Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO -TESTUL DE SINCERITATE – Pentru prima data față în față : STRADA vs KRONOSPAN. Cinci săptămâni de proteste la Sebeș


Publicat

testul de sinceritate, kronospan si ONG-uriZiarul Alba24 a reuşit în premieră să îi pună faţă în faţă la masa dialogului pe reprezentanţii campaniei „Opriţi poluarea în Sebeş” şi pe cei ai companiei Kronospan, ţinta campaniei de mediu şi a acuzaţiilor de poluarea a Sebeşului. Talk-show-ul „Testul de sinceritate” care a găzduit dezbaterea dintre cele două părţi a presupus numeroase demersuri şi discuţii cu părţile implicate, iar în final a fost o emisiune maraton de aproape 2 ore.

Emisiunea, moderată de jurnalistul Dan Lungu, i-a adus la aceeaşi masă de o parte pe directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă, iar de cealaltă parte pe Anişoara Ştefan – preşedintele Asociaţiei „Prima Natură” şi Iulius Făgărăşan – liderul Iniţiativei Civice Reghin.

„Pentru Alba24 a fost o adevărată provocare organizarea acestei emisiuni. Vă spun că am început acest demers jurnalistic încă din luna ianuarie şi, deşi iniţial a eşuat, am reluat discuţiile cu ambele părţi astfel încât în final am reuşit să-i aducem la masa dialogului. Cred că pentru cei invitaţi a contat faptul că am încercat să facem toate demersurile într-un mod profesionist şi transparent, dar mai ales faptul că ne-am angajat să asigurăm deplina transparenţă, echidistanţă şi dialogul civilizat în cadrul emisiunii televizate. Am încercat şi cred că am reuşit să tratăm egal şi corect fiecare dintre invitaţi.

Citește și APM Alba a MODIFICAT raportul pe septembrie 2014, în care concentrația de formaldehidă din Sebeș depășea maxima admisă. MOTIVAȚIA »

În final le mulţumim pentru deschiderea şi încrederea manifestată faţă de Alba24, iar concluziile le veţi trage dumneavoastră, cei care veţi viziona emisiunea. Pentru noi găzduirea primei dezbateri media în „războiul de la Sebeş” a fost o provocare pe care ne-am asumat-o şi pe care sper că o vor aprecia cititorii şi telespectatorii noştri din mediul on-line”, a spus Dan Lungu, moderatorul emisiuni „Testul de sinceritate”.

adrian bacila, kronospanÎn debutul emisiunii veţi putea urmări explicaţiile tehnice şi financiare oferite de directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă privind construcţia unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş, investiţie considerată extrem de importantă de companie dacă vrea să rămână competitivă pe piaţă.

„Noi până acum producem o parte din cantitatea de răşini cu materie primă din import. Acest lucru ne face să nu ţinem pasul cu competitorii noştri de pe piaţă ţinând cont că în România există deja o firmă care îşi produce şi formaldehida şi răşinile singură în propria curte. Este o fabrică mult mai mare, 200.000 de tone pe an dar comparaţia nu e legată de cantitate cât de costuri. Atunci când imporţi, transporţi, manipulezi costurile sunt mult mai mari decât atunci când produci singur”, a explicat Adrian Băcilă.

El a vorbit şi de „incidentele” pe care le-ar fi avut această instalaţie second-hand.

„Cu siguranţă nu au fost incidente majore dar nu pot să cunosc toată istoria instalaţiei şi nici nu avem de unde să cunoaştem toată istoria instalaţiei, am spus că nu este posibil să nu fi fost incidente minore. Dar nu au fost incidente majore”, a mai spus Băcilă. (Vezi minutul 4)

El a explicat că dacă ar fi avut incidente majore ar fi trebuit înregistrate la autorităţile naţionale din Franţa, iar verificarea acestui lucru poate fi foarte uşor făcut.

La rândul său preşedintele Asociaţiei „Prima Natură”, Anişoara Ştefan, a vorbit la început despre nemulţumirile şi problemele locuitorilor din Sebeş.

„Locuitorii sunt speriaţi de formaldehidă, comunitatea este foarte bolnavă. Este îngrijorător ca majoritatea cunoscuţilor din Sebeş să decedeze în urma unei boli crunte şi în plus deşi în România formaldehida se produce în trei locaţii, doar în Sebeş se produce în interiorul unei comunităţi”. (Vezi minutul 15)

Liderul Iniţiativei Civice Reghin Iulius Făgărăşan a explicat de ce s-a implicat în campania locuitorilor din Sebeş.

„Suntem foarte puţini oameni în România care ştim cu ce se mănâncă mediul. Dacă nu ne ajutăm între noi vom fi o pradă uşoară. Faptul că experienţa noastră de la Reghin a fost cerută şi este dăruită celor de la Sebeş ne bucură foarte mult pentru că până la urmă protecţia mediului înseamnă protecţia biodiversităţi, iar cea mai importantă fiinţă din biodiversitate este omul. Cu alte cuvinte nicio viaţă de om nu poate fi sacrificată pentru nici un fel de interes economic”. (Vezi minutul 17).

El a mai spus că organizaţiile de mediu sunt nemulţumite de faptul că firma nu respectă legislaţia europeană şi cea naţională.

Făgărăşan a vorbit şi de faptul că în procedura de autorizare ar exista „puncte omise cu bună ştiinţă de investitor pentru a bagateliza riscurile ” iar unul dintre punctele care ar fi fost omise este faptul că fabrica de formaldehidă care deja funcţionează pe platforma Kronospan este obiectiv SEVESO (n.r. obiectiv cu risc care intră sub incidenţa Directivei Europene Seveso).

La rândul său directorul de producţie al Kronospan Adrian Băcilă i-a contrazis pe opozanţi spunând că instalaţia de producere a formaldehidei a companiei este obiectiv SEVESO şi a promis că va pune la dispoziţie ulterior redacţiei Alba24 rapoartele de inspecţie desfăşurate conform prevederilor Seveso. (Vezi explicaţiile tehnice oferite de ambele părţi începând cu minutul 19).

Formaldehida nu este singura problemă a organizaţiilor de mediu. (Vezi care sunt problemele ridicate la minutul 36)

Dezbaterile pe tema studiul de impact privind sănătatea populaţiei le puteți vedea la minutul 40.

Cât de cancerigenă este formaldehida şi cât de mult pune în pericol sănătatea locuitorilor din Sebeş? (Vezi dezbaterile începând de la minutul 57)

Ce garanţii poate oferi Kronospan? (Vezi minutul 65)

Cât de îngrijorătoare sunt statisticile privind cazurile de cancer din Sebeş? (Vezi dezbaterile începând cu minutul 74)

Se consideră Kronospan vinovat de creşterea cazurilor de cancer? (Vezi minutul 78)

Ameninţări voalate sau directe privind acţiuni în instanţă. (vezi discuţiile începând cu minutul 86)

Opozanţii au răspuns acuzaţiilor privind faptul că ar fi finanţaţi de companii interesate să afecteze poziţia de pe piaţă a Kronospan. Kronospan răspunde acuzaţiilor privind cumpărarea unor reprezentanţi ai instituţiilor statului. (Vezi minutul 95)

Cum văd ambele părţi încheierea conflictului de la Sebeş. (vezi minutul 102)ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. dorel

  sâmbătă, 07.02.2015 at 15:40

  pe coperta acelui studio privind evaluarea sanatatii este trecut Institutul de Sanatate Publica Timisoara ‘prof doctor Leonida Georgescu’. datat 17.12.2007.
  HOTARARE NR. 1414 M.Of.nr. 845 din 8 decembrie 2009
  pentru infiintarea, organizarea si functionarea
  Institutului National de Sanatate Publica
  Art. 1. – (1) Se infiinteaza Institutul National de Sanatate Publica,
  denumit in continuare Institutul, institutie publica cu personalitate
  juridica, in subordinea Ministerului Sanatatii, prin comasare prin fuziune a
  Institutului de Sanatate Publica Bucuresti cu Institutul de Sanatate Publica
  „Prof. Dr. Iuliu Moldovan“ Cluj-Napoca, Institutul de Sanatate Publica Iasi,
  Institutul de Sanatate Publica „Prof. dr. Leonida Georgescu“ Timisoara,
  Centrul de Sanatate Publica Targu Mures si cu Centrul de Sanatate Publica
  Sibiu, care se desfiinteaza. Intrebare: Pana la infintarea Institutului National de Sanatate in 2009 prin comas area celorlate institute, acest INSTITUT din Timisoara era acreditat sa faca asemenea studii sau doar cel din Bucuresti?

 2. dorel

  duminică, 08.02.2015 at 17:50

  daca formaldehida s-a reclasificat dupa cum se zice in aceasta emisiune,adica a trecut intr-o categorie de toxicitate supoerioara, ma intreb, ce relevanta au toate studiile depuse de Kronospan in vederea autorizarii avand in vedere ca acele studii se bazeaza pe o clasificare a formaldehidei la o categorie mai putin toxica? mai au valoare acele studii din punct de vedere logic nu juridic!?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Facilități fiscale pentru antreprenorii aiudeni afectați de pandemie, aprobate în Consiliul Local

Publicat

Consiliul Local Aiud a aprobat în ședința de vineri facilități fiscale pentru întreprinderile mici şi mijlocii – persoane fizice întreprinzători şi societăţi comerciale din municipiul Aiud afectate de pandemia de coronavirus.

Astfel, s-a aprobat:

– reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50%, pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă şi/sau alertă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice;

– scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă şi/sau alertă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică.

Potrivit reprezentanților Primăriei, toate detaliile și procedura de acordare a facilităților fiscale vor fi comunicate săptămâna viitoare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba continuă să verifice respectarea măsurilor anti-Covid. Peste 300 de persoane, amendate în ultimele 24 de ore

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în/ ieșirea din cele 6 localități carantinate. Începând cu ora 06:00 au fost instituite filtre și la intrările/ieșirile localității Vințu de Jos.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 193 de polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 60 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 393 de mijloace de transport din care 46 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 8.022 persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 92 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 110 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.
Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 17.750 lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 138 de forțe de ordine care au controlat 4.912 persoane și 138 de autovehicule.

Au fost depistate și sancționate 115 persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Scopul controalelor este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic.

Cetățenii pot prezenta și o declarație scrisă de mână, dar care să cuprindă mențiunile anterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi judoka legitimați la CS Unirea Alba Iulia, convocați la Centrul Național de Pregătire a Juniorilor

Publicat

Doi judoka legitimați la Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia, Alexandru Sibișan și Alexia Laura Bogdan, au fost convocați la Centrul Național de Pregătire a Juniorilor, în vederea participării la programul de pregătire centralizată, conform calendarului Federației Române de Judo.

Sportivii secției de judo din cadrul CS Unirea Alba Iulia sunt antrenați de profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian. Lotul național la masculin se întrunește la Pitești, iar la feminin, la Poiana Brașov. Pregătirea centralizată va dura până aproape de perioada Sărbătorilor de Iarnă. Judoka convocați vor prezenta la sosire pe lângă viza medicală la zi și buletinul de analize negativ la testul COVID-19.

”Este o veste foarte bună la final de an, care încununează rezultatele foarte bune obținute de sportivii secției de judo în anul 2020. Alexandru Sibișan și Alexia Laura Bogdan s-au impus la importante competiții naționale, inclusiv la categorii de vârstă superioare. Chiar dacă suntem la final de an sunt convins că se vor antrena la cel mai înalt nivel. Îi felicit, de asemenea, și pe antrenorii secției de judo” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

În acest an, în care calendarul competițional a fost grav afectat ca urmare a evoluției pandemiei, sportivii secției de judo au obținut 2 medalii de aur, 5 medalii de argint și 4 medalii de bronz. Sunt rezultate foarte bune în contextul în care au fost organizate mai puține competiții față de anii precedenți.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Volkswagen pregătește o nouă mașină electrică, un rival pentru Dacia Spring. Cât ar putea costa

Publicat

Volkswagen se pregătește să acopere și segmentul low-cost al mașinilor electrice, cu alte cuvinte grupul german va dezvolta un rival pentru Dacia Spring. 

Inginerii de la Volkswagen dezvoltă sub numele de proiect Small BEV (Battery Electric Vehicle) un vehicul 100% electric de mărimea actualului Polo și la un preț cuprins între 20 și 25 de mii de euro, scrie Reuters. În condițiile în care Volkswagen ID.3  pleacă din jurul a 35 de mii de euro fără subvenție, ar fi o diferență mare de preț.  Nu ar fi departe nici de costul vehiculat pentru Dacia Spring, de 17.500 de euro.

Vezi și FOTO-VIDEO: Cum arată prima Dacia electrică. Imagini oficiale cu modelul Spring. Detaliile tehnice

Volkswagen anunță că are nevoie  de o pondere a electricelor de 60% din totalul vânzărilor din Europa până în 2030 pentru a respecta normele mai dure de emisii. Ținta anterioară era de 40%.

La începutul acestei luni, grupul din Wolfsburg a anunțat că va investi în următorii cinci ani 73 de miliarde de euro în vehicule electrice și digitalizare.

Volkswagen vrea să producă 1,5 milioane de mașini electrice până în 2025.

sursa: digi24.ro, autoblog.com

foto: arhivă, volkswagen.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate