Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ONG-urile care au început protestul împotriva Kronospan aşteaptă o decizie a autorităţilor pentru relocarea fabricilor de formaldehidă de la Sebeş

Publicat

protest la kronospan 2015 Potrivit unui comunicat de presă trimis de ONG-urile din Sebeş, Asociația PrimaNatura Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş şi Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin, locuitorii oraşului Sebeș „încă aşteaptă de la autoritățile și instituțiile abilitate decizia relocării secțiilor chimice de pe platforma Kronospan”. În urma celui de-al treilea protest, care a avut loc duminică, au fost centralizate tabelele cu semnături pentru petiția ce va fi trimisă săptămâna aceasta Președintelui României, Klaus Iohannis.

„Mobilizarea și determinarea a făcut ca în doar câteva zile să fie strânse peste 4.500 de semnături, iar acest fapt este confirmarea clară, practică, a dorinței oamenilor de a respira un aer curat și de a scăpa definitiv de poluarea din oraș”, se arată în comunicatul celor de la PrimaNatura, Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş şi Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin.

Citeşte FOTO-VIDEO: PROTEST la SEBEŞ, etapa a TREIA. Campania împotriva fabricilor de formaldehidă de la Kronospan continuă

Președintele Asociației PrimaNatura, Anișoara Ștefan a declarat că „după cele trei proteste masive, sebeșenii încă așteaptă de la autorități și instituțiile abilitate decizia relocării secțiilor chimice de pe platforma Kronospan. Mai mult, după cele constatate recent, cerem suspendarea activității în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și insistăm ca studiul de impact asupra sănătății polulației să fie făcut public. Pentru aceste nemulțumiri au ieșit în stradă mii de oameni, iar protestele vor continua până când cetățenilor le vor fi îndeplinite cererile. Până atunci Sebeșul poate fi considerat orașul din vecinătatea unei bombe chimice care poate oricând exploda cu efecte devastatoare”.

Vezi VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba. Reacția slabă a autorităților în scandalul Kronospan

În comunicatul trimis de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, Asociaţia PrimaNatura și Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin se arată că:

„Duminică, 25 ianuarie, a avut loc cel de-al treilea marș de protest împotriva poluării în Municipiul Sebeș, județul Alba. La marș au participat aproximativ 2000 de persoane la care s-au alăturat circa 80 de moți din Apuseni, veniți să încurajeze localnicii în lupta lor pentru sănătate și un mediu curat, dar și oameni din Reghin, Cugir, Alba-Iulia și Deva, dornici să-și exprime solidaritatea cu sebeșenii.

În urma primelor marșuri de protest, în data de 22  ianuarie, au avut loc două întâlniri între ONG-urile implicate, reprezentanți ai localnicilor din Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, autorități (Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcție de Sănătate Publică) și reprezentanți ai SC Kronospan Sebeș SA. Întâlnirile s-audesfășurat în incinta Prefecturii Alba, respectiv Primăria Sebeș.

La nici una din aceste întâlniri presa nu a fost invitată, iar jurnaliștii au întâmpinat dificultăți în a lua parte la discuții. Chiar dacă aceste întâlniri s-au dorit a fi negocieri între autorități şi cei implicați în campania „Opriți Poluarea în Sebeș”, membrii ong-urilor au subliniat încă de la începutul campaniei că nu vor lua parte la niciun fel de discuții fără ca presa și orice altă persoană interesată să poată lua parte. Accesul jurnaliștilor a fost în cele din urmă permis.

Cele constatate la întâlnirea din cadrul Prefecturii Alba au fost următoarele:

– cel mai important document, studiul de impact asupra sănătății a fost întocmit de o societate care nu deține acreditare pentru a efectua astfel de studii și mai mult decât atât, Direcția de Sănătate Publică Alba nu a putut oferi un răspuns clar referitor la existența sau absența acestui studiu de impact;

– Garda de Mediu Alba nu deține aparatura necesară monitorizării emisiilor de substanțe toxice și deși au primit numeroase sesizări din partea localnicilor se află în imposibilitatea de a lua măsuri concrete în vederea soluționarii acestora.

– reprezentanți ai poluatorului au luat parte la discuții, dar nu au adus nici un fel de lămuriri privind activitatea desfășurată. Aceștia au părăsit sala de ședințe pe motiv că persoanele prezente (aici referindu-se strict la membrii ong-urilor şi presă) nu au studii de specialitate pentru a lua parte la prezentarea care ar fi urmat, anume studiul de impact asupra sănătății polulației. Acest studiu ar fi fost făcut cunoscut de reprezentantul societății care l-a și întocmit, dar care nu deține acreditare.

Reamintim că platforma industrială Kronospan adăpostește opt rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, două rezervoare de methanol(alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, altele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), motorină, benzină, precum și alte substanțe chimice foarte periculoase. Acestea deservesc unitatea de producțiea formaldehidei cu o capacitate de 30.000 tone anual”.

Citește și Prefectul de Alba: Mai mulți consilieri locali din Sebeș au fost în CONFLICT DE INTERESE când s-au opus realizarii unui studiu de impact asupra sănătății

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax