Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mandate de arestare pentru suspecți din Alba și Cluj, emise de autoritățile din Franța, într-un dosar de trafic de migranți

Publicat

bani arme politie

În urma celor 18 percheziții din data de 12 iunie, percheziții care au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți și spălare de bani, au fost admise de către judecători punerea în executare a 9 mandate europene de arestare, emise de autoritățile franceze. 

Perchezițiile au fost efectuate simultan de polițiștii de combatere a criminalității organizate din județele Cluj și Alba, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.

La Curtea de Apel Alba Iulia au fost admise punerea în executare a patru mandate europene de arestare emise pentru: Ioan Cînda, Mircea Cînda, Miron Mircea şi Mihai Ilie Petraşcu. În cazul lui Mircea Cînda, instanţa a decis amânarea predării până la soluţionarea unui dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: PERCHEZIȚII în Alba și Cluj la o grupare specializată în trafic de migranți și spălare de bani. S-au găsit și arme

Curtea de Apel Cluj-Napoca a admis cinci mandate europene de arestare pentru Alin Samoil Jecan, Voichiţa Filofteea Borcea, Silviu Ciprian Borcea, Lucian Daniel Pop şi Lucian Sabău.

Activitățile au fost integrate unei acțiuni ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de autoritățile franceze, la data de 29 mai 2019.

Potrivit IPJ Alba, au fost efectuate 8 percheziții, iar în județul Cluj au fost efectuate 10 percheziții (dintre care 2 la sediile unor societăți comerciale ce activează în domeniul transporturilor internaționale de mărfuri).

În fapt, conform Ordinului European de Anchetă, acțiunea vizează o filieră de migrație ilegală care, începând din anul 2016 până în prezent, ar fi organizat trecerea migranților, majoritatea kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța, Belgia și Olanda.

 

Cei 9 sunt cerecetaţi de Tribunalul de Înaltă Instanţă din Lille pentru săvârşirea infracţiunilor de ajutor la intrarea, circulaţia sau şederea ilegală a unor străini în Franţa, în grup infracţional organizat; asociere la un grup infracţional în vederea comiterii de infracţiuni şi spălarea produsului infracţiunii, în formă agravată: concursul, în grup infracţional organizat, la o operaţiune de investiţie, de disimulare sau conversiune a produsului unui delict. Toate persoanele în legătură cu care s-au emis mandatele de arestare au solicitat ca în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, să fie transferaţi în România pentru executarea pedepsei. Şase din cele nouă hotărâri, din 13 iunie 2019, sunt definitive, trei, emise de Curtea de Apel Cluj fiind contestabile la ÎCCJ.

În cauză există suspiciunea rezonabilă cu privire la faptul că, începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracţional organizat, din cetăţeni români şi străini, care au acţionat în mod coordonat, în ceea priveşte trecerea migranţilor, majoritatea kurzi şi iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franţa (la Calais), Belgia şi Olanda (la Rotterdam). În urma efectuării percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost ridicate telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o puşcă cu aer comprimat (supusă autorizării), arme albe, înscrisuri şi peste 80.000 de euro.

În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018, reţeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranţi în Anglia. Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracţionale îşi desfăşurau activitatea pe două ramuri.

În ceea ce priveşte ramura românească a grupării infracţionale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetăţean român, în varstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata şi organizarea trecerii migranţilor cu şoferi români.

În ce priveşte ramura grupării care se află în Anglia, investigaţiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetăţean de origine kurdă şi se ocupa de recrutarea însoţitorilor migranţilor care se află în Regatul Unit al Marii Britanii şi în Franţa. Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că, suma de aproximativ 407.000 lire sterline a tranzitat între Anglia şi România în cadrul acestei reţele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax