Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Hainele închise la culoare, purtate iarna, pun viețile pietonilor în pericol. Care este explicația


Publicat

p

Deși poate părea un avertisment ciudat, specialiștii în siguranță rutieră spun că pietonii devin ținte sigure pentru maşini când poartă haine închise la culoare.

În special seara, şoferii nu mai au o vizibilitate mare, mai ales dacă ninge sau plouă și astfel apar accidentele, inclusiv pe trecerile de pietoni. 

Hainele de culoare închisă ne pot poate pune în pericol, susțin specialiștii. Recomandat este să purtăm ceva colorat, ca șoferii să ne poată vedea mai repede în trafic.

„Avem o mare problemă din acest punct de vedere, vizibilitate șoferilor este redusă oricum de condițiile meteo, de ploaie de lumină, soarele apune mult mai devreme toate aceste lucruri fac ca vestimentația noastră când e neagră, cenușie să fie mult mai greu vizibilă. Noi știm să ne ferim, copiii nu știu să facă acest lucru, responsabilitatea revine părinților. Părinții ar putea să îmbrace copiii în culori deschise să fie vizibili pentru șoferi”, explică Emil Gătej, specialist în siguranță rutieră.

Psihologii spun că dorința de a purta haine închise la culoare, de toamna până la sfârșitul iernii, vine fără să ne dăm seama.

„Sunt multe persoane care asociază mental oarecum vremea cu starea de dispoziție pe care o au pe de altă parte cred că ar fi bine să lăsăm culoarea să intre în viața noastră, culoarea are locul și rostul ei. Pe de altă parte aș spune că o culoare frumoasă compensează o vreme mai urâtă, mai închisă”, susține psihologul Mihaela Sahlean-Apetroaie.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Cum se fac testele de salivă pentru elevi. Demonstrații de utilizare, prezentate de miniștrii Sănătății și Educației

Publicat

Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul de utilizare a testelor de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la copii.

În primul clip, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, explică în detaliu toate componentele şi felul în care se folosesc aceste teste.

Al doilea test este exemplificat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în calitate de cadru didactic, iar în al treilea videoclip este prezentat modul în care se pregătesc testele antigen pe bază de salivă.


Primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane de bucăţi au ajuns în teritoriu pe 25 noiembrie.

sursă: Agerpres

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii anunță proteste din 1 Decembrie. Sindicatul Europol: Nu mai acceptăm sarcini ce nu sunt în fișa postului

Publicat

Polițiștii din Sindicatul Europol anunță proteste începând cu 1 Decembrie. Aceștia atrag atenția că nu mai acceptă să îndeplinească sarcini ce nu sunt în fișa postului.

De asemenea, spun că nu sunt dispuşi să rămână ”fraierii sistemului bugetar”, în condițiile în care salariile nu le-au mai fost majorate de 14 ani iar pensiile nu le-au fost indexate nici măcar cu inflația.

”Despre pensiile militare nu se scoate un cuvânt, în condiţiile în care rezerviştilor nu le-a mai fost indexată pensia nici măcar cu inflaţia galopantă din ultimii 2 ani. Personajele politice marcante, în mod populist, plasează pensiile militare în afara sistemului public de pensii cu scopul evident de a nu aplica majorarea procentuală promisă pensionarilor civili.

Ne-a ajuns cuţitul la os. Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a Guvernului. Nu mai acceptăm să fim folosiţi pe post de mercenari ai interdicţiilor aplicate în numele „COVIDULUI”. NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului. NU mai suntem dispuşi să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate”, se arată într-un comunicat al sindicatului Europol.

Sindicaliștii mai spun că ”poliţiştii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 poliţiştii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creşterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam şi acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013”.

Potrivit calendarului manifestărilor de protest anunțat, acestea încep din 1 decembrie 2021, cu ” indulgenţă maximă faţă de cetăţenii care săvârşesc contravenţii” şi sancționarea ”în primul rând cu avertisment scris/verbal”.

Sindicaliștii mai îndeamnă polițiștii ca în perioada 1-31 decembrie să completeze notificările către unităţi în care să-și exprime dezacordul de a mai efectua ore suplimentare şi de a mai îndeplini sarcini anti-covid pe care nu le au în fişa postului, începând cu 1 ianuarie 2022.

În perioada 13-15 decembrie, reprezentanții polițiștilor anunță proteste în faţa prefecturilor, iar în 16 decembrie, între orele 10.00 și 14.00 în faţa MAI.

Alte proteste anunță în 17 decembrie, în intervalul orar 10.00-12.00 în faţa sediului PSD, între 12.00-14.00 în faţa sediului PNL, iar între 14.30-16.00 în faţa sediului UDMR.

Sursele citate spun că va fi pentru prima dată când poliţiştii vor protesta în faţa sediilor partidelor politice care asigură guvernarea ţării, pentru a le aduce aminte că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care au votat-o toate partidele, trebuie să fie aplicată fără nicio excepţie, de la 1 ianuarie 2022.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSVSA Alba: Examenul trichineloscopic pentru carnea de porc este obligatoriu. Cât costă și unde poate fi făcut

Publicat

porc

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba transmite că examenul trichineloscopic pentru carnea de porc este obligatoriu.

Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș, Câmpeni, dar și la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică din județ care efectuează astfel de examinări.

La nivelul CSVSAO, structuri teritoriale ale DSVSA, în cursul săptămânii examenul trichineloscopic se efectuează pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru zilele de sâmbătă (4 decembrie 11 decembrie și 18 decembrie 2021) se va asigura permanența între orele 9.00 – 14.00.

La nivelul fiecărei locații (CSVSAO Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Ocna Mureș, Blaj, Teiuș, Câmpeni) se va afișa programul de lucru și un număr de telefon mobil pentru informații, precum și lista cu cabinetele veterinare din raza circumscripției teritoriale unde se efectuează examene trichineloscopice.

La nivelul CSVSAO, tariful pentru examenul trichineloscopic la porcul domestic prin metoda compresiei directe este de 24,99 de lei/probă. Pentru vânat, la circumscripțiile DSVSA Alba, tariful pentru examenul trichineloscopic prin aceeași metodă este de 49,98 lei/probă.

DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Astfel, sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:

  • Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;
  • Cumpărarea cărnii de porc și produselor din carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o zoonoză produsă de un parazit din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care și porcul domestic sau mistreț.

Omul se infestează prin consumul de carne crudă, sau insuficient preparată termic și care conține larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator. Boala este tratabilă, dar intervenția tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente.

DSVSA Alba transmite cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar: aceasta înseamnă că atât produsele de origine animală și non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii neautorizate sanitar-veterinar.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Comunicat RER Vest-RETIM: Apel către voluntarii de mediu. Implică-te pentru Alba Iulia curată!

Publicat

Începând cu 1 decembrie 2021, Asocierea RER Vest-RETIM este noul operator de salubrizare în Alba Iulia. Lansăm un apel deschis către voluntarii de mediu pentru a se implica în activitatea de informare și conștientizare a cetățenilor privind regulile de colectare separată a deșeurilor.

Ce intenționăm să facem?

Colectarea separată a deșeurilor este încă o mare provocare. Regulile de colectare separată încă nu sunt suficient cunoscute, după cum există și convingerea multor cetățeni că „oricum nu contează pentru că se colectează amestecat și totul ajunge la groapa de gunoi”.

În noul sistem de colectare există toată infrastructura necesară (recipiente destinate fiecărei categorii de deșeu, mașini dedicate pentru colectarea separată, stație de sortare a deșeurilor), trebuie doar să depunem puțin efort pentru a face sistemul să funcționeze.

Pentru aceasta, pe lângă informarea și publicitatea pe care o facem prin mediile de comunicare cunoscute (ziare online, radio, social media, etc) vrem să demarăm o acțiune prin care să interacționăm direcat cât mai mult cu fiecare cetățean în parte.

Vom începe cu zona de blocuri, unde se înregistrează și cele mai mari probleme legate de colectarea separată și de modul de depozitare a deșeurilor. Știm că atunci când discuți personal cu un cetățean acesta răspunde pozitiv; este necesară participarea fiecăruia dintre noi, în mod egal, fiind foarte important să începem cât mai repede această schimbare a comportamentului nostru în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

De ce apelăm la voluntari?

Pentru că ne dorim un efect multiplicator în societate, astfel încât să scurtăm perioada de tranziție către noul sistem de colectare separată.

Cum putem colabora?

Dorim să-i implicăm pe toți cei cărora le pasă, activiști cu experiență sau simpli cetățeni care doresc să participe și să ni se alăture într-o acțiune de monitorizare continuă a punctelor de colectare a deșeurilor.

Ce vom face împreună cu voluntarii?

În prealabil vom instrui echipele referitor la regulile de colectare separată și de bună practică; avem pregătite materiale pe care să le distribuim cetățenilor
Vom face “de gardă” la punctele de colectare și vom consilia pe loc cetățenii despre cum trebuie depozitate corect deșeurile în fiecare container.
Ne bucurăm să ni te alături, te asigurăm că va fi o experiență interesantă și că rezultatele se vor vedea într-un timp scurt!

Pentru a participa la actiune te rugăm să ne suni la 0799109503,

Colectarea separată a deșeurilor este o obligație legală

În conformitate cu OUG 92/2021, toți producătorii și deținătorii de deșeuri au obligaţia să colecteze deşeurile separat şi să nu le amestece cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite. Deșeurile trebuie sortate și depuse corespunzător în recipientele de la platformele de la blocuri, astfel:

– RECIPIENTUL VERDE – ambalaje din sticlă (exclus plastic, PET etc)

– CONTAINERUL GALBEN – deșeuri reciclabile din plastic (ambalaje de PET) și metal (doze și conserve)

– CONTAINERUL ALBASTRU – deșeuri din hârtie și carton

– CONTAINERUL NEGRU – orice deșeu menajer rămâne după folosirea corectă a recipientelor colorate de mai sus. Excluse: deșeuri voluminoase, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții sau deșeuri verzi (crengi, frunze etc.)

Ghidul complet de colectare separată pentru blocuri, precum și pentru case îl găsiți aici – https://rervest.ro/utile/zona-alba/ sau https://retim.ro/alba

Pentru înscriere în programul de voluntariat, scrieți-ne pe adresa de email sesizari.alba@rervest.ro sau ne puteți suna la numărul de Call Center +40374885694, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate