Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO -TESTUL DE SINCERITATE – Pentru prima data față în față : STRADA vs KRONOSPAN. Cinci săptămâni de proteste la Sebeș


Publicat

testul de sinceritate, kronospan si ONG-uriZiarul Alba24 a reuşit în premieră să îi pună faţă în faţă la masa dialogului pe reprezentanţii campaniei „Opriţi poluarea în Sebeş” şi pe cei ai companiei Kronospan, ţinta campaniei de mediu şi a acuzaţiilor de poluarea a Sebeşului. Talk-show-ul „Testul de sinceritate” care a găzduit dezbaterea dintre cele două părţi a presupus numeroase demersuri şi discuţii cu părţile implicate, iar în final a fost o emisiune maraton de aproape 2 ore.

Emisiunea, moderată de jurnalistul Dan Lungu, i-a adus la aceeaşi masă de o parte pe directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă, iar de cealaltă parte pe Anişoara Ştefan – preşedintele Asociaţiei „Prima Natură” şi Iulius Făgărăşan – liderul Iniţiativei Civice Reghin.

„Pentru Alba24 a fost o adevărată provocare organizarea acestei emisiuni. Vă spun că am început acest demers jurnalistic încă din luna ianuarie şi, deşi iniţial a eşuat, am reluat discuţiile cu ambele părţi astfel încât în final am reuşit să-i aducem la masa dialogului. Cred că pentru cei invitaţi a contat faptul că am încercat să facem toate demersurile într-un mod profesionist şi transparent, dar mai ales faptul că ne-am angajat să asigurăm deplina transparenţă, echidistanţă şi dialogul civilizat în cadrul emisiunii televizate. Am încercat şi cred că am reuşit să tratăm egal şi corect fiecare dintre invitaţi.

Citește și APM Alba a MODIFICAT raportul pe septembrie 2014, în care concentrația de formaldehidă din Sebeș depășea maxima admisă. MOTIVAȚIA »

În final le mulţumim pentru deschiderea şi încrederea manifestată faţă de Alba24, iar concluziile le veţi trage dumneavoastră, cei care veţi viziona emisiunea. Pentru noi găzduirea primei dezbateri media în „războiul de la Sebeş” a fost o provocare pe care ne-am asumat-o şi pe care sper că o vor aprecia cititorii şi telespectatorii noştri din mediul on-line”, a spus Dan Lungu, moderatorul emisiuni „Testul de sinceritate”.

adrian bacila, kronospanÎn debutul emisiunii veţi putea urmări explicaţiile tehnice şi financiare oferite de directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă privind construcţia unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş, investiţie considerată extrem de importantă de companie dacă vrea să rămână competitivă pe piaţă.

„Noi până acum producem o parte din cantitatea de răşini cu materie primă din import. Acest lucru ne face să nu ţinem pasul cu competitorii noştri de pe piaţă ţinând cont că în România există deja o firmă care îşi produce şi formaldehida şi răşinile singură în propria curte. Este o fabrică mult mai mare, 200.000 de tone pe an dar comparaţia nu e legată de cantitate cât de costuri. Atunci când imporţi, transporţi, manipulezi costurile sunt mult mai mari decât atunci când produci singur”, a explicat Adrian Băcilă.

El a vorbit şi de „incidentele” pe care le-ar fi avut această instalaţie second-hand.

„Cu siguranţă nu au fost incidente majore dar nu pot să cunosc toată istoria instalaţiei şi nici nu avem de unde să cunoaştem toată istoria instalaţiei, am spus că nu este posibil să nu fi fost incidente minore. Dar nu au fost incidente majore”, a mai spus Băcilă. (Vezi minutul 4)

El a explicat că dacă ar fi avut incidente majore ar fi trebuit înregistrate la autorităţile naţionale din Franţa, iar verificarea acestui lucru poate fi foarte uşor făcut.

La rândul său preşedintele Asociaţiei „Prima Natură”, Anişoara Ştefan, a vorbit la început despre nemulţumirile şi problemele locuitorilor din Sebeş.

„Locuitorii sunt speriaţi de formaldehidă, comunitatea este foarte bolnavă. Este îngrijorător ca majoritatea cunoscuţilor din Sebeş să decedeze în urma unei boli crunte şi în plus deşi în România formaldehida se produce în trei locaţii, doar în Sebeş se produce în interiorul unei comunităţi”. (Vezi minutul 15)

Liderul Iniţiativei Civice Reghin Iulius Făgărăşan a explicat de ce s-a implicat în campania locuitorilor din Sebeş.

„Suntem foarte puţini oameni în România care ştim cu ce se mănâncă mediul. Dacă nu ne ajutăm între noi vom fi o pradă uşoară. Faptul că experienţa noastră de la Reghin a fost cerută şi este dăruită celor de la Sebeş ne bucură foarte mult pentru că până la urmă protecţia mediului înseamnă protecţia biodiversităţi, iar cea mai importantă fiinţă din biodiversitate este omul. Cu alte cuvinte nicio viaţă de om nu poate fi sacrificată pentru nici un fel de interes economic”. (Vezi minutul 17).

El a mai spus că organizaţiile de mediu sunt nemulţumite de faptul că firma nu respectă legislaţia europeană şi cea naţională.

Făgărăşan a vorbit şi de faptul că în procedura de autorizare ar exista „puncte omise cu bună ştiinţă de investitor pentru a bagateliza riscurile ” iar unul dintre punctele care ar fi fost omise este faptul că fabrica de formaldehidă care deja funcţionează pe platforma Kronospan este obiectiv SEVESO (n.r. obiectiv cu risc care intră sub incidenţa Directivei Europene Seveso).

La rândul său directorul de producţie al Kronospan Adrian Băcilă i-a contrazis pe opozanţi spunând că instalaţia de producere a formaldehidei a companiei este obiectiv SEVESO şi a promis că va pune la dispoziţie ulterior redacţiei Alba24 rapoartele de inspecţie desfăşurate conform prevederilor Seveso. (Vezi explicaţiile tehnice oferite de ambele părţi începând cu minutul 19).

Formaldehida nu este singura problemă a organizaţiilor de mediu. (Vezi care sunt problemele ridicate la minutul 36)

Dezbaterile pe tema studiul de impact privind sănătatea populaţiei le puteți vedea la minutul 40.

Cât de cancerigenă este formaldehida şi cât de mult pune în pericol sănătatea locuitorilor din Sebeş? (Vezi dezbaterile începând de la minutul 57)

Ce garanţii poate oferi Kronospan? (Vezi minutul 65)

Cât de îngrijorătoare sunt statisticile privind cazurile de cancer din Sebeş? (Vezi dezbaterile începând cu minutul 74)

Se consideră Kronospan vinovat de creşterea cazurilor de cancer? (Vezi minutul 78)

Ameninţări voalate sau directe privind acţiuni în instanţă. (vezi discuţiile începând cu minutul 86)

Opozanţii au răspuns acuzaţiilor privind faptul că ar fi finanţaţi de companii interesate să afecteze poziţia de pe piaţă a Kronospan. Kronospan răspunde acuzaţiilor privind cumpărarea unor reprezentanţi ai instituţiilor statului. (Vezi minutul 95)

Cum văd ambele părţi încheierea conflictului de la Sebeş. (vezi minutul 102)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. dorel

  sâmbătă, 07.02.2015 at 15:40

  pe coperta acelui studio privind evaluarea sanatatii este trecut Institutul de Sanatate Publica Timisoara ‘prof doctor Leonida Georgescu’. datat 17.12.2007.
  HOTARARE NR. 1414 M.Of.nr. 845 din 8 decembrie 2009
  pentru infiintarea, organizarea si functionarea
  Institutului National de Sanatate Publica
  Art. 1. – (1) Se infiinteaza Institutul National de Sanatate Publica,
  denumit in continuare Institutul, institutie publica cu personalitate
  juridica, in subordinea Ministerului Sanatatii, prin comasare prin fuziune a
  Institutului de Sanatate Publica Bucuresti cu Institutul de Sanatate Publica
  „Prof. Dr. Iuliu Moldovan“ Cluj-Napoca, Institutul de Sanatate Publica Iasi,
  Institutul de Sanatate Publica „Prof. dr. Leonida Georgescu“ Timisoara,
  Centrul de Sanatate Publica Targu Mures si cu Centrul de Sanatate Publica
  Sibiu, care se desfiinteaza. Intrebare: Pana la infintarea Institutului National de Sanatate in 2009 prin comas area celorlate institute, acest INSTITUT din Timisoara era acreditat sa faca asemenea studii sau doar cel din Bucuresti?

 2. dorel

  duminică, 08.02.2015 at 17:50

  daca formaldehida s-a reclasificat dupa cum se zice in aceasta emisiune,adica a trecut intr-o categorie de toxicitate supoerioara, ma intreb, ce relevanta au toate studiile depuse de Kronospan in vederea autorizarii avand in vedere ca acele studii se bazeaza pe o clasificare a formaldehidei la o categorie mai putin toxica? mai au valoare acele studii din punct de vedere logic nu juridic!?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Lista CLARĂ a regulilor, restricțiilor și excepțiilor în vigoare în România, aprobate de Guvern. Situația în 26 octombrie

Publicat

Autoritățile s-au încurcat din nou în restricții și într-o succesiune de acte contradictorii, emise în doar câteva zile. Abia marți, 26 octombrie, prevederile hotărârii de guvern în acest sens au fost publicate în Monitorul Oficial și nu lasă loc de interpretări. Lista clară a regulilor, restricțiilor și excepțiilor în vigoare în România, este disponibilă abia marți, 26 octombrie. 

O modificare radicală vizează necesitatea certificatului digital pentru accesul în majoritatea spațiilor publice, cu excepția poștei, a tribunalelor, a parchetelor, magazinelor alimentare și farmaciilor.

Citește și: Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20,00

Pe de altă parte, pentru a nu lăsa loc eventuale interpretări, supermarketurile și farmaciile din centrele comerciale de tip mall au fost închise pentru 30 de zile, începând de luni, 25 octombrie.

Unde este necesară masca de protecție

Masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile, fie ele închise sau deschise, publice sau private. Categoriile exceptate de la regulă:

– Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani

– Persoanele care sunt singure în birou

– Prezentatorii TV și invitații lor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane

– Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane

– Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Carantina de noapte

Circulația pe timpul nopții este interzisă zilnic, în intervalul orar 22:00-05:00, cu următoarele excepții:

Pentru vaccinați.

Pentru cei trecuți prin boală în ultimele 180 de zile

În interes profesional (legitimație de serviciu sau adeverință de la angajator sau declarație pe proprie răspundere)

Pentru asistență medicală de urgență

Pentru a merge la vaccinare

Pentru îngrijire bătrâni, copii

În urma decesului unui membru din familie

De menționat că, în cazul persoanelor vaccinate și a celor care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, este necesar certificatul digital, nu se poate face dovada cu alte documente.

Școlile

Se închid școlile de stat, grădinițele şi afterschool-urile. Se aplică învăţământului preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Se suspendă activitatea faţă-în-faţă în şcolile private, e la alegerea lor dacă iau vacanţă sau fac şcoală online.

Creşele rămân deschise.

Acces permis strict pentru persoanele vaccinate, sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, care au certificat digital

– Magazine (nu alimentare), cinematografe, săli de sport, de fitness, de jocuri, piscine interioare, concerte, spectacole, locuri de joacă, săli de jocuri, târguri, bâlciuri, muzee, biblioteci, librării.

Toate cele enumerate mai sus pot funcționa doar cu 30% capacitate, și doar în intervalul orar 05:00 – 21:00.

– Restaurante și cafenele

Acestea pot funcționa la o capacitate de 50%, doar în intervalul orar 05:00-21:00. Totuși, le este permis să facă livrări la domiciliu și între orele 21:00-05:00.

– Hoteluri, centre comerciale (cu excepţia instituţiilor publice)

Acces permis cu certificat digital generat pe baza unui test rapid (valabilitate 48 de ore) sau PCR (valabilitate 72 de ore)

– Instituţii publice – taxe şi impozite, direcţia paşapoarte, evidenţa persoanelor, inclusiv cele din Centrele Comerciale.

Acces permis fără condiții, pentru toată lumea

– Spitale, clinici medicale (de stat)

– Magazine alimentare (nu cele din Centrele Comerciale), care vor funcționa strict în intervalul orar 05:00-21:00.

– Biserici (cu respectarea distanțării sociale și a măsurilor sanitare)

– Activități recreativ sportive în aer liber (maximum 10 persoane)

– Farmacii, benzinării (pot avea program non-stop)

– Instanţe de judecată, secţii de poliţie (program normal, fără vizitatori, însoţitori)

– Instituţii/firme private (cum ar fi saloane de coafor, masaj, bănci etc) – limita trebuie să fie de maximum 50 de persoane, cu tot cu angajaţi

– Instituţii publice, pentru: (urgenţe) emitere certificat de deces, certificat de naştere etc, pentru a ridica pensii, alocaţii, ajutoare sociale etc

Se închid/interzic:

Baruri, cluburi, discoteci

Nunți, botezuri, evenimente private

Restricțiile nu se aplică minorilor sub 12 ani, dar numai dacă sunt însoțiți de un adult care prezintă un certificat verde cu dovada vaccinării complete sau a trecerii prin boală.

Deci, dacă un copil ce are sub 12 ani vrea să meargă în mall, o poate face, dar numai alături de un adult care are certificat digital pe baza vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 180 de zile.

Sursă: Ziare.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: PPE cere ca, în Uniunea Europeană, tarifele de roaming și internet mobil să fie ca „acasă” încă 10 ani

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava: PPE cere ca, în Uniunea Europeană, tarifele de roaming și internet mobil să fie ca „acasă” pentru încă 10 ani

”Mulți dintre românii cu rude în străinătate nu au cum să nu-și amintească anii 90 sau începutul lui 2000, atunci când vocea celui drag, plecat departe, era doar amintirea ultimei discuții la plecarea dintr-o autogară sau un aeroport.

Tarifele exagerat de scumpe la convorbiri ne-au pus, pentru vreme lungă, o barieră nedreaptă în a rosti sau auzi atât de doritul <Alo, mamă>, <Alo, tată>, <Alo, draga mea> sau <Alo, dragul meu>.

Pentru multă vreme, milioane de copii nu și-au putut auzi părinții spunându-le <noapte bună>, în fiecare seară.

Au apărut rupturi ireparabile în sufletele a milioane de români, între cei plecați la muncă ori la studii și cei rămași acasă.

O rană pansată doar de promisiunea unei revederi, poate, anuală.

Viitorul pe care ni-l imaginam acum 15-20 de ani, cu gândul la a putea vorbi în tihnă și a-i vedea pe cei plecați la mii de kilometri, e prezentul de azi.

Cel în care înstrăinarea și dorul își găsesc leac. La capătul celălalt al telefonului. La orice oră din zi sau din noapte.

Eliminarea suprataxării pentru serviciile de roaming, la nivelul Uniunii Europene, introdusă în anul 2017, a fost nu doar un succes și un avantaj pentru cetățenii țărilor membre, însă e una dintre măsurile care au demonstrat, nu doar la nivel teoretic ci și în practică unitatea statelor membre.

Alături de colegii din PPE susținem nu doar prelungirea RLAH (Roam – Like – At – Home), începând cu anul viitor, pentru o perioadă de încă 10 ani, însă și eliminarea ultimelor măsuri restrictive rămase încă în vigoare.

Prin vocea colegei mele, Angelika Winzig, PPE solicită eliminarea oricăror tarife pentru serviciile de roaming, care încă mai există în unele state, chiar dacă ele sunt limitate în prezent la 19 eurocenți / minut.

Mai mult decât serviciile de telefonie, membrii EPP solicităm implementarea unui sistem unitar și în ce privește serviciile de date mobile.

Cu alte cuvinte, ne dorim ca Uniunea Europeană să fie cu adevărat o uniune, în care tarifele pentru serviciile de telefonie și internet să fie aceleași ca acasă, indiferent din ce stat membru este efectuat un apel telefonic ori accesată rețeaua de internet.

Ne-am câștigat dreptul de a fi parte a marii familii europene, ne-am câștigat dreptul la muncă și la liberă circulație în spațiul UE, iar dreptul la liberă comunicare ar trebuie să fie și el printre aceste drepturi, neîngrădit de suprataxare.

Suntem în anul 2021 și trăim vremuri în care tehnologia este extrem de avansată, iar costurile asociate serviciilor de comunicare sunt mult mai reduse decât în trecut.

Din punct de vedere tehnic, raportul pentru această nouă inițiativă, care vine să prelungească și îmbunătățească regula introdusă în 2017, a fost adoptat deja în comisia parlamentară, urmând să fie supus votului la nivelul Parlamentului și Comisiei Europene.

Am încredere că, alături de colegii din PPE, precum și din celelalte grupuri de la nivelul Parlamentului European, vom transforma ideea de roaming și supracost pentru apeluri la nivelul Uniunii într-o simplă amintire”.

Mircea Hava,

Eurodeputat PNL

Membru al PPE

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTĂ: Numărul de cazuri noi de COVID în fiecare județ din România. Situația oficială din 26 octombrie

Publicat

20.637 de bolnavi de COVID sunt internați în spitale, dintre care 479 sunt minori. 1.867 de pacienți sunt în stare gravă la ATI, dintre care 43 de copii.

16.765 de cazuri noi de COVID au fost raportate în ultimele 24 de ore și au fost anunțate 523 de decese, dintre care 12 anterioare acestui interval. 

Acestea sunt datele oficiale comunicate de autorități în data de 26 octombrie.

Harta la dimensiuni mai mari poate fi vizualizată AICI.

 

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
1. Alba 29390 252 (sursa DSP Alba) 10,34
2. Arad 34684 396 9,79
3. Argeș 38703 469 9,35
4. Bacău 36397 321 5,35
5. Bihor 41308 632 9,36
6. Bistrița-Năsăud 17721 102 5,03
7. Botoșani 20607 169 4,85
8. Brașov 57227 266 9,76
9. Brăila 19294 164 9,03
10. Buzău 19605 281 7,72
11. Caraș-Severin 16274 122 5,72
12. Călărași 15700 159 7,75
13. Cluj 77494 576 9,40
14. Constanța 61253 457 10,23
15. Covasna 10902 102 5,61
16. Dâmbovița 31398 433 8,32
17. Dolj 41000 250 7,17
18. Galați 37702 376 6,45
19. Giurgiu 17033 135 9,50
20. Gorj 13375 134 5,08
21. Harghita 11818 192 5,30
22. Hunedoara 30723 340 7,28
23. Ialomița 16686 232 10,01
24. Iași 64170 599 9,01
25. Ilfov 66509 385 17,02
26. Maramureș 28252 137 4,06
27. Mehedinți 14022 158 7,85
28. Mureș 32992 507 7,61
29. Neamț 27499 327 6,17
30. Olt 22718 180 7,75
31. Prahova 54582 353 11,62
32. Satu Mare 18521 92 3,34
33. Sălaj 15715 139 7,23
34. Sibiu 35213 347 7,11
35. Suceava 35131 273 4,02
36. Teleorman 21377 210 8,16
37. Timiș 77847 512 10,03
38. Tulcea 11881 127 6,96
39. Vaslui 24304 190 6,21
40. Vâlcea 22575 237 7,36
41. Vrancea 15500 200 5,26
42. Mun. București 275891 1649 16,13
43. Din străinătate** 1697 8
44. Cazuri noi nealocate pe județe  

 

25190*

3565
 TOTAL 1.587.880 16.765

Cele mai multe cazuri, 1.649, au fost descoperite la București.

Bihor, Iași, Timiș, Mureș și Argeș au înregistrat de asemenea număr foarte mare de infectări.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cât vor plăti românii pentru căldură și lumină în case, în această iarnă. Prețul maxim anunțat de ministrul Energiei

Publicat

Românii nu vor plăti mai mult pentru energie decât au plătit în decembrie anul trecut, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, plafonarea și compensarea duc prețurile la nivelul anului 2020.

Furnizorii își vor primi banii de la buget în 30 de zile, a adăugat ministrul, precizând că ulterior vor fi făcute verificări pentru a corecta eventualele greșeli.

Ministrul s-a declarat încrezător că toate prevederile legale legate de compensarea și plafonarea prețurilor la energie vor fi funcționale la 1 noiembrie, urmând ca de acestea să beneficieze atât consumatorii casnici cât și companiile, profesiile liberale, spitalele, unitățile de învățământ sau ONG-urile.

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au dezbătut marți proiectul de lege pentru aprobarea OUG care stabilește scheme de compensare pentru consumul de gaze și energie electrică.

Proiectul ar urma să intre în plen marți sau miercuri.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate