Connect with us
Advertisement

Actualitate

Museikon: Muzeu de artă sacră amenajat în clădirea Secţiei de Psihiatrie din Alba Iulia. Proiect CJ Alba în colaborare cu specialişti norvegieni

Publicat

Museikon, un muzeu al icoanei, va revitaliza o clădire monument istoric ce va fi restaurată în Alba Iulia, respectiv sediul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (în apropierea Catedralei Reîntregirii). Muzeul cu expoziţii de artă sacră va fi un departament suplimentar al Muzeului Naţional al Unirii şi va găzdui două colecţii de icoane. Consilierii judeţeni au aprobat, joi, finanţarea cheltuielilor aferente parteneriatului cu specialiştii Muzeului Universităţii din Bergen, Norvegia, partener al proiectului.

Un reprezentant al instituţiei norvegiene este prezent în perioada 27 februarie-2 martie, pentru consultări pe teren cu iniţiatorii locali ai proiectului, în vederea amenajării clădirii din secolul XVIII, în aşa fel încât să fie îndeplinite condiţiile de funcţionare cu noua destinaţie. Suma aprobată de consilieri este de 1.992,68 euro, echivalentul a 8.989 lei, respectiv cheltuieli de transport şi diurnă în cadrul proiectului „Dezvoltarea parteneriatului şi faza de design a proiectului „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”.

Proiectul face parte din Programul Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural şi este finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014. În România programul este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, iar partenerul de program din Norvegia este Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural.

Consiliul Judeţean Alba şi-a propus depunerea cererii de finanţare, în competiţia 2014 din cadrul Programului, care presupune restaurarea, reabilitarea şi refuncţionalizarea fostului spital militar, azi secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (peste drum de Catedrala Reîntregirii), corp C3 din secolul XVIII, monument istoric şi transformarea acestuia într-un muzeu cu expoziţie de artă sacră Museikon.

Prin înfiinţarea acestui nou muzeu, se intenţionează promovarea conceptului icoanei româneşti, în mod special al icoanei transilvănene, nu doar ca o creaţie artistică, dar ca fenomen religios şi social, situat la interfernţa dintre influenţa artelor greceşti, sârbeşti, ruse şi ucrainene. De asemenea, va fi posibilă educarea publicului prin experienţe semnificative.

În vederea stabilirii relaţiilor de parteneriat dintre CJ Alba şi Muzeul Universităţii din Bergen, Norvegia, s-a considerat necesară vizita reprezentanţilor norvegieni în vederea documentării şi identificării situaţiei existente pentru a accesa Programul Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural. În timpul deplasării la Alba Iulia este inclusă prezentarea celor mai bune practici şi lecţii învăţate şi discuţii cu echipa de implementare, adunarea cererilor şi devizelor. Finanţarea acestei vizite este asigurată de către Fondul pentru relaţii bilaterale şi presupune implementarea acţiunii bilaterale de parteneriat Dezvoltarea parteneriatului şi faza de design a proiectului „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”.

Perioada de implementare a proiectului este 21 februarie – 25 aprilie 2014 şi un alt partener în implementare este Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Argumente pentru înfiinţarea muzeului de icoane – din documentaţia de proiect

„Muzeul Naţional Unirii Alba Iulia este o instituţie de cultură aflată sub administrarea Consiliului Judeţean Alba. A fost înfiinţat în anul 1888, cu scopul de a promova patrimoniul arheologic descoperit în oraşul antic Apulum. În perioada interbelică instituţia se numea Muzeul Unirii, având ca scop de a ilustra unirea Transilvaniei cu Româniam din anul 1918. După anul 1968, când o importantă colecţie privată ia fost înglobată, Muzeul a devenit de asemenea, depozitarul unui important număr de icoane şi cărţi religioase. Din 1982, un patrimoniu similar a fost adunat la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia, incluzând aproape 700 de icoane şi peste 2000 de cărţi din întreg judeţul.

În perioada comunistă, cercetarea ştiinţifică a patrimoniului era posibilă în măsura în care cartea religioasă putea fi integrată conceptului de luptă naţională şi atât timp cât icoana putea fi asociată artei de tradiţie folclorică. Cercetarea desfăşurată după anul 1989, anul Revoluţiei, a demonstrat că pe teritoriul actual al judeţului Alba au fost înfiinţate şi au activat aici cinci dintre cele mai importante centre artistice ale Transilvaniei, realizându-se în cadrul lor atât icoane pictate pe lemn, cât şi pe sticlă. Activitatea acestor cinci centr a fost aproape în totalitate reconstituită, desigur din perspectiva patrimoniului păstrat.

În urma acestor realizări ştiinţifice Arhiepiscopia Ortodoxă a iniţiat organizarea unui muzeu, dar demersurile s-au oprit din cauza lipsei resurselor financiare, necesare restaurării patrimoniului. În ciuda acestui fapt, în ultimii ani, Cetatea Vauban a fost restaurată; construită la începutul secolului al XVIII-lea de către habsburgi, în centrul ei se află atît muzeul, cât şi sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe. Numărul turiştilor a crescut mult, iar ideea unui muzeu de artă a fost considerată oportună.

Cu un an în urmă, şeful de proiect a prezentat administraţiei judeţene intenţia de extindere a muzeului prin valorificarea celor două colecţii de icoane. Propunerea a fost avizată favorabil şi o clădire (care până acum adăpostea un spital) a fost desemnată să fie renovată şi transformată în spaţii de expoziţie şi depozit.

Prin înfiinţarea acestuia muzeu, se intenţionează promovarea conceptul icoanei româneşti, mai ales al celei transilvănene, ca şi creaţie artistică, situat la interferenţa dintre influenţa artelor greceşti, sârbeşti, ruse şi ucrainene. Pentru administrarea lui, o secţie a muzeului va fi desemnată să funcţioneze ca institut de cercetare a artei religioase şi centru de formare a specialiştilor. Perioadic, această secţie va trebui să organizeze expoziţii de dimensiune internaţională, promovând icoana românească”, se arată în proiectul prezentat consilierilor judeţeni.

foto: arhivă

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement