Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Turism cu ”iz de fotbal” la Alba Iulia: Se vrea construirea unei baze sportive fix la intrarea în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Turiștii care vor vizita în viitor Alba Iulia vor putea începe un tur al Cetății Alba Carolina cu admirarea unei baze sportive, acompaniați de sunetele obișnuite care se aud pe un teren de fotbal, dacă planul urbanistic local va fi aprobat de consilierii locali ai municipiului. 

Este vorba despre un proiect prin care se vrea construirea unor terenuri de sport – unul de fotbal, două de padball (tenis cu piciorul) și unul de baschet, fix la intrarea în Cetatea Alba Carolina.

Adică terenurile vor flanca monumentul istoric Poarta I a Cetății Alba Carolina. De asemenea, va exista și un vestiar și un grup sanitar pe partea dreaptă. 

Momentan, pe partea stângă a Porții este amenajat un spațiu pentru volei pe nisip, iar partea dreaptă este lăsată în paragină și neîngrijită.

De-a lungul vremii, pentru zona respectivă au existat mai multe dezbateri și idei de revitalizare a acesteia. S-a propus o zonă de artizanat pentru meșteșugarii populari, de asemenea a fost și o discuție pentru ca spațiul să fie oferit tinerilor artiști, pentru pictură sau desen.

Mai mult, la un moment dat a fost adusă în discuție și amenajarea unor parcări publice. Însă nici o idee de mai sus nu a prins contur.

Certificatul de urbanism a fost eliberat în data de 9 septembrie 2020, când primar interimar era Voicu Paul, cu doar două săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie.

Joi, 26 noiembrie, noii consilieri ai Municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat la Proiectul de Hotărâre 17, articolul 5, avizarea documentației PUZ amenajare bază sportivă. Solicitarea a fost făcută de SC Biroul de proiectare Străjan SRL pentru Sub Cetatea Sport SRL.

Potrivit raportului de specialitate, ”imobilul este inclus în lista monumentelor istorice sau în zona de protecție a acestora – sit arheologic de interes local categoria A conform PUG cu denumirea ”Necropola de inhumație și incinerație Podei”.

Mai exact, cele două spații sunt chiar sub zidurile de apărare ale Cetății Alba Carolina.

În ședința Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică și în ședința Comisiei tehnice de urbanism ambele din data de 12 noiembrie 2020 s-a primit aviz favorabil cu condiția respectării condiționărilor din avizul de oportunitate.

Din comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, care a dat aviz favorabil, fac parte viceprimarii Marius Filimon (PNL), Emil Antoniu Popescu (USR PLUS), Gabriel Lupea, fost viceprimar (PNL), Nicolae Alexandru Dan Dumitru (USR PLUS) și Alin Gheorghe Stanciu (PSD).

Dezbaterea de joi din Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia și un posibil aviz favorabil reprezintă doar un pas în construirea terenurilor. Dacă avizul va fi favorabil, documentația trece la un alt nivel al primăriei, iar ulterior se va organiza o licitație publică pentru concesionarea spațiului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Diana Theiss

    miercuri, 25.11.2020 at 14:19

    Asa, bateti-va joc de cetatea aia pana la capat, ca doar nu voi ati facut-o, ii prea cu iz austro-ungar. Si cu multitudinea de becuri mov-rosu-albastru-verde, care lumineaza zidurile, merge la fix! Aici se vede cultura „boborului”.

  2. pilu

    miercuri, 25.11.2020 at 16:21

    Intr-adevar la stanga Portii I-a a existat de pe vremea comunistilor terenul de sport Spartac si in stanga o terasa de vara destul de populata. Asta nu inseamna ca trebuie mentinut acelasi regim.
    Nimeni nu vorbeste de cladirea insalubra de dupa prima poarta, data in locatie turcului de la Erol si care avea o instiintare de amenda pentru 5 mai, in caz ca nu igenizeza cladirea. Dar cu oamenii lui Stalin nimic nu se facea. Oare ce amenda a primit ? Poate ne spune noua conducere USR-ista.
    Acele terenuri pot fi facute incepand din spatele noii cladiri a Agentii Centru, unde balariile sunt cat casa. Dar cu mini delta din fata Electrica ce aveti de gand sa faceti ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax