Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marius Alexa, ACHITAT definitiv în Dosarul „Meridian”, în care a fost acuzat de înşelăciune. Are de plătit despăgubiri de 500.000 de euro

Publicat

cartier meridianDat în urmărire internaţională, omul de afaceri albaiulian Marius Alexa, cel care a iniţiat construirea cartierului „Meridian” din Alba Iulia, a fost achitat definitiv de acuzaţia de înşelăciune. Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat definitiv în 5 martie. Acesta are însă de plătit, în solidar cu firma „Meridian Construct”, despăgubiri civile către 11 familii păgubite şi o societate comercială. Alexa este însă condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, în cauza privind „Meridian Construct” şi la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiune similare, referitor la activitatea firmei “Impact Construct”.

Omul de afaceri a fost judecat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. A fost acuzat că, în perioada 2006-2008, a încheiat mai multe contracte cu diferiţi cumpărători, fără ca aceştia să ştie că de fapt terenurile nu mai aparţineau “Meridian Construct”, ci erau proprietatea altui investitor (SC “Piflu”) sau erau ipotecate băncilor. Induşi în eroare, proprietarii au achitat în continuare tranşele de preţ convenite în contractele de vânzare-cumpărare, iar ulterior aceştia au fost nevoiţi să recurgă personal la împrumuturi bancare, pentru a-şi scoate noile proprietăţi de sub ipotecă. Marius Alexa a negat acuzaţiile ce i se aduc, susţinând faptul că nu a intenţionat să-şi înşele cumpărătorii, dar că perioada de recesiune şi-a pus amprenta asupra acestei afaceri. Ceea ce trebuia să fie o afacere imobiliară de milioane s-a transformat într-un calvar pentru 17 familii care au visat că vor locui într-un cartier rezidenţial din Alba Iulia.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia, pe scurt:

“Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată, în ce priveşte latura penală a cauzei cu referire la soluţia de condamnare a inculpatului Alexa Marius Valerian şi în ce priveşte latura civilă, cu referire la omisiunea obligării în solidar a părţii responsabile civilmente SC Meridian Construct SRL Alba Iulia la plata despăgubirilor civile şi a cheltuielilor judiciare şi la dispoziţia de ridicare a sechestrului asigurator şi rejudecând cauza în aceste limite:

– respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpatul Alexa Marius Valerian, din infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, în infracţiunea de înşelăciune.

– în temeiul art. 396 alin. 5 CPP, art. 17 alin. 2 şi art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a CPP, achită pe inculpatul Alexa Marius Valerian de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

– înlătură dispoziţiile privind aplicarea pedepselor complementare şi accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969.

– obligă partea responsabilă civilmente SC Meridian Construct SRL Alba Iulia prin lichidator în solidar cu inculpatul Alexa Marius Valerian la plata despăgubirilor civile către părţile civile în privinţa cărora s-a admis acţiunea civilă prin sentinţa apelată şi la plata cheltuielilor judiciare către stat, aferente fazei de urmărire penală şi de judecată la instanţa de fond

– înlătură dispoziţia de ridicare a măsurii sechestrului asigurator dispusă prin ordonanţa procurorului din data de 27.10.2010, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând părţii responsabile civilmente SC Meridian Construct SRL şi menţine această măsură asiguratorie.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii”.

Valoarea despăgubirilor se ridică la 364.321 lei şi 449.296 euro şi trebuie plătite către 11 familii şi societate comercială. Introducerea firmei în circuitul plăţii despăgubirilor poate garanta că familiile păgubite pot să îşi recupereze cel puţin o parte din prejudiciu. Firma Meridian Construct este în proecedură de faliment.

Motivul pentru care a a fost achitat Marius Alexa la Curtea de Apel este că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”

Citeşte şi Sentință definitivă în Dosarul „Meridian”: Marius Alexa a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

La Tribunalul Alba a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Alexa a construit prin intermediul firmei Meridian Construct SRL Alba Iulia un cartier 18 locuinţe. Mai mulţi cumpărători au fost înşelaţi şi au trebuit să plătească în unele cazuri casele la preţuri duble. Au depus plângeri penale, iar afaceristul a fost trimis în judecată de procurori.

În 3 aprilie 2012, în Dosarul “Impact Construct” SRL Alba Iulia, Marius Alexa a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Și în această cauză există o sentință definitivă. Alexa a  fost trimis în judecată pentru reţinere şi nevirare la sursă a contravalorii statelor de plată ale angajaţilor. În fapt, în ianuarie 2009-mai 2010, bărbatul, în calitate de administrator al “Impact Construct” SRL Alba Iulia, ar fi avut de achitat suma de 206.152 de lei dar nu a făcut acest lucru, deşi, potrivit procurorilor ar fi deţinut disponibilităţi pentru plata acestor bani. Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de DGFP Alba şi l-a obligat pe inculpat la plata acestei sume. Marius Alexa nu a fost prezent la proces.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: O stradă din cartierul Meridian din Alba Iulia, „înghiţită” de noroi. Unii localnici se plâng că primăria nu asfaltează în zonă

Citeşte şi VIDEO – Primarul Mircea Hava le-a făcut o promisiune cetăţenilor din cartierul Meridian: „În acest an se va scrie proiectul pentru strada Costache Negruzzi”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax