Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Epuizarea fondurilor din PNDL aruncă în aer investițiile locale. Ce spun primarii din Alba, despre impactul deciziei

Publicat

Scandal imens în administrația locală din toată țara. Ministerul Dezvoltării a informat o parte dintre primării că a epuizat bugetul de 4 miliarde de lei dedicat controversatului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

În Alba, majoritatea primarilor au început aflat miercuri despre această situație și au început să evalueze, împreună cu angajații din instituție, situația în care se regăsesc bugetele lor. 

Pe grupurile de Whatsapp ale unora dintre primarii din județ a început să circule documentul emis de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice. Acesta poate fi vizualizat AICI.

După tonul discuțiilor din grupuri, problema este serioasă și o mare parte dintre administrațiile care au în derulare proiecte prin PNDL, mai ales cele din comune, vor fi nevoite să sisteze lucrările începute prin acest program.

Majoritatea primarilor din Alba sunt liberali, astfel încât au fost moderați în declarațiile publice.

În scrisoarea transmisă primarilor (pe care o mare parte nu au primit-o încă), ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, îi anunță că ministerul ”a epuizat creditele bugetare alocate PNDL pentru anul în curs” și le transmite că există două posibilități de acțiune.

Potrivit Economedia.ro, prima posibilitate este decontarea lucrărilor din surse proprii (de la bugetul local), iar a doua posibilitate este sistarea lucrărilor ”în vederea evitării înregistrării de arierate”.

Informația publicată de economedia a stârnit vâlvă la nivel local.

Ce spune premierul Cîțu

Premierul Florin Cîțu a postat pe contul său de Facebook o ”clarificare” în care promite că plățile restante vor fi achitate după rectificarea bugetară de la jumătatea anului.

”Toate lucrările de investiții prin PNDL vor fi finanțate de Guvernul României, conform legii.

Ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie.

Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului.

Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult” a scris Cîțu.

Situația în Alba

Orașele mici și comunele sunt cele mai afectate de această măsură. Asta pentru că nu au fonduri să continue singure investițiile începute prin PNDL și nici nu pot apela la alte surse.

Este opinia primarului din Cugir, Adrian Teban, care este și președintele Asociațiilor Orașelor din România.

Acesta a spus că și la Cugir are un proiect pentru o grădiniță și o creșă, finalizat în procent de 60%. Restul de 40% reprezintă o sumă de aproximativ 1,5 milioane de lei, pe care o va susține de la bugetul local.

”Sperăm să fie o chestiune de 2,3 luni și apoi, la rectificare să se rezolve situația. Există soluția de a apela la bugetul local sau la împrumuturi din Trezorerie. Problemele apar la comune și orașele mici care nu au bugete să susțină aceste investiții” a declarat Adrian Teban.

Alba24 a discutat și cu alți primari din județ, în condițiile în care pe grupurile lor de Whatsapp a început să circula și un document emis de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, pe care nu l-au primit toți.

Primarul din Abrud, Cristian Albu (PNL) spune că nu poate continua lucrările pe cei 19 kilometri de drumuri vicinale și comunale, pentru că nu are buget.

Este vorba despre o sumă de aproximativ 7,3 de milioane de lei. ”Va trebui să sistăm lucrările” a spus Albu.

În orașul vecin, la Câmpeni, un proiect de reabilitare a străzii Gării (în valoare de aproape 900.000 de lei va începe după 1 iulie, iar reprezentanții administrației locale speră ca până la prima factură emisă de constructor, să fină și banii din rectificarea bugetară de la București.

Primarul Dan Cristian Pașca spune că mai sunt câteva investiții, însă acestea sunt relativ mici și pot fi gestionate.

La Blaj, situația este ceva mai bună. Primarul Gheorghe Valentin Rotar spune că nu are probleme din cauza PNDL, pentru că a finalizat proiectele prin acest program.

Acesta a adăugat că abia în septembrie va demara o serie de lucrări la niște străzi dintr-un sat aparținător, dar că suma este relativ mică și că oricum până atunci vor reîncepe, cel mai probabil, alocările bugetare după rectificare.

Primarul Aiudului, Oana Badea, a spus că are proiecte finanțate prin PNDL dar că nu dorește să comenteze situația, în condițiile în care nu a fost informată oficial în legătură cu acest lucru.

Aceasta a spus că ministrul Czeke Attila, care a vizitat recent Aiudul, nu a vorbit despre așa ceva.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat că municipiul nu mai are proiecte în derulare cu finanțare prin PNDL.

”Colegiul Economic și Strada Brândușei au fost ultimele proiecte pe care am reușit să le recepționăm și nu avem probleme de finanțare” a spus Pleșa.

Ce se întâmplă în comune

Nici comunele bogate, nu au bani pentru a finaliza aceste investiții.

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, care este și vicepreședinte la nivel național al Asociațiilor Comunelor din România, spune că mai are un singur proiect prin PNDL, realizat în procent de aproximativ 70%.

Este un proiect foarte important: un pod peste râul Mureș. Pentru finalizare mai are nevoie de aproximativ 3 milioane de lei, dar alte 3 milioane reprezintă facturile restante pentru constructor.

”Am dispus sistarea lucrărilor” a spus Gheorghe Damian. Acesta a adăugat că era previzibil ca PNDL să rămână fără bani, în condițiile sumelor alocate din bugetul național.

Ce este PNDL

PNDL este un program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și cea mai importantă sursă de alocări din bugetul național pentru infractructură.

Acesta este reglementat prin OUG 28/2013 și a continuat o serie de programe începute încă din anii ‘90 care acopereau cheltuieli pentru drumuri județene și locale, pietruiri, alimentare cu apă sau canalizare.

PNDL 2 acoperă și construcția pentru școli și grădinițe. Este un program din care s-a construit infrastructură mai degrabă mică și mijlocie, nu drumuri naționale sau autostrăzi.

Întrebat de reporterul Economedia.ro cu cât va fi suplimentat bugetul PNDL la rectificarea din august, ministrul Dezvoltării a spus că ”acum facem analiza pentru rectificare, va fi o finanțare importantă. Ca grad de mărime va fi comparabilă cu bugetul inițial (de 4 miliarde de lei – nota redacției)”.

Ministrul Cseke Attila a mai adăugat că bugetul din acest an s-a epuizat rapid și pentru că au existat plăți restante de circa 2 miliarde de lei de anul trecut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 23.06.2021 at 16:01

    Ce guvernare de rahat se afla unde nu trebuie. Incepeti sa atingeti penibilul in tot ceea ce intreprindeti. Rusinos !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax