Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Pavel Bartoș, la „Povești” cu albaiulienii. Secrete din spatele cortinei. Cum vede teatrul și de ce îi place la Alba Iulia


Publicat

pavel bartosPlin de viață și la fel de simpatic cum se prezintă de fiecare dată în emisiunile TV pe care le moderează, actorul Pavel Bartoș a venit să-și bea cafeaua cu fanii, presa și organizatorii Festivalului de Teatru „Povești” de la Alba Iulia. Acesta nu a stat singur la masă, ci cu Slobodan Markovici, directorul Festivalului de Teatru pentru Copii Subotica, aflat pentru prima dată în Alba pentru a prezenta o expoziție de fotografie care surprinde în imagini istoria festivalului, Oana Leahu și alți invitați.

 

Pavel Bartoș, unul dintre cei mai iubiți actori ai generației tinere și un apreciat om de televiziune, este prezent în aceste zile la Alba Iulia pentru a participa la Festivalul de Teatru care a început încă de luni. Bartoș a venit cu spectacolul „Svejk” în regia lui Alexandru Dabija, care va avea loc marți seara de la ora 19.00.

Prezentatorul emisiunii „Vocea României” se află pentru a noua oară la Alba Iulia și spune că se bucură de fiecare dată când vine, pentru că la festivalul de aici este o atmosferă diferită față de restul evenimentelor de acest gen din țară.

„Știți ce este foarte important, cumva la toate festivalurile din țară se pierde chestia asta de întâlnire cu oamenii locului, cu artiștii, actorii. Peste tot pe la festivaluri poate se întâlnește gazda cu actorii și atâta tot. Nu există acestă fuziune de întâlnire de după, cum e aici”, spune Bartoș.

Despre spectacolul „Svejk” de marți seara, actorul spune că trebuie văzut, pentru că în spatele lui se află o echipă extraordinară.

Vezi și FOTO-VIDEO: Festivalul Internațional de Teatru „Povești” a debutat la Alba Iulia. Şapte zile de spectacole pentru copii şi adulţi. PROGRAM

„Pentru că este Teatrul Odeon, este un regizor foarte important, pentru mine unul din cel mai importanți din România, Alexandru Dabija, este o trupă foarte bună, un text extraordinar (…). Este una din piesele emblematice, și tocmai de aia mă bucur că am apucat să joc un astfel de rol. Pe lângă șansa de a avea un astfel de rol, am avut șansa de  lucra cu un astfel de regizor. Cea mai mare bucurie a fost că, pe lângă faptul că îmi doream acest rol, dorința a venit mai mult din partea regizorului. Când a venit Alexandru Dabija la mine și mi-a spus <Uite, vreau să fac Svejk cu tine>, m-a onorat și m-a bucurat în același timp, pentru că este cu atât mai mult când un regizor își dorește să facă un rol cu tine, plus că fac acest rol în teatrul pe care mi-l doresc, cu actorii pe care mi-i doresc, nu știu, sunt un norocos. Când te apuci de teatru, îți dorești astfel de întâlniri”, spune Pavel Bartoș.

Actorul ne-a dezvăluit un mic secret din spatele cortinelor Teatrului Odeon: una din plăcerile lor este mersul în turnee cu autocarul.

„Se creează o atmosferă extraordinară. Pe foarte mulți colegi îi cunosc abia în turnee, pentru că în București, în momentul în care ai terminat spectacolul, te duci acasă; în schimb, în turnee avem timp să rămânem la o bere”, spune Bartoș.

Fiind un autocar plin de oameni creativi, nu poate lipsi muzica din această ecuație și se pare că trupa Phoenix, „a sughițat mult la câte le-am cântat noi cântecele”.

Bartoș spune că îndrăznește să cânte doar atunci când în jurul său se află persoane mai afoane decât el și de aceea preferă să asculte. Nu are un gen muzical preferat, ci încearcă tot timpul ceva diferit.

„Acum sunt într-o perioadă în care încerc lucruri noi. Cum nu am timp liber mai mult, atunci când vrei să vezi și să asculți, îți selectezi lucrurile și vrei să vezi lucruri de calitate. Nu e ceva anume, nu caut ceva, ține de momentul acela”, mărturisește actorul.

Puținul timp liber pe care îl are îl transformă în timp de calitate alături de familie.

„Noi nici nu avem timp liber, nici nu știu când ne dorim să avem timp liber, pentru că stau să mă gândesc la un actor și când își dorește el timp liber. Nu cred că își dorește foarte mult. Actorul vrea să lucreze, dar timpul liber în cazul meu este dedicat 100% familiei, și nu este timp liber, ci încerc să-l fac timp ce calitate”, mai spune Bartoș.

Legat de un subiect destul de sensibil și dezbătut în presă, salariile actorilor, Bartoș nu s-a ferit să spună că sunt într-adevăr mici și că televiziunea i-a oferit lui decența traiului.

„Ca actor student, voiai să ai o notă mare doar ca să ai o bursă, să mai poți câștiga ceva, te bucurai de orice fel de figurație pe care o aveai la teatru, doar ca să ai ceva în plus, lucram într-un non-stop, deci am trecut prin toate aceste etape, dar nu trebuie să faci din asta un scop. Tu trebuie să-ți dorești să fii un bun actor pentru că după aia se întâmplă lucruri. Pentru mine televiziunea a însemnat foarte mult, adică mi-a dat decența traiului. În teatru nu, pentru că salariile sunt ca la orice bugetar, dar teatrul nu îl faci pentru bani, ci din plăcere”, dezvăluie Pavel Bartoș.

Actorul consideră că autoritățile ar trebui să se implice mai mult și cumva să realizeze că sunt doar circa 3.000 de actori și nu ar însemna un efort financiar extrem de mare.

„Trăim din aplauze, dar la sfârșitul unii trebuie să plătești chiria, cheltuielile”, spune Bartoș.

La finalul conferinței, actorul a dat autografe și s-a fotografiat cu toți cei care erau prezenți la „Cafeaua cu Tâlc”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Guvernul majorează valoarea tichetului de masă cu 8 bănuți, din octombrie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

tichete de masa

În această săptămână, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Muncii prin care se stabileşte creşterea valorii tichetului de masă pentru al doilea semestru al anului 2021, conform documentelor oficiale.

Mai exact, este vorba despre Ordinul nr. 1.245/902/2021 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2021 ce a fost oficializat miercuri, 06 octombrie 2021, prin publicarea în Monitorul Oficial Partea I, nr. 956.

Ordinul Ministerului Muncii 902/2021 prevede ca pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei. Practic vorbim de o majorare de câţiva bani.

Valoarea nominală a tichetelor de masă se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2022, respectiv februarie 2022 şi martie 2022.

Ultima majorare a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în octombrie 2020, când a fost majorată de la 20 lei la 20,01 de lei.

Valoarea tichetelor de masă este reglementată prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba au trimis o amendă unui bărbat la o adresă la care nu mai locuia de peste 30 de ani. Ce s-a întâmplat

Publicat

Epopeea unei amenzi date în urmă cu șase ani, de polițiștii din Alba, unui bărbat din Miercurea Ciuc este descrisă într-o motivare a Judecătoriei Aiud. 

Personajele principale sunt un agent al poliției, un buletin în format vechi cu file, un șofer și un proces verbal trimis la o adresă la care șoferul nu mai locuia de mai bine de 30 de ani. 

Mai exact, în 18 august 2015, un șofer era surprins de un polițist din Teiuș, la ieșirea din Alba Iulia că a depășit pe linie continuă.

Polițistul l-a amendat cu 420 de lei și reținerea permisului pe 30 de zile. Șoferul nu a fost de acord și nu a semnat pe loc procesul verbal, drept urmare acesta a fost trimis prin poștă.

Probemele au început în momentul în care polițistul a trecut o adresă greșită. Mai exact, în 2015 bărbatul deținea un buletin vechi cu file, iar pe fila a șaptea era notată o mutație de domiciliu.

Polițistul nu a fost atent și a completat procesul verbal cu o adresă din municipiul Gheorgheni, (adresă care apărea pe prima pagina) la care bărbatul nu mai locuia din anul 1984.

Procesul verbal a ajuns la adresa respectivă și nu a produs nici un efect mai bine de 6 ani până când la o actualizare de date. Bărbatul locuia din 1993 la o altă adresă din Miercurea Ciuc.

Șase ani mai târziu, șoferul în cauză a primit procesul verbal și somația de plată de la Primăria Miercurea Ciuc în data de 2 martie 2021.

După ce a primit documentele bărbatul a acționat în instanță și a cerut anularea amenzii.

Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar în data de 12 octombrie 2021, magistrații instanței au dat o decizie.

Aceștia au stipulat că procesul verbal nu a fost legal comunicat și au admis cererea de anulare a amenzii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Măsurile recomandate autorităților de șeful E.ON România pentru reducerea facturilor la energie: ”Sunt decizii politice”

Publicat

contor curent gaz

Autorităţile din România ar trebui să reducă TVA la energie, pe lângă celelalte măsuri pe care le-au anunţat, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă, a afirmat Volker Raffel, directorul general al E.ON România.

Volker Raffel, CEO al E.ON România, spune că măsurile luate de Guvern pentru a contracara creșterea prețurilor la energie sunt bune, dar ar mai trebui luată încă o măsură, reducerea TVA care tocmai s-a aplicat și în Germania, pentru ca facturile plătite de oameni să scadă.

Volker Raffel este noul CEO al Grupului E.ON România începând cu data de 1 august, preluând atribuțiile de la Manfred Paasch, care s-a retras din funcția deținută timp de aproape doi ani.

„Suntem foarte bucuroşi că Guvernul a pus deja în funcţiune două scheme-suport: prima este cea privind consumatorii vulnerabili, iar a doua, ce a făcut Guvernul chiar înainte de a fi demis, schema-suport (de compensare a facturilor – n.red.) atât pentru electricitate, cât şi gaze. Pentru cei care nu au consum mare, ci mic. Cred că este foarte important să ajutăm consumatorii”, a spus Raffel, într-un interviu acordat Agerpres.

Şeful filialei din România a companiei germane a adăugat că sunt necesare şi alte măsuri, pe lângă acestea.

Prețul electricității și al gazelor continuă să crească

„Cu toate acestea, preţul electricităţii şi al gazelor în toată Europa continuă să crească şi nu exclud necesitatea de a lua mai departe şi alte măsuri de susţinere a consumatorilor. Sunt bucuros că există discuţii politice la nivel european şi vor decide cum să o facă.

De exemplu, Germania a decis reducerea TVA pentru şase luni şi aceasta ar fi o soluţie şi pentru România, pentru a supravieţui cumva acestei ierni.

Cred că impactul energiei este atât de mare, încât o reducere a taxelor poate fi ceva folositor„, a subliniat Volker Raffel.

De asemenea, în Germania şi la nivel european se discută şi asigurarea din bugetul statului a certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă, pentru o perioadă, în locul consumatorilor finali, măsură care s-ar putea aplica şi în România.

„Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideţi să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice, iar noi, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele.

Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare„, a susţinut responsabilul E.ON România.

 

foto: facebook.com/VolkerRaffelE.ONRomania

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit în toată Europa a fost relansat. Înscrieri, până în 26 octombrie

Publicat

Un program prin care tinerii pot călători gratuit „Discover EU” reîncepe, după ce un an de zile a fost suspendat din cauza COVID-19. Se fac din nou înscrieri.

Tinerii de 18 ani au astfel oportunitatea să călătorească gratuit cu trenul în toată Europa, timp de 30 de zile. Concurența este mare. Sunt câte 5 pe un loc.

 „O lume întreagă așteaptă să fie descoperită. Fă-ți bagajele, ia-ți cel mai bun prieten și pornește la drum.”

Tinerii pot merge în călătorie singuri sau pot forma un grup cu alte 4 persoane, atâta timp cât și acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate menționate mai sus.

Toți membrii grupului trebuie să utilizeze codul alocat pentru a-și completa propriul formular de înscriere.

România are aproape 2.300 de locuri libere. Iar concurența este mare. La ediţiile trecute au aplicat peste 350.000 de tineri din Uniunea Europeană pentru cele 70.000 de locuri.

4 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se înscrie în program:

  • – să fie născuţi în 2003, adică să aibă 18 ani
  • – să fie cetăţeni ai unei ţări din UE.
  • – să completeze un formular online de înscriere şi un chestionar, ambele disponibile pe site-ul europa.eu.

Discover EU: înscrierea este deschisă până pe 26 octombrie

Miruna Covaci – responsabil al serviciului de informare Eurodesk România: “Exista tineri care văd în asta o provocare de a se descurca singuri, să descopere locuri noi – de a testa Europa propriu-zis.

Există de exemplu tineri care, pasionaţi de arhitectură, s-au gândit să se ducă şi să vadă anumite clădiri emblematice din Europa, sau pasionaţi de o anumită limbă străină, s-au gândit că poate fi o oportuntate să o audă mai mult”.

Anul trecut, programul a fost suspendat, din cauza restricţiilor. Aşa că, în mod excepţional anul acesta se pot înscrie şi tinerii care nu au putut participa în 2020. De când s-a deschis Discover EU, 2.700 de români au călătorit cu trenul prin toată Europa, potrivit PROTV.

Tinerii selectați, pot călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate