Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Marșul Încoronării – concert extraordinar susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba, la Sala Unirii

Publicat

La Alba Iulia au debutat, vineri, 15 octombrie 2021, manifestările dedicate Anului Centenarului Încoronării, prin care se va sărbători împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc la Alba Iulia.

Programul manifestărilor cuprinde, vineri, o serie de manifestări cultural-artistice care vor culmina, la ora 12:30, cu un concert extraordinar susținut în Sala Unirii de Orchestra de Cameră a Județului Alba și soliștii Alexandru Pal (nai) și Dan-Liviu Cernat (vioară).

Vezi și VIDEO: Citirea proclamației încoronării Regelui Ferdinand I din 15 octombrie 1922, la Alba Iulia

În cadrul evenimentului va fi prezentată și lucrarea muzicală „Marșului Încoronării”, piesă care a fost scrisă inițial pentru interpretare vocală și de aproape 100 de ani nu a mai fost interpretată în public. Orchestrația prezentată în cadrul evenimentului, de la Sala Unirii, poartă semnătura artistului Alexandru Pal, este scrisă pentru nai și orchestră de cameră și va fi în primă audiție.

Concertul cameral extraordinar susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba cuprinde astfel interpretarea unor lucrări celebre scrise de Robert Planquette, Andrei Mureșanu, Eduard Hubsch, Ciprian Porumbescu, Alexandru Pal precum „Marșul Încoronării”, „Deșteaptă-te, române”, „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei-Sale Prințul Domnitor” („Trăiască Regele !”), „Balada pentru vioară și orchestră”, „Suita română nr. 1 pentru nai și orchestră”.

Momentele care vor avea loc în Sala Unirii vor fi transmise live pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare și pe un ecran led amplasat pe aleea muzeului.

Toate manifestările sunt organizate cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, fiind permisă participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. De asemenea în spațiile închise este permis accesul doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Alba Iulia va găzdui timp de un an manifestări dedicate încoronării din 1922. Anul Centenarului Încoronării debutează oficial în 15 octombrie 2021 și se va încheia în 15 octombrie 2022. Anul 2022 va fi astfel anul în care se va sărbători împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc la Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Centenarului Încoronării au debutat, vineri, cu expoziții de fotografie, concerte de cameră și de fanfară precum și alte evenimente cultural-artistice. Proiectul cultural „Anul Centenarului Încoronării” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și sub patronajul Casei Regale a României.

Anul Centenarului Încoronării va marca împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc în 15 octombrie 1922 în catedrala din Alba Iulia. Lăcașul de cult a fost construit special pentru acest eveniment cu importanță deosebită în istoria României.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax