Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

CALENDARUL EVENIMENTELOR din primăvara 2016 în ALBA. Începe sezonul de festivaluri, concerte, competiţii şi târguri

Publicat


cetate turistiAlba Iulia intră în sezonul evenimentelor organizate de autorităţile locale în 2016. Ultimele două luni de primăvară sunt „încărcate” cu festivaluri, competiţii, concerte şi spectacole, cu muzică şi distracţie pentru toate gusturile, fie cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi a zilei de 1 Mai, fie cu alte tematici. Festivalul Roman Apulum sau competiţie pentru rideri de skate sunt doar câteva repere, iar la sfârşitul lunii mai, va şi şi sărbătoarea oraşului, Alba Fest, la care sunteţi invitaţi să petreceţi alături de albaiulieni. Şi în alte locaţii din Alba sunt organizate evenimente, de către autorităţile judeţene: degustări de vinuri, târg de carte, festival de umor ori celebrarea tradiţiilor din Apuseni şi Munţii Sebeşului, ca exemple.

(P)  Haine sport pentru orice sezon, pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sport de adulți și copii, pentru alergare, ciclism, fotbal, skate, fitness sau drumeție, de la 900 de branduri: Adidas, Jack and Jones, Nike, Pierre Cardin, Puma, Londsdale, Under Armour, Brithish Knights, New Ballance, Karrimor, Soul Cal, Everlast, Dunlop, Kangol, Vans etc. Reduceri mari în fiecare zi

Vă prezentăm în continuare CALENDARUL evenimentelor organizate în Alba Iulia şi în alte locaţii din judeţul Alba, în perioada aprilie-mai 2016

ALBA IULIA

14–18 aprilie: Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret “Apollo” – Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia

skepsis 1Pe parcursul a patru zile, companiile şi grupurile participante se vor întrece rând pe rând în încercarea de a cuceri publicul – care va avea acces gratuit la toate spectacolele

Festivalul este o invitaţie deschisă, adresată trupelor şi companiilor tinere de teatru din toată lumea de a se întâlni, de a face schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative din repertoriul lor publicului albaiulian.

Organizatori: Asociaţia Grupul Skepsis, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena ”Alba Iulia, Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba.

Vezi şi 14-18 aprilie: A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret „Apollo”, la Alba Iulia. Participă 11 trupe din Italia, Polonia, Ucraina, Georgia şi România

26 aprilie: Concert extraordinar de Sfintele Sărbători Pascale – Corul „Madrigal”

catedrala credinciosi_1Cu ocazia Sărbătorilor Pascale ortodoxe, pe 26 aprilie, la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, de la ora 18.00, sunteţi invitaţi la un concert extraordinar al Corului “Madrigal”. Organizator, Primăria Alba Iulia.

Corul Madrigal este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.

În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului imaterial al UNESCO.

Vezi şi 22 martie şi 26 aprilie: CONCERTE extraordinare la Alba Iulia, cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2016, susţinute de Corul „Madrigal” şi grupul „Accoustic”

Festivalul Roman6-8 mai: Festivalul Roman Apulum
„Mai mult de două mii de ani de istorie, comprimați într-un week-end. Te așteptăm cu ateliere antice, lupte de gladiatori, târguri de sclavi, dansurile nimfelor și reconstituiri ale războaielor daco-romane.”

Citeşte şi FESTIVALUL ROMAN APULUM 2016, la Alba Iulia, în weekendul 6-8 MAI. Trupe de reenactment din Italia şi Bulgaria, invitate la eveniment

 

pian clape 8 mai: Pianul Călător

Ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

Ideea „Pianului călător” a început în 2011 și s-a concretizat în ore și ore de recitaluri mai mult decât ofertante. Trebuie doar să uitaţi că în afara sălii de concert şi în tumultul secolului XXI pragmatismul domneste fără drept de apel şi, indiferent de vârsta pe care o aveţi, să vă lăsaţi inundaţi de culorile romantismului, care se pare că vor supravieţui atâta timp cât nu vom ajunge sa vedem lumea în alb şi negru. Organizator, Primăria Alba Iulia.

Citeşte FOTO: „Pianul călător” al virtuozului Horia Mihail, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. A interpretat compoziţii ale lui Brahms, Liszt şi Schumann

skateboard14-15 mai: Bastion Skate Session în Cetatea Alba Carolina, Bastion Skate Park

Alba Iulia, Aleea Sfântul Capistrano, nr. 1

Este locaţia pentru competiţie. Rideri de skate, role, bmx sau trotinetă vin la Alba Iulia pentru a dovedi cât de sus pot sări din bank.

Organizator, Primăria Alba Iulia.

(P) Haine și încălțăminte sport pentru orice sezon pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sportive de la 900 de branduri renumite. Adidași și îmbrăcaminte pentru alergare, tricouri, treninguri,  adidași pentru tenis, îmbrăcăminte pentru fitness , ghete fotbal , haine și pantofi pentru golf de la mărci ca Adidas, Jack and Jones, Nike, Pierre Cardin, Puma, Londsdale, Under Armour, Brithish Knights, New Ballance, Karrimor, Soul Cal, Everlast, Dunlop, Kangol, Vans etc.

20-22 mai: Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură “Alb-Umor” / Târgul de carte Alba Transilvana

Alba Iulia – Casa de Cultură a Sindicatelor

caricaturi stefan popa popasFestivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură “Alb-Umor” ajunge în acest an la ediţia a şaptea. Concursul în cadrul acestuia este deschis tuturor creatorilor de gen, de pretutindeni, profesionişti sau neprofesionişti. AICI, regulamentul. Vor fi acordate premii pentru fiecare secţiune: epigramă, proză scurtă, parodie, volum.

Eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Uniunea Epigramiştilor din România, în parteneriat cu Filiala Alba-Hunedoara a USR.

 

 

Flautul fermecat: 24 mai, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

flautul fermecatCinci flaute. Cinci flaute fermecate vor putea fi admirate de spectatori la a cincea ediție a turneului național susținut de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail.

Și pentru că de fiecare dată trebuie să ne surprindă cu ceva, la acest nou turneu, Ion Bogdan Ștefănescu ne propune sa învățăm nu mai puțin de cinci nume japoneze diferite, toate asociate cu flautele sale: deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, flautul de lemn Yamaha, un flaut piccolo – Yamada, flautul alto – Sankyo și un flaut bas – Kotato, toate aceste mărci fiind cap de serie pe plan mondial.

Pentru cei care participă prima oară la o astfel de demonstrașie de magie instrumentală, cu siguranță seara pe care o vor petrece alături de cele cinci flaute fermecate, de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail va rămâne un reper între momentele de emoșie artistică pe care le-au trăit vreodată.

Organizator: Primăria Alba Iulia

piata cetatii concert Alba Fest 2015_imagini aeriene craiu_7ALBA FEST: 27-29 mai

Alba Fest® devine un reper pentru existența orașului, intens în bună măsură datorită artiștilor care participă.

Invitați efervescenți și mereu autentici oferă an de an un show fascinant, menit să aducă un omagiu exuberanței.

Un reper pentru existența orașului, intens în bună masură datorită artiștilor care participă, dar și prin legătura deosebită cu spectacolele de stradă cu care albaiulienii s-au obișnuit în ultimii ani. Marius Moga este cel care a făcut acest eveniment cunoscut în 2014, în toată țara, cu Alba Fest by Marius Moga.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia: 30.000 de oameni s-au distrat la Alba Fest. Record de participare la cea mai importantă sărbătoare a oraşului

Primăria Alba Iulia a rezervat acestui eveniment un buget estimat la 450.000 lei.

Vezi integral CALENDARUL EVENIMENTELOR la Alba Iulia în 2016: Festivaluri, concerte, concursuri și spectacole

JUDEŢUL ALBA

8-9 aprilie: Sărbătoarea Oieritului – Ciugud (lângă Alba Iulia)

afis-sarbatoarea-oieritului-212x300Evenimentul se înscrie în seria activităților organizate de Consiliul Județean Alba care are ca scop promovarea crescătorilor raselor de ovine, a produselor specifice, precum și a tradițiilor de oierit din județul Alba și din țară. Organizatori, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Ciugud, Asociaţia crescătorilor de ovine.

PROGRAM

Vineri, 8 aprilie 2016

Seminar de specialitate

Sâmbătă, 9 aprilie 2016

Orele 10.00 – 18.00 Expoziţie rase de ovine şi alte animale, tradiţii culinare şi obiceiuri ale oieritului, demonstraţii de dresaj canin

Spectacol folcloric susţinut de: Ansamblul folcloric “Doina Mureşului” Ciugud, Ansamblul folcloric al Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, Ghiţă Groza, Nicolae Flaviu Cristea, Formația Ghiţă Albu, Invitat special: Veta Biriș.

2 mai: Obiceiuri pierdute – obiceiuri renăscute: Statu la vase – Şugag

statu la vase 2014„Statu’ la vase”, un obicei despre care localnicii spun că este unic în ţară, reînviat cu greu în 2008, are loc în a doua zi de Paşti, în curtea bisericii din comuna Şugag, de pe Valea Sebeşului. Conform tradiției, toţi tinerii care s-au căsătorit în ultimul an primesc, de la rude şi prieteni, vase pentru gospodărie.

Tradiţia presupunea ca toţi tinerii căsătoriţi de la Paştele trecut până la cel prezent să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la mese în curtea bisericii din localitate, iar rudele şi prietenii să le facă diverse cadouri pentru gospodărie, în special vase.

Potrivit etnografilor care au făcut cercetări în zonă, obiceiul “Statului la vase” ar putea avea o vechime de câteva sute de ani, fiind găsite referiri despre acesta în diferite însemnări istorice legate de localitate. Obiceiul a fost întrerupt cu câţiva ani înainte de Revoluţia din 1989, iar în anii ’90 nu a mai putut fi organizat deorece tinerii din zonă considerau că obiceiul este “ruşinos” şi nu doreau să mai stea în a doua zi de Paşti în faţa comunităţii pentru a primi cadouri.

Vezi şi FOTO: Tinerii căsătoriţi, în centrul atenţiei, la „Statu la vase” de la Şugag. Obiceiul unic în ţară de pe Valea Sebeşului

8 mai: Datină străbună pe Secaşe: Ciugud

tarasecaselor (11)Festival interjudeţean (Alba şi Sibiu) de tradiţie, prima ediţie având loc în anul 1972, în localitatea Roşia de Secaş. Manifestarea a fost iniţiată din dorinţa de a promova zestrea culturală şi tradiţională din Ţara Secaşelor.

Organizatori: Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia şi Consiliul Local al comunei Ciugud

Vezi şi FOTO| Datină străbună pe Secașe: parada portului popular și spectacol folcloric

Alte evenimente:

Târgul Gustos d`Alba, ediţia a VII-a – mai

targul gustos de albaDemonstraţii culinare, spectacol, concursuri, dar şi alte atracţii îi aşteaptă la Alba Iulia pe cei care vor să guste din produsele tradiţionale ale judeţului. Evenimentele sunt destinate oaspeţilor de toate vârstele.

Evenimentul are ca scop promovarea producătorilor autohtoni din industria de profil alimentar şi a valorilor tradiţionale culinare locale.

Expozanţii sunt brutării, patiserii, cofetării, carmangerii, producători de brânzeturi, cultivatori de legume, viticultori, ce le vor oferi vizitatorilor o gamă vastă de produse de calitate: ouă, miere şi produse apicole şi multe preparate tradiţionale din bucătăria judeţului Alba care reînvie gustul autentic românesc.

Organizatori: Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia “Ţara Vinului”, Asociaţia “Alba Transilvania”, Asociaţia crescătorilor de bovine, Asociaţia crescătorilor de ovine, Primăria Alba Iulia

Citeşte şi EVENIMENTELE anului 2016 finanțate de Consiliul Judeţean Alba. CALENDARUL festivalurilor, târgurilor și expozițiilor

15-18 aprilie: Simpozionul Internaţional “Începuturile Arheologiei Urbane” la Alba Iulia – Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

scoala avram iancu22 aprilie: Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”

Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia

Acest festival a devenit o tradiţie a Şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia, reuşind să se impună în peisajul manifestărilor cultural-artistice de acest gen, atât prin calitatea activităţilor realizate, cât şi prin numărul mare de participanţi din mai multe zone etnofolclorice. Este dedicat elevilor din clasele I-VIII, care vor participa la patru secţiuni de concurs, în urma cărora vor primi premii.

Secţiunile de concurs sunt: Prezentare de reţete culinare tradiţionale „Gustos şi sănătos în bucatele bunicii, Atelier de lucru afişe/postere „Promovăm tradiţia – ea ne defineşte!”, Concurs de pictură „Tradiţii şi obiceiuri oglindite în arta plastică”, Concurs de interpretare vocală „Dor de cântec”.

Colocviile Romanului Românesc: mai – Alba Iulia – Casa de Cultură a Sindicatelor – Biblioteca Judeţeană

Colocviile de Literatură şi Arte Aiud: mai – Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud – Biblioteca Judeţeană

Noaptea Muzeelor: mai – Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Cultură pentru Cultură: Mai – Blaj, Negrileasa, Loman; 5 iunie – Tarcău; – Centrul de cultură “Augustin Bena”

Citeşte şi Festivalul-concurs „Cultură pentru cultură” 2016. PREMIILE, juriul, etapele şi condiţii pentru comunităţile locale din Alba


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Accident în apropiere de Mihoiești, în Apuseni. Un șofer de 50 de ani, băut la volan, a pierdut controlul mașinii

Publicat

masina politie

La data de 20 octombrie 2019, în jurul orei 00,05, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DJ 762, pe raza localității Mihoiești, a avut loc un accident rutier, soldat cu pagube materiale, a anunțat IPJ Alba. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Glumă proastă pe drumul dintre Alba Iulia și Ampoița. Patru tineri întind „capcane” șoferilor

Publicat

Patru tineri care „întindeau” un „fir capcană” pentru a speria șoferii aflați în trafic au fost filmați în weekend, cu o cameră de bord, pe DN 74, între Șard și Ampoița. Gluma proastă a tinerilor se putea termina tragic, susține conducătorul auto care a surprins incidentul. „(…) Niște c*****i pe drumul acela drept spre Ampoița […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Minoră rănită într-un accident rutier, produs de un tânăr din Ighiu care s-a urcat la volan beat și fără permis

Publicat

pol

O minoră de 15 ani a fost rănită ușor în urma unui accident rutier produs duminică seară, 20 octombrie, pe DN 67 C, în afara localității Căpâlna. Potrivit IPJ Alba, tânăra se afla într-o mașină condusă de un tânăr de 25 de ani din Ighiu, care s-a urcat beat la volan și fără a avea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Patru răniți într-un accident produs la Lunca Târnavei. Printre aceștia, o fetiță de 2 ani și 4 luni și un băiat de 12 ani

Publicat

Doi tineri de 20 și respectiv 19 ani, dar și doi copii de 12 ani și respectiv doi ani și patru luni, au fost răniți într-un accident produs duminică seară, la Lunca Târnavei. La volan se afla un șofer neexperimentat, care nu a adaptat viteza la condițiile de drum și a lovit o mașină care […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate