Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legea certificatului COVID: Contractul angajaților nevaccinați va fi SUSPENDAT. Amenzi pentru firme de până la 100.000 de lei

Publicat

Angajații din România vor avea la dispoziție 5 opțiuni, arată proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă.

Este vorba despre: vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR (angajații nevaccinați primesc gratuit 15 vouchere pentru a se testa).

Potrivit G4Media.ro, care citează surse politice, proiectul prevede că angajatorii vor fi obligați să le ceară angajaților acest document imediat ce guvernul va adopta obligativitatea lui prin hotărâre.

Dacă un angajat nu prezintă certificatul, contractul lui de muncă va fi suspendat imediat.

Sunt exceptate firmele private cu până la 10 angajați care nu prestează servicii ce presupun interacțiuni directe cu clienții și angajații care își desfășoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă

Dacă un angajator nu respectă obligația de a cere certificatul electronic sau nu le suspendă contractul angajaților care nu îl dețin vor fi sancționați cu amendă între 10.000 lei și 100.000 lei.

Certificatul urmează să fie cerut la locul de muncă dacă numărul cazurilor de COVID-19 crește cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.

Se renunță la el atunci când numărul cazurilor scade timp de 3 săptămâni, iar incidența COVID la nivel național este sub 1 la mie.

Proiectul de lege trebuie să fie modificat de Parlament, unde pot fi aduse noi modificări.

Ce prevede proiectul în ceea ce privește concedierea angajaților nevaccinați

Art.10. – (1) In conformitate cu prevederile art. 50 lit i) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare, art. 513 alin. (1) lit.m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, raportul de serviciu, contractul individual de muncă sau orice alt tip de contract în baza căruia își desfășoară activitatea personalul care nu prezintă la intrarea la locul de muncă un certificat ELECTRONIC COVID-19 valid se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale.

(2) Suspendarea raportului de serviciu/contractului individual de muncă se constată prin dispoziția scrisă a angajatorului, emisă în condițiile legii.

(3) Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea.

(4) Suspendarea încetează și în cazul în care necesitatea prezentării certificatului încetează conform art. 5 alin. (2).

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Petru

    miercuri, 22.12.2021 at 19:53

    Aleșii poporului de ce nu au nevoie de certificat verde la locul de muncă? Pe ei nu-i afectează covidul?

  2. Stelian ion

    miercuri, 22.12.2021 at 20:41

    Stat elgibitist.🤮🤮🤮🤮🤮🤮🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🛴🛴🛴🛴🛴🛴🛴🛴🛴🛴🛴

  3. Marius

    miercuri, 22.12.2021 at 21:56

    Așteptăm să fie adoptat!

  4. Ion

    miercuri, 22.12.2021 at 23:51

    Niste mizerabili de deputati….
    Bai astia din Alba voi ce ati votat?
    Voi sunteti vaccinati …. sau ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax