Connect with us
Advertisement

Actualitate

ONG-urile care susţin protestul împotriva Kronospan: „APM Alba a dezinformat opinia publică privind concentraţia de formaldehidă”

Publicat

instalatie kronospan formaldehida ONG-urile care derulează campania anti-poluare de la Sebeş au transmis precizări prin care atrag atenţia că instituţii ale statului – APM, Garda de Mediu, DSP – nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale, potrivit reprezentanţilor asociaţiei Prima Natura şi Grupul de Iniţiativă Sebeş.

Mai mult, acestea susţin că APM Alba a dezinformat opinia publică în legătură cu depăşirea concentraţiei de formaldehidă la Sebeş, anul trecut şi că Garda de Mediu nu deţine aparatură pentru a putea măsura emisiile de substanțe toxice.

Reprezentanţii organizaţiilor reamintesc că organizează un nou protest, duminică, 1 februarie, de la ora 14.00, la Sebeş.

Vă prezentăm integral comunicatul de presă transmis de asociaţia Prima Natura:

“Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş și Asociaţia PrimaNatura își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care mai multe instituții (APM, DSP, Garda de Mediu), ce au rolul de a veghea la protejarea mediului și sănătății populației din județul Alba, își îndeplinesc obligațiile legale.

  1. Agenția pentru Protecția Mediului Alba (APM) a dezinformat opinia publică în legătură cu depășirea concentrației de formaldehidă în municipiul Sebeș, la nivelul anului 2014. În data de 20 ianuarie a.c., APM Alba a remis presei un comunicat în care se afirmă că <în urma monitorizării de către A.P.M. Alba a concentraţiei de formaldehidă, la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depăşiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87>.

Raportul APM Alba privind starea mediului în județul Alba nr. 8316 /15.10.2014, care poate fi consultat pe pagina online a instituției, contrazice flagrant ceea ce se afirmă în comunicatul de presă al APM. Potrivit acestui raport aferent lunii septembrie 2014, în data de 19.09.2014, în punctul de monitorizare din cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș, concentrația maximă de formaldehidă a fost depășită semnificativ – 0,029 mg/mc față de concentrația maximă admisibilă în STAS 12574/87 de 0,012 mg/mc.

  1. Deși municipiul Sebeș este unul dintre cele mai industrializate orașe din România, Garda de Mediu Alba nu deține niciun fel de aparatură pentru a putea măsura emisiile de substanțe toxice.

Întrebare adresată șefului Gărzii de Mediu Alba: Domnule comisar șef, are Garda de Mediu Alba aparatură să măsoare măsurile emisiilor poluante date de autorizația de mediu?

Răspuns: <Nu avem nicio aparatură la momentul de față! Răspunsul la sesizările primite în acest sens se face pe baza buletinului de analiză din data respectivă.>

Cu toate acestea, în ultimii zece ani, Comisariatul Judeţean Alba al Gărzii Naționale de Mediu a sancționat compania Kronospan pentru săvârșirea de contravenții prevăzute în legislaţia privind protecţia mediului cu 12 amenzi în valoare de 866.000 de lei (aproape 200.000 de euro), potrivit instituției.

Răspunsul Comisariatului Judeţean Alba al Gărzii Naționale de Mediu:

<Referitor la solicitarea dumneavoastră, formulată în baza Legii nr.54412001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, adresată Ministerului, Apelor şi Pădurilor înregistrată cu nr.43648113.01.2015, care a fost transmisă spre soluţionare Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul General, înregistrată cu nr. 281/GM/15.01.2015 iar ulterior Serviciului Comisariatul Judeţean Alba al GNM înregistrată cu nr.71116.01.2015, prin care se solicita informaţii privind sancţionarea celor 2 societăţi care funcţionează pe platforma Kronospan Sebeş, în perioada 2004-până în prezent, vă comunicăm următoarele :

– SC Kronospan Sebeş SA a fost sancţionată contravenţional pentru săvârşirea de contravenţii prevăzute în legislaţia privind protecţia mediului, fiind aplicate 10 sancţiuni în valoare de 716.0001ei .

– SC Kronochem Sebeş SRL a fost sancţionată contravenţional pentru săvârşirea de contravenţii prevăzute în legislaţia privind protecţia mediului, fiind aplicate 2 sancţiuni în valoare de 160.000 lei.”

  1. În ceea ce privește Direcția de Sănătate Publică Alba, așteptăm în continuare lămuriri cu privire la lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătății populaței din zona Sebeș, care, conform legii, ar fi trebuit să stea la baza evaluării/ revizuirii/ eliberării unei autorizații integrate de mediu.
  2. Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş și Asociaţia PrimaNatura a strâns deja peste 4600 semnături pentru petiția prin care se cere respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos. ce urmează să fie transmisă președintelui României, Klaus Iohannis.

Reamintim că locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele duminică, 1 februarie, începând cu ora 14.00 în Parcul Primăriei Sebeş, până când autoritățile abilitate vor suspenda activitatea în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și SC Kronospan Sebeş SA va reloca toate aceste secții la o distanță cât mai mare față de zone rezidențiale”.

Citeşte şi ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş

Citeşte FOTO-VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă

Vezi VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

Citește și Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătății

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement