ACTUALITATE
MASA DE PAȘTE: Drob, friptură și ciorbă de miel. Cum poți să gătești cele mai delicioase preparate tradiționale
Cu această pastă se freacă bine carnea peste tot, apoi se aşează în tavă în care se va coace, se acoperă (cu foile de aluminiu) şi se lăsa timp de o oră la marinat, la temperatura bucătăriei.
Se încinge cuptorul la 190 de grade, în tavă se adăuga o ceaşcă de apă fierbinte, se sigilează bine folia de aluminiu şi carnea se dă la cuptor. După o oră, se întoarce pe partea cealaltă, se acoperă la loc şi se coace mai departe.
După alte 45 de minute de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu şi se înţeapă carnea cu furculiţa, cât mai adânc (către os). Dacă ies sucuri clare, înseamnă că friptura este gata, se unge cu sosul din tava şi se mai da la cuptor cât să se rumenească.
Dacă din înţepături se eliberează sânge, se acoperă friptura la loc cu folia de aluminiu şi se continua coacerea încă 15-30 de minute, sau cât va fi necesar (depinde de mărimea pulpei de miel).
Friptura rumenită se scoate pe un platou şi se acoperă cu foile de aluminiu, lăsând-o să se odihnească 15 minute înainte de a o tăia (pentru a deveni mai suculentă).
Pentru sos: se adăugă în tavă în care s-a fript mielul vinul roşu şi sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) şi se dă în clocot, râcâind toate bucăţelele prinse pe fund.
Deîndată ce toate s-au desprins, sosul se strecoară prin sită într-o crăticioara, se adăugă zahărul brun şi se fierbe până se reduce la jumătate (va avea consistenta ciocolatei topite).
După 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obţinând felii fine şi aspectuoase. Eu am alăturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu muştar şi usturoi şi cred că a fost o alegere bună, s-au potrivit foarte bine între ele carnita fragedă de miel, garnitura picantă şi sosul fripturii.
Masa de Paște – Rețetă CIORBĂ DE MIEL
Ingrediente:
– capul, oase de miel,
– 250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină,
– o legătură de tarhon
– o legătură de leuştean
– o ceapă
– 500 de mililitri de borş
– o lingură de orez
– 100 de mililitri de smântână
– un ou, de la care se va folosi doar gălbenuşul
– două linguri de ulei
– sare
Modul de preparare:
La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă.
Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.
Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care se va lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.
Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonul şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Gelu Stoian
vineri, 22.04.2022 at 14:21
Multam fain. Cam asa pregateste sotia mea friptura de miel ( in plus, in carne se baga, in crestaturi, aproape la urma, si cativa catei de ai [ allium cepa – usturoi ] ). Drobul il va face o sora a sotiei. Sotia face salata de beof si supa cu galuste ( din gaina { batrana ce face zeama buna } ). Luni sarmalute-n ” bermkude de Eva „- varza, cu mamaliguta. Totul ” udat ” cu vin rosu si ” tuicomicina ” ( moderat ). Micul dejun, duminica > miercuri sau joi, cateun ou colorat, nitel piper macinat si/sau mustar, ceapa verde, nitica salata de boef. Vineri, post ” gri ” = dim. zacusca pe ” pita „, pranz salata orientala = ” barabule ” fierte, masline, ceapa verde. Cina idem, zacusca pe paine. Maine, ” normal ” iar, pe la 17 h 25′-minute o portie de ciorba de burta. Sanatosi si fim, ca ” legendele ” mafafaldelor cu 50 si peste lei/kg de carne de miel, au fost mincinoase, cu MiniSTRUTI PSD ai Finantelor = Caciu si Agriculturii = Chesnoiu, in FRUNTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!