Actualitate
FESTIVALUL ROMAN APULUM 2016, la Alba Iulia, în weekendul 6-8 MAI. Trupe de reenactment din Italia şi Bulgaria, invitate la eveniment
Unul dintre evenimentele organizate de Primăria Alba Iulia în 2016 va fi Festivalul Roman Apulum, la ediţia din acest an fiind invitate şi trupe de reenactment de peste hotare. Cetatea Alba Carolina devine astfel din nou centrul spectacolelor cu iz istoric, cu demonstrații militare, lupte de gladiatori, nimfe, atelierele meșteșugărești.
Festivalul se desfășoară anual în preajma zilei de 1 Mai și adună peste 200 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare. Pe parcursul a două zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.
Anticul Apulum a fost cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.
Anul acesta, în perioada 6-8 mai, sunt invitate să participe la Festivalul Roman Apulum:
Asociaţia Terra Dacica Aeterna
A fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul ’’Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai. Până în prezent a avut peste 120 de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimentală. Pentru activitățile sale, taberele tematice, organizarea festivalului ”DacFest – Sub semnul lupului” și inițierea Festivalului Antic Tomis, precum și pentru filmele documentare la care a participat, TDA a obținut de-a lungul timpului numeroase premii.
Association For Historical Reenactment – Scythia Minor
Asociația pentru Reconstituiri Istorice – Re-enactment “Scythia Minor” își are sediul în Dobrici (Dobrich), Bulgaria. Prezentă la numeroase festivaluri internaționale, între care se numără și însemnate prezențe la festivaluri de profil din România, asociația urmărește un standard calitativ ridicat pentru reenactmentul antic. Președintele asociației este Radostin Kolchev.
La Festivalul Roman Apulum, ediția 2015, trupa de la Dobrici va fi prezentă într-o formulă de 48 de reenactori, incluzând: militarii romani ce vor defila sub steagul Capricornului cu coadă de pește al Legiunii a XIIII-a Gemina, făcând joncțiunea cu celelalte legiuni prezente pentru a asigura controlul Romei asupra Daciei; războinicii celți din trupa Taranis, ce vor lupta umăr la umăr cu dacii; în fine, gladiatorii din ludusul Marcianopolis vor sângera pentru distracția spectatorilor și pentru simple aplauze.
Sarmis
Sarmis este o trupă formată din arcași tradiționali sportivi, legitimați în cadrul Federației române de tir cu arcul, cu experiența participării la numeroase concursuri oficiale. În componența trupei intră actualul campion național la tir cu acul tradițional – replica istorică masculin și un multiplu campion național la categoria arc tradițional – replică istorică feminin. Adăugăm la palmaresul membrilor trupei numeroase medalii și cupe câștigate la diverse concursuri de tir cu arcul din cadrul campionatelor naționale sau cu organizare privată.
Asociația Culturală pentru Istorie Vie
Funcționează sub înrâurirea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și coordonează activitatea reenactorilor constituiți în “Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, “Lupii Apoulonului”, “Magna Nemesis” și “Ludus Apulensis”. Începând cu anul 2012, odată cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova), ajungând la un număr de peste 50 de reprezentații în cursul anului 2014.
Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum
La fel cum Legiunea a XIII-a Gemina și-a ridicat castrul pe teritoriului actualului oraș Alba Iulia acum 1900 de ani, tot așa, formațiunea de reenactment cu același nume “s-a întors acasă” în anul 2012, odată cu noile proiecte de punere în valoare a vestigiilor castrului roman. Defilând adesea pe străzile unuia dintre cele mai vechi municipii din România și fără a ascunde mândria unei moșteniri de invidiat, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum are 10 legionari în componență, conduși de neînduplecatul centurion Cassius Proculeianus și urmând steagul cu leu – simbolul legiunii, purtat de experimentatul ofițer Marius Martinus Aquila.
Lupii Apoulonului
Sunt războinicii daci din străvechea cetate de la Apoulon (Piatra Craivii) care se opun, uneori cu succes, furiei cuceritoare a romanilor. Trupa s-a constituit în anul 2013, iar numele căpeteniei vajnicilor războinici este Maris, la fel ca râul care străjuiește, încă, aceste plaiuri binecuvântate și de zeii dacilor și de cei ai romanilor. În misiunea sa de a-i opri pe romani, ce ar putea părea imposibilă după sursele istorice, Maris este ajutat de experiența unor viguroși tarabostes precum Komakiza sau Komozoi, de rugăciunile marelui preot Borza, de falxurile însângerate ale comaților Dara sau Ținto, de săgețile bine țintite ale lui Saris sau Eptala și de devotamentul tuturor celorlați războinici.
Ludus Apulensis
Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au început să evolueze pentru publicul albaiulian de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia și au fost prezenți la toate festivalurile importante la care “Asociația culturală pentru istorie vie” de la Alba Iulia a participat. Fără a fi numeroși (deocamdată), gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianus sau Ondrax, oferă un spectacol complet, în care accentul cade și pe estetica mișcării, dinamică, motricitate, rezistență fizică, elemente care îi individualizează, am putea spune fără riscul de a exagera, în peisajul reenactmentului antic european.
Magna Nemesis
Este denumirea sub care evoluează cele 8 dansatoare ale Asociației din Alba Iulia. Și la fel cum muritorii nu pot scăpa de justiția implacabilă a lui Nemesis, patroana și sursa de inspirație a dansatoarelor, tot așa, spectatorii nu vor putea rămâne indiferenți la grația și gingășia fetelor ce încearcă să înduplece, prin dans, vrerea zeiței. Firavele dansatoare sunt, totodată, sclavele împăratului Hadrian, cel care a dat o importanță fără precedent cultului zeiței Nemesis.
După cum spun organizatorii, lista invitaţilor cuprinde şi alte nume, inclusiv de trupe de reenactment din Italia, evenimentul bucurându-se de participare internaţională.
Vezi FOTO – VIDEO Festivalul Roman Apulum: Weekend cu „aer” de istorie la Alba Iulia. Romani, daci, nimfe, gladiatori, ateliere antice, tir cu arcul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News