Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul ungar alocă 4,7 milioane de euro pentru Arhiepiscopia Romano – Catolică din Alba Iulia

Publicat

Guvernul de la Budapesta a acordat o finanțare record pentru organizații maghiare din România, respectiv peste 100 de milioane de euro, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate de Executivul ungar în ultimele zile ale anului trecut, scrie Rador. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopia Romano – Catolică din Alba Iulia va primi aproximativ 4,7 milioane de euro.

Suma cea mai mare, de 26,78 miliarde de forinți (aproximativ 90 de milioane de euro) o va primi Eparhia Reformată din Ardeal. Din aceste fonduri vor fi finanțate deferite programe, achiziții mobiliare și imobiliare, precum și cheltuielile curente de funcționare.

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia va primi 1,5 miliarde de forinți (aproximativ 4,7 milioane de euro). Au mai primit finanțare o serie de organizații civice. O sumă considerabilă, 810 milioane de forinți (2,5 milioane de euro) a primit Fundația Mans Sana, finanțatorul Academiei de Hochei pe Gheață din Carta (localitatea de naștere a președintelui UDMR, Kelemen Hunor).

Citește și Ei votează, noi plătim! 1,6 milioane de lei din bani publici pentru greşelile consilierilor judeţului Alba

Partea cea mai interesantă a documentului este faptul că asociația Erdelyi Mediater, cea care finanțează funcționarea portalului de știri Foter, beneficiază de un sprijin de 1,45 miliarde de forinți (4,6 milioane de euro).

Pentru a putea face o comparație, amintim că această sumă pe care o primește un singur portal este aproximativ egală cu suma pe care o primește UDMR de la Guvernul României pentru finanțarea tuturor instituțiilor culturale maghiare. Este de menționat că, în schimb, cel mai mare trust de presă în limba maghiară din România, Editura Udvarhelyi Hirado, care recent a solicitat declanșarea procedurii de reorganizare judiciară pentru că a ajuns în incapacitate de plată, nu a primit nimic.

Citește și CAS Alba: Toţi medicii de familie vor da trimiteri şi reţete compensate. Ultimele contracte, semnate astăzi

Explicatia acestui fapt – arată sursele Rador – este aceea că finanțatorul Editurii Udvarhelyi Hirado este Fundația „Hatarok nelkul a magyar nyelvu sajtoert” (Fără frontiere pentru presa de limba maghiară) care este în proprietatea omului de afaceri Simicska Lajos. Acesta era prietenul premierului Orban Viktor și unul dintre fondatorii partidului Fidesz, în prezent partid de guvernamant în Ungaria. Simicska a fost considerat principalul sponsor al Fidesz și intreprinzătorul preferat al guvernului, care beneficia de cele mai bune contracte cu statul. În anul 2015 însă, relația dintre Orban și Simicska s-a rupt, omul de afaceri l-a acuzat pe premier că a fost agent secret al poliției politice din Ungaria și că ar face jocurile Moscovei, din cauza că este șantajat de către serviciile secrete rusești.

Citește și VIDEO Întâlnire de gradul zero între Berbeceanu și Tarnu, la Tribunalul Alba. A început procesul civil dintre ei

Din acest motiv, Guvernul Orban nu mai alocă bani trustului de presă al lui Simicska, iar acesta din urmă nu este interesat de menținerea ziarelor maghiare din Transilvania. Potrivit jurnalistului de investigație Sipos Zoltan, publicat într-o postare pe Facebook, este posibil ca prin suma deosebit de mare care a fost alocată finanțatorului Foter.ro să se intenționeze preluarea trustului maghiar de presă Udvarhelyi Hirado de către guvernul maghiar din proprietatea lui Simicska, arată Rador.

Citește și CNAIR a respins recepția Lotului 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Motivele imputate constructorului

Aceasta ipoteză este cu atât mai credibilă cu cât, odată cu apropierea alegerilor din Ungaria, a crescut importanța voturilor cetățenilor maghiari din România. Fidesz – împreună cu UDMR – duce o campanie puternică pentru mobilizarea electoratului Fidesz din România pentru a participa la aceste alegeri. Pe de altă parte, omul de afaceri Simicska Lajos are în prezent un parteneriat cu partidul Jobbik, catalogat de mult timp de extremă dreaptă, dar care în ultima perioadă încearcă să se avanseze spre centrul esichierului politic și a devenit concurentul cel mai redutabil al Fidesz.

sursa: rador.ro, hotnews.r0

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax