Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: A patra duminică de PROTESTE împotriva poluării, la SEBEŞ. Oamenii nu renunță la dreptul lor la sănătate și la un mediu curat


Publicat

DSC_0818Al patrulea protest împotriva poluării şi a fabricilor de formaldehidă de pe platforma industrială Kronospan a avut loc duminică, 1 februarie, la Sebeș. După trei săptămâni de negocieri ratate între reprezentanţi ai societăţii civile, ai ONG-urilor pentru protecţia mediului şi compania Kronospan, dar şi răspunsuri fără efect din partea autorităţilor, oamenii s-au strâns din nou în parcul din faţa Primăriei Sebeş, pe ninsoare, pentru a-și revendica dreptul lor la sănătate și la un mediu curat.

Organizatorii protestului au transmis pe rețeaua de socializare Facebook că au făcut notificări către Primărie și Jandarmerie pentru toată luna februarie.

Protestatarii s-au strâns din nou duminică, 1 februarie, de la ora 14:00, în parcul din fața Primăriei Sebeș. Pe ninsoare, aceștia au pornit în marș spre Kronospan, cu slogane de genul ”Sebeșul nu te mai vrea, pleacă în Austria”. Față de data trecută, când s-au strâns circa 1.200 de persoane, numărul celor au înfruntat vremea urâtă și au ieșit la protest s-a redus la jumătate. Cei peste 500 de protestatari au încheiat marșul în fața companiei Kronospan, în jurul orei 16:00.

Ca și la celelalte proteste, măsurile de siguranță și ordine publică au fost asigurate de Jandarmeria Alba. Nu au fost semnalate incidente.

”Știm că lucrurile se mișcă încet, știm că mulți îți doresc sa se rezolve cât mai repede, așa ar fi normal având în vedere faptul că multe nereguli au ieșit la suprafață și mai urmează să iasă”, au precizat organizatorii protestului.

Citește și ONG-urile care susţin protestul împotriva Kronospan: „APM Alba a dezinformat opinia publică privind concentraţia de formaldehidă”

Reamintim că proteste similare au avut loc în 11, 18 și 25 ianuarie la Sebeș. Dacă prima dată au participat peste 1500 de persoane, la a doua manifestaţie numărul protestatarilor a crescut, fiind prezente şi persoane din Timișoara, Cluj, Sibiu, dar și alte orașe din România, după cum au anunţat organizatorii. Mesajele promovate la protest au fost ”Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, ”Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau ”Nu corporația face legislația”. La ultima manifestare, din 25 ianuarie, au participat circa 1.200 de persoane.

Citeşte şi ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş

Campania de protest de la Sebeş este organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici, susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva autorizării unei noi fabrici de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe platforma Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Pe de altă parte, reprezentanții Kronospan au transmis într-un comunicat, joi 29 ianuarie, informații privind Studiul de sănătate realizat de Kronochem Sebeș SRL.

În cadrul procedurilor de obţinere a tuturor documentelor de reglementare de către Kronochem Sebes SRL a fost realizat un studiu asupra stării de sănătate a locuitorilor din oraşul Sebeş, intitulat formal “Evaluarea stării de sănătate a populaţiei din zona Sebeş/Lancrăm ca şi condiţie iniţială de sănătate, şi a stării de sănătate asociată instalaţiei noi de formaldehidă de la SC Kronochem, Sebeș”.

Studiul a fost întocmit cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale în vigoare la momentul emiterii sale, fiind întocmit de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti prin Institutul de Sănătate Publică Timişoara şi Centrul de Sănătate Publică Târgu Mureş (vezi http://www.insp.gov.ro/)”, se mai precizează în comunicat.

studiu kronochem timisoaraTotodată, Kronospan a făcut publică pagina de semnături a studiului, spunând că principala critică adusă studiului de sănătate priveşte pretinsa lipsă a acreditării autorilor pentru efectuarea unui asemenea studiu, respectiv efectuarea studiului de către o societate privată.

”După cum se poate observa din pagina de semnături a studiului, autorul principal al studiului este, în realitate, Institutul de Sănătate Publică Timişoara – entitate care este parte integrantă din Institutul Naţional de Sănătate Publică”, transmit reprezentanții Kronospan, precizând totodată că acuzele care le-au fost aduse nu au fost susţinute de niciun fel de dovezi.

”Cetăţenii urbei noastre au dreptul să fie informaţi corect cu privire la activitatea companiei Kronospan Sebes SA. Există diferite persoane care folosesc tehnici de dezinformare clasice în scopul manipulării opiniei publice şi transformării oraşului Sebeş într-un câmp de luptă în beneficiul unor interese obscure. Credem în onestitatea şi buna credinţă a comunităţii din Sebeş şi invităm din nou la dialog pe toţi cei care doresc să înţeleagă cum ne desfăşurăm activitatea. Declarăm încă o dată că suntem o companie responsabilă, care înţelege că unul dintre principalele sale obiective este menţinerea unei relaţii deschise și oneste cu comunitatea locală. Am decis să investim la Sebeş pentru că am avut încredere în capacitatea, profesionalismul și buna credinţă a oamenilor şi de aceea facem un apel către comunitatea locală la susţinere în activitatea pe care o desfăşurăm. Nu înţelegem cum este posibil ca diferite persoane şi organizaţii nonguvernamentale, care ar trebui să demonstreze un real profesionalism în domeniul protecţiei mediului, să nu facă altceva decât să mintă şi să dezinformeze opinia publică fără să fie pedepsite”, au mai transmis reprezentanții Kronospan.

”Am invitat la dialog, de nenumărate ori, persoanele interesate pentru a prezenta în detaliu întreaga noastră activitate, dar nimeni nu a dorit să participe”, se mai precizează în comunicatul.

Pe această cale, Kronospan a lansat o nouă invitație la dialog, ce va avea loc luni, 2 februarie, începând cu ora 10:00 la sediul companiei. La întâlnire sunt invitați reprezentanții autorităților locale și județene precum și reprezentanții mass media. În cadrul întâlnirii, Kronospan va prezenta studiul asupra stării de sănătate a locuitorilor din Sebeş, în original.

În urma protestului de duminică, reprezentanţii Asociaţiei “Prima Natura” au transmis un comunicat de presă, în care relatează următoarele:

“Duminică 01.02.2015 a avut loc cel de-al patrulea marș de protest împotriva poluării în Municipiul Sebeş județul Alba. La marș au participat aproximativ 1.000 de persoane care au continuat să ceară autorităților să ia măsuri urgente pentru oprirea poluării.

Reamintim ca pe platforma Kronospan există 8 rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehidă, 2 rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), motorină, benzina și alte substanțe chimice foarte periculoase și care deservesc Fabrica de formaldehidă de 30.000 t/an. Sebeșul poate fi considerat orașul din vecinătatea unei bombe chimice care poate oricând exploda cu efecte devastatoare.

Nici istoricul companiei Kronospan nu este tocmai curat, în trecut au avut loc incidente cu deversări de formaldehidă neanunțate în momentul producerii lor, dar recunoscute ulterior.

În data de 29.01.2015, Compania Kronospan a emis un comunicat de presă cu titlul ,,Kronospan acuză o campanie de manipulare cu tehnici de dezinformare securiste”.

Referitor la acest comunicat facem următoarele precizări:

Kronospan Sebeș ne-a chemat să participăm în data de 02.02.2015, la ora 10, în fața Prefectului de Alba și a presei locale, fără ca Prefectul de Alba să fie înștiințat, fapt pentru care considerăm că s-au folosit de Instituția Prefecturii;

Ulterior, reprezentanții firmei SC Kronospan Sebeș SA au revenit cu un alt comunicat în care pe lângă reprezentanţii ONG-urilor şi presa locală au fost invitaţi şi reprezentanții autorităților locale și județene, schimbând locația, de la Prefectură la sediul SC Kronospan Sebeș SA.

Considerăm că reprezentanții firmei SC Kronospan Sebeș încearcă să manipuleze și să dezinformeze opinia publică, introducând în acest joc și anumite instituții ale statului român.

Suportul autorităților locale se pare ca este îndreptat mai mult către investitori, nu în favoarea populației care are dreptul să afle informații despre existența unor amenințări la sănătatea ei.

Deși se cere suspendarea activității în urma neregulilor descoperite până acum, nereguli care obligă polulația să trăiască într-un stres permanent, intimidările de tot felul la care sunt supuși unii dintre participanții la marșurile de protest, dapășirile concentrației maxime admise de formaldehidă si PM10 nerecunoscute de APM deși s-au înregistrat şi lipsa unui studiu de impact asupra sănătății polulației din zona Sebeș, care, conform legii, ar fi trebuit să stea la baza evaluării/ revizuirii/ eliberării unei autorizații integrate de mediu, toate acestea constituie abateri grave și necesită un răspuns si o clarificare cât mai rapidă din partea autorităților competente a situaţiei din Sebeș. Mai mult decât atât, funcționarea unor astfel de fabrici cu emisii toxice nu afectează doar oamenii ci s-a constatat că în zona Sebeș apicultorii au avut de suferit mari pierderi de albine din cauza poluării.

Locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele duminică, 8 februarie, începând cu ora 14.00 în Parcul Primăriei Sebeş, până când autoritățile abilitate vor suspenda activitatea în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și SC Kronospan Sebeş SA va reloca toate aceste secții la o distanță cât mai mare față de zone rezidențiale.”

Citeşte FOTO-VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă

Vezi VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

Citește și Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătății

Foto-video: Daniel BLOSSDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Negocierile de taină dintre PNL și PSD au eșuat în mai puțin de o oră. Ciucă nu are majoritate pentru Guvern

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, s-au întâlnit marți seară, fără a anunța presa, pentru a discuta soarta guvernului.

Discuția a durat aproape o oră și a fost un eșec.

Din delegație au făcut parte președintele PSD Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, iar președintele PNL, Florin Cîțu, a fost însoțit de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Întâlnirea a avut loc la 19:30, la mai puțin de o oră după ce PSD a trimis un comunicat oficial prin care anunță că dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Liderii celor două partide nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este „opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

27 octombrie 1687: Tratatul de la Blaj. Ziua în care armata austriacă a preluat mai multe orașe și cetăți din Transilvania

Publicat

27 octombrie 1687 este ziua în care s-a semnat Tratatul de la Blaj, prin care Transilvania punea la dispoziţia armatei austriece un număr de oraşe şi cetăţi şi era recunoscută domnia ereditară a lui Mihai Apafi în Transilvania.

Eforturile diplomatice ale Vienei pentru ocuparea Transilvaniei au început în primăvara anului 1685, cu misiunea iezuitului Antide Dunod, care a fost însărcinat să realizeze o alianță antiotomană între Transilvania și Țara Românească, sub protecția  împăratului.

Nobilimea transilvăneană a înțeles adevăratul scop al lui Dunod și l-a întâmpinat cu reticență.

În acest context, iezuitul a fost forțat să spună cât se poate de clar scopul misiunii sale: ”Nolentes volentes, proteget vos Sua Majestas” (”Vreți nu vreți, veți fi protejați de Maiestatea Sa”).

Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii.

În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească.

În aceste condiții, reprezentanții stărilor din Transilvania au semnat Tratatul Hallerian, prin care provincia intra sub protecția împăratului.

Profitând de o retragere temporară a trupelor imperiale, care au fost trimise la asediul Budei, Apafi și dieta au amânat ratificarea acordului, mai mult au decis să îi trimită Porții tributul obișnuit și să păstreze relațiile cu otomanii.

Iritată de acțiunile transilvănenilor, Curtea de la Viena a trimis o nouă armată, sub conducerea lui Carol de Lorena, care a impus un nou acord, semnat la Blaj, în toamna anului 1687.

Acest acord a reprezentat ocuparea de facto a Transilvaniei, habsburgii instalând garnizoane militare în toate cetățile importante, iar transilvănenii erau obligați să furnizeze alimente pentru întreținerea acestora.

Momentul, reprezentat de o gravură

Scena predării cheilor cetăților Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj semnat la 27 octombrie 1687, a fost imortalizat într-o gravura.

Lucrarea a fost realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin și tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg.

Gravura face parte dintr-o mapă intitulată Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c. Imaginea centrală cu titlul Les transilvains soumis prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primește de la nobilii ardeleni cheile cetăților Transilvaniei.

În partea superioară, flancată de trofee de război și steaguri, este imaginea cetății Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg.

Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetății transilvănene.

Surse: Historia.ro, mnuai.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

În ce condiţii se poate modifica un contract de telefonie, internet sau televiziune. Precizări făcute de ANCOM

Publicat

ANCOM readuce în atenţia celor interesaţi faptul că modificarea contractului pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune se poate face atât la cererea utilizatorului, cât şi la iniţiativa operatorului.

Potrivit ANCOM, utilizatorul poate solicita schimbarea planului tarifar sau a altor clauze conform prevederilor exprese din contract prin negocierea directă cu furnizorul.

Dacă operatorul intenționează să modifice unilateral clauze din contract (servicii oferite, tarife, mod de tarifare etc.), el are obligaţia să își informeze abonații despre modificări prin intermediul unei notificări, cu cel puţin 30 de zile înainte de producerea acestora.

În acest interval, dacă nu sunt de acord cu modificările, abonații pot renunţa la contract fără a plăti despăgubiri.

Transmiterea notificărilor de către furnizori

Notificarea privind intenția de a modifica unilateral contractul trebuie să fie transmisă de operator printr-unul din următoarele mijloace:

  • e-mail
  • SMS
  • contul de client al utilizatorului de pe site-ul operatorului, caz în care va fi însoțită de un SMS și/sau e-mail de avertizare cu privire la transmiterea notificării
  • fax
  • scrisoare

Mijlocul ales de furnizor pentru transmiterea notificării trebuie să asigure transmiterea integrală a textului acesteia, fără a face trimitere la alte surse de informare.

Ce, cum şi unde reclami

Dacă un furnizor a modificat contractul fără să notifice sau nu a informat utilizatorul despre posibilitatea de a denunţa contractul fără penalităţi, ANCOM poate lua măsuri.

Sesizările pot fi trimise prin mijloacele menționate în secţiunea Sesizează ANCOM.

sursa: ancom.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Record de vaccinări anti-COVID, în România, în ultimele 24 de ore. Câte persoane s-au vaccinat cu prima doză

Publicat

Peste 150.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Dintre acestea,110.033 au fost imunizate cu prima doză, potrivit românia24.ro

150.639 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. În total 6.621.326 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 6.041.920 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 759.661 de persoane au făcut și doza a treia.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, marți, la ora 17.00, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 12.129.295.

Au fost utilizate 9.184.514 de doze Pfizer BioNTech, 799.298 de doze Moderna, 851.868 de doze AstraZeneca și 1.293.615 de doze Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore au fost 78 de reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 18.211 de reacții comune și minore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate