Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | ”Mândri” că suntem români: Zeci de milioane de euro băgați în Cetatea austriacă, NICIUN LEU în SALA UNIRII din ALBA IULIA

Publicat

sala uniriiClădirea în care se află Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității românilor, un monument istoric de valoare națională și universală, ce face parte din categoria A, conform legii de protejare a monumentelor istorice, are probleme de ani buni. În timp ce pe toate gardurile stau afișate solganuri cu ”Mândri că suntem Români”, de pe zidurle clădirii în care s-a votat Unirea Transilvaniei cu România, tencuiala exterioară și zugrăveala interioară cad mâncate de igrasie, îar ușile sunt crăpate atât de tare încât personalul care supravehează clădirea nu le deschid de teamă că se rup.  Peste 7o de milioane de euro s-au investit în reabilitarea Cetății Alba Carolina – o fortificație austriacă, în timp ce pentru singura clădire-simbol a Marii Uniri a românilor – Sala Unirii din Alba Iulia, guvernul nu a dat nici măcar un leu pentru reparații sau restaurare.

Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Tiberiu Rustoiu a dezvăluit detalii despre Sala Unirii, subiect „sensibil” pentru autorităţile judeţene și ignorat de cei de la Ministerul Culturii.

Potrivit directorului Rustoiu, clădirea  aparține domeniului public al județului Alba, iar muzeul o administrează. Consiliul Județean Alba a făcut o întâmpinare prin Uniunea Județeană a Consiliilor din România către Guvernul României pentru a primi o finanțare pentru a restaura și a pune în valoare Sala Unirii. A solicitat suma de 6,5 milioane lei, iar directorul Rustoiu consideră că nu este mult „în comparație cu monumentul Unirii de exemplu, care urma să se facă în fața Catedralei și pentru care parlamentarii au aprobat în urmă cu două săptămâni 15 milioane lei. Cam de trei ori mai mult decât valoarea necesară pentru renovarea Sălii Unirii”.

Citeşte şi FOTO: CJ Alba cere 6,5 milioane lei pentru restaurarea Sălii Unirii de la Alba Iulia. Clădirea, monument istoric, a început să se degradeze

Lucrările care ar urma să se facă cu aceşti bani ar fi de refacere a învelitorii clădirii, a șarpantei, înlocuirea rețelei electrice, de termoficare, centrală proprie și refacerea expoziției din aripile laterale, deci nu intervenţii la sala propriu-zisă. Ulterior, ar fi refacerea zugrăvelii din Sala Unirii şi eliminarea infiltrației de apă de la subsol, a spus Gabriel Rustoiu.

„Pentru învelitoare, șarpantă și tâmplărie, vom primi bani la anul de la Consiliul Județean. Deocamdată, avem doar banii pentru proiectare. Orice execuție trebuie să aibă la bază o proiectare, desigur să aibă și avizul Ministerului Culturii, sala fiind un monument de grupa A. Anul acesta vom face licitația pentru proiectare, nu știu dacă avizele se vor primi. Și la anul se va executa schimbarea învelitorii, șarpantei și tâmplăria pentru că, nu știu dacă ați văzut, se poate băga mâna înspre-afară, printre uși. Și nu prea permite o bună menținere a climatului în Sala Unirii și a unei temperaturi ideale pentru a desfășura anumită activitate, mai ales iarna”, a declarat Gabriel Rustoiu.

Directorul muzeului susţine că abia în 2018, când se vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire, clădirea-monument Sala Unirii îşi va schimba cu siguranță aspectul, devenind atunci, cu adevărat, un simbol naţional.

Posibile proiecte pentru promovarea monumentului-simbol al oraşului Marii Uniri

Întrebat despre activitățile de promovare a Sălii Unirii ca simbol naţional, Rustoiu a menționat numărul de vizitatori, care a crescut simțitor, doar anul acesta 65.000 de oameni trecând pragul acesteia și faptul că intrarea este gratuită. În plus, despre Sala Unirii şi importanţa acesteia în contextul evenimentului de la 1918 știe toată lumea, din manualele de istorie.

Lipsa resurselor financiare imediate pentru investiţii de amploare pune piedici unor posibile idei de promovare, spre exemplu, prin înfiinţarea unei gărzi româneşti, care să completeze „oferta” pentru turiştii care vizitează Cetatea şi care acum „prinde viaţă” prin spectacole oferite de garda cu soldaţi în uniforme austriece şi reenactorii voluntari din trupele de „daci” şi „romani”.

Pentru înfiinţarea unei asemenea gărzi romanești, directorul a estimat „cam 5o de mii” de lei necesari și ar trebui să înainteze un proiect în acest sens, cel mai probabil finanţat cu fonduri europene. „Vom depune când se va deschide cererea de finanțare. Să sperăm că vom câștiga”, spune Rustoiu.

Vorbind de cultură, banii sunt foarte puțini comparativ cu posibilităţile de promovare, iar Muzeul desfașoară și alte activități: arheologie, conservare, activități culturale, proiecte de cercetare. Până acum au câştigat însă proiecte importante, cum sunt Garda romană – Legiunea XIII Gemina, garda dacică  – Lupii Apoulonului.

Revenind la Sala Unirii, aceasta este deocamdată împărțită în două secţiuni: sala propriu-zisă și expoziția de etnografie și artă religioasă. „Arta religioasă am duce-o în celălalt muzeu, sper că vom primi finanțare prin Museikon, proiect depus de Consiliul Județean împreună cu muzeul nostru. Partea de etnografie, trebuie să-i găsim un spațiu, iar în Sala Unirii să fie doar ceea ce înseamnă lupta pentru Unire, lupta de emancipare a românilor din Ardeal, acolo i-aș aduce pe Horia, Cloșca și Crișan, pe Avram Iancu”, a explicat Rustoiu.

Museikon este un proiect de amenajare a unui muzeu cu expoziţii de artă sacră, un departament suplimentar al Muzeului Naţional al Unirii ce va găzdui două colecţii de icoane. Este un proiect derulat de CJ în parteneriat cu specialiştii Muzeului Universităţii din Bergen, Norvegia.

Promovare turistică deficitară: Brandul de oraș al Marii Uniri nu există

Am putea spune că Sala Unirii, ca simbol al unităţii naţionale româneşti și nici Alba Iulia, ca oraș al Marii Uniri nu sunt suficient promovate, în cadrul acţiunilor de atragere a turiştilor din Cealaltă Capitală. Autoritățile locale organizează doar o dată pe an, de 1 Decembrie, o ”petrecere câmpenească” dedicată Unirii de la 1 decembrie 1918. Deocamdată, prin orașul Marii Uniri a românilor defilează o gardă austriacă, vedem niște lupte între daci și romani. Nimic care să scoată în evidență că Alba Iulia este capitala de suflet a românilor, orașul Marii Uniri unde să avut loc cel mai important eveniment din istoria noastră, ca popor.

Brandul ”Alba Iulia – oraşul Marii Uniri” ar putea reprezenta o atracţie pentru un alt fel de segment de turişti, cei care apreciază valorile naţionale.

Despre Sala Unirii

Sala Unirii a fost construită în anii 1898-1900. Inițial, clădirea a fost cazino al militarilor austrieci. Clădirea era numită și Cazina Militară, aici organizându-se baluri și petreceri pentru protipendada militară austro-ungară.

Sala Unirii a găzduit banchete cu ocazia evenimentului Încoronării Regilor României Mari, Ferdinand şi Maria, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 și a dezvelirii Obeliscului Horea, Cloșca și Crișan la 14 octombrie 1937. A fost restaurată în 1922 şi în perioada 1967-68.

Este simbolul Unității tuturor românilor. Aici s-a adoptat Declarația de Unire a Transilvaniei cu România în 1918, care a fost citită celor prezenți: 1228 de delegați oficiali și peste 100.000 de români din toată Transilvania.

Rezoluția Unirii citită de episcopul Iuliu Hossu:

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Curtea Constituțională, sesizată de USR în cazul majorării indemnizațiilor pentru primari și președinții consiliilor județene

Publicat

Uniunea Salvaţi România a anunţat că depune sesizare la Curtea Constituţională pe legea prin care coaliţia PSD-PNL-UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Unul dintre motive este acela că nu este identificată sursa de finanțare. 

Sesizarea este semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei şi ea nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, majorare care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat un comunicat al USR traqnsmis Agerpres.

Vezi și: Ce spun primarii orașelor din Alba despre majorarea salariilor, votată în Parlament. Ce venituri au în prezent

În mod concret, USR sesizează CCR cu privire la legea de aprobare a OUG 115/2022, lege adoptată săptămâna trecută de Parlament şi prin care şefii de consilii judeţene şi primarii primesc majorări a indemnizaţiilor de până la 2.000 de lei.

Unul dintre motivele invocate în sesizare se referă la neindicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.

Reamintim că judecătorii CCR au decis deja – când s-au pronunţat pe creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, creştere forţată de PSD şi PNL în luna iunie – că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fişei financiare de la Guvern şi fără stabilirea sursei de finanţare.

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care legea a fost adoptată cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

„În România, regula este excepţia de la regulă, dar PSD şi PNL au grijă să nu spună acest lucru.

Aşa cum s-au lăudat că au oprit angajările la stat, pentru ca apoi să introducă excepţie după excepţie, aşa au făcut şi cu majorările de salarii.

În legea de aprobare a OUG-ului prin care au crescut salariile unor categorii de bugetari au vrut să introducă, pe şest, majorări şi pentru demnitari, de la preşedinte, premier şi miniştri până la şefi de instituţii publice şi aleşi locali.

Sub presiunea publică, au făcut apoi jumătate de pas înapoi, păstrând însă majorările pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene.

Adevărul este că PSD, PNL şi UDMR au nevoie să-şi plătească foarte bine primarii şi şefii de consilii judeţene pentru ca aceştia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici.

Aşa cum i-am oprit la Curtea Constituţională să crească indemnizaţiile parlamentarilor aşa îi vom opri şi acum”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Impozitele pe proprietate vor crește cu 50% de anul viitor. Informația, confirmată de Nicolae Ciucă, la Alba Iulia

Publicat

Impozitele pe proprietate vor crește cu până la 50% de anul viitor, potrivit unui amendament depus la Parlament și asumat de Coaliția de Guvernare, respectiv de parlamentarii PSD și PNL.

Informația a fost confirmată de premierul Nicolae Ciucă, care a spus miercuri, la Alba Iulia, că decizia a fost luată în Coaliție. 

Declarația premierului poate fi urmărită la minutul 1:19:30.

Prim-ministrul a răspuns unei întrebări venite din partea unei jurnaliste a postului Realitatea Plus.

”Este un amendament care a fost discutat și la nivelul Coaliției, a fost discutat și cu reprezentanții autorităților locale și cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, cu asociația municipiilor, a orașelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind și ridicând problema că vechea formulă din codul fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcție de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce la nivelul autorităților locale, tehnic, era imposibil de realizat până la sfârșitul anului.

De aceea s-a solicitat și s-a obținut acordul politic, această decizie să amânată, îns chimb se introduce amendamentul astfel încât acesteasă fie crescute cu 50% față de valoarea inițială” a spus premierul Ciucă.

Întrebat de ce a ales această măsură, în condițiile în care oricu, prețurile au crescut foarte mult iar populația resimte acest lucru, Nicolae Ciucă a răspuns sec: ”Este o decizie care a fost luată în Coaliție”.

Intenția autorităților este așasar ca impozitarea locuințelor să se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat după ședința de Guvern că ”eventualele creșteri de impozite” nu vor afecta persoanele cu venituri mici.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă interdicție pe WhatsApp: Utilizatorii nu vor mai putea face capturi de ecran pentru anumite categorii de mesaje

Publicat

WhatsApp îi va împiedica pe utilizatorii aplicației să facă înregistrări de ecran sau capturi. Măsura face parte din politica de protejare a confidențialității utilizatorilor.

Utilizatorii nu vor mai putea face capturi de ecran pentru mesajele temporare – „view once” – la imagini și videoclipuri, potrivit Mediafax.

Capturi se ecran se pot face, totuși, deoarece noua funcție este limitată la imaginile și videoclipurile temporare.

Nu este posibil să transmiteți, să exportați sau să salvați imagini și videoclipuri de tip view once, dar destinatarul poate totuși să facă o fotografie utilizând un dispozitiv mobil secundar pentru a obține mesajul dvs. de tip view once, așa că aveți grijă când îl trimiteți.

Noua funcție a fost lansată pentru cei care folosesc o versiune beta actualizată a TestFlight și va fi implementată pentru mai mulți utilizatori în următoarele săptămâni.

Ce se întâmplă dacă vrei să faci captură

Atunci când utilizatorii vor încerca să facă o captură de ecran, aceasta va fi complet neagră. Iar pentru unii dintre aceștia, capacitatea de a face capturi de ecran va dispărea complet.

Există câteva aspecte interesante la noua caracteristică. De exemplu, expeditorul nu va primi o notificare dacă încercarea dvs. de captură de ecran este blocată.

Și încercarea de a înregistra ecranul este, de asemenea, interzisă.

Puteți înregistra în continuare mesaje care dispar, dar nu imagini sau videoclipuri de tip „View Once”. De asemenea, nu veți putea redirecționa, exporta sau salva imagini și videoclipuri „View Once”.

„WhatsApp continuă să lucreze la îmbunătățirea detectării acelor încercări de a face capturi de ecran în tăcere și mai multe îmbunătățiri pot fi disponibile în viitor”, a explicat WABetaInfo.

Cele mai importante trucuri și sfaturi care te ajută să folosești aplicația la maxim

WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicații din lume și este principala utilizată pentru comunicare, în România.

Aplicația are însă foarte multe trucuri, care permit utilizarea ei eficientă, la adecărata capacitate.

Alba24 a făcut un inventar al principalelor operațiuni mai puțin cunoscute, pe care le puteți face cu ajutorul aplicației. Lista completă a trucurilor pentru WhatsApp, poate fi consultată AICI.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Trimiteți locația dvs. unui contact

WhatsApp vă permite să trimiteți fotografii și videoclipuri persoanelor de contact, precum și să partajați un contact sau un document, dar vă puteți trimite și locația.

Acest lucru este foarte util dacă vă întâlniți cu un prieten undeva, mai ales dacă optezi pentru Partajare locație live, care permite contactului tău să îți vadă locația live pe durata pe care o alegi, astfel încât să te poată urmări.

Durata este setată la 15 minute, 1 oră sau 8 ore.

Cum faci asta: 

iOS: Chat > Specific chat > Tap on „+” to the left of the message box > Location > Share Live Location > Select time frame.

Android: Chat > Specific chat > Tap on the paperclip to the right of the message box > Location > Share Live Location > Select time frame.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Căutați în toate chaturile dvs

Poate că cineva ți-a trimis adresa sau ți-ai amintit că ai vorbit despre un anumit program sau film, dar nu vrei să defilezi prin toate mesajele tale pentru a încerca să găsești ceea ce cauți.

În partea de sus a tuturor chat-urilor pe iOS există o bară de căutare dacă trageți în jos.

Pe Android, există o pictogramă de căutare.

Vezi și: WhatsApp, avertisment pentru utilizatori: din octombrie aplicația nu mai funcționează pe aceste telefoane. LISTA

Poți introduce orice în bara de căutare, de la începutul numelui unui oraș dacă căutați o adresă până la un anumit cuvânt și toate chaturile cu acel cuvânt vor apărea mai jos ca mesaje specifice.

Când apăsați pe bara de căutare, veți vedea și o listă de opțiuni, de la Fotografii la Audio, permițându-vă să minimizați căutarea.

Făcând clic pe un rezultat respectiv, veți ajunge la acea parte a conversației pe care ați avut-o.

Sfaturi și trucuri generale WhatsApp: Găsește persoana cu care vorbești cel mai mult

Cine este cu adevărat persoana ta preferată? S-ar putea să nu fie cine crezi. Există o modalitate de a găsi, printre altele, persoanele cărora le trimiteți cele mai multe mesaje și cât de mult spațiu de stocare ocupă fiecare persoană.

iOS și Android: Setări > Stocare și date > Gestionare stocare > Veți vedea o listă de contacte în partea de jos, ordonate după utilizează cel mai mult spațiu de stocare.

Trucuri WhatsApp: cum ștergeți toate mesajele, fotografiile sau videoclipurile, GIF-urile, contactele, locațiile, mesajele vocale, documentele și autocolante într-un singur chat

De exemplu, puteți șterge toate mesajele dintr-un anumit chat sau chat de grup, dar lăsați toate fotografiile.

iOS și Android: Setări > Stocare și date > Gestionare stocare > Selectați Contact > Gestionați > Selectați > Bifați casetele de lângă ceea ce doriți să ștergeți (videoclipuri sau imagini) > Atingeți coșul pentru a șterge.

Este posibil să sortați după care fișiere ocupă cel mai mult spațiu, cel mai nou și cel mai vechi dacă atingeți cercul din colțul din stânga jos după ce atingeți contactul.

Examinați și ștergeți rapid elementele pentru a ajuta la eliberarea spațiului de stocare

WhatsApp facilitează gestionarea a ceea ce ocupă spațiu de stocare pe dispozitivul tău.

Nu numai că puteți vedea care chat-uri au cel mai mult spațiu de stocare ca mai sus, dar puteți vedea și ce fișiere sunt mai mari de 5 MB și ce fișiere au fost redirecționate de mai multe ori.

iOS & Android: Settings > Storage and Data > Manage Storage.

Utilizați WhatsApp pe web și desktop

WhatsApp nu se limitează la telefonul tău mobil. Există o aplicație web care sincronizează totul de pe telefon și există și o aplicație desktop.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Sticle cu acid acetic și apă, vândute ca oțet din vin, în magazinele LIDL. ANPC le-a scos de pe rafturile supermarketului

Publicat

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis oprirea definitivă de la vânzare a unui lot de oteț din Lidl după ce, în urma analizelor, s-a stabilit că acesta conține acid acetic și apă, și nu provine din vin, așa cum era prezentat.

Potrivit unui comunicat al ANPC, în urma unor verificări desfășurate cu aproximativ 3 luni în urmă în lanțul de magazine Lidl au fost prelevate probe din produsul „Oțet din Vin Seineana”, Lot 1/ 17.05.2022, în vederea determinării de către un laborator acreditat a prezenței acidului acetic în produs.

Acidul acetic este un acid slab, cel mai simplu acid din clasa acizilor carboxilici, având formula brută C2H4O2 și formula chimică CH3-COOH.

Problema aici este faptul că nu provine din vin, așa cum spune eticheta.

Lotul a fost oprit temporar de la comercializare până la finalizarea controlului.

„În urma analizării probelor depuse la laborator, s-a constatat că produsul prezentat și vândut consumatorilor ca provenind din vin, nu are nicio legătură cu acesta, fiind de fapt o soluție obținută din acid acetic și apă”, arată ANPC.

Astfel, măsura opririi temporare de la comercializare a fost transformată de comisarii ANPC în cea de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produsului.

„Am convingerea că, până la urmă, toți marii operatori economici înțeleg că suntem în aceeași tabără. Vrem consumatorii mulțumiți, la adăpost de orice pericol și încrezători în produsele și serviciile puse pe piață.

Iată o dovadă în plus că trebuie să strângem rândurile și să verificăm umăr la umăr toate produsele aflate pe raft. Falșii producători și cei ce se dovedește a avea intenții rele trebuie eliminați de pe piață, împreună cu produsele sau serviciile lor.

Toți furnizorii trebuie auditați și suntem la dispoziția celor ce ne solicită sprijinul în acest sens”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax