Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Părinţii din Şpring, hotărâţi să trimită copiii la şcoală în judeţul Sibiu. Îl vor înapoi pe directorul schimbat de inspectorat


Publicat

Vineri, începând cu ora 10.00, aproximativ 50 de părinţi din comuna Şpring au protestat în faţa primăriei din localitate, nemulţumiţi de schimbarea pe criterii politice a directorului unităţii de învăţământ din comună, Ilie Anghel. Au ieşit cu pancarte în stradă, pe care scriau mesaje precum „Sandea (inspectorul şcolar general IŞJ Alba – n.r.) nu uita, Şcoala Şpring nu e a ta!”,  „Nu ne politizaţi copiii!”, „Noi nu ne negociem copiii, noi nu ne negociem şcoala!”, „Îl vrem pe domnul Anghel, director!”. Părinţii care au fost prezenţi la protest au spus că sunt ferm hotărâţi să nu îşi mai trimită copiii la niciuna din cele patru şcoli din comuna Şpring, din 15 septembrie, dacă Ilie Anghel nu va fi repus în funcţie.

Până în prezent au fost semnate petiţii de către părinţii din satele Cunţa, Draşov, Vingard şi Şpring, iar aceştia nu acceptă situaţia în care copiii lor ar începe anul şcolar cu noul director în funcţie. Mai exact, 154 de elevi ar putea să urmeze cursurile unei noi şcoli din judeţul Sibiu. La cele patru şcoli arondate unităţi din comună, respectiv Cunţa, Vingard, Şpring, Draşov învaţă 332 de elevi şi 77 de preşcolari.

Daniel Rusu a spus că deja au fost purtate discuţii cu conducerea unei şcoli din Miercurea Sibiului, care a fost de acord să-i primească pe copiii din comună. Edilul din Şpring a declarat că, în condiţiile modificărilor din conducerea şcolii, „avem ameninţări că se schimbă şi şoferul, omul de servici, dascălii”.

În urmă cu trei săptămâni, primarul din Şpring, Daniel Rusu spunea că părinţii au început să strângă semnături pentru repunerea în funcţie a celui care timp de 10 ani a fost director al şcolii, Ilie Anghel. Edilul comunei declara atunci că părinţii sunt ferm hotărâţi să nu îşi trimită copiii la şcoală, din 15 septembrie. Este vorba despre 154 de copii care nu vor mai începe anul şcolar.

Aproximativ 50 de părinţi din comuna Şpring au venit vineri dimineaţa în faţa primăriei, să protesteze. Aceştia sunt nemulţumiţi că inspectorul general al ISJ Alba, Dorin Sandea, a hotărât schimbarea directorului şcolii din Şpring, Ilie Anghel, cu o directoare nouă, Maria Opincar. Demiterea din funcţia de conducere a lui Ilie Anghel s-ar fi produs, potrivit edilului comunei, Daniel Rusu, din cauza susţinerii pe care acesta a manifestat-o faţă de PNL şi de primar.

Părinţii au venit la protest cu pancarte, pe care scriau mesaje precum „Vrem o şcoală ca afară, nu politica penală”,Nu ne politizaţi copiii!”, „Noi nu ne negociem copiii, noi nu ne negociem şcoala!”, „Îl vrem pe domnul Anghel, director!”.

Aceştia i-au transmis şi un mesaj inspectorului general ISJ Alba, Dorin Sandea: „Sandea nu uita Şcoala Şpring/Cunţa nu e a ta”.

„Sunt foarte nemulţumită. Îl vreau pe domnul director înapoi. Am copil în clasa a VIII-a, dacă anul ăsta scapă de sub control, unde pot să-l dau mai departe? Îl vreau pe domnul Anghel înapoi. Nu-l dau în 15 septembrie la şcoală, dacă domnul director nu apare din nou în şcoală ca director, eu nu-l mai dau şcoală. Eu sunt o femeie săracă, nu am niciun venit, decât alocaţia lui. Eu nu am bani să îl port în alte şcoli. Îl vreau înapoi pe domnul Anghel”, a declarat o mamă nemulţumită din comună.

Citește și MIZA politică a schimbărilor din funcţii de la IŞJ Alba: ”Directorii de şcoli sunt puși să semneze adeziuni la PSD şi inspectorii, folosiţi în campanie”

O altă mamă din Şpring este hotărâtă să îşi ducă copilul la şcoală până în judeţul Sibiu, dacă fostul director nu va fi repus în funcţie: „Nu mi se pare ceva normal, să fie schimbat din funcţia pe care a avut-o. S-a făcut schimbarea asta, nicio problemă. Ne mutăm copiii la altă şcoală. Politică facem undem vrem, nu la şcoală. Îl duc până la Sibiu la şcoală, îl duc oriunde. În 15 septembrie nu îl duc aici la şcoală, dacă nu se schimbă şi nu revine la normal, nu. O să meargă la altă şcoală” .

Citeşte şi Înlocuirea directorului unei școli din Șpring scoate părinții elevilor și profesorii în stradă. Vor picheta sediul Inspectoratului Școlar Alba

Primarul Daniel Rusu a declarat că „nu se poate să faci experienţe pe copiii noştri acum când începe şcoala, pe dascălii noştri şi pe administraţia noastră. Majoritatea părinţilor îşi vor înscrie copiii la alte şcoli. Vă spun sincer, dacă 10 copii vor pleca deja din şcoală, se desfiinţează şcoala pentru că atât de puţini copii sunt şi, dacă nici la ei nu ţinem, ni-i vom duce la o şcoală la Miercurea Sibiului, unde deja am primit aprobare. Suntem dispuşi să îi lăsăm acolo, pentru că se pare că în Alba nu ne mai doreşte nimeni”.

Edilul comunei a mărturisit că, în cazul în care problema nu se va rezolva, „nu va începe şcoala în 15 septembrie în comuna Şpring”. Ilie Anghel nu a vrut să rămână nici pe un post de cadru didactic la şcoala din Şpring.

În urma schimbării mai multor directori de grădiniţe şi şcoli din judeţ, printre cei care şi-a pierdut funcţia a fost şi cel de la Şcoala Gimnazială din Şpring. Părinţii din comună, nemulţumiţi de decizia luată de ISJ Alba şi împreună cu profesorii de la cele patru şcoli din zonă au pornit la strângerea de semnături pentru ca fostul director să fie repus în funcţie.

Anghel Ilie a fost directorul unităţii mai bine de 10 ani şi, la controalele privind învăţământul primar şi administraţia şcolii, făcute de reprezentanţii ISJ Alba, a primt calificativul „foarte bine” chiar din partea inspectorului general Dorin Sandea.

Citeşte şi Manevre înainte de ”prezidențiale”: Inspectori școlari și directori de școli, SCHIMBAŢI de conducerea IŞJ Alba. LISTA modificărilor în funcţiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. AOTEAROA

    vineri, 05.09.2014 at 15:42

    Cu acest tinar iresponsabil[ne copt la cap]in fruntea guvernului-orice e posibilin ac. tara.EL NU ARE ALT GIND SI NICI NU-L PREOCUPA ALTCEVA DECIT ACUMULAREA DE VOTURI.Totul merge cu susul in jos in tara asta.Din 15 sept. e capabil sa legifereze –copiatul in scoli–De asta stateam noi in loc acum?Avem atitea scoli fara apa potabila,fara grupuri sanitare,fara lemne de foc,nezugravite,garduri putrede cazute etc .PE EI II ARDE SA-SI ASIGURE COMISIILE DE VOTARE IN SCOLI CU OAMENII LOR CA VIN ALEGERILE ,IAR PESTE NOAPTE EI VOR SA PAZEASCA SACII CU BULETINELE DE VOT.Traseismul politic se aplica in toate domeniile,ei trebuie sa fie peste tot.===rusine sa va fie==CIND VA VETI OCUPA SI DE GUVERNAREA TARII,DESI NU AVETI CU CINE-O FACE?Cind veti lasa atacul la persoana si veti veni in fata noastra cu planuri de guvernare pe termen lung??

  2. sebesanul

    duminică, 07.09.2014 at 10:56

    AOTEAROA, vorbesti de parca ai stii cum rezolvau treaba cei de la PDL. Ce spui tu am auzit de la un director de scoala, din Sebes, traseist politic de marca care dpa mai multe pahare de tarie a uitat de bun simt si a inceput sa dea din casa. Si uite asa am aflat si noi cum se rezolva treaba si am gasit solutii de pazire a votului oamenilor.Nu ne vedea sa credem dar la locale eram pregatiti ca exista posibilitatea aceasta. Si s-a intamplat.. De atunci nu au mai indraznit la Sebes sa faca asa ceva. Stau cuminti si inghit in sec cand vad ce voteaza oamenii. Sa isi aduca aminte domnul primar cum a fost iertat de Ovidiu Jidveian cand acestuia i sa spart cu batele masina, sa isi aduca aminte cum rupea afisele electorale ale contracandidatilor sai, sa isi aduca aminte ca acest guvern nu tine cont de culoarea politica a primarului si sa lase deoparte interesele de clan pentru binele comunei ce o conduce. Cu ura si dezinformare nu ajunge nicaieri. Daca pentru el e in regula sa spuna agricultorilor din comuna sa nu mearga sa acceseze programele pentru dezvoltare rurala ca dupa alegeri daca iasa Ponta o sa vina fiscul peste ei si o sa le ia tot ce au sau sa impinga oamenii sa isi mute copii la scoala la Sibiu, ca nu agreaza sa aiba director de scoala in comuna pe altcineva decat omul sau, nu face decat rau oamenilor care l-au ales.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Terasele sezoniere din Alba Iulia vor putea funcționa și în extrasezon, cu taxe reduse la jumătate. PROIECT, în Consiliul Local

Publicat

Terasele sezoniere din municipiul Alba Iulia vor putea funcționa și în extrasezon, respectiv între 1 noiembrie și 31 martie, prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 29 ianuarie. Documentul prevede, de asemenea, reducerea taxei datorate de utilizatorii teraselor pe perioada de extrasezon, de la 0,5 lei/mp/zi la 0,25 lei/mp/zi. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat în ședința de vineri, 29 ianuarie, aprobarea prelungirii perioadei de funcționare a teraselor sezoniere în municipiu.

Citește și Patronii de trăsuri și tonete din Cetatea Alba Carolina cer scăderea chiriilor. 2820 de euro, cea mai mare chirie lunară

Potrivit raportului de specialitate, având în vedere contextul național și internațional generat de dinamica evoluției situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, situație care a dus la suspendarea sau restrângerea unor activități, impactul asupra activităților desfășurate de operatorii economici din HoReCa fiind unul major. Pentru a-și putea acoperi o parte din pierderile financiare suferite și a nu se vedea siliți să renunțe la afaceri, o parte dintre operatorii economici au solicitat Primăriei Alba Iulia acceptul pentru a putea desfășura activități specifice pe terasele sezoniere și în extrasezon, respectiv în perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie.

Pentru a veni în sprijinul acestor operatori economici, prin proiectul de hotărâre supus votului consilierilor locali se propune prelungirea perioadei de funcționare a teraselor sezoniere în perioada cuprinsă între data de 1 noiembrie – 31 martie, pe toată perioada stării de alertă. (ab24)

Pe lângă prelungirea acestei perioade se mai propune reducerea taxei datorate de utilizatorii teraselor sezoniere pe perioada de extrasezon de la 0,50 lei/mp/zi la 0,25 lei/mp/zi.

Desfășurarea activităților în extrasezon pe terasele sezoniere se va putea face în baza unei cereri a operatorilor economici care le exploatează, urmând ca pentru amplasarea de terase sezoniere în sezonul 2021 deținătorii de terase sezoniere să facă demersurile necesare potrivit dispozițiilor din Regulamentul privind amplasarea, organizarea și funcționarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CJSU Alba: Orașul Abrud și comuna Ciugud trec, de luni, în scenariul „galben”. Comuna Ighiu scapă de restricții

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis duminică măsuri ce trebuie respectate în Abrud, Ciugud și Ighiu. 

HOTĂRÂREA nr. 17 din 24.01.2021 privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe raza unităților administrativ-teritoriale Abrud, Ciugud și Ighiu.

Art. 1 (1) La nivelul orașului Abrud și comunei Ciugud, unde rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 25.01.2021, ora 0000, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2300-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;

g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 0600-2300, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

m) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 0600-2300;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) Măsurile stabilite la aliniatul (1) se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia, sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență.

Art. 2 La nivelul comunei Ighiu, unde s-a înregistrat un trend descrescător de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, rata de incidență fiind de sub 1,5 cazuri la 1000 de locuitori, începând cu data de 25.01.2021, ora 0000, încetează aplicarea măsurilor stabilite pentru diminuarea riscului, prin Hotărârea C.J.S.U. Alba nr. 14/21.01.2021.

Art. 3 Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Art. 4 Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, U.A.T.-urilor menționate la art. 1-2, în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție. De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Intervenție dificilă a salvamontiștilor din Alba în zona Râmeț, pentru acordarea primului ajutor unui turist rănit

Publicat

Acțiune a salvamontiștilor din Alba sâmbătă dimineața, în zona cătunului Cheia din comun Râmeț, pentru acordarea primului ajutor unui turist care ar fi suferit o entorsă.

Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Alba a fost solicitat în urma unui apel la 112 să intervină pentru acordarea primului ajutor și evacuarea din zonă a unei persoane de 40 ani de sex masculin care ar fi suferit o entorsă.

Potrivit reprezentanților Salvaspeo Alba, pentru intervenția de la Râmeț s-a intervenit cu un număr de 10 salvatori montani, zona fiind foarte greu accesibilă.

 

UPDATE, ora 15:50 – Operațiunea de salvare a fost foarte dificilă din cauza terenului foarte accidentat. Intervenția durat circa 6 ore.

Bărbatul a fost evacuat în siguranță și predat unui echipaj SMURD.

Foto, video: Salvamont Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo Cod Portocaliu de viscol puternic și ninsori viscolite în Alba și alte județe din țară, până luni

Publicat

Meteorologii au emis duminică avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de intensificări susținute ale vântului, viscol puternic și vizibilitate redusă, valabile în zonele montane din Alba și din țară până luni, 25 ianuarie. 

Potrivit ANM, în perioada 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00, este în vigoare un Cod Portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol puternic, vizibilitate redusă în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1.800 m

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale de peste 100…120 km/h, va ninge moderat cantitativ, iar ninsoarea va fi puternic viscolită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În perioada 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00 este în vigoare un Cod Galben de intensificări ale vântului în Banat, zona Carpaților Occidentali și Meridionali; ninsori viscolite și local moderate cantitativ în zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 80…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol.

Temporar va ninge în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, iar la altitudini de peste 1800 m, ninsorile vor fi moderate cantitativ (în general 15…20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă consistent.

În Banat, vor fi perioade în care rafalele vântului vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

Spre dimineață, în regiunile vestice ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

În perioada 25 ianuarie, ora 10:00 – 25 ianuarie, ora 22:00 este în vigoare o informare meteorologică de intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, vor fi intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte, precum și în regiunile nord-vestice, centrale, sudice și sud-estice vor fi intervale în care rafalele vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Temporar va ninge în zona de munte și pe arii restrânse în regiunile intracarpatice.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate