Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Monumentul Unirii din Alba Iulia, FINALIZAT. Ultimele piese au fost montate duminică

Publicat

YouTube video

Monumentul Marii Uniri din Alba Iulia, cu o înălțime de aproximativ 22 de metri și o greutate de circa 1.500 de tone, creație a sculptorului Mihai Buculei, a fost finalizat. Duminică, muncitorii împreună cu geniștii au montat ultimele piese la cupolă, cu ajutorul unei macarale. Reamintim faptul că pentru realizarea monumentului Guvernul a alocat aproape 10 milioane de lei. 

Cea mai dificilă operațiune a lucrurilor la Monumentul Unirii din Alba Iulia a fost executată în 5 noiembrie, respectiv ridicarea celei mai grele piese, de aproximativ 160 de tone, cu ajutorul a două macarale de 500 de tone. Autorul lucrării, Mihai Buculei, la cei 78 de ani ai săi, s-a urcat de mai multe ori pe monument de unde a început să îi ghideze pe muncitori și să le dea indicații.

Vezi și FOTO-VIDEO: Sculptorul Mihai Buculei s-a urcat pe Monumentul Unirii din Alba Iulia, la montarea celei mai grele piese

Monumentul are aproximativ 22 de metri înălțime, cam cât un bloc de 7 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Secţiunea stâlpilor-bolovani este de 2.20/1.60, iar înălţimea lor ajunge la 2 metri. Preţul contractului a fost de 10.209.700 lei, TVA inclus.

Din cauza formei care amintește de logoul facebook, monumentul a devenit subiect de discuție. Totuși, construcția a fost proiectată în anii 90 și nu are nici o legătură cu rețeaua de socializare.

Citește și VIDEO: „Monumentul Facebook” de la Alba Iulia, ”făcut praf” în 5 minute la Digi24, de Cristian Tudor Popescu

”Este un semn al unirii, adică cele patru puncte cardinale ale României, a românilor care s-au unit din cele patru părți ale ținuturilor românești, sub o cupolă formată din patru cruci pentru că suntem un popor creștin”, este explicația artisului Mihai Buculei, autorul lucrării, în legătură cu ceea ce reprezintă acest Monument al Unirii.

Citește și VIDEO Cristian Tudor Popescu ridiculizează Monumentul Unirii de la Alba Iulia: Este piciorul unei autostrăzi suspendate

Citește și Cristian Tudor Popescu, luat peste picior de Mircea Hava în „dezbaterea” legată de Monumentul Unirii de la Alba Iulia

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Vladimir Ivașcu, prezent vineri, 16 noiembrie, la Alba Iulia, a declarat că recepția finală a Monumentului Marii Uniri se va realiza luni, 19 noiembrie.

„Recepția finală a Monumentului Marii Uniri se va face luni, 19 noiembrie. Mai sunt opt bucăți de poziționat la cupolă. Am înțeles că se vor ridica câte patru bucăți pe zi, am vorbit și cu geniștii și cu autorul, deci luni recepția finală a monumentului va fi gata”, a declarat vineri ministrul Culturii.

Citește și Scoate un sutar pentru Centenar! Mircea Hava solicită donații online pentru sărbătorirea Zilei Naționale la Alba Iulia

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Irina

    luni, 19.11.2018 at 08:58

    De-a dreptul oribil. Mai bine plantau un copac. No comment, bani spalati.

  2. Stefan B.

    marți, 20.11.2018 at 13:43

    Au interpus monumentul intre cele doua catedrale, mutiland astfel imaginea de perspectiva. Un monument trebuie sa exprime singur semnificatia pentru care a fost conceput si nu cu adnotari la subsol.
    Sper ca generatia urmatoare sa-l demoleze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax