Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş


Publicat

protest la kronospan 2015Potrivit unui comunicat de presă trimis de ONG-urile din Sebeş, Asociația PrimaNatura Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş şi Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin, locuitorii oraşului Sebeș „încă aşteaptă de la autoritățile și instituțiile abilitate decizia relocării secțiilor chimice de pe platforma Kronospan”. În urma celui de-al treilea protest, care a avut loc duminică, au fost centralizate tabelele cu semnături pentru petiția ce va fi trimisă săptămâna aceasta Președintelui României, Klaus Iohannis.

„Mobilizarea și determinarea a făcut ca în doar câteva zile să fie strânse peste 4.500 de semnături, iar acest fapt este confirmarea clară, practică, a dorinței oamenilor de a respira un aer curat și de a scăpa definitiv de poluarea din oraș”, se arată în comunicatul celor de la PrimaNatura, Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş şi Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin.

Citeşte FOTO-VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă

Președintele Asociației PrimaNatura, Anișoara Ștefan a declarat că „după cele trei proteste masive, sebeșenii încă așteaptă de la autorități și instituțiile abilitate decizia relocării secțiilor chimice de pe platforma Kronospan. Mai mult, după cele constatate recent, cerem suspendarea activității în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și insistăm ca studiul de impact asupra sănătății polulației să fie făcut public. Pentru aceste nemulțumiri au ieșit în stradă mii de oameni, iar protestele vor continua până când cetățenilor le vor fi îndeplinite cererile. Până atunci Sebeșul poate fi considerat orașul din vecinătatea unei bombe chimice care poate oricând exploda cu efecte devastatoare”.

Vezi VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

În comunicatul trimis de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, Asociaţia PrimaNatura și Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin se arată că:

„Duminică, 25 ianuarie, a avut loc cel de-al treilea marș de protest împotriva poluării în Municipiul Sebeș, județul Alba. La marș au participat aproximativ 2000 de persoane la care s-au alăturat circa 80 de moți din Apuseni, veniți să încurajeze localnicii în lupta lor pentru sănătate și un mediu curat, dar și oameni din Reghin, Cugir, Alba-Iulia și Deva, dornici să-și exprime solidaritatea cu sebeșenii.

În urma primelor marșuri de protest, în data de 22  ianuarie, au avut loc două întâlniri între ONG-urile implicate, reprezentanți ai localnicilor din Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, autorități (Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcție de Sănătate Publică) și reprezentanți ai SC Kronospan Sebeș SA. Întâlnirile s-audesfășurat în incinta Prefecturii Alba, respectiv Primăria Sebeș.

La nici una din aceste întâlniri presa nu a fost invitată, iar jurnaliștii au întâmpinat dificultăți în a lua parte la discuții. Chiar dacă aceste întâlniri s-au dorit a fi negocieri între autorități şi cei implicați în campania „Opriți Poluarea în Sebeș”, membrii ong-urilor au subliniat încă de la începutul campaniei că nu vor lua parte la niciun fel de discuții fără ca presa și orice altă persoană interesată să poată lua parte. Accesul jurnaliștilor a fost în cele din urmă permis.

Cele constatate la întâlnirea din cadrul Prefecturii Alba au fost următoarele:

– cel mai important document, studiul de impact asupra sănătății a fost întocmit de o societate care nu deține acreditare pentru a efectua astfel de studii și mai mult decât atât, Direcția de Sănătate Publică Alba nu a putut oferi un răspuns clar referitor la existența sau absența acestui studiu de impact;

– Garda de Mediu Alba nu deține aparatura necesară monitorizării emisiilor de substanțe toxice și deși au primit numeroase sesizări din partea localnicilor se află în imposibilitatea de a lua măsuri concrete în vederea soluționarii acestora.

– reprezentanți ai poluatorului au luat parte la discuții, dar nu au adus nici un fel de lămuriri privind activitatea desfășurată. Aceștia au părăsit sala de ședințe pe motiv că persoanele prezente (aici referindu-se strict la membrii ong-urilor şi presă) nu au studii de specialitate pentru a lua parte la prezentarea care ar fi urmat, anume studiul de impact asupra sănătății polulației. Acest studiu ar fi fost făcut cunoscut de reprezentantul societății care l-a și întocmit, dar care nu deține acreditare.

Reamintim că platforma industrială Kronospan adăpostește opt rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, două rezervoare de methanol(alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, altele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), motorină, benzină, precum și alte substanțe chimice foarte periculoase. Acestea deservesc unitatea de producțiea formaldehidei cu o capacitate de 30.000 tone anual”.

Citește și Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătățiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

ANUNȚ IMPORTANT în atenția beneficiarilor de GRANTURI pentru investiții acordate IMM-urilor – Măsura 3

Publicat

Alba24.ro oferă firmelor beneficiare ale Granturilor pentru investiții (Măsura 3) acordate IMM-urilor din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENTĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19 posibilitatea publicării anunțurilor de demarare proiect și închidere proiect în condiții rapide și nebirocratice.

Procedura este simplă și presupune următorii pași:

1. Trimiteți pe e-mail la publicitate@alba24.ro o comandă fermă, care să conțină datele de facturare ale societății dvs și data în care doriți publicarea

2. Trimiteți pe același e-mail anunțul de demarare sau închidere proiect în format editabil (word) si in format .pdf

3. Veți primi factura fiscală în valoare de 1.000 RON + TVA

4. După ce faceți dovada plătii, anunțul se publică pe prima pagină Alba24.ro în coloana Actualitate și în categoria Economie

5. Anunțul se publică timp de 3 zile consecutiv

6. După cele 3 zile, primiți pe e-mail un raport de difuzare și o monitorizare (printscreen-uri) pentru a face dovada publicării

Alba24.ro îndeplinește toate condițiile impuse de finanțator privind audiența, adresabilitatea și traficul. În luna decembrie 2020, Alba24.ro a avut 1.636.402 vizitatori unici, conform trafic.ro

Publicarea anunțurilor online este suficientă și NU este nevoie să publicați într-un ziar tipărit aceste anunțuri.

Întreaga procedură este rapidă, ieftină și acceptată de finanțator.

În plus se face exclusiv online, scutindu-vă de drumuri și expunere inutilă în condițiile sanitare actuale.

Puteți vedea aici exemple de anunțuri similare publicate deja în Alba24:

(P) BIROTICA SRL: ANUNȚ DEMARARE PROIECT. „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor

(P) TED PROTECT SRL: ANUNȚ DEMARARE PROIECT. „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Relații suplimentare puteți obține pe e-mail la publicitate@alba24.ro sau telefonic la 0726176056 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 22 februarie. Câteva zile mai calde, dar și perioade cu ninsori. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

Vremea va fi ușor mai caldă față de normalul perioadei în următoarele două săptămâni. Sunt așteptate perioade cu ninsori și unele zile cu ploi.

Apoi, până în 22 februarie, temperaturile vor fi negative noaptea, foarte frig în special la munte. Va mai ninge, mai ales în săptămâna 8-14 februarie.

Prognoza meteo pe 4 săptămâni în țară

Săptămâna 25-31 ianuarie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cantitățile totale de precipitații vor fi excedentare în toată țara, dar mai ales în zonele montane.

Temperaturi / precipitații: maxime de 1-9 grade Celsius în zonele mai joase, minime de -6.. 2 grade Celsius, posibil ninsori/ploi în 25, 27-28 ianuarie; maxime între -6…6 grade la munte, minime până la -11 grade Celsius, cu posibile ninsori în 25 și 28-30 ianuarie

Săptămâna 1-7 februarie

Temperatura medie ale aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Temperaturi / precipitații: maxime 4-7 grade Celsius în zonele mai joase, minime de -2 … 1 grad Celsius; la munte, maxime de -1…4 grade Celsius, minime până la -5 grade Celsius; posibile ninsori/ploi în jurul datei de 2 februarie.

Săptămâna 8-14 februarie

Temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor mai coborâte în regiunile nordice.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi / precipitații: maxime între -1 grad și 2 grade Celsius în zonele mai joase, minime până la -9 grade Celsius; la munte, maxime negative și minime până la -12 grade Celsius; ninsori aproape toată săptămâna la șes și câteva zile la munte.

Săptămâna 15-22 februarie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi / precipitații: maxime de 1-3 grade Celsius în zonele mai joase, minime până la -9 grade Celsius; la munte, maxime negative și minime până la -12 grade Celsius; posibile ninsori în jurul datei de 20 februarie.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile din Sebeș au intrat în ALERTĂ după ce duminică aerul din municipiu a fost CEL MAI POLUAT din România

Publicat

Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor a transmis că săptămâna viitoare va convoca o întâlnire instituțională pentru a discuta despre problema calității aerului din oraș, după valorile îngrijorătoare înregistrate în weekend de stația de monitorizare și de autolaborator.

Reamintim faptul că municipiul Sebeș s-a aflat pe primul loc în topul poluării pe țară, duminică, după ce valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10 au „explodat”, depășind în unele măsurători chiar și de 4 ori valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane. 

Vezi și HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

„Valorile îngrijorătoare rezultate în urma monitorizării permanente a calității aerului, pe care municipiul Sebeș o efectuează prin intermediul autolaboratorului aflat în proprietatea municipalității, au fost în comunicate, prin adrese scrise, autorităților județene cu competențe în protejarea mediului înconjurător (Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Alba).

Municipiul Sebeș a semnalat necesitatea realizării unui plan de calitate a aerului, în parteneriat cu autoritățile competente. Menținerea valorilor la limitele prevăzute de legislație este un deziderat pentru administrația publică locală, însă trebuie să se regăsească și la nivelul strategiilor finanțate la nivel județean.

În acord cu prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, în cursul săptămânii care începe mâine, vom convoca o întâlnire instituțională la care trebuie să participe toți factorii responsabili, deoarece sănătatea populației este prioritatea noastră, iar cetățenii municipiului Sebeș merită un răspuns la aceste îngrijorări generate de calitatea aerului”, a transmis primarul Dorin Nistor, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA ACCIDENT la Alba Iulia. Un autoturism a rupt un semafor și s-a înfipt într-un stâlp, pe strada Tudor Vladimirescu

Publicat

Un accident rutier s-a produs duminică seara, pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Alba Iulia. Un autoturism a rupt un semafor și s-a oprit într-un stâlp, lângă o trecere de pietoni.

Reamintim faptul că în urmă cu aproximativ trei săptămâni în zona respectivă a avut loc un alt accident rutier. Atunci, un autoturism condus de un tânăr a rupt un semafor, a distrus un gard, a avariat o țeavă de gaz și s-a oprit în zidul unei case.

Vezi și FOTO: ACCIDENT la Alba Iulia. Un tânăr a rupt cu mașina un gard, a avariat o țeavă de gaz și s-a oprit în zidul unei case

Semaforul înlocuit după accidentul anterior a fost pus la pământ, duminică seara, de un autoturism marca VW Passat, înmatriculat în județul Alba.

 

foto: cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate