Connect with us
Publicitate

Eveniment

Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătății

Publicat

IMG_4137 mod Prefectul Gheorghe Feneșer a declarat, pentru Alba24, faptul că, în perioada 2008 – 2009, consilierii locali din Sebeș au respins de trei ori un proiect de hotărâre prin care se cerea realizarea unui studiu de impact asupra sănătății populației. De asemenea, prefectul a transmis că unii dintre consilieri se aflau în acel moment într-un conflict de interese, fiind și angajați la Kronospan.

”În urmă cu aproximativ 3 – 4 ani de zile eu am luptat foarte mult pentru a face în municipiul Sebeș un studiu de impact asupra sănătății populației, dar acel studiu de impact să nu fie făcut de o societate din țară și să nu fie plătit de firma respectivă. În Consiliul Local Sebeș am introdus de trei ori acest proiect de hotărâre prin care ceream acest studiu de impact. L-am introdus pe parcursul a doi ani de zile, de trei ori, nefiind aprobat. Pentru acel studiu de impact, la vremea respectivă, trebuia să fie alocați de către CL Sebeș o sumă derizorie pentru municipiul Sebeș, undeva la maxim 30-40.000 de euro”, a precizat prefectul Gheorghe Feneșer.

”Am cerut altceva atunci. Am cerut ca populația din Sebeș să desemneze reprezentanții de la ONG-uri, Consiliul Local să desemneze reprezentanții Consiliului Local și ai Primăriei, Direcția de Sănătate Publică să fie parte din această comisie, cât și Agenția de Mediu și împreună să caute pe site-uri primele patru sau cinci mari societăți din Europa care fac așa ceva. După care de comun acord stabileau care sunt societățile. Se trimitea o ofertă din partea Consiliului Local și vedeam care răspundea. Asta este inițiativa care am avut-o în 2008 și în 2009, dar repet, nu a trecut de Consiliul Local”,  a mai completat acesta.

”În 2007 – 2008 când am început lupta cu acea pulbere pm10, dușmanul nostru nu a fost societatea, ci clasa politică. Consiliul Local de la acea perioadă nu vroia absolut nimic, niciun control venit din afară, dacă am solicitat acest studiu de mediu – nu e bun”, a declarat Gheorghe Feneșer. De asemenea, acesta transmis că unii dintre consilierii locali au fost într-un conflict de interese, fiind și angajați la firma respectivă.

”După părerea mea, 100% era un conflict de interese. Acum nu cunosc, nu mai cunosc compoziția Consiliului Local Sebeș”, a mai completat prefectul.

Mai multe detalii puteți vedea în emisiunea Testul de Sinceritate, care va fi difuzată luni, 26 ianuarie.

În contextul în care mai multe ONG-uri au organizat acţiuni de protest privind problema poluării de la Sebeş şi fabricile de formaldehidă de pe platforma Kronospan, subiectul prezentării unui studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei a fost discutat de mai multe ori, inclusiv în două şedinţe organizate joi, la Prefectura Alba şi la Primăria Sebeş. Nu fost concluzii clare, însă Kronospan a transmis că a cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti efectuarea unui studiu de impact asupra stării de sănătate pentru toate activităţile desfăşurate pe platforma Kronospan Sebeş.

Reprezentanţii DSP Alba au declarat joi, în timpul întâlnirii de la Primăria Sebeş că a fost făcut un astfel de studiu în 2007 şi au mai fost discuţii şi în 2013 şi 2014.

Vedeţi mai multe detalii.

FOTO – VIDEO | DEZBATERI RATATE la Primăria Sebeș, în scandalul Kronospan

şi

Scandalul privind poluarea de la Sebeş: Declaraţii „discrete” la întâlnirea cu Prefectura, ONG-uri, instituţii publice şi Kronospan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ion

    luni, 26.01.2015 at 19:04

    „Prin anul 2008 se pornește marele scandal de la Sebeș, cel legat de inițiativa celor de la Kronospan de a deschide o nouă fabrică de formaldehidă. Formaldehida e un fel de substanță extrem de toxică și care, sub formă de gaz, a fost folosită în timpul celui de-al doilea Război Mondial, extrem de eficient, zic cifrele deceselor provocate. La presiunea comnității locale și a organizațiilro de mediu, fabrica în cauză a fost închisă și, după mai multe manifestații, proiectul a fost abandonat de austriecii de la Kronospan. Ceea ce e foarte bine. Dar, ce să vezi drăcie, liderul mișcării locale de luptă înpotriva fabricii de formaldehidă era taman domnul Gheorghe Feneșer, pe atunci doar lider minuscul de partid și proaspăt sforar al Antenei locale. Culmea însă, un ONG-ul care a muncit mult la documentele care au dus la oprirea proiectului cu fabrica de formaldehidă a fost taman Alburnus Maior. Adică, ecologiștii ăștia care acum vor să salveze Apusenii și Roșia Montană au luptat și pentru Sebeș, cot la cot cu domnul Feneșer. Sigur, atunci, aceștiea erau niște minunați în ochii actualului prefect. Acum, însă, i-ar cam călca sub roțile gipanului de prefect, numai să lase să se pornească proiectul RMGC. În timpul acelui scandal, gurile rele ziceau că, pe lîngă inima lui mare de ecologist și iubirea pentru săntatea oamenilor din Sebeș, Feneșer mai era mînat în luptă de refuzul austriecilor de a se promova insistent la postul Antena 1 local. Dar deh, asta vorbea gura păcătosului prin tîrg. Important e că, acum, situația cu Kronospan e calmă, ba chiar bună. Și, pentru a evita orice probleme, fiica domnului Prefect, o avocată de reale succesuri, are niște contracte cu, ați ghicit, Kronospan. Pen’să, or fi fost ei niște mîrlani care voiau să polueze urbea și din cauza cărora a ieșit prefectul pe stradă, la proteste, cu portavoce și steag în mînă, dar au și ei nevoie de reprezentare juridică, nu?
    Ei bine, cam ăsta e, în linii mari, minunatul reprezentant al Guvernului „

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate