Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Lucrările la podul de la Ciugud au fost sistate cu doar 3 săptămâni înainte de finalizare. Explicațiile primarului

Publicat

Lucrările la podul de peste râul Mureș, care face legătura mai ușoară între Ciugud și zona de dezvoltare economică a comunei, s-au oprit.

Doar de trei săptămâni mai avea nevoie administrația locală, pentru a finaliza lucrările. 

Deși podul este aproape gata, au rămas de executat cele două bretele rutiere și două sensuri giratorii.

Pentru a lămuri situația, Alba24 a stat de vorbă cu primarul Gheorghe Damian. 

Finanțarea prin PNDL a fost însă sistată la nivel național, lăsând în aer sute de proiecte începute în administrația locală. Aici puteți citi detalii legate de epuizarea fondurilor din PNDL și anunțul premierului Cîțu.

De asemenea, mai este vorba și despre creșterea prețurilor la materialele de construcții și cu forța de muncă, ceea ce duce la o majorare a cheltuielilor ne-eligibile prin proiecte.

Primarul Gheorghe Damian a explicat situația, într-o declarație pentru Alba24.ro.

”Podul de peste râul Mureș, cu cele două bretele de aproximativ 1,6 kilometri, care conectează zona de dezvoltare economică și comuna Ciugud, se află într-un stadiu foarte avansat. Noi am mai fi avut nevoie de maxim 3 săptămâni să finalizăm lucrarea.

Practic podul este gata, mai trebuie pusă piatra spartă, asfaltul sa facem sensurile giratorii.

Din păcate, din cauza opririi finanțărilor pe PNDL și mai mult decât atât, a creșterii bugetului ne-eligibil, că aici este marea problemă, datorită apariției acelui OUG 114, suntem în incapacitatea de a continua lucrările. Prețurile materialelor și a manoperei au sărit în aer.

Am dispus sistarea temporară a lucrărilor până la deblocarea finanțării. Nu știm care va fi orizontul de timp… am vorbit la Ministerul Dezvoltării Regionale, care este cumva finanțatorul nostru.

Avem promisiuni că după rectificarea bugetară din august, vor fi deblocate fondurile, iar pentru partea de ne-eligibil așteptăm să avem măcar posibilitatea să luăm credit din Trezorerie pentru a putea finaliza acest obiectiv extrem de important pentru noi” a spus Gheorghe Damian.

Primarul a mai spus că diferența de bani care trebuie acoperită este de aproximativ 1,2 milioane de euro.

Reamintim faptul că podul are o lungime de aproape 150 de metri, o suprafață carosabilă de 7,5 metri lățime (două benzi de 3,75 metri lățime) și două trotuare de 1,27 metri lățime.

Prin realizarea podului, traseul locuitorilor din Ciugud spre Alba Iulia va fi scurtat cu aproximativ 3 kilometri.

Astfel, zona de dezvoltare economică a comunei va deveni mai ușor accesibilă pentru locuitorii din satele Șeușa și Ciugud.

Contractul de execuție lucrări a fost semnat la data de 22.01.2020. Valoarea lucrărilor se ridica la 15.699.339,42 lei, au transmis reprezentanții primăriei.

Investiția este finanțată parțial prin Programul Național de Dezvoltare Locala.

Contractul de finanțare a fost semnat la data de 19.01.2018 și are valabilitate până la finalizarea obiectivului de investiții, inclusiv punerea în funcțiune a obiectivelor, după caz, fără a depăși însă termenul de 4 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax