bmx sau trotinetă vin la Alba Iulia pentru a dovedi cât de sus pot sări din bank.
Organizator, Primăria Alba Iulia.

alb umor 2013 20-22 mai: Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură “Alb-Umor” / Târgul de carte Alba Transilvana
Alba Iulia – Casa de Cultură a Sindicatelor

Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură “Alb-Umor” ajunge în acest an la ediţia a şaptea. Concursul în cadrul acestuia este deschis tuturor creatorilor de gen, de pretutindeni, profesionişti sau neprofesionişti. AICI, regulamentul. Vor fi acordate premii pentru fiecare secţiune: epigramă, proză scurtă, parodie, volum.
Eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Uniunea Epigramiştilor din România, în parteneriat cu Filiala Alba-Hunedoara a USR.

Flautul fermecat: 24 mai, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

flautul fermecat Cinci flaute. Cinci flaute fermecate vor putea fi admirate de spectatori la a cincea ediție a turneului național susținut de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail.
Și pentru că de fiecare dată trebuie să ne surprindă cu ceva, la acest nou turneu, Ion Bogdan Ștefănescu ne propune sa învățăm nu mai puțin de cinci nume japoneze diferite, toate asociate cu flautele sale: deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, flautul de lemn Yamaha, un flaut piccolo – Yamada, flautul alto – Sankyo și un flaut bas – Kotato, toate aceste mărci fiind cap de serie pe plan mondial.
Pentru cei care participă prima oară la o astfel de demonstrașie de magie instrumentală, cu siguranță seara pe care o vor petrece alături de cele cinci flaute fermecate, de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail va rămâne un reper între momentele de emoșie artistică pe care le-au trăit vreodată.

 

ALBA FEST: 27-29 mai

piata cetatii concert Alba Fest 2015_imagini aeriene craiu_7 Alba Fest® devine un reper pentru existența orașului, intens în bună măsură datorită artiștilor care participă.
Invitați efervescenți și mereu autentici oferă an de an un show fascinant, menit să aducă un omagiu exuberanței.
Un reper pentru existența orașului, intens în bună masură datorită artiștilor care participă, dar și prin legătura deosebită cu spectacolele de stradă cu care albaiulienii s-au obișnuit în ultimii ani.

Marius Moga este cel care a făcut acest eveniment cunoscut în 2014, în toată țara, cu Alba Fest by Marius Moga.

 

Vezi integral CALENDARUL EVENIMENTELOR la Alba Iulia în 2016: Festivaluri, concerte, concursuri și spectacole

TOT ÎN LUNA MAI:

Târgul Gustos d`Alba, ediţia a VII-a – mai

Demonstraţii culinare, spectacol, concursuri, dar şi alte atracţii îi aşteaptă la Alba Iulia pe cei care vor să guste din produsele tradiţionale ale judeţului. Evenimentele sunt destinate oaspeţilor de toate vârstele.
Evenimentul are ca scop promovarea producătorilor autohtoni din industria de profil alimentar şi a valorilor tradiţionale culinare locale.
Expozanţii sunt brutării, patiserii, cofetării, carmangerii, producători de brânzeturi, cultivatori de legume, viticultori, ce le vor oferi vizitatorilor o gamă vastă de produse de calitate: ouă, miere şi produse apicole şi multe preparate tradiţionale din bucătăria judeţului Alba care reînvie gustul autentic românesc.
Organizatori: Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia “Ţara Vinului”, Asociaţia “Alba Transilvania”, Asociaţia crescătorilor de bovine, Asociaţia crescătorilor de ovine, Primăria Alba Iulia

Colocviile Romanului Românesc: mai – Alba Iulia – Casa de Cultură a Sindicatelor – Biblioteca Judeţeană
Colocviile de Literatură şi Arte Aiud: mai – Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud – Biblioteca Judeţeană
Noaptea Muzeelor: mai – Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Cultură pentru Cultură: mai – Blaj, Negrileasa, Loman; 5 iunie – Tarcău; Centrul de cultură “Augustin Bena”

Citeşte şi EVENIMENTELE anului 2016 finanțate de Consiliul Judeţean Alba. CALENDARUL festivalurilor, târgurilor și expozițiilor

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax